SkyscraperCity Forum banner

Ceste u inozemstvu | Roads abroad

644267 Views 3320 Replies 239 Participants Last post by  drum_11
Ceste u inozemstvu

Otvaram ovaj thread o cestama u inozemstvu. Sve vaše reportaže o cestama izvan Hrvatske,
fotografije, vijesti, zanimljivosti, možete postavljati ovdje ako želite.

1 - 20 of 207 Posts
do Perugije je loša, ne znam kakva je dalje prema Ravenni, ali krak prema Anconi od Perugije je u dobrom stanju
4+4 je od barijere Milano est do Bergama. A1 isto ima 4+4 dionicu kod Modene.
Autocesta je 3x3 (sa zaustavnim tracima) cijelom duljinom od Milana do Venecije. U planu je proširenje na 3x3 sve do Trsta.
da. sad se recimo vinjeta već isplati kupiti jer se možeš voziti 50tak km od Ptuja do Šentilja autocestom
Je li otvorena istočna mariborska obilaznica? Sorry, nisam često pratio temu preko ljeta?
pa nisu uopće u tekstu Zagreb - Split naveli kao negativan primjer :?
Braća Srbi, kao i uvijek, vide ustaše posvuda pa im se tako pričinjava da je Hrvatska stavila apsolutni prioritet na A1 umjesto na pravce prema susjednim zemljama. To je točno djelomice: A3 do bregane je završena prije A1 do Splita, isto tako i A4 do Goričana i A7 do Rupe, a A3 do Lipovca je dovršena otprilike u isto vrijeme.
u svim navedenim državama (osim možda Bugarske) je definitivno lošija situacija po pitanju cestovne infrastrukture nego u Srbiji. meni je tragikomično kad ekipa svršava na ove nove albanske autoceste, a kad pogledate na tim cestama se ima još šta raditi dobrih 8-10 mjeseci da bi se moglo normalno prometovati. ma malo sam i rekao jer je gomila tih "autocesta" otvorena kao poluprofil, druga polovica se još gradi. pa pogledajte malo kako je to sve loše označeno, sigurnost je jednaka nuli (gdje se može vidjeti dozvoljeno preticanje na polovici autoceste dok se druga polovica gradi?!?!), kroz poprilično duge tunele se prometuje s naizmjeničnim propuštanjem vozila u jednom smjeru jer je odvoren jedan trak, a na drugom su radovi, a promet se odvija uz građevinsko osvjetljenje (komentar suvišan), a zašto je sve to? zato što nisu imali ceste pa je i ovo velik napredak od prometovanja po kozjim putevima! iskreno - ide mi na onu stvar to divljenje novim albanskim autocestama. ja mislim da nitko niti ne zna gdje se te ceste konkretno nalaze jer nigdje nikakva karta nije objavljena
kod Srbije je problem u tome što su oni krenuli forsirati autocestu prema Crnoj Gori, prva dionica je planirana od Beograda do Požege. e onda im je ipak došlo u glavu da bi puno isplativije bilo napraviti tranzitne pravce prema Makedoniji, Bugarskoj i osobito Mađarskoj. pa su prolazili kroz fazu razmišljanja i vaganja i sad im je naposlijetku zdrav razum ipak prevagnuo pa su se bacili na dovršenje autoceste prema Horgošu, prema Tabanovcama i prema Dimitrovgradu (za ovu potonju nisam ziher radi li se što), a pravac prema Šumadiji je gurnut u drugi plan.

prema meni kod njih bi najprije trebalo izgraditi obilaznicu oko Beograda (i to pun profil jer ovo što su krenuli raditi s brzom cestom je quratz od ovce za grad poput Beograda), pogotovo spoj Batajnica - Dobanovci (jer je nedopustivo da 2 najveća grada u državi imaju tako loš spoj; za one koji ne znaju, kad se ide od Beograda prema Novom Sadu, izlaz iz Beograda bi bio kao da se u Zagrebu vozite od Ivanje Reke do Buzina, pa odande Holjevčevom i Jadranskom do Lučkog). trebaju dovršiti autocestu do Horgoša s mostom kod Beške (to se i radi, ajde) i pravac prema Bugarskoj dok ovi još nisu most kod Vidina napravili. pa onda makedonski pravac i tek onda razmišljati o Crnoj Gori. Rumunjsku su im ionako već Mađari zajebali isto kak i nama Slovenci Mađarsku
Mađari užurbano grade autoceste prema Rumunjskoj da bi preusmjerili promet od Bugarske, Rumunjske, Turske, Grčke prema zapadu tuda. slično kak su Slovenci isforsirali Maribor - Lendava.
doduše, to niej neobično zbog EU i ne-EU prostora
Kak to misliš?
ma HR, a pogotovo SRB nisu ni svjesne koliko mogu biti sretne što je između BG i RO jedan jedini most na Dunavu, i to na pravcu Sofija - Bukurešt. zamisli da su Bugari puknuli autocestu od Kulate preko Sofije, prešli Dunav tamo negdje kod Kozloduja, a Rumunji nastavili preko Craiove prema Aradu i Mađarskoj - mi bi se mogli fućkat sa svojom A3.
ova pozicija mosta kod Vidina mi nije baš posve jasna moram priznati
pa ne baš. A3 živi od Turskih kamiona. da je Bugarska spojena dobrom cestom preko Rumunjske s Mađarskom, vraga bi Turci išli preko 3 nepotrebne granice
90% Srbija, budući da je taj smjer prvenstveno alternativa za autocestu Budimpešta-Horgoš-Beograd (skoro gotovu?), koja je trenutno najkraća veza Beča, Praga i Berlina s Istanbulom i Atenom.
100 km je dulje preko Budimpešte od Istanbula do Münchena. je li vrijedno dodatne 2 granice? vrlo diskutabilno!
Zato što je A3 još uvijek najkraća veza Turske sa Stuttgartom, Munchenom, Salzburgom, Švicarskom, sjevernom Italijom, dok je ovim sjevernijim i istočnijim krajevima već sada u svakom slučaju puno brže preko (Beograda i) Budimpešte.
sreća naša :)
Ionako Bugari nemaju baš planova za osovinu sjever-jug, što je i logično budući da im najveći gradovi leže na osovini istok-zapad. Prije ćemo mi ući u EU (negdje 2015.) nego oni napraviti te autoceste.
ne znam zašto bismo uopće trebali to dovoditi i u pitanje da bi RH dala i jednu lipu za tu autocestu
^^ Nema problema, ali tko će sagraditi tu autocestu kroz Popovo polje? Hrvatska će graditi brzu cestu Osojnik-Ćilipi i bilo bi suludo da RH još financira, na bilo koji način, paralelnu autocestu preko Trebinja.
ne vidim niti razlog za to. RH će imati pristup Dubrovniku preko vlastitog terena. ako je BIH u interesu da napravi spoj s Dubrovnikom - samo naprijed. naravno, financirajući i dio kroz RH koji je RH posve nepotreban.
po meni ne treba ni dati, osim eventualno da ucestvuje u sufinansiranju odvojka za DU i to je to.
nije to niakkav inatljiv stav. činjenica je da HR neće dobiti niti kvalitetan spoj prema SLO ako ne uzme stvari u svoje ruke. a kuda bi to onda dovelo da još gradimo spojeve na teritoriju BIH? malo morgen! turistički jesmo atraktivni, ali baš nam nije sila graditi autoceste po drugim državama o svom trošku.

o JJAC - da pratiš moje stavove, onda bi znao i to da sam mišljenja da JJAC nikad neće imati neki bitan značaj povezivanja Balkanskog poluotoka sa zapadnom Europom te da je prema meni ta autocesta samo regionalnog karaktera. Albanija je premala da bi samo ona opravdala tu autocestu, Grčka na istoku ima kvalitetan spoj sa zapadom Europe, a na istoku ništa ne može konkurirati trajektima. da ne govorim o zavrzlami oko SLO dijela JJAC koja nikad neće biti riješena kao međunarodni pravac (a to bi bio spoj Starod - Kozina; u najboljem slučaju će se dobiti spoj Jelšane - Postojna koji posve odudara od trase JJAC).
MNE je pokazala svoj stav prema toj autocesti istaknuviš kao najveći prioritet autocestu prema SRB. što bi reklo da MNE razmišlja slično kao i ja :) samo je pitanje koliko će se to njima isplatiti
Ovo je upravo to usko razmisljanje o kojem sam ja govorio. Ovakvi inatni stavovi nikome ne koriste, a pogotovo Hrvatskoj, kojoj je najvisu interesu da JJAP profunkcionise.
Ti kao navodni poznavalac stanja putne infrastrukture Evrope imas poprilicno cudan stav. Kako to Hrvatskoj nije potreban JJAP?
ma nema šanse. prvo, i sam si rekao da će Albanci spojiti Tiranu i Korču za jedno 26 godina. drugo, taj pravac nikako ne donosi uštedu na duljini puta. Solun - Salzburg bi bio kraći oko 300 km preko Beograda (odmah da ti kažem da sam izlaz iz Grčke stavio Ieropigi, a ne Ktismatu ;) ); do Padove bi razlika bila manja (iako još uvijek u korist beogradskog pravca), ali put prema sjevernoj Italiji zaista nema nikakvog smisla preko ovih krajeva uz trajekte. granice su manje-više isto sranje - prosječnom kamionu albansku je neznatno veće sranje prelaziti nego makedonsku, hrvatska i srpska su ista stvar, Bosanci ne rade na Neumu neke probleme.

e sad ono glavno: kad je tko vidio zadnje grčki kamion u Hrvatskoj? ja mislim da sam ljetos vidio jednog zalutalog. pa nema tog boga koji će Grka natjerat da se jebe preko 4 ili 6 granica, raditi isto toliko provoza, plaćati terminale, ata karnete, čekati u redovima, a sve može obaviti bez ikakvih carinskih formalnosti koristeći trajekt unutar Schengena. s druge strane, Grci rade strašna sranja stranim kamionima na granicama, tako da je isto malen broj kamiona s vanschengenskim regama u Grčkoj. a Turcima put preko Bugarske nikad neće dobiti niti približnu konkurenciju.

e i moram se osvrnuti na ovaj fetiš - :lol: Kosovo je prosječnom Hrvatu poznato koliko i Madagaskar :lol: ovdje vlada općemišljenje da što je ta problematična pokrajina/država/"područje nepoznata statusa" dalje od nas, tim bolje!
Dalje, JJ pravac nije nešto po potencijalu zbog trajekata, ali jadransko-egejski bi mogao biti, jer spoj od autoceste koju Grci zovu Via Egnatia (mada ne prati baš njenu rutu) prema Kastoriji, a koji je pred završetkom i dalje za Tiranu (koji nije ni u planu Albanaca nažalost) skraćuje put za zapad (sjevernu Italiju, Francusku, Švicarsku, pa čak i JZ Njemačku).
ma to nitko živ ne zna koliko je projektirano u punom, a koliko u poluprofilu, koliko je pušteno u promet i u kojem obliku, a koliko se još gradi
^^
to sam i ja već rekao. tehnički cesta u tom stadiju izgrađenosti ni u jednoj europskoj državi ne bi bila puštena u promet. ta oni kroz jednu cijev poprilično dugog tunela puštaju promet naizmjenično jednom trakom, dok su na drugoj građevinski strojevi! to nisam nigdje vidio! međutim, cestovna infrastruktura je toliko loša da je ovo nevjerojatan napredak i sigurnije je odvijanje prometa i po takvoj poluizgrađenoj cesti s gomilim otvorenih gradilišta na njoj, nego po dosadašnjim kozjim stazama.
on the other hand, izgrađeni dijelovi izgledaju jako dobro i djeluju posve solidno.
meni se puno više sviđa ova karta slovenskih autocesta koja je mnogo realnija jer ne zavarava ovim kojekakvim planiranim autocestama (naravno, prema HR).

nevjerojatna mi je činjenica koju dosad nismo spominjali kako forsiraju cestu prema Ormožu, a prema Zavrču ne. ljetos sam prolazio na GP Dubrava Križovljanska - Zavrč, s naše strane je cesta obnovljena, široka, ravna (doduše, prolazi kroz naselja), sa SLO strane je živa kaldrma. da podsjetim, taj granični prijelaz je najvažniji (uz Središče ob Dravi - Trnovec) za ulaz/izlaz hrvatskih kamiona u smjeru Austrije i Njemačke (te dalje Danske, odn. sjeverne i srednje Francuske, Belgije, Nizozemske, Engleske). ali ne, oni će forsirati baš cestu prema Ormožu gdje je samo međudržavni prijelaz minimalnih kapaciteta i neće je produljivati do Središča, da ne govorim o smjeru prema Zavrču
ako je ovo za ozbiljno i ako se radi prema dogovoru, onda je to u redu. zapravo onda HR strana šteka.


Ali to je OK, jer je i s naše strane planirana i u prostorni plan Varaždinske županije ucrtana brza cesta (nastavak JZ zaobilaznice Varaždina) koja završava upravo u Otoku Virje (mjesto preko puta Ormoža) i tamo je planiran most preko Drave i spoj sa slovenskom stranom

Evo i slika prostornog plana: http://www.varazdinska-zupanija.hr/images/stories/karte/kinp_v.jpg
planirana trasa od Ptuja do Ormoža je po mom mišljenju i bolja za navezavo HR na AC prema MB i dalje. Kao vjerovatno znaš je planirana po južni strani kanala Formin od kuda je cca 2 km do graničnega prelaza Zavrč, morao bi se izgraditi samo most. To je ena varianta, drugo ti je opisao tvoj rojak, tako da mislim, da si malo "slofustriran":).
prema meni je Ormož isto najbolje mejsto za granicu, samo to onda znači i izgradnju novog graničnog prijelaza, što je pomalo glupo. nekad je glavnina prometa išla preko Ormoža, tamo je i završavao hrvatski dio podravske magistrale, ali uspostavom granica promet je preusmjeren na Dubravu Križovljansku i Zavrč jer je GP u Ormožu posve neadekvatan za bilo kakav osim malograničnog prometa.
1 - 20 of 207 Posts
Top