Skyscraper City Forum banner
1 - 14 of 14 Posts

·
Cosa dire cosa fare
Joined
·
3,439 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Zondag ben ik met .Be-forummers The Mirage, Highlandcattle, Teaser en AgentOrange naar Charleroi geweest. De laatste was onze chauffeur en diende als gids.
De Métro Léger is een project met een complexe geschiedenis, kijk Wikipedia er maar eens op na. Ik haal er even een goede kaart met de ligging van de stations erbij:We hadden zin om wat te urbexen, dus zijn we gaan kijken naar de lijn richting Châtelet. Op weg naar Montignies, de Charleroise deelgemeente waarin zo goed als alles waar we geweest zijn gelegen is, zijn we eerst nog langs de westelijke helft van de R9 gereden, om via de N5, N576 en N572 naar het kruispunt van de Avenue du Centenaire en de Rue du Calvaire te rijden, waar we de auto parkeerden bij station Centenaire. Daar waren enkele forummers al direct geïnteresseerd in het naburige immokantoor.

1. Even zoeken, maar dan schoot 'gids' AgentOrange te binnen hoe we aan de metrolijn konden geraken: langs het tunneltje tussen de Rue du Pont en de Chaussée de Châtelineau. Daar begonnen we onze wandeling in station Champeau, waarvan de ruwbouw af is maar er geen trappen en roltrappen geïnstalleerd zijn.


2. We wandelden zo ver als we konden richting Châtelet, al hield dat na deze tunnel naar station Corbeau al gauw op. Boven de tunnel liggen de Rue de la Chasse, Rue du Pont en Rue Léopold. AgentOrange wijst ons hier de weg.


3. Na deze hoop ligt ondoordringbare wildernis. Tijd om wat meer richting Charleroi te kijken.


4. Iets voorbij Champeau, naar het westen dan, lag deze onfortuinlijke beer, wellicht het meest populaire object van de dag.


5. Beer + Champeau.


6. Dan volgde weer een stukje oerwoud, al was het hier wel doenbaar erdoor te geraken.


7. Hopen graffiti op de muren. Interessant te weten is dat boven deze tunnel niks ligt. Als je op Google Maps kijkt, zie je een bedding in het verlengde van de Rue du Chemin de Fer die na de Rue du Pont in de bomen eindigt.


8.


9. Tags zijn er relatief weinig, wel veel kunstwerken zoals dit.


10. Tunnel naar de hel ondergronds station Centenaire. Merk op dat hier sporen liggen en de bovenleiding begint. Ondanks hier sinds de stop van de bouw in 1985 geen tram gereden heeft, werkt de elektriciteit gewoon: je hoort de kabels zoemen.


11. Een ideetje van hoe donker het in de tunnel is. Highlandcattle probeerde er ook wat van te maken.


12. Zit je je met je zaklamp een weg te banen, stoot je hierop…


13. Station Centenaire. Gezien de elektriciteit dus aan staat, zou ik deze deur niet open doen.


14. Zo donker is het hier.


15. Uitgang van Centenaire, met een donkere Teaser en een SMS'ende highlandcattle. Hierboven ergens stond onze auto.


16. De roltrappen van 2 foto's geleden, van boven gezien.


17. Alles wat weggerukt kan worden, is weg, zo ook deze wachtstoelen.


18.


19.


20.


21. De spinnen hebben hun weg naar de sporen gevonden.


22. We gingen verder naar station Pensée.


23. The Mirage, met een onbewust gevalletje van 'laten we elkaar tegelijk fotograferen'.


24. De Terril du Boubier in Châtelet torent met zijn 265m boven de omgeving uit.


25. Station Pensée, bij de Place des Porions.


26.


27.


28. Naast het westerntafereel op foto 9 mijn favoriete kunstwerk aldaar.


29. Vanaf het Stade Yernaux tot in Charleroi ligt de metrolijn op een viaduct. We komen bij station Chet, naast de Rue du Grand Central.


30.


31.


32. En verder bij het identieke station Neuville aan de Grand' Rue.


33. Hier is in 25 jaar geen tram gepasseerd, toch werken de verkeerslichten. The Mirage bewees ook dat je die gewoon van stand kan veranderen.


34. Daar trekken deze ganzen en kippen zich niks van aan.


35. Waar de N90 uit Namen de R9 ontmoet, gaat het spoor onder de grond. Verderop is de keerlus van een bestaande tramlijn, daar zagen we net eentje keren. We hoopten via het park boven de tunnel van de sporen af te geraken, maar dat werd onmogelijk gemaakt door afsluitingen en prikkeldraad. Aangezien we geen zin hadden halsbrekende toeren uit te halen boven een verkeerswisselaar, keerden we terug tot voorbij het Stade Yernaux om nagenoeg parallel aan het spoor naar de auto terug te keren.


We reden nog even naar station Corbeau, aan de Rue Léopold nabij de Rue Trieu Kaisin. Van dit station, net zoals Champeau in ruwbouw, hadden we enkele blikken-over-de-afsluiting. Aan het station of het spoor aldaar konden we niet geraken, maar we zagen wel dat de wildernis die op foto 3 verder blijft lopen. Na Corbeau is er weer en tunnel, die tegen een van de 2 terrils in Châtelineau, aan de overkant van de R3, stopt.
 

·
Crooswijkert
Joined
·
5,796 Posts
Geweldig! Het lijkt me te gek om hier ook een keer heen te gaan. Bizar trouwens dat de stroom nog 'gewoon' aan staat, dat kán toch niet??

Favo's: #5, 8 en 24
 

·
Registered
Joined
·
6,076 Posts
Prachtig. Idd zoals Dezz aangeeft een plek om eens te bezoeken. Misschien kunnen we er wel een forumuitje van maken.

Bizar ook idd dat er gewoon stroom op de leidingen staat en dat de verkeerslichten gewoon werken. Wonderlijk ook dat de lampen het na 25 jaar nog gewoon doen, of zullen ze de lampen nog steeds vervangen als ze kapot zijn?
 

·
Moderator
Joined
·
15,262 Posts

·
*_*
Joined
·
236 Posts
^^
Een gedeelte van de lijn zal alsnog in gebruik worden genomen, dit geldt echter niet voor het gedeelte naar Châtelet. Reden volgens Wiki:
De bestaande metrolijn richting Châtelineau (Châtelet) zal niet in exploitatie genomen worden omdat dit te duur is, al worden er wel steeds onderhoudswerken uitgevoerd. Zo zijn de kabelgoten leeggemaakt, nieuwe kabels ingelegd, en vastgelegd met beton. Dit tot voorbij het station Corbeau. Een reden hiervoor is onbekend.
Meer te zien op Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Métro_léger_de_Charleroi

Leuke serie FF, bedankt :eek:kay:
 

·
Registered
Joined
·
7,652 Posts
Gave serie van deze spectaculaire geldverspilling. Ik had er eerder foto's van gezien op deze site.

De overkapping van de stations lijkt nogal overbemeten als je ziet wat voor trams er rondrijden.
 
1 - 14 of 14 Posts
Top