SkyscraperCity Forum banner

[Chiny]41 tys. km autostrad w 18 lat

5397 Views 22 Replies 17 Participants Last post by  asahi
Interia said:
Jeszcze 18 lat temu Chiny nie miały żadnej autostrady, dziś dysponują drugą co do wielkości siecią autostrad na świecie. Pod koniec zeszłego roku było to aż 41 tysięcy kilometrów.

W ciągu najbliższych pięciu lat zamierzamy utrzymać dotychczasowe tempo budowy autostrad - powiedział Dai Dongchang, dyrektor Instytutu Badań i Planowania w chińskim Ministerstwie Łączności. Jak dodał, budowanie dróg jest idealnym sposobem wspomagania wzrostu gospodarczego.
W 2010 roku chińska sieć autostrad połączy już wszystkie stolice prowincji i miasta liczące powyżej 500 tysięcy mieszkańców. W 2020 roku sieć ta ma liczyć 85 tysięcy kilometrów, czyli już tylko nieco mniej, niż obecna sieć amerykańska (90 tys. km). Na inwestycje w tej dziedzinie zostanie przeznaczonych 250 miliardów dolarów.
...
1 - 20 of 23 Posts
Robi wrazenie. Gdyby w polsce budowano chociaz z taka sama predkoscia przeliczajac na liczbe mieszkancow to mielibysmy juz ponad 1000km autostrad :D
W 2008 roku w Chinach powstanie 5 tys. km autostrad

Chińczycy zbudują 5 tys. km autostrad w 2008 roku, poinformował minister transportu Li Shenglin.

W 2007 roku w Chinach wybudowano 8300 km autostrad, których łączna długość wzrosła tym samym do 53600 km. Na koniec 2007 roku łączna długość dróg w Chinach wynosiła 3,57 mln km. Wartość inwestycji w infrastrukturę drogową wyniosła w ubiegłym roku 750 mld juanów (103 mld USD).

pb.pl
robi wrazenie,robi. Przydalaby sie mapka.
Mam chociaż nadzieje że te autostrady nie są budowane z jakością ich samochodów i 95 % towarów. Cały czas mam wrażenie że tam jeszcze długo będzie liczyć się ilość a nie solidność wykonania. Najlepszy przykład to kolej do Tybetu, Szwajcarzy mówili "nie da się" pierwszy sekretarz "da się" i zbudowali. Teraz tylko ją remontują i zastanawiają się ile przetrzyma.
Najgorsze jest to że polscy włodarze poważnie myślą o ściągnięciu chińskich firm do konstruowania rodzimej sieci dróg. Może lepiej zapłacić więcej europejczykom ale mieć gwarancje jakości?
Mam chociaż nadzieje że te autostrady nie są budowane z jakością ich samochodów i 95 % towarów. Cały czas mam wrażenie że tam jeszcze długo będzie liczyć się ilość a nie solidność wykonania. Najlepszy przykład to kolej do Tybetu, Szwajcarzy mówili "nie da się" pierwszy sekretarz "da się" i zbudowali. Teraz tylko ją remontują i zastanawiają się ile przetrzyma.
Najgorsze jest to że polscy włodarze poważnie myślą o ściągnięciu chińskich firm do konstruowania rodzimej sieci dróg. Może lepiej zapłacić więcej europejczykom ale mieć gwarancje jakości?
ale przesiąknięty mitami jesteś..o niskiej jakości chińskich wyrobów..każdego prawo..rozumiem że najlepsze rzeczy robi się na zachodzie..ale jak się popsują..tłumaczysz sobie to pechem..bo przecież te przedmioty są bezawaryjne i niedozdarcia:)
Mam nadzieję że to sarkazm bo jeśli uważasz że crash testy chińskich samochodów to fotomontaż, rozlatujące się buty, jednorazowe ciuchy trująca żywność i zabawki to mity to hmm... wolę pozostać w bajkowym świecie gdzie jest smaczna szwajcarska czekolada, solidne polskie buty skórzane i niemieckie autobahny...
Mam nadzieję że to sarkazm bo jeśli uważasz że crash testy chińskich samochodów to fotomontaż, rozlatujące się buty, jednorazowe ciuchy trująca żywność i zabawki to mity to hmm... wolę pozostać w bajkowym świecie gdzie jest smaczna szwajcarska czekolada, solidne polskie buty skórzane i niemieckie autobahny...
słuchaj znam się na biznesie i wierz mi że chińczyk wyprodukuje za niższą pensje lepszej jakości but..niż europejczyk za wyższą pensje..warunek ta sama cena obówia..a dlaczego..bo europejczyk dla zminimalizowania kosztów produkcji użyje gorszej jakości materiałów..by być konkurencyjnym..ale że nie jest..tworzy marki i mityczność ich wspaniałości:):)..ja nie daje się na takie bajeczki nabierać..są one dobre dla naiwnych konsumentów...uzasadniają wysokie koszty produkcji i koszty marketingowe i pensje kadry managerskiej!!:):)...czy wino za 200$ jest lepszej jakości od tego za 5pln...nie..tak samo smakuje syfiasto..tylko robi się dobrą minę do złej gry..SNOBIZM:):)
^^ Chciałbym zauważyć, że 3/4 renomowanych marek przeniosło już produkcje do Chin. Z takich ważniejszych graczy to chyba tylko Parker i C&A produkują na zachodzie.
Przydalaby sie mapka.
Znalazłem coś takiego:

http://www.maps-of-china.net/general/highways.htm

Nie wiem niestety, z którego to roku.

National Highway System of China

China's national highway system has been designed in a radiating and netted form, and the highways have been numbered in three different ways. The highways radiating from Beijing, the capital of China, are numbered clockwise from 101 to 112.The serial numbers of the highways running from north to south are 201 to 228, numbered from east to west, while the serial numbers of the highways running from east to west are 301 to 330, numbered from north to south.

I jeszcze jakieś informacje:

http://en.wikipedia.org/wiki/China_National_Highway
See less See more
niezły wynik jak na 18 lat. No i te 250 miliardów dolarów.
ale USA i tak nie dogonią. haha
Nie porównuj przedmiotów codziennego użytku produkowanych przez zachodnie firmy w Chinach i wciskanych naiwnym klientom z konstrukcjami inzynieryjnymi, budowanymi na zlecenie rządu, gdzie cała minimalizacja kosztów nie polega na użyciu słabych materiałów czy projektantów (często zachodnich).
Ja bym się z Chińczyków nie śmiał. W takim Pekinie 99% głównych dróg ma nawierzchnię gładką jak stół, a nie widziałem ani jednej ekipy remontowej.
Jak coś mogę wrzucić parę zdjęć z tego co się buduje na pograniczu Chin centralnych i Tybetu - robi to duże wrażenie.
tylko patrzeć jak skośnoocy będą budować estakady w Polsce :) Wg mnie te firmy nie odwaliłyby takiej Chały jak zachodnie, bo one przecież chcą wejść na rynek europejski :)
Podobno są plany, by Chińczycy budowali drogi w Polsce, chyba nawet jakieś listy intencyjne (czy coś) były na ten temat podpisywane.
Chińczycy mieli nie tylko sprowadzić własną siłę roboczą, ale także zapewnić, przynajmniej w części, materiały do budowy, z którymi ostatnio u nas coraz gorzej.
^^ Chiny i materiał. Człowieku oni wchłąniają wszystko co przypomina cement, kruszywo itp. Nie ma mowy aby Chiny wywoziły z własnego kraju materiał budowlany. Za to jest kara śmierci. Jeżeli już to mogą zapewnić siłe roboczą. Ale za ceny zachodnie...
Akurat Chiny MAJĄ materiał.
Fakt, wchłaniają dużo, ale nie znaczy to wcale, że na eksport nie mają.
Nie wiem, skąd wziąłeś info, że za to jest kara śmierci. Co to za bzdury. Nie mówię o wywożeniu z Chin ton kruszywa "ukradkiem"! Tylko o oficjalnym, normalnym eksporcie.
A ceny to inna sprawa.
Jak coś mogę wrzucić parę zdjęć z tego co się buduje na pograniczu Chin centralnych i Tybetu - robi to duże wrażenie.
Wrzucaj, w koncu nie kazdy bedzie mial okazje zobaczyc to na zywo.
Gdybyśmy lepiej się wzięli za reformy i nie biadolili też byśmy mieli z czego budować autostrady, ale póki co bawimy się w becikowe, lekarzy, nauczycieli, górników etc, etc.
1 - 20 of 23 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.