SkyscraperCity Forum banner

[Chrzanów] Inwestycje w mieście i powiecie

1827690 Views 6421 Replies 150 Participants Last post by  LukM
Myślę, że warto aby kolejny - po Oświęcimiu - kawałek Małopolski Zachodniej miał swój wątek inwestycyjny. Zakładam zatem takowy z założeniem, że będzie on poświęcony nie tylko samemu Chrzanowowi, ale także pozostałym miastom i gminom powiatu tj. Trzebini, Libiążowi, Alwerni oraz Babicom. Mam nadzieję, że nie będę jedynym postującym w wątku, ale zobaczymy jak wyjdzie;)

Obszar zainteresowania wątku:

EDIT: W miarę możliwości pierwszy post będę uzupełniał o linki do ważnych dokumentów i inwestycji:

Chrzanów

Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Gminy Chrzanów - rysunek (bez legendy niestety), SUiZKP na geoportalu - z legendą

Miejscowe plany zagospodarowania gminy Chrzanów - poszczególne

Miejscowe plany zagospodarowania gminy Chrzanów - mapka z obszarami dla których uchwalono mpzp

Strategia rozwoju do 2015

Program Rewitalizacji Centrum Chrzanowa

Planowane obwodnice miasta: północna, zachodnia, północno-wschodnia

Nowe Miasto - drugi Chrzanów

Trzebinia

Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy Trzebinia

Miejscowe plany zagospodarowania gminy Trzebinia

Strategia Rozwoju Gminy Trzebinia na lata 2007 -2015

Program rewitalizacji miasta

Libiąż

Strategia rozwoju gminy Libiąż na lata 2005-2015

Lokalny Program Rewitalizacji miasta Libiąża na lata 2008 - 2016

Alwernia

Miejscowe plany zagospodarowania gminy Alwernia

Strategia Miasta i Gminy Alwernia

Program Rewitalizacji Obszarów Miejskich Alwerni na lata 2008 – 2015

Alvernia Studios

Powiat

Strategia Rozwoju Powiatu Chrzanowskiego na lata 2006-2015

Opracowanie Studium Wykonalności dla zadania „Modernizacja Linii Kolejowej Nr 93, Trzebinia Zebrzydowice na Odcinku Trzebinia – Oświęcim z infrastrukturą towarzyszącą” + mapki
See less See more
21 - 40 of 6422 Posts
Ludzie cierpią, a urzędnicy nie reagują

Czwartek, 3 grudnia (10:58)

Czy przez wielu zapomniana i powoli na niektórych odcinkach rozkradana linia kolejowa Wadowice-Trzebinia odzyska jeszcze kiedyś dawną świetność?

Obecnie linia nr 103 wykorzystywana jest jedynie na odcinkach Trzebinia - Bolęcin oraz Spytkowice - Okleśna dla przewozów pasażerskich, a po odcinku Spytkowice - Wadowice tylko raz w tygodniu przejeżdża pociąg towarowy. Wykorzystują to złodzieje, którzy co jakiś czas rozkradają infrastrukturę kolejową.

Kursowanie pociągów pasażerskich pomiędzy Wadowicami a Spytkowicami zawieszono w 2002 roku, zaledwie 10 lat po tym, jak linia została zelektryfikowana.

Czy kiedyś ponownie pomiędzy tymi miejscowościami pojadą pociągi pasażerskie? Niedawno sprawą zajął się poseł Marek Polak. Zdaniem posła, po tym odcinku ponownie mogłyby również kursować pociągi pasażerskie.

- Rewitalizacja tego odcinka polepszyłaby dojazdy do pracy pracownikom w Wadowicach, Skawinie i Oświęcimiu, młodzieży do szkół, (w tym do Zespołu Szkół Rolniczych w Radoczy), oraz studentom i pacjentom górnośląskich klinik do Katowic i innych miast aglomeracji górnośląskiej - uważa parlamentarzysta z Andrychowa, który skierował interpelację w tej sprawie do ministra infrastruktury.

Problem w tym, że takie argumenty nie robią żadnego wrażenia na urzędnikach z ministerstwa. Podsekretarz stanu w resorcie infrastruktury Juliusz Engelhardt wyliczył posłowi, że koszty "rewitalizacji linii kolejowej nr 103 Trzebinia - Wadowice sięgające kwoty 112 mln są barierą przerastającą możliwości finansowe spółki PKP PLK SA".

Zdaniem urzędników ministerstwa: - "właściwe jest podjęcie wspólnych działań samorządów lokalnych powiatów wadowickiego i chrzanowskiego w celu rewitalizacji linii kolejowej nr 103 na odcinku Spytkowice - Wadowice ze środków Unii Europejskiej w ramach regionalnego programu operacyjnego".

(GM)

http://polskalokalna.pl/wiadomosci/...-cierpia-a-urzednicy-nie-reaguja,1405992,5780
Dobrze, że ktoś próbuje walczyć o tą linię. Plus dla pana posła, o którym pierwszy raz słyszę;) A minister Engelhardt cierpliwie sobie grabi...
See less See more
^^w którym miejscu ta linia krzyżuje się z linia Skawina - Oświęcim? jest jakaś mapka?

P.S. a już wiem - Spytkowice;)

http://layer.uci.agh.edu.pl/M.Czapkiewicz/Train/transwers/trans-opracowanie.doc
Witam!

Muszę pogratulować przebudowy Placu Tysiąclecia. Wygląda bardzo dobrze, od remontu byłem tam kilka razy i jesli chodzi o jakość robót budowlanych to jestem pod wrażeniem, wyszystko wygląda szczególnie efektownie wieczorem, choć osobiście wprowadzil bym więcej światła, ale i tak wielki plus.

Może się narażę ale uważam, że nawierzchnia wygląda lepiej niż w Rynku.

Centum kultury zyskało obardzo dobrą kolorystykę, stonowana i elegancka.

Nie pamiętam jak wyglądala wcześniej... Steropianizacja opanowała Chrzanów, szczególnie widac to w Rynku i na Krakowskiej gdzie odnowiono wiele budynkow. Ale jeśli pozwala na to konserwator...?

Kontrowersyjny to mało powiedziane, jak można było pozwolić na takie coś?

See less See more
4
Wczoraj 14:53:49 , Aktualizacja dzisiaj 09:20:35
Dwa powiaty walczą o prym. Oświęcim czy Chrzanów? Starcie liderów.

Które z miast jest "stolicą" Małopolski zachodniej? Który powiat wiedzie prym? W ostatnim czasie między ziemią oświęcimską a chrzanowską toczy się prawdziwy wyścig. Urzędnicy prężąc muskuły starają się udowodnić, że to właśnie ich teren jest ważniejszy.

"Gazeta Krakowska" postanowiła pokusić się o bilans osiągnięć i możliwości obu powiatów.
Chrzanów to obecnie gigantyczny plac budowy. Powstaje północno-wschodnia obwodnica miasta z nowym mostem oraz dwoma wiaduktami. Inwestycję dofinansuje Unia Europejska kwotą 55 milionów złotych. A w Oświęcimiu plany obwodnicy wraz z budową dwóch mostów od siedmiu lat leżą w szufladzie.
Władze Chrzanowa pozyskały 5,6 miliona złotych na rewitalizację miasta, a oświęcimskie nawet nie złożyły wniosku.
Stolica powiatu oświęcimskiego może się pochwalić basenem o wymiarach olimpijskich, ale za to Chrzanów ma kompleks basenów, jakuzzi i gejzery.
Oświęcim ma swoje Centrum Biznesu Małopolski Zachodniej, przy którym wkrótce powstanie Fundusz Pożyczkowy z kapitałem 5 mln 150 tys. zł. Za to w Chrzanowie działa Agencja Rozwoju Małopolski Zachodniej, a w połowie miesiąca ruszy Lokalny Punkt Konsultacyjny Funduszy Europejskich dla Polski.
Między miastami trwa spór o siedzibę Powiatowego Centrum Powiadamiania Ratunkowego i walka o inwestorów. Na tej arenie Chrzanów - z uwagi na bliskość autostrady A4 - zdecydowanie wygrywa. To tam jak grzyby po deszczu powstają galerie handlowe, ekspedycję przeniósł RUCH, będzie też McDonald's, o którym Oświęcim może na razie tylko pomarzyć.
- Chrzanów szybko się rozwija i przyciąga do miasta inwestorów i ważne instytucje. To efekt świetnej współpracy wszystkich samorządów - chwali się Janusz Szczęśniak, starosta chrzanowski.
- To powiat oświęcimski jest prekursorem współpracy z gminami. Pod tym względem zdecydowanie wyprzedzamy Chrzanów - mówi z kolei z dumą Józef Kała, starosta oświęcimski.
"Gazeta Krakowska" zachęca do skomentowania osiągnięć obu powiatów w sieci (www.oswiecim.naszemiasto.pl). Można tam wziąć udział w sondzie internetowej - Gdzie dziś jest stolica Małopolski zachodniej?
http://oswiecim.naszemiasto.pl/artykul/261211,dwa-powiaty-walcza-o-prym-oswiecim-czy-chrzanow-starcie,id,t.html
Ciekawe ciekawe informacje, szczególnie o tym że przeniósł się do Chrzanowa RUCH i ma powstać Mc! Ciekawe gdzie to niby wszystko ma być, aby przypadkiem to nie były jakieś wymysły pismaków:eek:hno:
See less See more
^^Galerie może i powstają ale wykorzystanie możliwości węzła kolejowego i autostradowego leży i kwiczy. Zamiast jednej fabryki Valeo powinno już stać z dziesięć podobnych, a jest smętny ugór między Trzebinią a Chrzanowem:eek:hno: Śniło się o dubajskich inwestorach ale czas się wreszcie obudzić!

W Mc szczerze wątpię ale kto wie? I dojdą kolejne korki do już nieprzejezdnego miasta. A parkomatów władza przed wyborami boi się stawiać. Jakości rewitalizacji nie będę komentował, bo mnie krew zalewa na samą myśl o niej (zwłaszcza, że miałem z musu swój pewien udział w pruciu paru kamienic...). Jedynie ulice i place jako tako wyszły, choć stary bruk w większości czarodziejsko zniknął wywieziony w wielkich białych worach.

Jednak patrząc na sąsiedni oświęcimski wątek widzę, że rywalizacja ma miejsce - które miasto lepiej sobie zdemoluje staromiejską przestrzeń. Chrzanów zdążył ostyropianować rzeźnię żydowską, wyburzyć pożydowską kamienicę i postawić zamiast niej oczoj*bny kicz, wyburzyć następną i postawić pseudoreplikę, walnąć styropianik na połowie kamienic w centrum - ale galerią tuż przy rynku Oświęcim chyba go przebije. Tylko, że tam to plany, a w Chrzanowie zło już się dokonało. Jest kolorowo, ładnie, i nikogo nie obchodzi, że np. wokół Rynku stoją "zrewitalizowane" puste wydmuszki.

Musiałem mimo wszystko się wyżalić. I nie jest to moje ostatnie słowo!:)

@Jawcio - ludzkość podobno się potyka i chybocze na kostce na placu w związku z czym pomstuje w prasie i na forach:) Mnie się podoba i wykończenie placu i Rynku. Co do konserwatora to on nie ma praktycznie nic do gadania, przecież ani układ urbanistyczny ani kamienice nie są w rejestrze, jedynie (chyba) układ i trochę zabudowy jest w ewidencji zabytków. Nie wiem w sumie skąd uzyskać gminną ewidencję dla Chrzanowa. Udostępnią mi ją na życzenie?
See less See more
Ciekawa rzecz, Chrzanów nie ma wersji elektronicznej SUiKZP na stronie oficjalnej, nie czyni też żadnych ruchów w kierunku MPZP dla Śródmieścia - bardzo sprytne, można przeprowadzić "rewitalizację" bez kłopotów, w taki oto sposób:

Etap II (realizowany w latach 2007 – 2014)

dotyczy „Rewitalizacji Centrum Chrzanowa – Etap II – przebudowa komunalnych i zasobów przestrzeni publicznej”. Zadanie obejmuje budynki przy ulicy:

* Gancarskiej 4, 21;
* Grunwaldzka 9;
* Jagiellońska 13a
* B. Joselewicza 1, 5a;
* Krakowskiej 6; 12a, 23b;
* 3 Maja 5, 7;
* Ogrodowej 5, 7;
* Piłsudskiego 6;
* Sokoła 13;
* 29 Listopada 16.

Zakres rzeczowy zadania obejmuje:

* wymianę elementów konstrukcyjnych (stropów);
* wymianę pokrycia dachów;
* adaptację poddaszy;
* docieplenie ścian zewnętrznych wraz z wymianą stolarki okiennej i drzwiowej:bash:;
* wymianę instalacji wewnętrznych (wod-kan, gaz, c.o., elektrycznych);

Uzasadnienie podjęcia realizacji inwestycji:

* Uzyskanie lokali użytkowych w strefie przyrynkowej, na obszarze rozwoju funkcji gospodarczych i centrotwórczych;
* obniżenie strat ciepła przez docieplenie ścian zewnętrznych wraz z wymianą stolarki okiennej i drzwiowej:nuts:;
* poprawę atrakcyjności miasta :)nuts:WTF?).

http://www.chrzanow.pl/index.php?id=2475
Natomiast na stronach Trzebini i udostępnione jest studium z 2007 roku, jak też aktualnie wyłożony jest projekt MPZP wraz z mapą dla centrum miasta. W załączniku 5 projektu jest wykaz budynków wpisanych do rejestru i ewidencji na obszarze objętym planem, który to plan przewiduje ich ochronę. Bardzo mnie interesuje jak będzie się to miało do rewitalizacji Rynku w Trzebini i faktycznej "ochrony" zabudowy, z tego co czyta się w prasie trudno być optymistą. Jeszcze jeden fajny dokument, obiekty zabytkowe, postulowane do wpisu do rejestru i kulturowe wyszczególnione w załączniku III do SUiKZP Trzebini.
See less See more
W odniesieniu do artykułu to ciężko mówić o stolicy takiego regionu jak "Małopolska Zachodnia". Ja np. już kilka lat nie byłem w Chrzanowie. Po prostu wszystko co potrzebuje załatwiam w Oświęcimiu a jak już gdzieś jadę to do B-B lub Katowic. Mam nadzieję, że Chrzanów przyciągnie jak najwięcej inwestorów w końcu nasze miasta dzieli tylko 25km (czy mnie?) i nie problemem jest mieszkać w jednym a pracować w drugim. Całemu regionowi od Olkusza po Wadowice życzę szybkiego rozwoju a myślę, że szczególnie S1 mogła by w tym pomóc. Chrzanów jest w dobrej sytuacji bo ma A4.

Co do Centrum Powiadamiania Ratunkowego to w Oświęcimiu powstanie w 2010 zupełnie nowa strażnica więc to chyba byłaby dobra lokalizacja.
See less See more
^^Potrzebna jest silna współpraca IMO na zachodzie Małopolski ponieważ brakuje tu właśnie jednego silnego ośrodka jakimi na południu i wschodzie są byłe miasta wojewódzkie. Inaczej grozi regionowi marginalizacja w obszarze województwa małopolskiego na korzyść tamtych rejonów, mimo relatywnie lepszej dostępności komunikacyjnej.
See less See more
^^ Zgodzę się. Inaczej rywalizacja kto pierwszy będzie miał Maca będzie ważniejsza niż wspólne interesy regionu.
Co do konserwatora to on nie ma praktycznie nic do gadania, przecież ani układ urbanistyczny ani kamienice nie są w rejestrze, jedynie (chyba) układ i trochę zabudowy jest w ewidencji zabytków. Nie wiem w sumie skąd uzyskać gminną ewidencję dla Chrzanowa. Udostępnią mi ją na życzenie?
Chodzi Ci o ewidencje obiektów wpisanych do rejestru zabytków?

To wpisanych jest 5 obiektow:
1. Kościół parafialny p.w. Świętego Mikołaja, XIV wiek, przebudowany w XVIII wieku i 1913 + dzwonnica przy kościele parafialnym, murowana XVIII w
roku
2.Kaplica grobowa Loewenfeldów na cmentarzu rzymsko-katolickim przy ulicy Balińskiej
3.Budynek Banku Spółdzielczego, 1895 - 1896, historyzm, Aleja Henryka 22
4.Lamus dworski /ob. muzeum/ ul. Mickiewicza 13, murowany XVI, XIX, XX w.
5.Dom mieszkalny prof. Urbańczyka, ob. wł. Muzeum w Chrzanowie, murowany XIX w. Aleja Henryka 16 - rekonstrukcja

oraz 94 obiekty objęte ochroną konserwatorską.

Wszystkie dokumenty dot. rewitalizacji ( dostępny na stronie miasta) a także SUiKZP można znaleźć w internecie, wystarczy dobrze powertować:)

MPZP został uchwalony ostatnio dla terenu pomiędzy ul. 29 Listopada, Krakowską i Garncarska, wydaje mi się, że rynek i okoliczne ulice tez maja taki plan.
Ja bym nie dramatyzował w temacie dewastowania staromiejskiej przestrzeni. Większość budynków to były lub są biedne pożydowskie chałupy, nie przedstawiające żadnej wartości architektonicznej oraz nie są dostosowane do współczesnych realiów. Nie możną w imieniu wyglądu miasteczka z przed 1939r. robić z niego skansenu. Natomiast trzeba zachowywać i uzupełnić miejska tkankę z dbałością o najcenniejsze budynki, a do tego nie można mieć większych zastrzeżeń.

adrians1989 Chrzanów od kilku lat ma nową strażnice, w dodatku ma odpowiednio wyposażone pomieszczenie dla Centrum Powiadamia Ratunkowego.
Sama rywalizacja jest jak najbardziej pozytywna, lecz tylko wtedy, kiedy będzie dotyczyć spraw obejmujących Małopolske Zachodnią.
Dla spraw regionalnych jak najbardziej powinna być ścisła współpraca pomiędzy Oświęcimiem, Chrzanowem i Olkuszem. Można tu przytoczyć przykład spalarni śmieci, sam związek trzech gmin z powiatu chrzanowskiego może nie wystarczyć do dotacji z UE, konieczne jest, żeby podpisały się pod tym wnioskiem także największe miasta Malopolski Zach. :)
See less See more
Po pierwsze. Wspaniała robota Deteroos, jestem pod wrażeniem tego, co zobaczyłem! Dziękuję! W swoim czasie postaram się dołożyć coś od siebie.

Po drugie. Dziennikarze, jak zawsze szukają sensacji, nie zwracając uwagi na skutki społeczne, jakie przyniosą ich wypociny. A wynikiem może być jedynie wytworzenie kolejnego zestawu zantagonizowanych miast, typu: Zielona Góra - Gorzów albo Bydgoszcz - Toruń. Dlatego nie dajmy się ponosić lokalnym ambicjom.
See less See more
Ja bym nie dramatyzował w temacie dewastowania staromiejskiej przestrzeni. Większość budynków to były lub są biedne pożydowskie chałupy, nie przedstawiające żadnej wartości architektonicznej oraz nie są dostosowane do współczesnych realiów. Nie możną w imieniu wyglądu miasteczka z przed 1939r. robić z niego skansenu.
to lepiej mieć karykaturę "biednej pożydowskiej chałupy"? Chrzanów - miasto bez przeszłości. jeśli taki wizerunek Ci pasuje, to gratuluję.

co do dostosowywania do współczesnych realiów, to sama idea jest wielce kontrowersyjna (zrobimy to samo w Krakowie? aha, Chrzanów to co innego...) ale nawet gdyby, to cóż to za realia nakazują oblepianie styropianem i wprawianie plastikowych okien? zimy zimniejsze się zrobiły? no chyba jednak nie...
See less See more
^^Potrzebna jest silna współpraca IMO na zachodzie Małopolski ponieważ brakuje tu właśnie jednego silnego ośrodka jakimi na południu i wschodzie są byłe miasta wojewódzkie. Inaczej grozi regionowi marginalizacja w obszarze województwa małopolskiego na korzyść tamtych rejonów, mimo relatywnie lepszej dostępności komunikacyjnej.
Na zachodzie Małopolski przede wszystkim brakuje wizji, jak ma wyglądać przestrzeń miejska, rozwój gospodarczy etc. Nikt nie wpadnie na pomysł, że zatrudnić specjalistów, którzy opracują takie kwestie jak koncepcja rewitalizacji strategicznych obszarów miejskich (PZP reguluje tylko pewne sprawy), koncepcja rozwoju urbanistycznego (Oświęcim i Chrzanów mają blisko centrum położoną zabudowę jednorodzinną, oba miasta nie mają w zasadzie jak się rozwijać w sposób przyjazny dla mieszkańców), koncepcje rozwoju gospodarczego (skrojona na miarę oferta inwestycyjna) etc. Chrzanów ma przynajmniej projekt obwodnicy, który pozwoli uporządkować kwestie potencjalnych obszarów inwestycyjnych.
Generalnie dominuje strach przed zatrudnianiem fachowców lub zlecaniem im tego typu prac.
See less See more
Chodzi Ci o ewidencje obiektów wpisanych do rejestru zabytków?

[...]

oraz 94 obiekty objęte ochroną konserwatorską.
Chodzi mi właśnie o te 94 obiekty. Co jest w rejestrze to ja wiem. Żeby się coś w nim znalazło to zwykle wcześniej powinno być w ewidencji gminnej, której sporządzenie jest obowiązkiem gminy. O dostęp do owej ewidencji mi chodzi.

Wszystkie dokumenty dot. rewitalizacji ( dostępny na stronie miasta) a także SUiKZP można znaleźć w internecie, wystarczy dobrze powertować:)
To daj linka bo ja nie mogę znaleźć. Do dokumentów nt. rewitalizacji dotarłem bez problemów. Co do studium to znalazłem tylko powołania na nie w innych dokumentach.

Ja bym nie dramatyzował w temacie dewastowania staromiejskiej przestrzeni. Większość budynków to były lub są biedne pożydowskie chałupy, nie przedstawiające żadnej wartości architektonicznej oraz nie są dostosowane do współczesnych realiów.
To skąd te 94 obiekty objęte ochroną? W niedawno wydanym przewodniku po Chrzanowie powtarza się w dodatku to co wypisane jest też na stronach oficjalnych miasta:

Znajdujący się w Rynku zespół kamienic, w większości XIX-wiecznych, jest wpisany do rejestru zabytków.
[...]
Rynek w ostatnim czasie znacznie zmodernizowano. Większość kamienic odremontowano, odnowiono elewacje, zmieniono też płytę rynku.
http://www.chrzanow.pl/index.php?id=3118
Nie wiem czy to pisali autorzy przewodnika czy ktoś z UM i przepisali (przewodnik powstał we współpracy z UM). W każdym razie ewidentna nieprawda a tekst o odnowie elewacji zakrawa na bezczelność. Dowodzi także, jeżeli faktycznie słowa te napisali autorzy przewodnika (pracownicy Muzeum Chrzanowskiego!) - że nawet nie sprawdzili ani rejestru zabytków ani ewidencji. Ja za to chętnie dowiedziałbym się czy chociaż jedna z kamienic rynkowych znajduje się przynajmniej w ewidencji.

I nie wierzę, żeby przykładowo w Krakowie albo we Wrocławiu pozwolono na skucie elewacji i przyklejenie podrabianej styropianowej nawet do takich "pożydowskich ruder" jak zespół kamienic na Ogrodowej, zapewne z przełomu XIX/XX w.:

Oprócz kamienicy z wykuszem (gdzie są także dość ciekawe wnętrza) reszta wszystko styropian. Nawet wolę nie myśleć co zrobiono w środku w ramach "rewitalizacji". W wymienionych miastach - do niedawna (bo już widać postęp nawet w tej kwestii) - tak traktowało się jedynie modernizm i socreal! Wolę nie myśleć co będzie jak "rewitalizacja" dotrze do chrzanowskiej moderny. Kiedyś - dobre kilka lat temu - cieszyłem się z odnawiania kamienic, bo ograniczały się one do odmalowań elewacji, dziś okazuje się, że to chyba tylko z braku kasy było! Teraz aż strach się bać jak się widzi rusztowanie w śródmieściu - albo wyburzonko, albo styropianik, albo prucie w środku do cna z pozostawieniem elewacji, na której też przywali się styropian. W tym względzie jest w mieście równia pochyła i nie widzę chęci urzędników ani inwestorów do zmiany sytuacji. Dlatego postulaty o wpisie do rejestru nowych obiektów stawiane nie tak dawno w Przełomie przez bodaj dyrektora Muzeum są jak najbardziej zasadne, powiedziałbym nawet niezbędne dla ratowania resztek przeszłości miasta. Tyczy się to w dużym stopniu także Trzebini, starego Libiąża, czy nawet Alwerni, choć tam mimo wpisu do rejestru Rynek popada w ruinę za przyzwoleniem władz i przy bierności mieszkańców. Z ochroną zabytków (nie tylko rejestrowych i nie tylko w ewidencji) w powiecie jest bardzo źle.
See less See more
Na zachodzie Małopolski przede wszystkim brakuje wizji, jak ma wyglądać przestrzeń miejska, rozwój gospodarczy etc. Nikt nie wpadnie na pomysł, że zatrudnić specjalistów, którzy opracują takie kwestie jak koncepcja rewitalizacji strategicznych obszarów miejskich (PZP reguluje tylko pewne sprawy), koncepcja rozwoju urbanistycznego (Oświęcim i Chrzanów mają blisko centrum położoną zabudowę jednorodzinną, oba miasta nie mają w zasadzie jak się rozwijać w sposób przyjazny dla mieszkańców), koncepcje rozwoju gospodarczego (skrojona na miarę oferta inwestycyjna) etc. Chrzanów ma przynajmniej projekt obwodnicy, który pozwoli uporządkować kwestie potencjalnych obszarów inwestycyjnych.
Generalnie dominuje strach przed zatrudnianiem fachowców lub zlecaniem im tego typu prac.
No już bez przesady, jest opracowana strategia rozwoju do 2015, na jej podstawie sporządzane są Wieloletnie Plany Inwestycyjne. Problematyczny jest sposób i jakość realizacji strategii. Z tą zabudową jednorodzinną to chyba żartujesz, wiadomo Chrzanów to nie Kraków, ale praktycznie całe Śródmieście to kamienice i niskie bloki, do tego trzy duże osiedla mieszkaniowe (Niepodległości, Północ i Młodości) a między nimi i przy nich ugory do zagospodarowania.

I obwodnica jest już w realizacji - pierwsza, północno-wschodnia:), w projektowaniu jest północna, w ciągu DK79 i zachodnia jako nowy odcinek DW933 do węzła byczyńskiego. Konieczna do przejęcia ruchu z Oświęcimskiej, która powinna być drogą śródmiejską, a tymczasem Gdaka walnęła tam ekrany przy rondzie. Przy drodze, gdzie znajduje się na dzień dzisiejszy ZUS obsługujący powiaty aż do wadowickiego (Olkusz też obsługiwał ale postawiono tam delegaturę), Starostwo, Komenda Powiatowa Policji, Lasy Państwowe, Park Miejski i póki co Biblioteka Miejska.
See less See more
To daj linka bo ja nie mogę znaleźć. Do dokumentów nt. rewitalizacji dotarłem bez problemów. Co do studium to znalazłem tylko powołania na nie w innych dokumentach.
A czytałeś cały program rewitalizacji opracowany przez urzędników miejskich wraz z architektami? To jest właśnie dostępne na stronie miasta http://www.chrzanow.pl/files/ii_charakterystka.pdf

Stamtąd podawałem informacje o tych 94 obiektach objętych ochroną konserwatorską. Nie mam pojęcia czy to jest w rejestrze gminnym, ale wychodzi na to, że tak.
Też nie wiem czy przy pozwoleniu na prace modernizacyjne budynku, który jest w takim wykazie jest potrzebna opinia konserwatora, ale patrząc na to że kamienice zmieniły całkowicie charakter to ewidentnie jest kogoś zaniedbanie.
Nie oszukujmy się tym, ze inwestor będzie dbał o to czy zachować historyczną elewacje. Takie zadanie ma spełniać taki wykaz ewidencji zabytków a także MPZP!

Znajdujący się w Rynku zespół kamienic, w większości XIX-wiecznych, jest wpisany do rejestru zabytków.
[...]
Rynek w ostatnim czasie znacznie zmodernizowano. Większość kamienic odremontowano, odnowiono elewacje, zmieniono też płytę rynku.
http://www.chrzanow.pl/index.php?id=3118
W tym zdaniu na pewno się mylą albo pomylili to z ochroną konserwatorską, albo chcieli Rynkowi dodać prestiżu:]

I nie wierzę, żeby przykładowo w Krakowie albo we Wrocławiu pozwolono na skucie elewacji i przyklejenie podrabianej styropianowej nawet do takich "pożydowskich ruder" jak zespół kamienic na Ogrodowej, zapewne z przełomu XIX/XX w.:
Sugerujesz, że w wymienionych przez Ciebie miastach nie ma żadnej kamienicy obłożonej styropianem??
See less See more
Stamtąd podawałem informacje o tych 94 obiektach objętych ochroną konserwatorską. Nie mam pojęcia czy to jest w rejestrze gminnym, ale wychodzi na to, że tak.
Też nie wiem czy przy pozwoleniu na prace modernizacyjne budynku, który jest w takim wykazie jest potrzebna opinia konserwatora, ale patrząc na to że kamienice zmieniły całkowicie charakter to ewidentnie jest kogoś zaniedbanie.
Nie oszukujmy się tym, ze inwestor będzie dbał o to czy zachować historyczną elewacje. Takie zadanie ma spełniać taki wykaz ewidencji zabytków a także MPZP!
Potrzebna jest opinia konserwatora ale nie ma żadnej mocy sprawczej. Ochronę może jedynie zapewnić rejestr i/lub MPZP.

Sugerujesz, że w wymienionych przez Ciebie miastach nie ma żadnej kamienicy obłożonej styropianem??
Przecież napisałem, że obkładali modernę i socreal. Starszych kamienic bardzo rzadko to dotyka, tam raczej problem jest w nadbudowach. W Krakowie trzeba by się naprawdę zdrowo naszukać, żeby znaleźć kamienicę XIX-wieczną ostyropianowaną, a już od paru lat remontów takich kamienic jest sporo. Ogólnie widzę zapóźnienie w podejściu do remontów tkanki miejskiej w miastach mniejszych od wojewódzkich, choć wydaje się, że np. w GOP jest z tym lepiej. Spojrzyj do wątku o zabytkach, sam się przekonasz.
See less See more
Mapa dotycząca budowy północno-wschodniej obwodnicy Chrzanowa, zawierająca przy okazji obszary inwestycyjne i rewitalizowane:

Punkt 1 czyli budowa wiaduktu kolejowego nad łącznikiem między ul. Zieloną a Sikorskiego wraz z przebudową skrzyżowania Zielonej z Mieszka I - z dzisiaj:)

ul. Zielona w kierunku zachodnim, po lewej bloki os. Północ

ul. Zielona w kierunku przebudowywanego skrzyżowania i budowy wiaduktu, czyli na południe

nowe rondo Mieszka I/Zielona/Sikorskiego

ul. Zielona na północ

ul. Mieszka I w stronę centrum osiedla

ul. Zielona na południe w stronę dworca ZKKM

po lewej główny bohater czyli wiadukt

See less See more
13
Nowe chodniki na ul. Siennej jako przygrywka do remontu nawierzchni plus remonty ul. Przybosia i Głowackiego:

skrzyżowanie Siennej z al. Henryka, patrząc na południe

skrzyżowanie Siennej z al. Henryka, patrząc na zachód w kierunku ul. Oświęcimskiej (DW933)

idziemy do góry, wykop po dawnej linii kolejowej do Jaworzna (przydałby się w nim teraz zadbany trakt spacerowy) po lewej stronie Siennej

patrzymy w dół, skrzyżowanie z al. Henryka

znów do góry

skrzyżowanie z ul. Sokoła

nowa wysepka na skrzyżowaniu Przybosia/Grzybowskiego/Sienna

Grzybowskiego w kierunku ul. Focha

Sienna

Przybosia w kierunku Oświęcimskiej

dofinansował "Grzesiu":)

Grzybowskiego w kierunku ul. Stara Huta, czyli na południe

znów wysepka

łącznik Przybosia/Głowackiego z Sienną

powstający nowy chodnik po drugiej stronie Siennej

Aleja Henryka - dołem cienki styropian, ale górna elewacja raczej ocaleje

w środku prucie do cna

dwie inwestycje ze Świętokrzyskiej (sorry za słabą jakość):

Świętokrzyska 4, w miejsce wyburzonej kamienicy

i niżej w kierunku Sądowej

i inwestycja przy Berka-Joselewicza właścicielki kamienicy Rynek 12 (czyli na tyłach tej kamienicy)

Właścicielce się zmarło i przez chwilę nic się nie działo, teraz znowu coś się tam rusza, ale niemrawo. Mam nadzieję, że spadkobiercy dokończą budowę.
See less See more
27
Tempo budowy tego wiaduktu maja wręcz zabójcze, po 4 miesiącach jest gotowy układ drogowy i wykonywany jest drugi tor:cheers:
Wykonawca ma niby czas do grudnia 2010r. na zakończenie inwestycji, ale przy łagodnej zimie szacuje, że będziemy korzystać z przejazdu na późną wiosnę przyszłego roku.

Dodam jeszcze info dot. II etapu obwodnicy:
Dziennik Polski
11.12.2009
Przetarg na wyłonienie wykonawcy budowy północno-wschodniej obwodnicy Chrzanowa nie został rozstrzygnięty. Firma, której oferty nie wybrano, odwołała się do Urzędu Zamówień Publicznych w Warszawie. Gmina musi czekać na rozstrzygnięcie.
- Przetarg nie jest jeszcze rozstrzygnięty i nie wiem, kiedy to nastąpi. Swoje oferty złożyły dwie firmy i ta, której oferty nie wybraliśmy, odwołała się do Urzędu Zamówień Publicznych. Ma takie prawo, a my musimy czekać na decyzję - mówi Ryszard Kosowski, burmistrz Chrzanowa.
Gmina z niecierpliwością czeka na rozstrzygnięcie, by prace mogły ruszyć jak najszybciej. Zanim roboty fizycznie się rozpoczną firma, która wygra przetarg będzie musiała przedstawić szczegółowy harmonogram prac. Dopiero wtedy dowiemy się, z jakimi utrudnieniami i kiedy muszą liczyć się kierowcy.
Przypomnijmy, że obwodnica będzie mieć długość blisko 3,5 km. Zgodnie z projektem rozpocznie się na styku ulic Szpitalnej i Topolowej, a następnie pobiegnie fragmentem istniejącej ul. Topolowej. Na wysokości szpitala, obwodnica zacznie bieg nowym śladem w kierunku drogi krajowej 79 (projekt obejmuje budowę mostu nad Chechłem). Z kolei skrzyżowanie z ul. Trzebińską przewidziane jest jako węzeł bezkolizyjny. Dalej obwodnica pobiegnie ul. Sikorskiego do skrzyżowania z torami kolejowymi, a następnie po śladzie ul. Zielonej do skrzyżowania z ul. Wodzińską, nowoprojektowanym odcinkiem i połączy się z ul. Balińską.
Najlepszą ofertę za 71.984.021,49zł złożyło konsorcjum firm: Eurovia Polska S.A, Mosty Chrzanów
i POLDIM S.A. Tamów, a ta firma która się odwołała to Przedsiębiorstwo Budownictwa Inżynieryjnego „ENERGOPOL” Sp. z o.o. z Krakowa za 75.480.180'00 zl ( ta sama co wykonuje wiadukt kolejowy)
See less See more
21 - 40 of 6422 Posts