SkyscraperCity Forum banner

[Chrzanów] Inwestycje w mieście i powiecie

1842265 Views 6440 Replies 152 Participants Last post by  Morebass
Myślę, że warto aby kolejny - po Oświęcimiu - kawałek Małopolski Zachodniej miał swój wątek inwestycyjny. Zakładam zatem takowy z założeniem, że będzie on poświęcony nie tylko samemu Chrzanowowi, ale także pozostałym miastom i gminom powiatu tj. Trzebini, Libiążowi, Alwerni oraz Babicom. Mam nadzieję, że nie będę jedynym postującym w wątku, ale zobaczymy jak wyjdzie;)

Obszar zainteresowania wątku:

EDIT: W miarę możliwości pierwszy post będę uzupełniał o linki do ważnych dokumentów i inwestycji:

Chrzanów

Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego Gminy Chrzanów - rysunek (bez legendy niestety), SUiZKP na geoportalu - z legendą

Miejscowe plany zagospodarowania gminy Chrzanów - poszczególne

Miejscowe plany zagospodarowania gminy Chrzanów - mapka z obszarami dla których uchwalono mpzp

Strategia rozwoju do 2015

Program Rewitalizacji Centrum Chrzanowa

Planowane obwodnice miasta: północna, zachodnia, północno-wschodnia

Nowe Miasto - drugi Chrzanów

Trzebinia

Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy Trzebinia

Miejscowe plany zagospodarowania gminy Trzebinia

Strategia Rozwoju Gminy Trzebinia na lata 2007 -2015

Program rewitalizacji miasta

Libiąż

Strategia rozwoju gminy Libiąż na lata 2005-2015

Lokalny Program Rewitalizacji miasta Libiąża na lata 2008 - 2016

Alwernia

Miejscowe plany zagospodarowania gminy Alwernia

Strategia Miasta i Gminy Alwernia

Program Rewitalizacji Obszarów Miejskich Alwerni na lata 2008 – 2015

Alvernia Studios

Powiat

Strategia Rozwoju Powiatu Chrzanowskiego na lata 2006-2015

Opracowanie Studium Wykonalności dla zadania „Modernizacja Linii Kolejowej Nr 93, Trzebinia Zebrzydowice na Odcinku Trzebinia – Oświęcim z infrastrukturą towarzyszącą” + mapki
See less See more
61 - 80 of 6441 Posts
6
Trochę zdjęć z wędrówek przy okazji dni świątecznych;) Na początek trochę zaległych inwestycji, o których wspominałem w poprzednich postach.

Chrzanów, ul. Jordana, Komenda Powiatowa Policji

fasada główna

naprzeciw głównego wejścia garaże i strzelnica na pięterku;)

tył budynku, akurat w bardziej reprezentatywną stronę czyli do ul. Oświęcimskiej

widok od ul. Oświęcimskiej

odnowione elewacje bloku przy ul. Oświęcimskiej 11

See less See more
9
Budowy z ul. Świętokrzyskiej

widok z Rynku

z ulicy

z placu jaki pozostał po wyburzeniu PRL-owskiego baraczku ze sklepem/serwisem AGD przy ul. Berka Joselewicza

tak się prezentuje plac ze Świętokrzyskiej - czeka na inwestora, który może tu postawić budynek mieszkaniowo- lub handlowo-usługowy

widziana w dzień kamieniczka-oficynka kamienicy Rynek 12 przy ul. Berka Joselewicza

wracamy na Świętokrzyską

nie rozumiem sensu pozwolenia na wybudowanie tego budynku jako szczytowego w stosunku do ulicy skoro wszystkie budynki wokół są zwrócone do niej kalenicowo :dunno:

tablica w oknie

tu widać jak się dachy gryzą

See less See more
8
skrzyżowanie Świętokrzyska/Grunwaldzka - jest ogrodzenie, pewnie na wiosnę zaczną kopać

ul. Szpitalna, za skrzyżowaniem z ul. Topolową w kierunku na Płazę

przy wspomnianym skrzyżowaniu w budynkach starego szpitala powolutku postępują prace rozbiórkowe

jeszcze przed kryzysem planowano w tym miejscu galerię handlową, mówiono o otwarciu w okolicach 2011 r. Czy teraz coś z tego wyjdzie...

tak wygląda aktualnie koniec planowanej obwodnicy północno-wschodniej, zapewne powstanie tu rondo, ulica Topolowa z kolei musi przynajmniej na odcinku będącym fragmentem obwodnicy ulec poszerzeniu - teraz jest zdecydowanie za wąska na pełnienie takiej funkcji:

See less See more
5
Nowa część Centrum Handlowego MAX, otwarta w listopadzie, ul. Trzebińska

przy okazji stara część doznała faceliftingu

See less See more
8
I L.O. przy ul. Piłsudskiego, dobudowa sali gimnastycznej i modernizacja budynku szkoły

sala gimnastyczna

http://img686.imageshack.us/img686/6563/img6250.jpg - Imageshack podmienił zdjęcie, w wolnej chwili poprawię na właściwe

i sama szkoła

jak widać elewacja najmłodszej, powojennej części kompleksu, już odnowiona

część bodaj z lat 20/30 XX w. jeszcze w rusztowaniach

na szczęście styropianu brak

i część najstarsza od ul. Kościuszki

See less See more
5
Chwila odpoczynku od inwestycji kubaturowych, teraz trochę dróg

wiadukt w ciągu północno-wschodniej obwodnicy Chrzanowa, od strony wschodniej czyli ul. Sikorskiego

ul. Kwiatowa

wiadukt bliżej

See less See more
14
Niedawno zakończony remont ul. Pogorskiej od ul. Kalinowej do ul. Chechlanej z poprawą nakładki asfaltowej na skrzyżowaniu Pogorska/Chechlana (wykonanej przy budowie marketu Lidl czyli bodaj rok temu:eek:hno:) - na wykonanie kolejnego odcinka od Kalinowej do os. Stella podpisano już umowę

Pogorska w stronę Stelli - po lewej bloki os. Młodości

Pogorska w stronę śródmieścia w lewo ul. Kalinowa

przystanek Pogorska Szkoła

niedziela a panowie w towarzystwie koparki coś grzebią;)

gustowna wiata tramwajowa(!)

w dół w stronę miasta

które jawi się po lewej;)

Pogorska/Armii Krajowej

Pogorska/Chechlana

w oddali mostek nad potokiem Chechło i ul. Kadłubek - idzie do remontu w przyszłym roku:cheers:

See less See more
6
Wracamy do budynków i na osiedle Młodości. Ulica Szarych Szeregów, nowy budynek chrzanowskiego TBS-u, w którym jeszcze (chyba) trwają jakieś prace wykończeniowe:

naprzeciw trwają prace przy takim cudzie - warsztat, stacja diagnostyczna?

bardziej na wschód w stronę ul. Witosa też coś podobnego powstaje

See less See more
6
Śródmieście Chrzanowa ponownie. Postępy na Alei Henryka

kamienica na rogu ulic Garncarskiej i Krakowskiej - dawna siedziba Stowarzyszenia Psalmistów Chewre Tillem, teraz potraktowana styropianem a jej sąsiadka przeznaczona do wyburzenia - godne naśladownictwo komunistycznych wyburzeń: synagogi pod Dom Kultury i otoczenia placu Estery pod Plac Tysiąclecia:bash:

i jeszcze ta papa na dachu:eek:hno:
See less See more
6
także ul. Garncarska, w stronę Małego Rynku i ul. 29 Listopada, budynek usługowo-handlowy

szczyt od Małego Rynku - jest nadzieja na wypełnienie narożnika

po drugiej stronie Garncarskiej

też Garncarska, tyły kamienic wschodniej pierzei Rynku

See less See more
czy mógłby ktoś zamieścić zdjęcia nowego bloku w trzebini koło marketu sąsiad byłbym baardzo wdzięczny pozdrawiam ;)
9
PŁAZA. Opuszczamy stolicę powiatu i podążamy do Płazy. Zakończono tam niedawno odnawianie elewacji frontowej pałacu Starzeńskich, w którym aktualnie mieści się Dom Pomocy Społecznej, wyremontowano też część alejek przed pałacem. Inwestorem był powiat.

alejki i chodniki

See less See more
10
czy mógłby ktoś zamieścić zdjęcia nowego bloku w trzebini koło marketu sąsiad byłbym baardzo wdzięczny pozdrawiam ;)
Akurat mam trochę nowych zdjęć z Trzebini, ale tego akurat bloku nie. Szczerze mówiąc nie kojarzę za bardzo lokalizacji, mógłbyś podać ulicę albo o jaki market chodzi?;)

TRZEBINIA. Czyli zmieniamy gminę. Trochę się dzieje już na Rynku i w okolicy, mimo, że rewitalizacja na razie nie ruszyła pełną parą.

Odnowiony Dom Handlowy Orion

z Rynku

i "od tylca" z ul. Ochronkowej (DW 791)

styropianizacja kamienic Rynek 25 i 26

były socrealistyczne kamienice bedom bloczki
See less See more
5
Parking wielopoziomowy na tyłach UM Trzebinia w północno-wschodnim rogu Rynku i przylegający do ul. Młoszowskiej

na tyłach urzędu

z naroża Rynku

Tyle ode mnie.:goodbye:
See less See more
na wykonanie kolejnego odcinka od Kalinowej do os. Stella podpisano już umowę
Można prosić jakieś szczegóły? Z tego co cały czas słyszałem remont miał być tylko do tego pierwszego skrzyżowania na południu, a z twojego posta wynika, że aż do osiedla Stella. Mołgbym prosić o jakiś link? Czy wiadomo coś o dalszym remoncie tej drogi aż za osiedle Stella w najbliższych latach? Konkretnie interesuje mnie fragment do Pogorzyc, ponieważ pochodzę z tej miejscowości.
^^Łaa, z rozpędu źle mi się napisało - podpisano umowę na projekt przebudowy odcinka wraz ze złożeniem wniosków o zezwolenie na roboty drogowe itp., tu szczegóły: http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=48888923&postcount=51. Więc jeszcze trochę czasu upłynie do faktycznego remontu - najwcześniej pewnie w 2011:(. Wybacz zrobienie Ci złudnej nadziei;)
deteroos WIEELKIE DZIEEKI ! zdjęcia są świetne w Trzebini się urodziłem i wychowałem nie byłem tu z 2 lata ale się pozmieniało ! Będe wdzięczny za każde nowe zdjęcia z prac rewitalizacji o której też z resztą dowiedziałem się dopiero teraz...

Co do bloku to chodziło mi o ten jak się jedzie koło targu w trzebini i za targiem skręca się zaraz w prawo tam jest taka kwiaciarnia "u gwizdały" chyba jakoś tak i tam dalej jest supermarket sąsiad i obok niego postawili blok (z.w.m) na takiej polance pomiędzy innymi blokami a szkołą pamiętam jak zjeżdżałem z niej na sankach eh to były czasy...

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam !
2
a jeszcze się zapytam co do rewitalizacji; ta kamienica po lewej obok orionu tam jest omega jakaś moda damska męska ona też będzie odnawiana ??

nie za bardzo wiem gdzie stoi to centrum?:

Na przeciwko czy obok szalonego maxa bardziej w strone tesco ?

See less See more
^^
Nowa część Maxa jest obok starej części przy Tesco, była taka wolna działka gdzie się przechodziło z Maxa do Tesco, to na tej działce.
61 - 80 of 6441 Posts