SkyscraperCity Forum banner

[Chorzów - WPKiW] Zobacz największy park w Europie!

241203 Views 564 Replies 71 Participants Last post by  stasiu1971
12
Wojewódzki Park Kultury i Wypoczynku w Chorzowie im. Gen. Jerzego Ziętka SA to jedyny w swoim rodzaju obiekt przyrodniczo - rekreacyjny. Park położony jest w centrum Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego. Do dziś WPKiW to zielone płuca Górnego Śląska i największy park miejski w Europie. Park jest ulubionym miejscem spotkań Ślązaków (i nie tylko) i wspaniałym miejscem dla spacerowiczów, rowerzystów, rolkarzy. Cykliści znajdą w Parku ciekawe trasy o różnym stopniu trudności. Kto zmęczy się chodzeniem - może wynająć bryczkę i pocwałować konno. Kto woli zacisze eleganckich lokali, także znajdzie w Parku wiele atrakcji. W parku znajdują się liczne puby, restauracje, knajpki.
Obecnie Wojewódzki Park Kultury i Wypoczynku to teren o powierzchni 620 hektarów z wkomponowanymi weń 80 kilometrami alejek spacerowych, prowadzących pomiędzy usytuowanymi w Parku obiektami turystycznymi i rekreacyjnymi, pomiędzy ogrodami założonymi na wzór angielski z nieodłącznymi w nich romantycznymi rotundami. Park to także swoista enklawa krajobrazowa i przyrodnicza, zaskakująca wielością gatunków fauny i flory.

W parku znajdują sie liczne atrakcje:
- Śląski Ogród Zoologiczny (ZOO)
- Śląskie Wesołe Miasteczko (największe wesołe miasteczko w Polsce)
- Stadion Śląski (Stadion Narodowy)
- Planetarium Śląskie (największe i najstarsze planetarium w Polsce)
- Górnośląski Park Etnograficzny (Skansen)
- Kolejka wąskotorowa WPKiW
- Kolejka linowa Elka
- Rosarium w WPKiW (największy różany ogród w Polsce)
- Hala wystawowa Kapelusz a w nim Rolkowisko
- Przystań (ośrodek wodno-rekreacyjny, pow. stawu: 7 ha, kanał: 550 m)
- Kąpielisko "FALA" (powierzchnia 13 ha, 8 basenów, 4000 m² lustra wody)
- Międzynarodowe Targi Katowickie
- Skate Park
- Korty tenisowe
- Sankodrom & EuroBungy
- Ośrodek harcerski (powierzchnia 12 ha)
- Galeria rzeźby śląskiej
- Park linowy
- Sztuczna plaża

Oficjalna strona parku: http://www.wpkiw.com.pl

Od 1-go czerwca do 31 sierpnia Tyskie znów funduje nam bezpłatną wypozyczalnię sprzętu sportowego! Codziennie w godzinach 10.00-20.00 można wypozyczyć: rowery, rowery-tandemy, hulajnogi "trikke", szachy, zestawy do gry w badmintona i w boule oraz zośki.

Plan parku:

No to lecimy z pierwszymi fotami :) Najpierw fotki ze strony galeria.chorzow.slask.pl

Znajdujemy się w Rosarium (H). Rosarium WPKiW w Chorzowie jest największym w Polsce i jednym z największych w Europie. Zostało umieszczone w wydanym w Kalkucie przez Hinduskie Towarzystwo Miłośników Róż, wśród 35 pięciu najpiękniejszych ogrodów różanych świata. Ogółem posadzonych jest około 30.000 tysięcy róż. Obok na tle trawników umieszczono duże kwietniki w kształcie soczewek. Każdy mieści 1000 - 2000 krzewów róż tej samej odmiany.

Rzeźba Karlika i Karolinki z gołębiem

cdn ;)
See less See more
1 - 20 of 565 Posts
Dobra robota,ale taki temat już istnieje w dziale Śląskim.
A ten rozdział to MIASTA POLSKIE.
11
Dobra robota,ale taki temat już istnieje w dziale Śląskim.
A ten rozdział to MIASTA POLSKIE.
Czyli wszystko jest tak jak być powinno. ;)

Lecimy dalej.

Planetarium

Stadion Śląski

See less See more
Planetarium jest spoko! Miałem tam okazję gościć kilka lat temu z okazji olimpiady Astronomicznej i muszę przyznać, że jest świetne, a cały park robi bardzo wielkomiejskie wrażenie...
- Międzynarodowe Targi Katowickie (drugie największe międzynarodowe targi w kraju)
Nie prawda. Targi Kieleckie są większe.
Po drugie co to za sformułowanie "drugie największe". To nie po polsku. Powinno być "drugie co do wielkości". No ale Polacy muszą mieć i być zawsze naj- nawet gdy nie jest się naj- tylko trzecim, czwartym itd. To jakaś przywara narodowa i można spotkać to wszędzie w całej Polsce. Bardzo mnie to denerwuje.
8
^^ Akurat spis atrakcji skopiowałem z wikipedii (jak się okazuje po raz kolejny - z bardzo wiarygodnego źródła) bo mi się nie chciało tyle pisać ;) Jeśli już się czepiamy co jest po "polskiemu" to nieprawda piszemy razem:)

Kąpielisko Fala na które składa się 8 basenów, w tym jeden ze sztuczną falą (stąd nazwa kąpieliska), 4000 m² lustra wody.

Basen ze sztuczną falą

See less See more
Akurat spis atrakcji skopiowałem z wikipedii (jak się okazuje po raz kolejny - z bardzo wiarygodnego źródła) bo mi się nie chciało tyle pisać ;) Jeśli już się czepiamy co jest po "polskiemu" to nieprawda piszemy razem:)
Fakt, mój błąd. Nie chodziło mi dokładnie o czepianie się poprawności tylko o warstwę znaczeniową ('drugie największe'). Po prostu denerwuje mnie takie spłaszczanie języka oraz próba robienia z siebie nie wiadomo kogo. Trzeba być w czymś naj- lepszy, większy, nowocześniejszy itd. Zwłaszcza to widać w mediach lokalnych i ustach samorządowców.
('Dzisiaj o godzinie 12:00 przy asyście proboszcza, orkiestry strażackiej, przedstawicieli rady gminy oraz dyrektora gminnego przedsiębiorstwa ściekowego wójt naszej gminy uruchomił dwudziestą w Polsce, szóstą w województwie, trzecią w powiecie najnowocześniejszą oczyszczalnie ścieków.' :lol: )
13
Dziś wesołe miasteczko. Zdjecia każdej z 50 atrakcji znajdują się na stronie http://www.wesole-miasteczko.pl/ (zakładka Atrakcje).

Swoich fot nie mam bo jeszcze w tym roku w wesołym nie byłem (wstyd) ale przejde sie jak w lipcu dojadą kolejne urządzenia.

póki co tylko kilka fotek z wesołego

Więcej zdjęć z wesołego miasteczka wkleję później (na nastepnej stronie)
See less See more
19
Górnośląski Park Etnograficzny
Zgromadzone w chorzowskim skansenie zabytki budownictwa ludowego pochodzą z pięciu regionów Górnego Śląska oraz z regionu Zagłębia Dąbrowskiego. Większość obiektów pochodzi z połowy XIX wieku. Na terenie muzeum odtworzono zagrody, odzwierciedlające obraz tradycyjnego budownictwa na pojedynczych, kompletnych przykładach. Budynki wchodzące w skład zagród zestawione są zgodnie z miejscową tradycją i wiedzą o dawnym układzie. Oprócz zagród znajdziemy tutaj wiele obiektów wolno stojących: kapliczki przydrożne, spichlerze, garbarnię, wiatrak, areszt sołecki i karczmę. Odrębny zespół tworzą spichlerze dworskie. Obiektem scalającym poszczególne części ekspozycji jest kościółek pw. Józefa Robotnika, położony w centralnym miejscu skansenu.

Karczma

Scena

:) :) :)
See less See more
:D przypomniał mi się epizod z filmiu Hiway

świetny wątek

pozdrowienia
See less See more
park ma wielki potencjal.

Gdyby z tego "wesolego miasteczka" (skupiska starego zlomu) zrobiono na prawde wesole miasteczko z prawdziwego zdazenia to slask mogl by stac sie centrum rozrywki dla calej polodniowej polski a nawet dla Czech.
Powstalo by mnusto nowych miejsc pracy i rozwoj katowic/chorzowa by sie dramatycznie przyspieszyl.

W niemczech na przyklad co weekend samochody z niemiec ,holandii czy ,belgii odwiedzaja na wzajem swoje wesole miasteczka i zostawiaja tam miliony.

takie jak

http://www.phantasialand.de/index.php?display_popup=1

http://www.efteling.nl/home.aspx

http://www.moviepark.de

itd...

dziwi mnie ze w polsce cos takiego jeszcze nie powstalo.
See less See more
Pamiętam że jak byłem mały to ta klatka dla ptaków robiła na mnie OGROMNE wrażenie, teraz jak na to patrze niewydaje mi się to juz takie wielkie, ale wtedy to naprawde było wielgachne.

See less See more
pozazdrościc takiego parku, choć niektóre urzadzenia już trochę przestarzałe. pamiętam jak w szkolnych czasach byłem w Planetarium i robiło wrażenie:)
Wg moich danych najwiekszym parkiem miejskim w Europie jest Phoenix Park w Dublinie. Phoenix Park, jest największym parkiem miejskim w Europie, pięciokrotnie większym od londyńskiego Hyde Parku. W jego obrębie znajdują się tereny sportowe, miejskie zoo oraz rezydencja prezydenta kraju jak również rezydencja ambasadora Stanów Zjednoczonych. Całkowita powierzchna 712ha.

Ale i tak WPKiW nie ma sobie równych;) bardzo mile wspominam to miejsce z moich pobytów na Slasku:)
1 - 20 of 565 Posts