SkyscraperCity banner

1 - 13 of 13 Posts

·
Registered
Joined
·
247 Posts
Discussion Starter #1
Поздрав друштво, почетком марта ове године био сам пар дана као туриста у италијанском делу Швајцарске (и зато заглавио 28 дана карантина по повратку у Србију). Као студент, ових година никако нисам налазио времена да одем негде ван Балкана, и сад сам искористио мањак обавеза. :D

Тићино је швајцарски кантон на самом југу земље, окружен са три стране Италијом, а на северу се наставља Швајцарска са кантонима Вале, Ури и Граубинден, и већ одавде се види да је ова територија некад била италијанска, а Швајцарској прикључила тек 1803. године. Површина кантона је 2,812 км2 . Ово је једини кантон који има италијански за службени језик, и по статистици га говори 88% становништва.

Кад смо код становништва, у Тићину живи 353.343 људи од чега су 98.227 (27,8%) странци. Што се тиче српског народа у италијанском делу швајцарске, уопште није занемарљив, те од горе наведене бројке насељених странаца има 2,184 особе из Србије и 1,538 особа из БиХ (велики удео Срба). Највећи део Срба који овде имају швајцарска документа је управо из Босне и Херцеговине (заправо сам упознао само једног из Србије за време свог боравка).

Највећи и најпознатији град ове области је Лугано са око 70.000 становника (на 75км2, али дефиницији нашег града би одговарао њихов округ, јер Швајцарци поносно чувају своје локалне аутономије малих места чак и кад се прикључе граду, те би Лугано имао 151,592 становника на површини од 305 км2)

Административни центар Тићина је град Белинцона (где сам и био стациониран), који има 43,219 становника (нагли пораст броја становника је производ припајања места која су се буквално налазила уз центар града). Остали важни градови су Локарно, Мендризио, Кјасо.

77059
77060


У наредним постовима ћу убацивати фотке које сам направио, и помало написати о тим местима.
 

·
Registered
Joined
·
247 Posts
Discussion Starter #2
У Швицу сам ишао на седам дана, а већ у путу, тачније кроз Италију, осећао се страх од корона вируса јер су на бензинским пумпама радиле само точилице за гориво, док се све радње биле затворене. А већ трећег дана су затворили швајцарско-италијанску границу.

Мала шетња до реке Тићино 

·
Registered
Joined
·
247 Posts
Discussion Starter #3
Белинцона је вековима била мали градић који је држао пролаз долином, те је овде постојао зид који је спајао обронке са обе стране. У ту сврху су у градићу изграђене чак три тврђаве/дворца који су били спојени тим зидом, те је историјско наслеђе нешто што доминира у пејзажу овог града.

Највећи од двораца је Castelgrande, и он доминира центром града. Подигнут је на масивној стени, и погледи су као створени за фоткање. Панораме ће бити линковане, па кликните на њих да вам се отвори у пуној резолуцији, вреди.
Поглед ка истоку, виде се остала два дворца у брдима
Наставак обиласка
 

·
Registered
Joined
·
247 Posts
Discussion Starter #4
Сутрадан, шетња и упознавање са остатком Белинцоне.
Бисте италијанских великана
Менталитет овдашњег народа није ни сличан оном стереотипичном швајцарском типу из прича, људи су отворени и пријатни, те су и кафићи пуни. Туриста из иностранства овде има на нивоу статистичке грешке.
 

·
Registered
Joined
·
247 Posts
Discussion Starter #5
Трећи дан је био одвојен за обилазак Локарна, града који је смештен на језеру Мађоре и центар је округа који има око 65 хиљада становника, од којих већина живи у насељима уз језеро. Као и у целој држави, градови око језера су туристичке атракције, а тако и Локарно млати огромну лову. Куће по брдима држе десете генерације имућних, претпостављам.

Мало сам био до језера, а циљ ми је био да се не задржавам у центру, већ да тражим што бољи видиковац.


Корисна мапа знаменитости, ако будете долазили
Објекат са леве стране је болница, а шатор испред је био постављен и ту је војска проверавала све који улазе, јер је корона почела да продире у Швајцарску


А као парадокс, на 50 метара од тога је Хотел/ресторан Корона
Кренуо у брдо (милијарду степеника вероватно, једва издржао)


 

·
Registered
Joined
·
247 Posts
Discussion Starter #7
Следи пењање до остала два дворца Белинцоне. Castello di Montebello је средњи по величини и налази се на брду између остала два дворца, а Sasso Corbaro је најмањи и налази се на узвишењу изнад града. Сва три дворца су заједно уписани на УНЕСКОву листу, али се не труде да привуку стране туристе, што се види у томе да су информације на тврђавама и у музеју само на италијанском, нема ни немачког а камоли енглеског.Стаза до највишег дворца је вредна шетања

...као и поглед са њега


 

·
Registered
Joined
·
247 Posts
Discussion Starter #8
Надам се да сам добро повезао ове слике, јер први пут радим овакву тему, а и доста слика не могу да учитам на сајт са ког сам повезивао. Што се тиче Лугана, тамо сам био ноћу и углавном у ресторанима, те немам слика знаменитости, нити сам разгледао шта ноћу. Живи били 🍻;)
 

·
Registered
Joined
·
247 Posts
Discussion Starter #10
Super reportaza, svaka cast. 👏

Priroda dosta podseca na Norvesku.
Хвала!

Природа можда подсећа, али клима је блиска нашој. Једино овај снег на планинама можда завара ;)
Ако неко има питања везано за овај регион, нека пита слободно .
 

·
драго ми
Joined
·
372 Posts
Ево ја имам једно питање. Кажеш да је Тићино кантон постао део Швајцарске тек 1803. године, а да је до тада припадао некој од тада италијанских држава (пошто тада Италија још није била уједињена). Оно што мене занима је национална свест домицилног становништва чији је матерњи језик италијански, дакле који су пореклом одатле, а не евенутални (скорашњи) досељеници из Италије. Дакле, занима ме да ли се они осећају као Италијани и да ли Италију гледају као своју матицу (нпр. као Срби из РС, ЦГ и слично) или осећају као Швајцарци који ето говоре италијанским језиком, невезано што су њихови држављани.
 

·
Registered
Joined
·
247 Posts
Discussion Starter #12
Овом регијом су управљали углавном милански владари пре него што се сјединила са Швајцарском. Они себе сматрају Швајцарцима. Са Италијом постоје јаке духовне везе, јер овај кантон је великом већином католички, а такоће људи из овог дела Швајцарске су културно окренути више Италији него остатку земље. Чуо сам занимљиву причу од једног Швајцарца, у којој се и може огледати овај однос, а то је да су становници овог кантона изборили право да им папа не именује самовољно католичког поглавара за њихову територију, већ имају аутономију при избору. Уочио сам и то да је сасвим нормална ствар да се једном недељно/месечно оде до Милана или Бергама, као и то да скоро сва деца навијају за Интер или за Милано. Поред бројних Итаијана који као странци живе у Тићину, забезекнуо сам се кад сам чуо да преко 40.000 људи дневно долази из северне Италије да ради у Швајцарској. Замислите ту дневну миграцију преко границе. Била им је баш фрка кад су морали да затворе границу на Кјасу (која редовно скоро и да не постоји).

Да закључим, иако има велики број Италијана који орбитирају ка Тићину, и оних који ту пребивају као странци, локално становништво сматра себе Швајцарцима. Чак и итаијански који причају се разикује од дијалеката у Италији.
 

·
∰f(W)dw≣∭f(r,φ,θ) drd&
Joined
·
2,065 Posts
Хвала!

Природа можда подсећа, али клима је блиска нашој. Једино овај снег на планинама можда завара ;)
Ако неко има питања везано за овај регион, нека пита слободно .
Мене занима шта има да се једе.
 
1 - 13 of 13 Posts
Top