SkyscraperCity Forum banner

[Chrzanów] Inwestycje w mieście i powiecie

1824071 Views 6420 Replies 150 Participants Last post by  Gluszek
Myślę, że warto aby kolejny - po Oświęcimiu - kawałek Małopolski Zachodniej miał swój wątek inwestycyjny. Zakładam zatem takowy z założeniem, że będzie on poświęcony nie tylko samemu Chrzanowowi, ale także pozostałym miastom i gminom powiatu tj. Trzebini, Libiążowi, Alwerni oraz Babicom. Mam nadzieję, że nie będę jedynym postującym w wątku, ale zobaczymy jak wyjdzie;)

Obszar zainteresowania wątku:

EDIT: W miarę możliwości pierwszy post będę uzupełniał o linki do ważnych dokumentów i inwestycji:

Chrzanów

Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Gminy Chrzanów - rysunek (bez legendy niestety), SUiZKP na geoportalu - z legendą

Miejscowe plany zagospodarowania gminy Chrzanów - poszczególne

Miejscowe plany zagospodarowania gminy Chrzanów - mapka z obszarami dla których uchwalono mpzp

Strategia rozwoju do 2015

Program Rewitalizacji Centrum Chrzanowa

Planowane obwodnice miasta: północna, zachodnia, północno-wschodnia

Nowe Miasto - drugi Chrzanów

Trzebinia

Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy Trzebinia

Miejscowe plany zagospodarowania gminy Trzebinia

Strategia Rozwoju Gminy Trzebinia na lata 2007 -2015

Program rewitalizacji miasta

Libiąż

Strategia rozwoju gminy Libiąż na lata 2005-2015

Lokalny Program Rewitalizacji miasta Libiąża na lata 2008 - 2016

Alwernia

Miejscowe plany zagospodarowania gminy Alwernia

Strategia Miasta i Gminy Alwernia

Program Rewitalizacji Obszarów Miejskich Alwerni na lata 2008 – 2015

Alvernia Studios

Powiat

Strategia Rozwoju Powiatu Chrzanowskiego na lata 2006-2015

Opracowanie Studium Wykonalności dla zadania „Modernizacja Linii Kolejowej Nr 93, Trzebinia Zebrzydowice na Odcinku Trzebinia – Oświęcim z infrastrukturą towarzyszącą” + mapki
1 - 20 of 6421 Posts
Fajnie, że pojawił się wątek o sąsiednim powiecie:)

Słyszałem, że w Chrzanowie powstaje czy rozbudowują jakąś galerię handlową. Może wiesz coś więcej?

Jednocześnie zapraszam do wątku o Oświęcimiu :)
Ja też zaglądam choć głównie pisze w wątku o Oświęcimiu, no ale Chrzanów to bezpośrednie sąsiedztwo. No chyba, żeby zrobić jeden temat Małopolska Zachodnia:p Wtedy Chrzanów, Oświęcim, Olkusz i Wadowice można podpiąć pod jeden temat :p
W odniesieniu do artykułu to ciężko mówić o stolicy takiego regionu jak "Małopolska Zachodnia". Ja np. już kilka lat nie byłem w Chrzanowie. Po prostu wszystko co potrzebuje załatwiam w Oświęcimiu a jak już gdzieś jadę to do B-B lub Katowic. Mam nadzieję, że Chrzanów przyciągnie jak najwięcej inwestorów w końcu nasze miasta dzieli tylko 25km (czy mnie?) i nie problemem jest mieszkać w jednym a pracować w drugim. Całemu regionowi od Olkusza po Wadowice życzę szybkiego rozwoju a myślę, że szczególnie S1 mogła by w tym pomóc. Chrzanów jest w dobrej sytuacji bo ma A4.

Co do Centrum Powiadamiania Ratunkowego to w Oświęcimiu powstanie w 2010 zupełnie nowa strażnica więc to chyba byłaby dobra lokalizacja.
^^ Zgodzę się. Inaczej rywalizacja kto pierwszy będzie miał Maca będzie ważniejsza niż wspólne interesy regionu.
^^ Bardzo fajnie by było jakby odbudowali ten pałac. Jadąc do Krakowa z roku na rok było widać jak popada w coraz większą ruinę. Niestety za komuny w ruinę popadło wiele pałaców w naszej okolicy jak i w całej Polsce. Ja osobiście mam nadzieję, że kiedyś odbudują jeszcze pałac w Głębowicach który jest mniej więcej w takim samym stanie jak ten w Porębie Żegoty.
Biblioteka wygląda fajnie :) macie może takie zdjęcia z większej odległości żeby zobaczyć jak prezentuje się w całości?? U nas w Oświęcimiu nowa biblioteka ma być otwarta kilka miesięcy później.
Jechałem dziś nowo otwartą ulicą 1 Maja w Libiążu i muszę przyznać, że rozwiązanie z tą kostką na przejściach dla pieszych to porażka. Zupełnie to nie równe, trzeba zwalniać poniżej 30. Klapa jak dla mnie :( Już chyba progi zwalniające byłyby lepsze.
Pierwsze słyszę ^^ nie bardzo wiem gdzie tam nawet jest miejsce bo powstało obok BP Netto. Za to dorobiliśmy się KFC.
Co do galerii to wydaje mi się trochę mały parking. Będzie to co w Oświęcimiu na Niwie, popołudniamy czy w weekendy nie ma gdzie zaparkować.
Może w Chrzanowie jest już większe nasycenie sklepami niż w Olkuszu? Oświęcim chyba cały czas ma potencjał ze względu na turystów.
Zauważułem dziś w Libiążu dość dużą budową przy ul. Słowackiego. Na tablicy udało mi się przeczytać budynek handlowo-biurowy, wiecie coś więcej co tam powstaje???
Jak zamknięty będzie węzeł Balin to myślę, że jadący z Krakowa w kierunku Oświęcimia zjadą węzeł wcześniej na DK79, gdzie nie będzie punktu poboru opłat.
To szybciej powstanie obwodnica w ciągu DW 781? Myślałem, że bardziej są zaawansowane plany nad obwodnicą w ciągu Dk 28??
^^ To okrągłe okno mocno psuje wygląd tego budynku.
No i u lokalnego konkurenta McD już jest (Oświęcim) więc u nas też musi być Będziemy niestety nadal odstawać brakiem KFC
Po forumowiczu z takim stażem bym się nie spodziewał takiej małostkowości :D

PS: I tak nie mamy mojego ulubionego Subwaya ;)
Pewnie tak jak w Oświęcimiu McDrive będzie całodobowo.
Bardziej mi się wydaje, że będzie jak McD w Żywcu. U nas na piętrze są tylko toalety właściwie, a budynek wydaje się być nieco większy niż ten.
^^ Sklep w kamienicy blisko starego rynku który Tesco odziedziczyło po przejęciu Savii. Nie sugerowałbym się tym zamknięciem.
Górnicza wykonana jak należy ale projektant chyba miał gorszy dzień. Ścieżka rowerowa kończy się nagle przed skrzyżowaniem z Urzędniczą, zamiast ciągnąć się dalej aż pod kopalnie. Dziwnie podniesione skrzyżowanie z jakimś "rowami" przed pasami.
Ksztelania po zmianach będzie chyba zbliżona do postawionego niedawno Park Shopu w Oświęcimiu. Tak przynajmniej można wnioskować z tych opisów.
1 - 20 of 6421 Posts