SkyscraperCity Forum banner

[Chrzanów] Inwestycje w mieście i powiecie

1825372 Views 6419 Replies 150 Participants Last post by  Gluszek
Myślę, że warto aby kolejny - po Oświęcimiu - kawałek Małopolski Zachodniej miał swój wątek inwestycyjny. Zakładam zatem takowy z założeniem, że będzie on poświęcony nie tylko samemu Chrzanowowi, ale także pozostałym miastom i gminom powiatu tj. Trzebini, Libiążowi, Alwerni oraz Babicom. Mam nadzieję, że nie będę jedynym postującym w wątku, ale zobaczymy jak wyjdzie;)

Obszar zainteresowania wątku:

EDIT: W miarę możliwości pierwszy post będę uzupełniał o linki do ważnych dokumentów i inwestycji:

Chrzanów

Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Gminy Chrzanów - rysunek (bez legendy niestety), SUiZKP na geoportalu - z legendą

Miejscowe plany zagospodarowania gminy Chrzanów - poszczególne

Miejscowe plany zagospodarowania gminy Chrzanów - mapka z obszarami dla których uchwalono mpzp

Strategia rozwoju do 2015

Program Rewitalizacji Centrum Chrzanowa

Planowane obwodnice miasta: północna, zachodnia, północno-wschodnia

Nowe Miasto - drugi Chrzanów

Trzebinia

Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy Trzebinia

Miejscowe plany zagospodarowania gminy Trzebinia

Strategia Rozwoju Gminy Trzebinia na lata 2007 -2015

Program rewitalizacji miasta

Libiąż

Strategia rozwoju gminy Libiąż na lata 2005-2015

Lokalny Program Rewitalizacji miasta Libiąża na lata 2008 - 2016

Alwernia

Miejscowe plany zagospodarowania gminy Alwernia

Strategia Miasta i Gminy Alwernia

Program Rewitalizacji Obszarów Miejskich Alwerni na lata 2008 – 2015

Alvernia Studios

Powiat

Strategia Rozwoju Powiatu Chrzanowskiego na lata 2006-2015

Opracowanie Studium Wykonalności dla zadania „Modernizacja Linii Kolejowej Nr 93, Trzebinia Zebrzydowice na Odcinku Trzebinia – Oświęcim z infrastrukturą towarzyszącą” + mapki
See less See more
6381 - 6400 of 6420 Posts
Nie wszystkie autobusy komunikacji miejskiej, będą mogły przejechać .😂🤣🤦😂🤣.
Czytałem ten artykuł i wychodzi na to że będą musieli zmienić trasę wszystkich autobusów powyżej 3 m.

Nawet taki poczciwy Ikarus 280,26 nie powinien tamtędy jeździć bo ma 3,04

Nawet solarisy nie powinny tam jeździć :D
See less See more
  • Haha
  • Wow
Reactions: 2
Najlepsze jest to że kiedyś wstawiałem tu zdjęcie tablicy i fornacyjnej wiaduktu przy siennej i tam już było wpisane maj 23r. A zdjęcie jak nic było z przed wyburzenia 😉

Edit. Przepraszam xD 😂

Maja rozmach str. 317 moje zdjęcie i data 2.09.23
I bardzo dobrze jest napisane. Jak byk na tablicy informacyjnej jest wrzesień 2023 jako oficjalny termin zakończenia inwestycji. Jak zwykle prasa nie potrafi dobrze zadać pytania i później płacz, że nie zrozumieli odpowiedzi. Zapytali o to kiedy zostanie zakończona przebudowa wiaduktu odpowiedzieli, że do końca marca i pewnie z przebudową wiaduktu się wyrobią. A przebudowa drogi nie ma nic wspólnego z przebudową wiaduktu. Zamiast zadać normalnie pytanie: "Kiedy zostanie ostatecznie otwarty przejazd pod wiaduktem dla mieszkańców ". Nie byłoby kombinowania
See less See more
Czytałem ten artykuł i wychodzi na to że będą musieli zmienić trasę wszystkich autobusów powyżej 3 m.

Nawet taki poczciwy Ikarus 280,26 nie powinien tamtędy jeździć bo ma 3,04

Nawet solarisy nie powinny tam jeździć :D
Nic nie będą zmieniać, pod wiadukt 3.2 możesz wjechać pojazdem przekraczającym wymiar, dopóki nic się nie stanie mandatu nie dostaniesz... No chyba że stała by kontrola wysokości co w Polsce nie jest spotykane, dodatkowo wysokości na znakach w Polsce są podawane o 0.5m mniejsze niż wysokość rzeczywista, kolejna sprawa można od tego uzyskać odstępstwa
See less See more
Nic nie będą zmieniać, pod wiadukt 3.2 możesz wjechać pojazdem przekraczającym wymiar, dopóki nic się nie stanie mandatu nie dostaniesz... No chyba że stała by kontrola wysokości co w Polsce nie jest spotykane, dodatkowo wysokości na znakach w Polsce są podawane o 0.5m mniejsze niż wysokość rzeczywista, kolejna sprawa można od tego uzyskać odstępstwa
Tu chyba komuś zabrakło te 0,5m zapasu :D

Tak samo jak lata temu było z cysterną .

Dziś widziałem jak tir nawracał na rondzie na krakowskie, w stronę 29 listopada.

Co do odstępstwa :

See less See more
2
Tu chyba komuś zabrakło te 0,5m zapasu :D

Tak samo jak lata temu było z cysterną .

Dziś widziałem jak tir nawracał na rondzie na krakowskie, w stronę 29 listopada.

Co do odstępstwa :

Z logicznego punktu widzenia masz rację. Ale nie bez powodu nie trzeba mieć żadnych uprawnień do wykonywania projektów organizacji ruchu. Może wykonywać ją każdy. Jeżeli zarządca drogi oraz opiniujący się zgodzą to nie ma podstawy prawnej do zakazu takiego odstępstwa.
See less See more
2
Z logicznego punktu widzenia masz rację. Ale nie bez powodu nie trzeba mieć żadnych uprawnień do wykonywania projektów organizacji ruchu. Może wykonywać ją każdy. Jeżeli zarządca drogi oraz opiniujący się zgodzą to nie ma podstawy prawnej do zakazu takiego odstępstwa.
Do zakazu może i nie ma, natomiast do podważenia jej po fakcie i nakazania zmiany owszem.
See less See more
Do zakazu może i nie ma, natomiast do podważenia jej po fakcie i nakazania zmiany owszem.
Ale przecież nikt niczego nie podważa. Jak wykonają i zatwierdzą nowy projekt organizacji ruchu to nie ma żadnego podważania.
Ale przecież nikt niczego nie podważa. Jak wykonają i zatwierdzą nowy projekt organizacji ruchu to nie ma żadnego podważania.
Pisałem o możliwości podważania po fakcie, czyli po zatwierdzeniu i wykonaniu organizacji ruchu, w wyniku czego lokalni zarządcy muszą wycofywać lub korygować swoje wymysły.
See less See more
No ale tu zarządca krajowy dał ciała, i to po całości.

Z drugiej strony ziobro zaskoczenia bo to 2137 raz. Festiwal świateł na Trzebińskiej, remont nawierzchni na Śląskiej żeby zaraz wpuścić bodaj wodociągi żeby porżnęli drogę w poprzek... itp. itd.
No ale tu zarządca krajowy dał ciała, i to po całości.
Racja, jednak zarządca krajowy również ma organ sprawujący nadzór nad tym zarządzaniem.
Ciekawe, kto zażądał tego zamazania i co chciał ukryć? :LOL:

Podwale
Myślę że to tylko wynik niezaaktualizowania Sv po oewaz większość zdjęć tam już pokazuje wiadukt w trakcie przevudowy
Chrzanews 4.02.23
Sienna i tablica z siennej, tak jak mówiłem termin realizacji 2. 09.23...

Zdejmują szalunki dziś z obiektu

Na krasickiego trwają prace ma stropie obiektu, nic spektakularnego
See less See more
2
  • Like
Reactions: 3
Jak to jest z tymi autobusami, teraz nie mogą jeździć, a wcześniej mogły? Znak jest ten sam i wyjątku też nie było. Na rympał jeździły, a teraz nagle się ktoś skapnął?
Jak to jest z tymi autobusami, teraz nie mogą jeździć, a wcześniej mogły? Znak jest ten sam i wyjątku też nie było. Na rympał jeździły, a teraz nagle się ktoś skapnął?
Znak nie jest ten sam. Przed przebudową było 3.2 m teraz jest 3m
Na SV od 2012 roku nieprzerwanie wisi na wiadukcie znak B-16 3.0 metra. IMHO różnicę zrobiła nowa kamera, skierowana na most, a wisząca na nowym słupie ze światłami. Wcześniej wszystkie 3 kamery ustawione były tyłem do wiaduktu. Podejrzewam, że raban zrobili kierowcy ZKKM, dla których jedna dniówka oznaczałby utratę prawa jazdy, po 2 pkt karne za każdy przejazd.
See less See more
To widocznie po feralnej cysternie była zmiana z 3.2 na 3.0 bo na zdjęciach z płonącą cysterną z 2008 roku jest znak 3.2 metra.
Sklepienie betonowe na Siennej trzyma się już samo w sobie właśnie zdemontowali ostatnie podpory równocześnie obsypując oba przyczółki.
  • Like
Reactions: 4
6381 - 6400 of 6420 Posts