SkyscraperCity Forum banner

Ceste u inozemstvu | Roads abroad

650584 Views 3335 Replies 240 Participants Last post by  lindenthaler
Ceste u inozemstvu

Otvaram ovaj thread o cestama u inozemstvu. Sve vaše reportaže o cestama izvan Hrvatske,
fotografije, vijesti, zanimljivosti, možete postavljati ovdje ako želite.

See less See more
21 - 28 of 3336 Posts
Ubroja ti Kosovo, a ne uborja BiH kroz koju prolazi :lol:
A što će ta autocesta, ako i prođe kroz BiH (za što, priznajem, dajem 70% šanse) značiti istoj? Vama je važnija cesta Banja Luka-Okučani, koju bi trebalo sagraditi i s hrvatske strane, ali za to pričekajte da Stipetu istekne mandat.:lol: Federaciji je važan V c.

Kosovo, s druge strane, će dobiti vezu s CG, Hrvatskom, sjevernom Italijom, Slovenijom.
See less See more
Kosovo im je fetis,sta ces...

Uzgred JJAC je potpuno nepotreban kao (autoput),gledano iz milion razloga,ko zeli mogu navesti neke od njih,ali se odgovori i sami namecu...

Jedna magistrala,kvalitetno i dobro odradjena i nista vise...
Hrvatima? Svašta.
See less See more
A sto ce tebi t ista kroz HR?

Ja znam sta je meni vazno, ali ovdje je tema JJAP. Meni je najbitnije BL-Gradiska, a ako Bog da iduce godine ce biti pustena u promet.

Jedno pitanje, otkad vlada u HR predsjednicki sistem?

Pa to i govorim, Hrvatskoj je najvažnije spojiti ostatak zemlje s Dubrovnikom i Dubrovnik s Ćilipima. Ostalo je bonus, u obliku zarade od tranzita (cestarina prvenstveno), a dugoročno i razvitku trgovine s Grčkom, Makedonijom, Albanijom, CG.

Što se Stipeta tiče, on i njegov lobi izrazito rade protiv normalnih odnosa sa RS i to se osjeti na svakom koraku. Plus što stalno potiču negativno raspoloženje u RH prema Banja Luci. A HDZ-u je uz Mesića, vlastito biračko tijelo i medije koji stalno potiču priču o genocidnoj tvorevini lakše ne čačkat mećku.

Sad uz krizu, nažalost, sve ionako sve ide na led.
See less See more
ma nema šanse. prvo, i sam si rekao da će Albanci spojiti Tiranu i Korču za jedno 26 godina. drugo, taj pravac nikako ne donosi uštedu na duljini puta. Solun - Salzburg bi bio kraći oko 300 km preko Beograda (odmah da ti kažem da sam izlaz iz Grčke stavio Ieropigi, a ne Ktismatu ;) ); do Padove bi razlika bila manja (iako još uvijek u korist beogradskog pravca), ali put prema sjevernoj Italiji zaista nema nikakvog smisla preko ovih krajeva uz trajekte. granice su manje-više isto sranje - prosječnom kamionu albansku je neznatno veće sranje prelaziti nego makedonsku, hrvatska i srpska su ista stvar, Bosanci ne rade na Neumu neke probleme.

e sad ono glavno: kad je tko vidio zadnje grčki kamion u Hrvatskoj? ja mislim da sam ljetos vidio jednog zalutalog. pa nema tog boga koji će Grka natjerat da se jebe preko 4 ili 6 granica, raditi isto toliko provoza, plaćati terminale, ata karnete, čekati u redovima, a sve može obaviti bez ikakvih carinskih formalnosti koristeći trajekt unutar Schengena. s druge strane, Grci rade strašna sranja stranim kamionima na granicama, tako da je isto malen broj kamiona s vanschengenskim regama u Grčkoj. a Turcima put preko Bugarske nikad neće dobiti niti približnu konkurenciju.

e i moram se osvrnuti na ovaj fetiš - :lol: Kosovo je prosječnom Hrvatu poznato koliko i Madagaskar :lol: ovdje vlada općemišljenje da što je ta problematična pokrajina/država/"područje nepoznata statusa" dalje od nas, tim bolje!
Ma i ja mislim da je ovaj integrativni regionalni element važniji. Što se tiče zapadne Europe to je dugoročna stvar. Ono što je važno je da postoji alternativa postojećim pravcima, a nikad ne znaš što sve budućnost donosi (kod istočnih susjeda) pa mu važnost možda i poraste.
See less See more
Koliko sam ja shvatio, Bechtel gradi 60 kilometara u punom profilu, najtežu dionicu. Ostatak je dvotračna cesta (dijelom stara a nekih 20 km Milot-Reshen nova). Dio stare dvotračne ceste (odvojak od ceste Drač-Tirana do Milota) su počeli proširivati na 4 trake.

Ovaj Bechtelov dio je pred završetkom, ali još nije do kraja (pustili su dio u poluprofilu, na nekim tunelima puštaju naizmjence), mislim da bi do ljeta to trebalo biti gotovo.
See less See more
ma to nitko živ ne zna koliko je projektirano u punom, a koliko u poluprofilu, koliko je pušteno u promet i u kojem obliku, a koliko se još gradi
Ma mislim da se ovaj dio od Drača do Reshena može manje-više rekonstruirati ako se kombiniraju različite verzije priče sa slikama. Ovo dalje Bechtelovo je gore, na većini slika se gradi puni profil, s dvije trake već u prometu, ali onda opet ostaje jedna slika gdje je vijadukt sa samo jednim redom nosača (pa su vjerojatno samo dvije trake).

Zadnji dio, od Kukesa do granice, e tu mi ništa nije jasno.
See less See more
Propao posao stoljeća u Crnoj Gori

“Savjet za izgradnju autoputeva“ danas je odlučio raskinuti koncesijski ugovor za gradnju autoceste Bar-Boljare s hrvatskim konzorcijem Konstruktor-IGH-Tehnika jer nije u roku podnio valjane bankovne garancije za financiranje tog projekta.

Propao je posao stoljeća! Hrvatski konzorcij Konstruktor, IGH i Tehnika neće graditi crnogorsku autocestu Bar – Boljare, vrijednu 2,7 milijardi eura.

Tako je jučer crnogorskoj vladi odlučio predložiti Savjet za izgradnju autoputova jer naši građevinari nisu uspjeli u osam mjeseci, odnosno u roku, predati valjana bankovna jamstva kojima bi dokazali da su pronašli banke koje će financirati gradnju te autoceste. Taj savjet, kojim predsjeda crnogorski premijer Milo Đukanović, vladi Crne Gore predlaže početak pregovora s drugoplasiranim grčko-izraelskim konzorcijem Actor-HCH koji je za izgradnju te autoceste predao 1,2 milijarde eura skuplju ponudu od hrvatskog konzorcija.

Radić i Žderić šute

Crnogorska će se vlada pak sutra očitovati o tom prijedlogu. Jure Radić, šef IGH, jučer nije bio dostupan za komentar, kao ni Željko Žderić, direktor Konstruktora.
 Nije jasno kako će konzorcij koji je dao znatno skuplju ponudu uspjeti pronaći banke koje bi pratile taj projekt kad to nije uspjelo našim tvrtkama s jeftinijim aranžmanom.

Hrvatskim građevinarima koji zbog krize i recesije vape za poslovima izvan granica Republike Hrvatske nije pomogao ni nedavni posjet premijerke Jadranke Kosor crnogorskom premijeru Mili Đukanoviću kada je pružila političku podršku tom projektu. No, konzorcij je ipak priželjkivao konkretniju Vladinu pomoć, pogotovo zato što bi, da je dobio posao u Crnoj Gori, to značilo još 5000 radnih mjesta za hrvatske građevinare.

Jurčić: Nategnuti posao

Crnogorski ministar prometa Andrija Lompar izjavio je među ostalim da su hrvatske tvrtke pronašle jedan investicijski fond i s njim potpisale ugovor kojim bi osigurale novac za gradnju autoceste, ali procijenjeno je da on nije konačan te da ne zadovoljava uvjete iz koncesijskog ugovora, jednako kao ni bankovna jamstva i pismo namjere triju banaka koje je hrvatski konzorcij u zadnji tren dostavio crnogorskoj vladi. Ministar Lompar je naglasio da ovu odluku nisu rado donijeli.

Ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić smatra da hrvatsko gospodarstvo nije puno izgubilo zbog propalog posla u Crnoj Gori.

– To je bio nategnuti posao. Od njega bi korist imali Konstruktor, IGH i Tehnika, a Hrvatska bi dobila graditeljski imidž. Naše gospodarstvo ne bi imalo neke koristi jer bi se veći dio tog novca utrošio u kupnju uvoznih strojeva, materijal bi bio iz Crne Gore, a kako su naši radnici preskupi, posao bi izvodila sigurno jeftinija radna snaga. Zaradili bi IGH i Konstruktor na projektiranju i nadzoru, ali najviše 10 posto ukupne svote – kazao je ekonomist Ljubo Jurčić.


http://www.vecernji.hr/vijesti/propao-posao-stoljeca-crnoj-gori-clanak-104705
See less See more
Opet si se razmahao po forumu?
Jučer vrijeđaš Slovence, danas Bosance... tko je sutra na redu?
:eek:hno:
Perec.:lol::lol:
21 - 28 of 3336 Posts
Top