SkyscraperCity banner

Status
Not open for further replies.
19961 - 19980 of 19988 Posts

·
Registered
Joined
·
4,218 Posts
Strateški plan je da za Vogošću, uz trolejbus, ide voz
Taj 'strateski plan' za voz postoji jos od 50-tih godina prioslog vijeka kada je u 'Pretis' Vogosca, koji je bio vojno preduzece i izmedju ostalog proizvidio municiju za haubice, [ali i Pretis lonce i na kraju prvo NSU motore, pa Princ 1000 i 110 pa onda Gofove] doveden siroki kolosijek iz zelj. stanice Semizovac.
Jos tada je kreiran plan da se od Hotonja kod Vogosce probusi tunel kroz Kobilju glavu i jos tada je rezervisana 'zona rekonstrukcije' pored Bosnalijeka tj potoka Susica da tuda prodje pruga [a sada ce tuda ici Prva transferzala] .
A ako se ne varam, od zelj stanice Sarajevo Novo do sadasnjih kolosijeka u Vogosci je svega oko 8 km
 

·
Moderator
Joined
·
46,251 Posts
Uskoro nastavak radova na Južnoj longitudinali, stanare iz Grbavičke očekuje nova zgrada

Uskoro nastavak radova na Južnoj longitudinali, stanare iz Grbavičke očekuje nova zgrada


Do kraja ovog mjeseca bit će u potpunosti gotov izvedbeni projekt Stambeno-poslovnog objekta koji će se graditi u svrhu obezbjeđenja zamjenskih stanova za stanare zgrade u Grbavičkoj ulici na brojevima od 62 do 68, a koja se nalazi na trasi Južne longitudinale.

Ovo su danas potvrdili iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo na sastanku premijera Marija Nenadića, ministra saobraćaja Adija Kalema, načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžada Koldže i direktora Zavoda Mirze Hulusića održanog zbog završnih dogovora oko početka realizacije ovog, jednog od najznačajnijeg, kapitalnog projekta na čiju realizaciju se čekalo više od deset godina.

"Obzirom da je 7. aprila ove godine izdata urbanistička saglasnost za ovaj projekt, sada se ide ubrzano u dalju proceduru. Prvi naredni korak je da se do 15. oktobra ove godine preda izvedbeni projekt nakon čega se, uz pripremljenu dokumentaciju, Općini podnijeti zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. Očekujemo da nakon okončanja svih pripremnih radova, gradnja ovog objekta krene do kraja ove godine", najavio je premijer Nenadić.

Iz Općine Novo Sarajevo je poručeno da će raditi punim kapacitetom, kako bi se što prije izdala građevinska dozvola za ovaj, kako je istaknuto, vrlo zahtjevan i kompleksan građevinski poduhvat na kojem se zbog ograničenosti lokacije gradnje morao primijeniti poseban konstruktivni sistem sa visokostijenim nosačima.

Odmah po stupanje na snagu pravosnažnosti dozvole kreće se u raspisivanje tendera za izbor izvođača radova.

Ministarstvo saobraćaja KS je u ovoj i narednoj budžetskoj godini planiralo sredstva za izgradnju ovog stambeno-poslovnog objekta, koja se procjenjuju na 12.490.000 KM. Također, ovo Ministarstvo će dogovoriti i sve ostale procedure potrebne za pokretanje gradnje, te pripremiti okvirne sporazume sa komunalnim i drugim subjektima uključenim u ovaj projekt.

Budući stambeno-poslovni objekt prostirat će se na 9.300 kvadratnih metara neto korisne površine. Od toga 5.350 kvadratnih metara obuhvata 72 stana i 12 poslovnih prostora, a 3.911 kvadrata zauzimat će trospratna podzemna garaža sa 88 parking mjesta i unutrašnjom saobraćajnicom.

Gradnja zamjenske stambene zgrade odvijat će se uz postojeći objekt u Grbavičkoj ulici.

Na današnjem sastanku je istaknuto kako će se prava stanara zaštiti kroz precizne sporazume potpisane sa ugovornim organima.
Klix
 

·
Moderator
Joined
·
46,251 Posts
Izgradnja Prve transverzale počinje 20. oktobraOpćina Novo Sarajevo izdala je građevinsku dozvolu za dio prve dionice Prve transverzale koja se nalazi na njenom području. I Općina Centar je jučer izdala pravosnažnu građevinsku dozvolu za izgradnju prvog dijela ove izuzetno značajne saobraćajnice koji prolazi kroz ulicu Halida Kajtaza, od raskrsnice sa Kranjčevićevom do raskrsnice sa Tešanjskom ulicom.

Ovim su se i definitivno stekli uslovi za početak izgradnje prve dionice Prve transverzale 20. oktobra, kako je to i ranije najavljeno.

Ovo su najvažnije informacije istaknute na današnjem 40. redovnom koordinacijskom sastanku predstavnika nadležnih institucija Kantona, Grada i općina.

I ovim sastankom je predsjedavao premijer KS Mario Nenadić koji se na samom njegovom početku zahvalio predstavnicima svih općina na svim njihovim do sada poduzetim aktivnostima.

Nema prepreka

Svi učesnici sastanka su se složili da više ne postoje prepreke da najavljeni radovi počnu u zadatom roku.

Predstavnici Direkcije za puteve su, ovom prilikom, naglasili da neće biti potrebe za alternativnim pravcima koji bi omogućili normalno odvijanje saobraćaja tokom trajanja radova, jer će se oni izvoditi samo na desnom dijelu saobraćajnice, pri čemu će se ulicom Halida Kajtaza moći, kao i do sada, nesmetano odvijati promet.

Istaknuto je i kako se intenzivno radi na pripremama za uklanjanje objekta u ulici Halida Kajtaza od broja 26 do broja 32, što je ujedno i zadnji preostali objekt na drugom dijelu prve dionice ove saobraćajnice, do ulice Braće Begić.

Hitne procedure
Najavljeno je da će uskoro biti potpisan i ugovor sa izvođačem radova, kako bi se započelo s pripremnim i konačnim radovima na uklanjanju ovog objekta.


Uklanjanje objekata u ulici Halida Kajtaza

Iz Općine Centar su u vezi s ovim informisali prisutne kako se eksproprijacija vrši po hitnim procedurama na navedenom lokalitetu.

Ovim se stvaraju uslovi za izgradnju naredne etape ove saobraćajnice.

Na sastanku je istaknuto kako je dinamički akcioni planu završen, ali i da će se on usvajati na narednom sastanku, jer je neophodno da u njegov sadržaj Općina Centar uvrsti još neke svoje prijedloge.

U osvrtu na dosadašnji rad, premijer Nenadić je pohvalio rad Direkcije za puteve koja sa svega 12 uposlenika radi odlično na mnogobrojnim značajnim projektima, te je, ovom prilikom, zamolio sve koji su nadležni za izgradnju Prve transverzale da im pruže svu potrebnu pomoć i podršku.
Biznisinfo
 

·
Moderator
Joined
·
46,251 Posts
Bosman okončao sanaciju saobraćajnice u Ulici BulbulinaNa osnovu ugovora o izvođenju radova, kojeg su potpisali načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i direktor građevinske firme „Bosman“ Sunija Jahić, radnici ove firme okončali su radove na sanaciji saobraćajnice u Ulici Bulbulina u dužini od 120 metara.

Vrijednost projekta iznosi oko 30.000 KM, a sredstva su obezbijeđena u ovogodišnjem budžetu Općine Centar.Kako je i bilo planirano projektom prvobitno je mašinski uklonjen stari oštećeni asfalt nakon čega je postavljeno 395 kvadrata novog asfalta. Na ovoj dionici pored novog asfalta urađena je zamjena oštećenih ivičnjaka, kao i zamjena i nivelacija oštećenih uličnih slivnika, šahtova, šibera i rešetki.

Tokom dana gradilište je obišao i načelnik Ajnadžić zajedno sa pomoćnikom za investicije, komunalni razvoj i planiranje Samirom Šehovićem, saradnicima i vijećnikom Ahmedom Gerinom.

Načelnik Ajnadžić je naglasio da je realizacija ovog projekta samo nastavak projekata sanacije cestovne infrastrukture na području ove lokalne zajednice, te da će ovakav intenzitet biti nastavljen i ubuduće.
Akta
 

·
Registered
Joined
·
715 Posts
Istaknuto je i kako se intenzivno radi na pripremama za uklanjanje objekta u ulici Halida Kajtaza od broja 26 do broja 32, što je ujedno i zadnji preostali objekt na drugom dijelu prve dionice ove saobraćajnice, do ulice Braće Begić.
Pa ima li i jedan novinar sa ocima i malo mozga!? Pored ove barake koja se vidi na slici(ne znam koji su brojevi u pitanju), ima i baraka na samom cosku na raskrsnici sa Brace Begic (mislim da tu zivi jos samo onaj borac koji nije prihvatao zamjenski stan).
Takodjer, sta je sa onom renoviranom kucom koja se nalazi preko puta ove "kasarne" koju su zadnju rusili (pored one supe koja je bila prvi "objekat" koji su srusili, da li se i ona treba rusiti?
 

·
HDZ
Joined
·
6,160 Posts
Eto otkočiše i Prvu transverzalu i Južnu longitudinalu, sasvim slučajno mjesec i nešto malo više, prije izbora. 😁
 

·
Moderator
Joined
·
46,251 Posts
Izgradnja četvrte faze javne rasvjete od Vogošćanske petlje do PoturovićaPotpisivanje Ugovora o izvođenju radova na četvrtoj fazi izgradnji javne rasvjete uz Magistralni put M-18, na potezu od Vogošćanske petlje do Poturovića, upriličeno je u kabinetu načelnika Općine Vogošća.

Ugovor su potpisati načelnik Edin Smajić, u ime Općine Vogošća i Emir Dedović, predstavnik firme "SES" d.o.o. Sarajevo, u ime izvođača radova.

"Dužina trase za izgradnju četvrte faze javne rasvjete iznosi oko 650 metara i na njoj će biti postavljeno ukupno 16 stubova sa svjetiljkama za javno osvjetljenje s DALI predspojem i LED izvorom svjetlosti. Vrijednost ovog projekta iznosi oko 60.000 KM, a realizira se sredstvima Općine Vogošća i Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo", - istakao je načelnik Smajić, saopćeno je iz Općine Vogošća.
Akta
 

·
Registered
Joined
·
715 Posts
Šta mislite, hoće li sada raditi dio pored Američke ambasade?
Haj ga znaj, nista se vise ne zna dok ne pocnu radovi, najbolji ti je primjer "uskoro nastavak juzne". Donedavno su spominjali i kruzni tok (Put zivota, Halida K., Kranjceviceva), a i ovaj dio koji ti spominjes.
 

·
Registered
Joined
·
6,175 Posts
na temu južne, naumpade mi nešto čitajući oko izmještanja zgrade na grbavici. zamislimo da je kanton otkupio sve parcele kojima trasa treba da ide i najbliže okolne od Bosmala do Mojmila. i da je onda napravio projekat izgradnje južne longitudinale a na okolnim parcelama nove stambene zgrade na mjestu desetina kućeraka koje bi prodavao na slobodnom tržištu. može putem jednog od dva stambena fonda koja postoje u kantonu, ili još bolje putem javno privatnog partnerstva, dogovoriti se s butmirom ili tibrom i sl. i dijeliti zaradu.

od te zarade je onda kanton mogao finansirati dijelom, ako već ne u cjelini, i izgradnju južne longitudinale?

druga opcija je da otkupi zemlju, isparceliše je i dovede svu potrebnu infrastrukturu, izgradi južnu i onda prodaje parcele investitorima

zna li neko da li ovaj model postoji u svijetu i da li se pokazao uspješnim?
 

·
Moderator
Joined
·
46,251 Posts
Nastavak aktivnosti na rješavanju pristupnog puta na lokalitetu naselja INA
U kabinetu Općinskog načelnika, održan sastanak na kojem su osim općinskog načelnika Akifa Fazlića, prisustvovali predstavnici firme HOLDINA d.o.o. Sarajevo: Mia Čivić direktorica pravnih poslova, Slavko Sić direktor Holdine d.o.o. Sarajevo i Mato Gugić voditelj skladišta HOLDINA u Podlugovima, pomoćnica načelnika Službe za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Meliha Avdibegović, pomoćnica načelnika Službe za imovinsko pravne poslove, geodetske poslove i katastar Nizama Mališević, pomoćnik načelnčelnika za saobraćaj, stambeno komunalne poslove i građenje Aziz Fazlić i predsjednik Savjeta MZ Podlugovi Safet Gabeljić.

Tema sastanka bila je nastavak aktivnosti na rješavanju pitanja pristupnog puta i zaštitnog pružnog pojasa u vlasništvu Holdina d.o.o. Sarajevo na lokalitetu naselja INA, koje aktivnosti su neophodne nakon ukidanja pružnog prelaza preko pruge koja ide prema skladištu Holdine u Podlugovima.

Kako je utvrđeno, zemljište između pružnog prelaza prema skladištu Podlugovi i izgrađenih objekata, najvećim dijelom je u vlasništvu preduzeća Holdina d.o.o. Sarajevo i manjim dijelom u vlasništvu Općine Ilijaš. Zatvaranjem pružnog prelaza, postoji potreba za izgradnjom putne komunikacije za izgrađene objekte na lokalitetu, a posebno nekoliko izgrađenih objekata koji bez izgradnje iste nisu u mogućnosti pristupiti svojim objektima. Građani tretiranog područja godinama koriste predmetno zemljište, a Općina, niti vlasnici preduzeće Holdina nisu to sporili.

Najveći problem, kako su istakli predstavnici firme Holdina,jesu kamioni koji se parkiraju blizu pružnog pojasa prema skladištu i onemogućavaju funkcionisanje preduzeća, obzirom da je zakonski minimum zaštitnog pružnog pojasa 6m sa obje strane pruge, a koju obavezu Holdina mora ispoštovati shodno zakonskim propisima, čije poštivanje traži i nadležna inspekcija.

Poslije iznesenih stavova općinskog načelnika i predstavnika HOLDINA d.o.o. Sarajevo doneseni su konstruktivni prijedlozi, koji se zajednički u dogledno vrijeme mogu i ispoštovati:

- da se prije svega vlasnik kamiona privoli da, shodno interesu šire društvene zajednice, pomakne kamione izvan zaštitnog pojasa pruge, kako bi Holdina d.o.o. mogla pristupiti zaštiti pruge i ograđivanju pružnog pojasa, kojim radovima bi se ispoštovali uslovi nadležne inspekcije koja svakodnevno vrši terenski obilazak i traži izvršenje donesenih rješenja,

- da preduzeće Holdina d.o.o. Sarajevo uputi zahtjev prema Općini Ilijaš za cijepanje parcele pružnog pojasa, kojim postupkom bi bio završen i postupak rješavanja imovinsko pravnih odnosa ostatka zemljišta u vlasništvu Holdina d.o.o. Ilijaš, odnosno pravni postupak kojim će općina Ilijaš steći pravo vlasništva čime se stiću uslovi za izgradnju potrebnog puta.
Akta
 

·
senior member
Joined
·
17,993 Posts
@ sarma

Dobro razmisljanje.
Imam primjer u gradu gdle zivim. Nakon izmjestavanja ranzirnog teretnog kolodvora u periferiju, grad je ponudio raznim investitorima areal od preko 360.000 m² - investitori su u kratkom vremenu izgradili stanove, hotele i poslovne objekte. Bili su zaduzeni na svoj trosak izgraditi 2x2 prometnicu kao i razne infrastrukturne objekte - win-win situacija za obe strane, mada zu investitori tu najvise iskesirali naravno (kako da ne kad se prodajne cijene stanova krecu ne ispod 3800 €/m²).
 

·
Banned
Joined
·
2,341 Posts
na temu južne, naumpade mi nešto čitajući oko izmještanja zgrade na grbavici. zamislimo da je kanton otkupio sve parcele kojima trasa treba da ide i najbliže okolne od Bosmala do Mojmila. i da je onda napravio projekat izgradnje južne longitudinale a na okolnim parcelama nove stambene zgrade na mjestu desetina kućeraka koje bi prodavao na slobodnom tržištu. može putem jednog od dva stambena fonda koja postoje u kantonu, ili još bolje putem javno privatnog partnerstva, dogovoriti se s butmirom ili tibrom i sl. i dijeliti zaradu.

od te zarade je onda kanton mogao finansirati dijelom, ako već ne u cjelini, i izgradnju južne longitudinale?

druga opcija je da otkupi zemlju, isparceliše je i dovede svu potrebnu infrastrukturu, izgradi južnu i onda prodaje parcele investitorima

zna li neko da li ovaj model postoji u svijetu i da li se pokazao uspješnim?
Naravno da bi moglo i naravno da se tako u svijetu radi. Al posto mi moramo paziti na ventilacione koridore i zelene pojase a i svakako se u Sarajevu i previse gradi, nema od toga nista.
 

·
moderaptor
Joined
·
5,199 Posts
^^
Eto, ti bi mu mogao ukratko opisati niskozemski model izgradnje stambenih naselja (kako kuca, tako i zgrada)... jesi li ti vidio da netko tamo kupi zemlju i sam pravi kucu u naseljima (ukljucujuci i sela), da ne pricamo o gradovima.
Koliko je meni poznato takva mogucnost postoji samo na lokacijama koje su izvan "urbanog podrucja" (udaljene i osamljene farme i slicno) ... sve ostalo ide preko opcine i gradjevinskih firmi, tj. "woningbouwcorporatie" po sistemu: izgradjeno planski, biraj objekat i cijenu koja ti pase.
*ukratko receno
 

·
Banned
Joined
·
2,341 Posts
^^
Eto, ti bi mu mogao ukratko opisati niskozemski model izgradnje stambenih naselja (kako kuca, tako i zgrada)... jesi li ti vidio da netko tamo kupi zemlju i sam pravi kucu u naseljima (ukljucujuci i sela), da ne pricamo o gradovima.
Koliko je meni poznato takva mogucnost postoji samo na lokacijama koje su izvan "urbanog podrucja" (udaljene i osamljene farme i slicno) ... sve ostalo ide preko opcine i gradjevinskih firmi, tj. "woningbouwcorporatie" po sistemu: izgradjeno planski, biraj objekat i cijenu koja ti pase.
*ukratko receno
Ne razumijem sta tacno hoces da kazes.

Svugdje sve ide preko opstine, nekad oni kazu evo parcela, radi sta hoces (u skladu sa regulacionim) a nekad mi cemo ovdje napraviti kuce/zgrade pa iznajmljivati. I naravno da u niskozemskoj mozes sam kupiti zemlju i "sam praviti" al ne zidas ti nego mora to gradjevinska firma raditi za tebe i naravno mora finansiranje biti obezbjedjeno (da ne bi bilo ko kod nas da pravis sprat po sprat, fasadu, krov, sljedecih 30 godina). Kako u gradu tako i izvan grada. Sve zavisi sta je po regulacionom planu tu planirano, dal' kuce dal' zgrade.

Ovo sto sarma govori (ako sam ja dobro shvatio) je upravo to, opstina otkupi privatne parcele duz juzne longitudinale, uredi zemljiste (porusi sadasnji stambeni fond) i ponudi investitorima (sve u skladu sa regulacionim planom), u zavisnosti sta su tu zamislili (zona individualnog stanovanja, niske zgrade, visoke, skuplje, jeftinije, prodaja, iznajmljivanje, soping centar itd). Ne vidim sto se to i kod nas ne bi tako moglo izvesti. Napravis projekat da uz juznu imas, sta ja znam, lupam, 20 zgrada, od toga recimo pola za iznajmljivanje (ciji bi vlasnik, odnosno investitor bio recimo Sarajevo stan) i pola za prodaju (recimo Butmir investitor) s tim da bi Butmir recimo bio i izvodjac radova. Sarajevo stan moze reci od tih nasih 10 zgrada, hocu toliko i toliko stanova ove kvadrature (recimo do 70k maraka i toliko i toliko od 70k) a Butmir moze ici na visi segment (recimo stanovi od 100k i vise). Kombinacija da Butmir izgradi i saobracajnicu, to ne vjerujem da bi islo u ovom slucaju, suvise je to mali projekat da bi se Butmiru (ili bilo kome) isplatilo da pravi takvu jednu cestu i da jos zarade na cijelom projektu. Mada, trebao bi neko to sve staviti na papir pa vidjeti, mozda se i isplati, sta ja znam.
 

·
Registered
Joined
·
715 Posts
U biti isto je to i kod nas, barem na papiru. Postoje regulacioni planovi(ili bi trebalo da postoje) koji lazu gdje i kako se moze graditi, e sad sto je praksa "nesto" drugacija, je drugi par rukava.
 
19961 - 19980 of 19988 Posts
Status
Not open for further replies.
Top