SkyscraperCity banner

1 - 8 of 8 Posts

·
Error
Joined
·
5,783 Posts
Discussion Starter #1
Dit is dan de laatste serie van mijn vakantie. Vanuit Odessa is het vrij makkelijk om in Chişinău te geraken en aangezien je daar ook niet iedere dag komt hebben we dat gedaan en het was zeker de moeite waard. Chişinău is de hoofdstad van Moldavië en heeft ongeveer 600.000 inwoners. Het aantal varieert nogal sterk, dus hoeveel het momenteel is weet ik niet. Chişinău (Russisch: Кишинёв) spreek je ongeveer uit als "Kisjinow" (Roemeens) of "Kisjinev" (Russisch).

1. We beginnen nog in Odessa, op het busstation (avtovokzal). Je kan vanuit Odessa met zowel de trein als de bus naar Chişinău. De trein gaat één keer per dag en rijdt via Transnistrië, met de bus heb je twee opties: door Transnistrië heen of er omheen. Wij hebben op de heenweg voor de laatste optie gekozen. De bus gaat ook wat vaker, namelijk eens per 1-2 uur. Een enkele reis, met één stuk bagage, kost ongeveer €9,50.


Avtovokzal in Odessa by Timon91, on Flickr

2. Zonnebloemvelden in Moldavië onderweg. De wegen in Moldavië zijn erg slecht en de grens duurt vrij lang, vandaar dat het ruim 6 uur duurt om de 220 km tussen Odessa en Chişinău af te leggen.


Sunflowers in Moldova by Timon91, on Flickr

3. Moldavië is nog redelijk heuvelachtig soms, in de weg zaten een aantal steile hellingen. Hier moeten we eerst nog een eindje naar beneden voordat we Căuşeni in rijden.


Căuşeni by Timon91, on Flickr

4. In Chişinău hebben we een taxi genomen naar het hostel (€3). Onze hostel lag vlak achter de Malldova, een gloednieuwe mall voor de rijke Moldaviër. Hier het straatje achter de mall, op weg naar het hostel.


Malldova, Chişinău by Timon91, on Flickr

5. Binnen in de mall. De winkels hier zijn meestal de dure westerse winkels, maar gelukkig zat er ook nog een goedkope supermarkt in.


Malldova, Chişinău by Timon91, on Flickr

6. En de andere kant op gekeken. Er was wel airco binnen, wat gezien de buitentemperatuur (30-35 graden) wel zo prettig was. Binnen fotograferen is trouwens verboden, maar daar kwam ik pas later achter.


Malldova, Chişinău by Timon91, on Flickr

7. Op de eerste dag hebben we nog een klein wandelingetje gemaakt in de buurt van het hostel. Hier een soort van kliniek voor zwangere vrouwen, of iets dergelijks.


Chişinău by Timon91, on Flickr

8. Flats zijn alom aanwezig.


Chişinău by Timon91, on Flickr

9. Dit is gezien de hekken waarschijnlijk toch wel relatief dure wijk, met op de achtergrond torenflats in aanbouw.


Chişinău by Timon91, on Flickr

10. De weg van het centrum naar de hostel gaat over een viaduct, over een dal heen. Hier de brede boulevard en op de achtergrond de Malldova. Niet ver achter mij staat een stoplicht, vandaar dat er nauwelijks verkeer op de foto staat. Verkeersregels lijken verder niet echt aanwezig te zijn.


Boulevard in Chişinău by Timon91, on Flickr

11. Chişinău bier. Een prima biertje! Ik heb ergens gelezen dat het een paar jaar terug een prijs heeft gewonnen bij een of andere wedstrijd, maar ik kan dat nergens terugvinden. Wellicht weet iemand daar meer van (Plaas)?


Chişinău beer by Timon91, on Flickr

12. Dan de stad zelf. Echt veel te zien is er niet, maar het is heel leuk om gewoon rond te lopen in de stad. Hier een verkeersplein vlak bij het station.


Chişinău by Timon91, on Flickr

13. Een bus van "Marx-Reisen". Veel bussen (maar ook vrachtwagens en auto's) die in West-Europa afgedankt worden gaan naar Oekraïne en Moldavië. Onze bus van Odessa naar Chişinău was ook van "Heinrich Hess Reisen" of iets dergelijks :lol: In Oekraïne heb ik ook oude Connexxion bussen zien rijden :lol:


Bus in Chişinău by Timon91, on Flickr

14. Het gloednieuwe station van Chişinău. Moldavië en Albanië zijn de enige landen in Europa zonder geëlektrificeerd spoor.


Chişinău train station by Timon91, on Flickr

15. Dan weer de stad in. De stad is tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest, door de oorlog maar ook door een aardbeving in 1940. Na de oorlog is het centrum volgens de Sovjet-stijl in gridpatroon opgebouwd. De hoofdstraat is Boulevard Ștefan cel Mare și Sfânt ("Stefan de Grote en Heilige"). Ștefan cel Mare was in de 14e en 15e eeuw een "woiwode" van Moldavië. Hij behoedde Moldavië voor buitenlandse overheersing en is daarom de nationale volksheld. Hier een typisch gebouw aan deze hoofdboulevard.


Chişinău by Timon91, on Flickr

16. Het straatbeeld. Je kan er op heel veel plekken geld wisselen. Helaas kun je buiten Moldavië je Lei's nauwelijks meer kwijt, zelfs in Odessa niet. Wellicht in Roemenië nog.


Boulevard Ștefan cel Mare și Sfânt, Chişinău by Timon91, on Flickr

17. Boulevard Ștefan cel Mare și Sfânt dus.


Boulevard Ștefan cel Mare și Sfânt, Chişinău by Timon91, on Flickr

18. Kunstmarkt in een parkje aan de hoofdboulevard.


Art market, Chişinău by Timon91, on Flickr

19. Moldavië heeft z'n eigen Arc de Triomphe, weliswaar iets kleiner dan de originele versie :lol:


Arc de Triomphe, Chişinău by Timon91, on Flickr

20. Aan de overkant ligt het regeringsgebouw.


Chişinău by Timon91, on Flickr

21. In het parkje achter de Arc de Triomphe ligt de kathedraal van Chişinău. Niet heel groot, maar wel mooi. Op de foto lijkt het zo te zijn dat de toren en de kerk aan elkaar vast zitten, maar aan de schaduw kun je zien dat dit niet het geval is.


Cathedral in Chişinău by Timon91, on Flickr

22. De kathedraal zelf, waar je helaas niet mocht fotograferen binnen. Vlakbij de kathedraal ligt een 24-uurs bloemenmarkt. Als je dus gescoord hebt bij het uitgaan kun je altijd een bloemetje kopen :lol:


Cathedral in Chişinău by Timon91, on Flickr

23. Een standbeeld van Ștefan cel Mare. Als de "575" slaat op de 575e verjaardag van Ștefan cel Mare dan is dat in 2008 neergezet :)


Statue of Ștefan cel Mare și Sfânt, Chişinău by Timon91, on Flickr

24. De boulevard is ter hoogte van het regeringsgebouw een stuk breder. Wellicht heeft dit te maken met militaire parades die hier ten tijde van de Sovjet-Unie gehouden werden. Links de Arc de Triomphe.


Chişinău by Timon91, on Flickr

25. Fontein en vijver in een park (goed onderhouden).


Chişinău by Timon91, on Flickr

26. En nog een standbeeld.


Chişinău by Timon91, on Flickr

27. Bar Status.


Chişinău by Timon91, on Flickr

28. Vijver (slecht onderhouden).


Chişinău by Timon91, on Flickr

29. Dit is ook vrij typisch Chişinău: een groot gebouw wat ooit belangrijk is geweest, maar tegenwoordig niet meer gebruikt wordt. De ingang is dichtgetimmerd en er staat een hek omheen.


Chişinău by Timon91, on Flickr

30. Uithangbord voor een elektronicawinkel. Roemeens is een verademing vergeleken met Russisch, aangezien geschreven Roemeens vaak nog aardig te begrijpen is.


Chişinău by Timon91, on Flickr

31. Straat in het centrum, van de hoofdboulevard af.


Chişinău by Timon91, on Flickr

32. Verregend reclamebord.


Chişinău by Timon91, on Flickr

33. "Palatul Republicii"


Chişinău by Timon91, on Flickr

34. Het nationale museum van Moldavië. Een erg interessant museum (met bordjes in het Engels!) waar je bijna de hele geschiedenis van Moldavië te zien krijgt. Ze hebben door de eeuwen heen behoorlijk hard geleden daar :( Het beeld van Romulus en Remus staat symbool voor de Latijnse afkomst van Moldavië. Een toegangskaartje voor het museum kost €0,70.


National Museum in Chişinău by Timon91, on Flickr

35. Een vrij typisch voorbeeld van een oude West-Europese auto: een Duitse auto uit Antrifttal met een "CH" sticker en een Moldavisch kenteken. Het zou natuurlijk ook kunnen dat de auto gestolen is, maar dat weet je uiteraard nooit zeker :lol: Mocht er nog een Duitser/Zwitser zijn die dit als zijn auto herkent: hij staat in Chişinău :D


Chişinău by Timon91, on Flickr

36. Een kerk in het centrum.


Chişinău by Timon91, on Flickr

37. Typisch gebouw in het centrum.


Chişinău by Timon91, on Flickr

Na één volledige dag in Moldavië was het alweer tijd om te vertrekken. Het was precies genoeg om Chişinău te ontdekken. Alleen de botanische tuin hebben we gemist, maar door de hitte hadden we geen zin om daar nog helemaal heen te lopen.

38. De weg terug naar Odessa ging per trein, door Transnistrië heen. De trein naar Odessa rijdt pas sinds kort weer, want volgens de reisgids uit 2008 was deze trein om politieke redenen opgeheven. Een enkele reis kost ongeveer €7,50. Hier station Chişinău in het ochtendlicht.


Chişinău train station by Timon91, on Flickr

39. De trein wordt het station binnengesleept.


Train Chişinău-Odessa by Timon91, on Flickr

40. Het interieur bestaat uit houten bankjes. Niet echt lekker om 5 uur op te zitten, maar veel keus heb je niet. Je wilt zelf door Transnistrië heen en dat zal je voelen ook! :lol:


Train Chişinău-Odessa interior by Timon91, on Flickr

41. Nog geen uur na Chişinău volgt bij Bulboaka al de Moldavische grenscontrole. Dit is een korte blik in het paspoort, gestempeld wordt er niet. Zouden ze dat wel doen dan zou Moldavië Transnistrië erkennen en dat kan natuurlijk niet! Van Moldavië heb ik dus alleen een inreisstempel, officieel heb ik het land nooit verlaten. Ruim 20 minuten na Bulboaka volgt de Transnistrische controle bij Bendery. Deze controle viel 100% mee, maar dat komt waarschijnlijk omdat er afspraken zijn gemaakt met de Transnistrische regering over deze trein. Smeergeld hebben we namelijk niet hoeven betalen. Als je met de bus gaat is dat meestal wel het geval. Hier het uitzicht vanuit de trein, niet ver na Tiraspol.


Transnistrian landscape by Timon91, on Flickr

Transnistrië uit is er geen controle, maar de controle Oekraïne in is wel vrij streng. Je wordt op van alles gecontroleerd: bagage, drugs, straling, etc. Ongeveer 80 minuten na de Oekraïense controle bij Kuchurgan komt de trein aan in Odessa.

Chişinău is geen stad waar je voor de bezienswaardigheden heen gaat. Toch vond ik het voor een dagje wel een interessante stad om rondgelopen te hebben. Ik hoop dat jullie een beetje een beeld van deze vrij onbekende stad hebben gekregen. Moldavië is een van de weinige landen waar de meeste "oostblok" vooroordelen wel redelijk kloppen: zeer slechte wegen, veel armoede, veel flats, kleine rijke elite die dat ook laat zien en veel roekeloos rijgedrag. Het land kent ook nauwelijks toerisme. Dat maakt het echter niet minder interessant om er eens heen te gaan :) In ieder geval bedankt voor het kijken en hopelijk vonden jullie het wat! :cheers:
 

·
|/|/|\/|
Joined
·
7,721 Posts
Erg tof! Zo te zien inderdaad niet een reisbestemming om direct vanuit Nederland naar toe te gaan, maar wel zo leuk als je 'in de buurt' bent. Leuk om nu eens een beeld te hebben van Moldavië en Chisinau, wat een toch behoorlijk zwart gat is in Europa.

Dat de historische monumenten niet zo groot en indrukwekkend zijn heeft wellicht te maken met de bevolkingsgroei: in 1950 had de stad zo'n 130.000 inwoners, maar in 1991 675.000!
 

·
MP
Joined
·
8,570 Posts
Jij hebt echt een interessante zomer beleefd! Ook deze serie is weer erg de moeite waard. Mooi is Chisinau niet, maar het is wel de hoofdstad van een echt land - een land dat meestal maar over het hoofd wordt gezien.
Grappig dat je het in je tekst over Ștefan cel Mare și Sfânt hebt, terwijl op het bordje Sfînt staat. Dat is meteen het enige echte verschil tussen Roemeens en Moldavisch: in Roemenië wordt de oude î als een â gespeld, in Moldavië heeft men de oude spelwijze behouden. Het klinkt verder wel hetzelfde.
Van dat biertje had ik nog nooit gehoord! Zo zie je maar: Moldavië wordt door iedereen over het hoofd gezien, ook door mij.
 

·
-
Joined
·
3,467 Posts
Leuke en interessante serie!
 

·
Error
Joined
·
5,783 Posts
Discussion Starter #5
Bedankt iedereen!

@Plaas: het was me eigenlijk niet eens opgevallen. Met namen met veel accenten en speciale letters erin copy-paste ik meestal vanuit Google of Wikipedia en dat gaat ook wel eens (een beetje) fout soms. Maar behalve dat kleine verschil zijn Roemeens en Moldavisch verder hetzelfde. Toch wordt het door Moldaviërs wel duidelijk Moldavisch genoemd en niet Roemeens, dat zal wel een politieke achtergrond hebben.
 

·
Moderator
Joined
·
16,767 Posts
Hele toffe serie. Zulke dingen zie je hier natuurlijk niet vaak!
 
1 - 8 of 8 Posts
Top