Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 21 Posts

·
Bogdan Pop
Joined
·
21,127 Posts
Discussion Starter · #2 ·
Biserica Adormirea Maicii Domnului din Strei, Călan, Hunedoara​Este o biserică ortodoxă construită în stilul de trecere de la romanic spre gotic, într-o viziune locală, la cumpăna dintre secolele XIII și XIV.Pictura interioară a fost restaurată între anii 1970-1972​


 

·
Banned
Joined
·
451 Posts

·
Registered
Joined
·
6,023 Posts
Catedrala Adormirea Maicii Domnului, Oradea, cunoscută și sub numele de Biserica cu Lună​Cateva poze pe care le-am facut la Biserica cu Luna din Oradea. Interiorul m-a impresionat datorita faptului ca este o biserica ortodoxa construita in stil baroc la exterior, dar mai ales la interior unde pana si iconostasul este baroc. Rar vezi asemenea bisericii, mai ales ortodoxe, dar baroce. Cu certitudine a fost construita in acest stil baroc pentru a fi in armonie cu intreaga Piata Unirii din Oradea unde sunt cladiri secession si baroc, pentru a fi la fel de maiestoasa ca si Biserica Romano-Catolica Sfantul Ladislau si Biserica Greco-Catolica, toate trei aflate in aceeasi piata. Mecanismul care arata fazele lunii este unicat. Este o biserica unicat.

Biserica cu Lună, Oradea by Bogdy89, on Flickr

Biserica cu Lună, Oradea by Bogdy89, on Flickr

Biserica cu Lună, Oradea by Bogdy89, on Flickr

Biserica cu Lună, Oradea by Bogdy89, on Flickr

Biserica cu Lună, Oradea by Bogdy89, on Flickr

Biserica cu Lună, Oradea by Bogdy89, on Flickr

Biserica cu Lună, Oradea by Bogdy89, on Flickr​
 

·
Bogdan Pop
Joined
·
21,127 Posts
Discussion Starter · #6 ·
Biserica Preasfânta Inimă a lui Isus din Ditrău / Ditró, Harghita​


Biserica romano-catolică nouă (biserica mare, biserica nouă) este biserica cea mai mare din întreaga zonă, a fost construită în stilul neogotic-eclectic al începutului secolului al XX-lea, după planurile arhitectului István Kiss din 1895, modificate și completate de Ede Dorzsák. Construcția a început în anul 1908 de către antreprenorul István Kladek din Szabadka (azi Subotica, Voivodina). Piatra folosită la construcție provine din cariera satului vecin, Remetea. În anul 1911 a fost sfințită de către episcopul romano-catolic al Transilvaniei, contele Gusztáv Károly Majláth.​


 

·
Bogdan Pop
Joined
·
21,127 Posts

·
Bogdan Pop
Joined
·
21,127 Posts
Discussion Starter · #11 ·

·
nickson
Joined
·
3,610 Posts
Biserica Banu - Iași

Istoric

Biserica Banu a fost construită pe locul unei biserici de lemn ctitorită în 1705 de către boierul Savin Zmucilă. În 1702 Savin Zmucilă a cumpărat de la Gheorghiță vel Comis un teren cu casă și pivniță la marginea orașului, teren situat în Mahalaua Calicilor, lângă „marea râpă”, zonă cunoscută astăzi sub numele de Râpa Galbenă.
Pe acest teren banul Zmucilă a construit o biserică din lemn care avea în partea de est un cimitir parohial, pe terenul căruia au fost construite ulterior Colegiul Național din Iași și Strada Lăpușneanu.
Odinioara sa numit biserica calicilor astazi se afla in zona centrala a Iasului desi acum 3 secole se afla la marginea orasului medieval.
Biserica fost renovata recent prin accesarea de catre preotul paroh a unor fonduri europene, inainte aflandu-se intr-o stare deplorabila.

 

·
Banned
Joined
·
451 Posts
Cred că acel pridvor a fost adăugat ulterior şi ar fi trebuit înlăturat cu ocazia restaurării. Biserica arată mai bine din spate şi din cauză că pridvorul strică toată armonia.O situaţie asemănătoare e la biserica fostei mănăstiri Doljeşti (Neamţ). Acolo s-a făcut o zugrăveală şi s-a acoperit biserica cu tablă, iar o restaurare care să pună în valoare biserica nu se ştie dacă va fi vreodată.

Biserica aparţine unei foste mănăstiri ridicată la 1764 de Dionisie Hudici şi hatmanul Vasile Ruset. Pridvorul (acea magherniţă) a fost adăugat în 1928.Releveele din perioada interbelică arată că biserica ar avea farmec dacă ar încăpea pe mâna unor restauratori competenţi. 

·
Banned
Joined
·
451 Posts
Am citit opinii de la persoane care au lucrat la restaurări că francezul ar fi trebuit executat pentru ce-a făcut.
Spre exemplu a demolat și reconstruit biserica domnească din Iași de la zero, iar astăzi Iașul, în locul unei biserici a lui Ștefan, are o copie. Și ce copie... Un dezastru. Tocmai Iașul să aibă cea mai lipsită de farmec și valoare dintre ctitoriile lui Ștefan deși sunt sigur că fusese printre cele mai frumoase.
O copie a copiei bisericii domnești din Iași se află și în București (cunoscută sub numele de Bărbătescu Nou sau Cuțitul de Argint), dar ironia face că arată mai bine decât cea din Iași și pentru că e acoperită cu olane și nu cu tablă, iar cărămida folosită pare mai roșiatică.
O refacere prin înlăturarea cărămizilor exterioare ornamentale „de fabrică” și înlocuirea lor cu unele fabricate manual după rețeta celor din vremea lui Ștefan, refacerea intrării și a ferestrelor plus înlocuirea acoperișului ar mai apropia biserica de acum din Iași de aspectul celei originale.

Cele două copii:


Sfantul Nicolae Domnesc by danamerdariu, on Flickr


Biserica Cutitul de Argint / Silver Knife Church by cod_gabriel, on Flickr

De asemenea, bisericile din vremea lui Ștefan aveau intrare în stil gotic și ferestre cu ancadramente gotice. Francezul a uitat să le refacă.

Exemple de la Piatra Neamț și Războieni:

http://comoaraculturalaaromaniei.blogspot.ro/2012/03/biserica-sfantul-ioan-botezatorul-din_06.html


biserica razboieni 1 by rasvancristianstoica, on Flickr
 

·
Banned
Joined
·
451 Posts
Ce a putut face acel idiot...

http://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_Sfântul_Nicolae_Domnesc_din_Iași

Raportul arhitectului francez Henri Révoil (1822-1900) din 20 iulie 1890 a fost favorabil proiectului propus de Lecomte du Noüy, el declarând că soluțiile pentru conservarea bisericii nu ar fi avut succes și conchizând că biserica lui Ștefan cel Mare este singura demnă de a fi păstrată pentru posteritate.[46] Cu toate acestea, inspectorul Nicolae Gabrielescu a publicat un Răspuns la raportul d-lui Révoil (Sinaia, 20 iulie 1890) (Iași, 1891, 60 p.) în care îl acuza pe arhitectul francez de atitudine părtinitoare față de activitatea conaționalului său, susținând că refacerea unei clădiri nu este restaurare, iar reproducerea unui monument nu are nici valoare istorică și nici artistică, deoarece niciodată nu se poate imita stilul artistic în toate detaliile.[47]

În vara anului 1885, adaosul din secolul al XVIII-lea a fost demolat, fără a se încerca conservarea acestuia.[32] Lucrările au staționat până în 1887 din cauza epuizării fondurilor alocate de guvern. Plecând într-o excursie de documentare la bisericile din Bucovina în iunie 1887, Lecomte du Noüy dădea dispoziție șefului lucrătorilor, George Valaca, să demanteleze și biserica construită de Ștefan cel Mare. Demolarea lăcașului de cult a început în primele zile ale lunii august, lucrătorii precizând că zidăria era șubredă. Cercetările arheologice efectuate aici au dus la descoperirea în morminte a unor costume vechi de mătase, cu fir, un inel de aur, smaralde, mărgăritare, câteva monede etc., care și ele au fost în mare parte risipite.[42] O parte din inscripțiile de pe pietrele funerare au fost copiate de Teodor Burada.
Pietrele funerare au fost sparte, risipite, la fel și monedele și bijuteriile descoperite în morminte. Nu era de ajuns cât rău se făcuse.

În mai 1885, Ministerul Cultelor l-a delegat pe Grigore Tocilescu pentru cercetarea mormintelor, care au fost deschise în nartex. În morminte au fost găsite un inel sigilar de argint cu o inscripție în slavonă, costume de mătase, fragmente de broderie de aur și argint etc. Săpăturile arheologice au fost făcute defectuos, atrăgând critica mai multor specialiști, printre care și V.A. Urechia. Unele pietre de mormânt s-au spart, iar altele au fost aruncate la întâmplare, piesele arheologice au fost risipite, unele dintre acestea nemaigăsindu-se ulterior.[40]

Cu ocazia reconstrucției bisericii, s-au efectuat și cercetări arheologice în jurul edificiului, găsindu-se morminte vechi în care se aflau obiecte prețioase. Vasile Panopol își amintea că văzuse, pe locul unde se reclădea biserica domnească, numeroase morminte răvășite și mormane de pietre funerare azvârlite la întâmplare.[49]
Ținând cont câte pietre funerare se găsesc la mitropolia veche din Iași, biserică construită abia în 1769, nici nu vreau să știu ce s-a distrus când s-a refăcut biserica domnească.

Acum comparați intrările în biserica din Piatra Neamț și în cea din Iași. Cât de dobitoc a putut fi acel arhitect francez? 

·
Registered
Joined
·
27,420 Posts
Am citit opinii de la persoane care au lucrat la restaurări că francezul ar fi trebuit executat pentru ce-a făcut.
Spre exemplu a demolat și reconstruit biserica domnească din Iași de la zero, iar astăzi Iașul, în locul unei biserici a lui Ștefan, are o copie. Și ce copie... Un dezastru. Tocmai Iașul să aibă cea mai lipsită de farmec și valoare dintre ctitoriile lui Ștefan deși sunt sigur că fusese printre cele mai frumoase.
Tu chiar nu înțelegi că un arhitect nu face nimic de capul lui ci doar ce vrea proprietarul? Ce s-a întâmplat la Iași, Curtea de Argeș etc nu a fost inițiativa lui Le Nouy ci a celor care au comandat proiectul. Are și el o mică parte de "vină" că a acceptat să lucreze la proiecte. Dar trebuie să înțelegi că la vremea respectivă conceptul de monument istoric era foarte diferită de cum e azi. În perioada aceea, la fel ca și în tehnologie, stil de viață etc, lucrurile se schimbau cu rapiditate. Deja în anii 1920 sunt concepte mult mai evaluate despre valoarea și căile de conservare / restaurare a clădirilor istorice, concepte apropiate de cele contemporane, care și ele sunt într-o prefacere, ceva mai lentă.
 

·
nickson
Joined
·
3,610 Posts
Biserica mânăstirii Dobrovăț ridicata in anii 1503-1504, fiind considerata ultima ctitorie a marelui voievod Stefan cel Mare.Portalurile si ferestrele gotice s-au pastrat, din fericire,:) nici pe aici nu a trecut distrugatorul Lecomte du Noüy 

·
Banned
Joined
·
451 Posts
Sunt puţine biserici ctitorite de Ştefan care nu au fost desfigurate. Cea a episcopiei din Huşi a fost reconstruită în secolul XVIII, în stilul la modă atunci, cea a episcopiei Romanului a fost tencuită şi i s-a adăugat un pridvor urât, cea a mănăstirii Neamţ are un şopron de piatră într-o parte etc.

Printre bisericile ce-au scăpat de vandali pe lângă cele din Piatra Neamţ, Războieni, Dobrovăţ.

Borzeşti:Biserica din Cetatea Hotin:

du Nouy n-are nici o scuză. Românii s-au opus chiar la inlăturarea unor adaosuri ulterioare sau au cerut să fie măcar conservate undeva, du Nouy a zis că trebuie păstrată doar partea din vremea lui Ştefan, apoi s-a dus să viziteze Bucovina, chipurile să se documenteze, şi a trimis ordine lui Dorel să demoleze toată biserica când nu suspecta nimeni nimic pentru că nebunul era departe. Deci nimeni nu i-a cerut să demoleze biserica originală cum crede Primeval.
Evident du Nouy era o nulitate ca restaurator, nu-l interesa să restaureze, ci să construiască după mintea lui puţină.

Până şi replica de la Bucureşti, opera arhitectului ieşean Ghica-Budeşti, este incomparabilă cu mizeria ridicată de du Nouy. Comparaţi intrările: 
1 - 20 of 21 Posts
Top