SkyscraperCity Forum banner

Charleroi - april 2014

10951 Views 40 Replies 28 Participants Last post by  Eric Offereins
Als er twee Belgische steden zijn met een slechte reputatie in Nederland, dan zijn dan toch wel Luik en Charleroi. Van Luik vind ik dat zeer onterecht. Ik kom er graag enkele keren per jaar om te genieten van de gezellige markten, cafés en het prachtige uitzicht over de stad vanaf de Buerenberg. In Charleroi was ik nog nooit geweest, dus daar moest maar eens verandering in komen.

Op dit forum heb ik al verschillende fotoseries voorbij zien komen, waaruit ik opmaakte dat het compacte centrum toch wel aardig wat fraais te bieden had. Met name de industriële en ietwat grauwe buitenwijken zouden de stad haar reputatie van 'lelijkste stad ter wereld' geven. In de ogen van Nederlanders, welteverstaan.

Afgelopen week ben ik dus zelf maar eens een kijkje gaan nemen. Met de auto (vanuit Maastricht), want zo zou de reis slechts 1 uur in plaats van ruim 2,5 uur (met de trein) duren. Ik parkeerde de auto bij station Charleroi Sud, wat tevens het OV-knooppunt van de stad is. Vanuit hier reisde ik eerst per (pre-)metro naar de westelijke buitenwijken. 's Middags en 's avonds bezocht ik vervolgens het centrum, dat helaas iets minder charmant en verzorgd bleek dan gehoopt. Maar goed, daarover later meer. Het is nu de hoogste tijd voor de foto's!

1. Charleroi heeft verschillende pre-metrolijnen, die allemaal de randen van het stadscentrum bedienen en uiteindelijk uitkomen bij het station Sud. De lijnfrequenties liggen vrij laag vind ik, maar doordat de lijnen deels parellel lopen (vooral in het centrum), hoef je vaak toch niet langer dan een kwartier te wachten. Ik nam lijn 1 naar Dampremy en stapte daar uit op een verlaten station.


2. De ingang van het station. Hoewel je hier hemelsbreed maar een kilometer van het stadscentrum verwijderd bent, voelt het toch dorps aan.


3. Wanneer je bij station Dampremy in zuidelijke richting de straat uitloopt, doemt de industrie al op.


4. Rue de Mons


5. De pre-metro rijdt hier bovengronds, tussen Dampremy en Providence. Het tankstation waar ik nu sta is buiten gebruik.


6. Best een indrukwekkend gezicht, die hoge schoorstenen. De rook kwam overigens van een auto met pech.


7. Ik beklom Terril de la Blanchisserie voor een mooi uitzicht over de omgeving. Terrils zijn steenbergen die bestaan uit afvalmateriaal van de mijnbouw.


8. De ringweg van Charleroi.


9. Blik richting het centrum.


10. De wijk Dampremy.


11. Qua bouwstijl deed Dampremy me erg denken aan de oostelijke mijnstreek in Zuid-Limburg.


12. In het midden is nog duidelijk het metrostation Dampremy te zien.


13.


14.


15.


16.


17. Ook hier groeit en bloeit er genoeg.


18. Vervolgens trok ik wat verder de wijk in.


19.


20.


21. Daar waar de straat eindigde begon de rotzooi. Achter me lag een ware vuilnisbelt.


22.


23.


24. Meer vrolijkheid en kleur was te vinden langs de drukke Route Latérale.


25. Hier vind je het ene na het andere kunstwerk.


26. De enige voetganger die ik hier tegenkwam.


27. Gek is dat niet, want je ademt heel wat stof in, afkomstig van de naastgelegen industrieterreinen.


28.


29.


30.


31.


32.


33. Verboden toegang.


34. Ook hier wordt nog gewoon gewerkt.


35.


36. Vervolgens liep ik weer terug naar het metrostation van Dampremy, waar ik (na lang wachten) op de metro naar Providence stapte. Ik vermoed dat het station Providence vooral gebruikt wordt door werknemers van de nabijgelegen industrieterreinen, want huizen waren in de verre omtrek niet te vinden.


37.


38.


39. Veel was er niet te doen rondom Providence, dus ik reisde verder naar de volgende halte: De Cartier. Deze ligt in het centrum van Marchienne-au-Pont, pal naast een fraaie kerk. Daarvan heb ik geen foto, want ik begon direct aan mijn wandeling langs de rivier de Samber. Zo wandelde ik 3,5km in oostelijke richting, terug naar Charleroi.


40.


41.


42.


43.


44.


45. Het heeft wel wat, zo wandelen langs al die industriegebieden. Je hoorde constant het geluid van machines, maar mensen kwam ik nauwelijks tegen onderweg (op drie fietsers na).


46.


47.


Tot zover de industrie en de buitenwijken. Tot zover ook deel 1 van deze fotoserie. In het vervolg zal het centrum ruimschoots aan bod komen, want Charleroi is natuurlijk meer dan alleen woonwijken en fabrieken.

Reacties zijn uiteraard van harte welkom!
See less See more
47
  • Like
Reactions: 5
1 - 20 of 41 Posts
Interessante serie! Dit soort (stedelijke/industriële) landschappen vind je niet op deze manier in Nederland. De kleur (roest)bruin lijkt sterk te overheersen rond Charleroi, tot aan het meubilair op de perrons aan toe. Ik ben benieuwd naar je indrukken van het centrum.
Indrukwekkende fotoreeks!
Grauwheid en urban decay mooi in beeld gebracht. Je hebt delen van België gezien waar de meeste Vlamingen nooit geweest zijn.

Ik was toevallig gisteren ook in Marchienne-au-Pont, was er door gefietst. De Ravel langs het kanaal was nog grotendeels mooi, maar de slechte of eerder zo goed als ontbrekende bewegwijzering en de staat van de weg was toch sprekend. Jammer dat je niet in het centrum van de gemeente bent geweest. Er waren daar wel wat interessante gebouwen, maar natuurlijk de typische grauwheid, verloedering en speciale sfeer.
Geweldige serie, ik kijk dan ook echt uit naar deel 2! Het hele gebied doet mij trouwens sterk denken aan de diverse rustbelt steden in het noord-oosten van de VS. Om er te wonen lijkt het me verschrikkelijk, maar een bezoek aan deze bijzondere stad staat wel hoog op mijn agenda.
^^Daar doet mij het ook wel een beetje aan denken.

Gave serie inderdaad. Sommige industriële gebouwen zijn we indrukwekkend, maar al met al vind ik die voorsteden maar een sombere bedoeling en dan was het ook zonnig en staat de natuur in bloei zodat het wat minder somber lijkt.

Trouwens dat laatste verkeersbord vind ik zo typisch. Als ik aan Walonië denk, denk ik aan verpauperde industriesteden, de prachtige landschappen en aan de kant van de weg een beetje scheef staande en grote en lompe verkeersborden.
Je had er mooi weer bij! Leuke serie, ben benieuwd naar je blik op het centrum.

Trouwens, naast de (inderdaad mooie) kerk van Marchienne-au-Pont ligt het grappige kasteeltje van Cartier, maar dat is vanaf de straat moeilijk te zien. Een rustpuntje in een verder nogal roestige omgeving.
Kan je Charleroi vergelijken met de Rotterdam van de jaren 80, qua verpaupering, moe, verlaten, achterstallig onderhoud?

Beide steden hebben de imago problemen met zich mee denk ik, al is die van Rotterdam aan het veranderen de laatste jaren.
^^Ik denk niet dat je die twee kan vergelijken. Charleroi sleurt vooral een loodzware industrieverleden met zich mee en er is daardoor veel werkloosheid en troosteloosheid. In Rotterdam is dat niet echt aan de orde, daar was het vooral een stedenbouwkundig probleem.


Laat ons ook niet vergeten dat Charleroi eigenlijk niet echt een grote stad is en zeer 'suburbaan' van opzet is. De stad (=gemeente) telt 200.000 inwoners, maar het merendeel woont in randgemeenten die in 1977 opgeslokt zijn bij de gemeentefusie. In het centrum zelf wonen maar 25.000 mensen. Daardoor hebben velen een verkeerd beeld va Charleroi. Ze denken in een grote stad terecht te komen, maar eigenlijk komen ze in een kleine stad terecht die weliswaar als centrumplaats fungeert in een sterk verstedelijkt landschap.
Trouwens dat laatste verkeersbord vind ik zo typisch. Als ik aan Walonië denk, denk ik aan verpauperde industriesteden, de prachtige landschappen en aan de kant van de weg een beetje scheef staande en grote en lompe verkeersborden.
Dat is trouwens geen wegwijzer maar een 'kanaalwijzer' omdat het voor schepen geschikt is. ;)


PS: nog een aanrader is de fotoreeks die 600West218 ooit eens maakt van Noord-Frankrijk en België en daarbij vooral op het industriële verleden focuste. Je ziet zo de overeenkomsten tussen Noord-Frankrijk en de Waalse industrieas: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1516398
See less See more
  • Like
Reactions: 1
^^Oh dat is wel een beetje een blunder, ik zie het nu inderdaad:clown: Maar vergelijkbare verkeersborden langs de weg kan ik me herinneren.
Verkeer op het water is ook verkeer. Mooie serie trouwens.
Bedankt voor jullie reacties!

Charleroi is in mijn ogen niet een stad waar je voor de gezellige sfeer naartoe gaat, maar juist voor de rauwe randjes en het industriële karakter van de omgeving. Dit in tegenstelling tot Luik, dat ik wel een gezellige stad vind met een knus en levendig centrum. Ik was in Charleroi op een woensdag, waarbij ik het centrum dus in de namiddag en avond bezocht, maar het oogde allemaal vrij doods. Toch vond ik één dag nog te weinig om alles goed te kunnen bezoeken. Ik wil dus nog eens teruggaan, maar dan met bewolkt weer en wellicht wat regen, om zo ook dat sfeertje mee te pakken ;) De 'spookmetro' heb ik nu ook niet bezocht, omdat ik dat in m'n eentje niet zo'n prettig idee vond. Die staat dus nog op mijn lijst.

@Dezz en Hoogfriesland: ik snap de vergelijking met Amerikaanse rustbeltsteden, maar ik moet zeggen dat ik in Charleroi in de woonwijken weinig leegstand ben tegengekomen. Uitgebrande huizen zoals in Detroit heb ik helemaal niet gezien. Het viel me wel op dat er flink aan de snelwegen tussen Luik en Charleroi werd gewerkt. Ik denk dat ik zo'n 40km wegwerkzaamheden heb gehad. Een deel van de route was al voorzien van nieuw asfalt en reed bijzonder lekker door, geheel tegen mijn eerdere ervaringen met Belgische wegen in. Er wordt daar dus in elk geval flink in geïnvesteerd.

@Utopian: dat kasteeltje heb ik gemist. Kan dus mooi op de lijst voor een volgend bezoek :)

@Stratosphere 2020: Rotterdam komt denk ik binnen Nederland het dichtst in de buurt bij Charleroi, maar heeft zoals De Klauw al zegt een ander verleden en staat er nu ook veel beter voor. In Rotterdam vind je veel grote internationale bedrijven, een levendige creatieve 'scene' en gewoonweg veel meer geld dan in Charleroi. Het zou mooi zijn als Charleroi zich ook in die richting kan ontwikkelen.

@De Klauw: bedankt voor je toevoegingen en voor je link naar de fotoserie van een medeforummer. Ik zal daar straks eens goed voor gaan zitten.

Het laatste deel van mijn fotoserie volgt zo meteen.
See less See more
48. Deze hoorde eigenlijk nog in het vorige deel. Ik smokkel dus maar een beetje.


49. Inmiddels zijn we aanbeland bij station Sud. Als je het station in noordelijke richting (dus richting centrum) uitloopt, kom je aan de Samber. Daar is men momenteel bezig de kades te vernieuwen. Het ziet er veelbelovend uit, met de verlaagde wandelpaden die zweven boven het water.


50. In het gebied rond Rue du College wordt veel gesloopt.


51. Complete blokken gebouwen zijn met de grond gelijk gemaakt.


52.


53. De natuur rukt op. Paddenstoelen schieten uit de grond en grote insecten kruipen over de steenresten ;)


54.


55.


56. Helaas zijn de gebouwen die wél nog overeind staan ook niet in opperbeste staat.


57. Inmiddels ben ik bij de overdekte Passage de la Bourse aanbeland. De entree daarvan belooft niet veel goeds.


58. Ik hoopte een bescheiden versie van de Brusselse Sint-Hubertusgalerijen aan te treffen, maar werd helaas teleurgesteld. Bijna alle panden waren leeg dan wel gesloten.


59. Slechts één winkel aan het einde van de passage was geopend. Jammer, want de passage heeft zoveel potentie.


60.


61. De buren: Eglise St. Antoine. Een best fraaie kerk.


62. Place Albert Ier. Op zich een gebied met potentie, alleen jammer van die auto's. Maar ja, dat hoort nu eenmaal bij Belgische steden.


63. Overigens werd ook direct naast bovenstaand plein flink wat gesloopt.


64. Rue de Dampremy, wat mij betreft de meest geslaagde straat van het centrum. Hier was meer levendigheid en, niet geheel onbelangrijk, de winkels waren geopend. Dat is namelijk geen vanzelfsprekendheid in Charleroi.


65. Rue de la Montagne verbindt de boven- en benedenstad met elkaar. Het is de hoofdwinkelstraat van Charleroi, maar ook hier was enorm veel leegstand. Op zich niet zo gek als je ziet hoe weinig winkelend publiek er rondliep.


66. Verpaupering. Dat nog wel in dezelfde straat als Charleroi's UNESCO werelderfgoed: het belfort.


67.


68.


69. Het mooiste plein van de stad. Jammer dat de fontein buiten werking was.


70.


71. "Verboden aan te plakken"


72. Het culinair aanbod in het centrum leek vooral op fastfood gericht. Restaurants met een verfijndere keuken ben ik niet echt tegengekomen.


73. Daar is 'ie dan, de toren van Charleroi's belfort. UNESCO-waardig. Maar helaas ook weer met een parkeerterrein voor de deur.


74. De industrie is echter nooit ver weg.


75. Toch is er ook wat groen te vinden. Aan de oostrand van het centrum, bij metrostation Parc, vind je het kleine Parc Reine Astrid.


76. Een kleurrijke afwisseling in deze overwegend grauwe stad.


77. Ook Lucky Luke is in dit park te vinden.


78.


79. Pre-metro rijdt station Beaux Arts binnen. Ook de ringweg van Charleroi is goed te zien.


80. Het busstation bij Beaux Arts, met op de achtergrond het Belfort.


81. Dat was het dan. Op naar huis!


Ik was aan het einde van de dag toch wel blij om weer thuis te zijn. In een stad als Charleroi zou ik echt nooit willen wonen, maar zoals gezegd is het een interessante bestemming voor geïnteresseerden in industriesteden. Bovendien heb ik nog veel dingen niet kunnen zien, dus op korte termijn zie ik mezelf wel weer terugkeren. Wie weet is het centrum dan ook wel wat opgeknapt? ;)

Reacties stel ik uiteraard weer zeer op prijs!
See less See more
34
  • Like
Reactions: 5
Ben al een paar keer in Charleroi geweest, maar schrik toch steeds van foto's van de stad. Je zal er maar wonen zeg. De stad wordt bovendien al sinds de oertijd bestuurd door de Parti Socialiste tot grote tevredenheid van de inwoners, want ze winnen de verkiezingen keer op keer. Op 25 mei 2014 zal dat niet anders zijn. De magie van Charleroi :)
Mooie foto's!

Treurige stad, maar daardoor juist erg interessant om te bezoeken. Ik vind het altijd wel wat hebben van die deels vervallen (industrie) steden. Alleen wat minder leuk als je er woont. Zo dichtbij, maar een wereld van verschil met het nette en georganiseerde Nederland en ook wel Vlaanderen.
Ik vind het echt een verschrikkelijke verpauperde stad. Een stad die zijn hoogtepunt echt gehad lijkt te hebben. Ik zou er werkelijk waar nooit willen wonen.
Mooie foto's!

Treurige stad, maar daardoor juist erg interessant om te bezoeken. Ik vind het altijd wel wat hebben van die deels vervallen (industrie) steden. Alleen wat minder leuk als je er woont. Zo dichtbij, maar een wereld van verschil met het nette en georganiseerde Nederland en ook wel Vlaanderen.
Het is een euvel waar veel van dat soort steden aan lijden. Ook bv Heerlen heeft veel leegstand (naar Nederlandse normen).
De sloop in het centrum is een vervelend gevolg van de voorgestelde stadsvernieuwing. Het anders zo aardige centrumpje is nu een wijk in transitie. Blijft die galerij eigenlijk wel bewaard? Ik hoorde zeggen dat die ook plat moest voor de winkelcentra die daar moeten verrijzen, maar ik hoop maar dat dat niet waar is (Google geeft zo gauw geen antwoord).

De transitie maakt de serie wat negatiever dan nodig. Charleroi is meer dan sloop en zeker ook meer dan fastfood. Maar goed, zolang fotografen er vooral heentrekken voor wat hun vanitas-stukken zal het imago van Charleroi zichzelf wel blijven bevestigen.
^^Die passage is beschermd (zie hier), dus die zal wel blijven bestaan. Maar dat het concept 'passage' niet lijkt te werken is algemeen geweten. Ook bij moderne passages is dat niet het geval. Geen idee hoe ze dat kunnen oplossen.


Verder is het inderdaad jammer dat ze in Charleroi stadsvernieuwing vaak opvatten als 'hele stratenblokken slopen en vervangen door iets nieuws'. Meestal levert dat zielloze stadsdelen op. Zeker gezien het voor doorsnee gebouwen momenteel architecturaal enorm schrale tijden zijn. Dat geldt trouwens ook voor de industriële sites. Het terrein van Carsid, de laatste hoogoven van Charleroi, wordt binnenkort ook geheel gesaneerd en vervangen door een een KMO-zone. De stad lijkt zo eerder haar identiteit te verliezen en te transformeren in een 13-in-een-dozijnstad zonder ziel.





Maar er zijn ook uitzonderingen. De nieuwe politietoren van Jean Nouvel bv die momenteel in aanbouw is. (zie ook deze draad op het Belgische subforum)














PS, Nog een column gevonden over Charleroi en de treurnis van haar inwoners: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/VK14/140417_NinaVerhaeghe_PaysNoir
See less See more
4
  • Like
Reactions: 2
De transitie maakt de serie wat negatiever dan nodig. Charleroi is meer dan sloop en zeker ook meer dan fastfood. Maar goed, zolang fotografen er vooral heentrekken voor wat hun vanitas-stukken zal het imago van Charleroi zichzelf wel blijven bevestigen.
Ik snap je punt. Deze serie is een momentopname en geeft weer hoe ik de stad heb ervaren in die enkele dag dat ik er was. Wie weet (en dat hoop ik echt) ligt de stad er over een paar jaar een stuk mooier bij. Door zowel enkele buitenwijken als het centrum te bezoeken, heb ik in elk geval wel geprobeerd de stad een eerlijke kans te geven. Dat een verder in prima staat verkerende galerij als Passage de la Bourse er echter vrijwel leeg bijligt vandaag de dag, geeft in mijn optiek wel aan hoe de stad er momenteel voor staat. Dan kun je het niet langer op sloop alleen afschuiven. Plus, dat er op zóveel plaatsen in het centrum momenteel gesloopt en gebouwd wordt toont ook wel aan dat de situatie hiervoor niet zo best was. Het is goed dat de stad nu werkt aan verbetering. Met de nieuwe kades aan de Samber zijn ze zoals ik al zei op de goede weg wat mij betreft. Ook de nieuwe politietoren ziet er best fraai uit. Het kan dus best wel wat worden.
See less See more
1 - 20 of 41 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top