Skyscraper City Forum banner
1 - 20 of 2356 Posts

·
[ro] [/ro]
Joined
·
2,271 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Anything related to city infrastructure, such as:
  • Roads
  • Airport
  • Parkings
  • Bridges
  • Motorways/Expressways
  • Traffic Issues
...and other infrastructure related projects from around Cluj and its surroundings.
 

·
[ro] [/ro]
Joined
·
2,271 Posts
Discussion Starter · #2 ·


Aeroportul reduce chiriile pentru a-i atrage pe comercianţi

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Radu Bica, a anunţat că pasajul care va facilita accesul între cele două noi terminale de pasageri ale Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca va fi inaugurat peste aproximativ două săptămâni.

După ce şi acest pasaj va deveni funcţional, ambele terminale vor putea funcţiona la capacitate maximă. Bica nu exclude posibilitatea ca preţul de închiriere a spaţiilor comerciale din incinta aeroportului să fie diminuat semnificativ.

Administraţia judeţeană, sub a cărei autoritate se află Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, se pregăteşte să inaugureze pasajul care va lega cele două terminale de pasageri, destinate sosirilor şi plecărilor. Lucrările la terminale s-au derulat pe parcursul ultimilor doi ani şi, deşi ambele au fost date în folosinţă, până în prezent nu au funcţionat la capacitate maximă.

“Pe parcurs s-au mai tot derulat o serie de lucrări de verificare, atât la terminalul de sosiri, cât şi la cel de plecări. Acum, după ce se va finaliza şi pasajul care va facilita accesul dintr-un terminal în celălalt, traficul de pasageri se va fluidiza, iar procedura de îmbarcare – debarcare va fi cu mult uşurată”, a explicat vicepreşedintele CJ, Radu Bica. El a precizat că deşi societatea Astaldi, constructor al celor două terminale şi al pasajului, nu avea un termen fix pentru finalizarea acestuia din urmă, lucrările au fost grăbite.

Pasajul are o suprafaţă desfăşurată de 6.000 de metri pătraţi. Investiţia a fost evaluată la şase milioane de euro şi s-a derulat în baza unui credit furnizor, urmând ca administraţia judeţeană să achite costurile în următorii şapte ani. Spaţiile din incinta pasajului sunt destinate activităţii de comerţ. “Sper că pe parcurs vom reuşi mai uşor să atragem spre aeroport agenţii economici. Din păcate, spaţiile din incinta terminalelor nu prea au avut succes, fiind închiriate doar parţial”, a spus Bica.

Un motiv pentru care nimeni nu se grăbeşte să investească în zonele comerciale din aeroport se leagă şi de dificultăţile economice, care îi determină pe agenţii economici să fie mai rezervaţi, crede vicepreşedintele CJ Cluj. Totuşi, pot fi găsite şi alte metode pentru a sparge gheaţa: “Poate că nici preţurile nu i-au încurajat. Vom realiza un raport de evaluare pentru a vedea exact care este motivul pentru care licitaţiile nu prea au ofertanţi. Dacă va fi necesar, vom mai scădea din preţul de chirie”, a dat asigurări Radu Bica.
 

·
[ro] [/ro]
Joined
·
2,271 Posts
Discussion Starter · #3 ·


CFR a îngropat proiectul de renovare a pasajului din Gara Cluj


Călătorii au solicitat amenajarea de rampe pentru cărucioare în pasajul subteran, însă au fost refuzaţi de CFR, care abia are bani pentru a repara scările.

Oficialii Regionalei CFR Cluj promit că, până la finele anului, pasajul care traversează calea ferată în Gara Cluj va fi doar “cosmetizat”. Deşi lucrările de modernizare au fost scoase la licitaţie şi adjudecate anul trecut, contractul a fost suspendat din lipsă de fonduri. Şeful Regionalei, Gheorghe Şurubaru, spune că de repararea scărilor la pasaj se vor ocupa, probabil, cei care lucrează şi la înălţarea peroanelor.

Municipalitatea clujeană a primit la finele săptămânii trecute, la întrunirea cu cetăţenii din cartierele Iris, Dâmbul Rotund şi Bulgaria, organizată la societatea Remarul 16 Februarie, reclamaţii referitoare la starea pasajului subteran de traversare a liniilor ferate din Gara Cluj. “Văd că tot se încearcă să se repare acest pasaj, că văd că e închis pentru lucrări. Aşa că ar trebui amenajată o rampă pentru biciclete şi cărucioare într-o parte a scărilor. Să facem şi noi o treabă ca în Europa”, a spus un clujean.

Prezent la întrunire în calitate de consilier local, directorul Regionalei CFR Cluj, Gheorghe Şurubaru, a replicat că acest lucru nu este posibil. “La jumătatea lucrării de modernizare a pasajului am rămas fără bani. Peronul cinci a fost ridicat, iar toată lumea poate traversa prin dreptul trecerilor la nivel amenajate în gară”, a afirmat Şurubaru. Acesta a explicat că în mijlocul unei lucrări nu se pot face modificări pentru amenajarea de rampe în pasaj. “Panta nu permite, ar însemna să modific toată structura scărilor, dar şi proiectul, şi nu putem face acest lucru”, a adăugat acesta.

Vechea conducere a Regionalei CFR Cluj preciza, la începutul acestui an, că lucrările de modernizare a Gării Cluj sunt în grafic, chiar dacă proiectul a înregistrat întârzieri. “Continuăm transformarea gării într-una modernă, proiectul este în linie dreaptă. Acum avem două contracte în derulare. Unul pentru reparaţiile la peroane şi copertine, de 1,4 milioane de lei, câştigat la licitaţie de societatea Construct Invest din Alba. Al doilea este pentru reabilitarea tunelului (pasajului – n.red.). De acesta se ocupă societatea Vest Construct din Braşov, contra sumei de 800.000 de lei”, declarau oficialii Regionalei în luna ianuarie.

Acum, şeful Regionalei CFR Cluj, Gheorghe Şurubaru, consilier local PDL, susţine că lucrurile nu sunt la fel de “roz”. “Fondurile pentru pasajul subteran s-au epuizat. Acestea proveneau din fonduri TSSP (Programul Sectorial de Sprijinire a Transporturilor, finanţat prin acord de împrumut cu băncile europene – n.red.). Am primit în 2008 bani, însă anul acesta s-a primit dispoziţie să oprim lucrările la pasaj, finanţate din aceste fonduri. Am primit dispoziţie să oprim lucrările şi să suspendăm contractul cu Vest Construct Braşov până la finele anului”, a afirmat Şurubaru.

Acesta a adăugat că, având în vedere situaţia, până la sfârşitul anului pasajul subteran va fi măcar cosmetizat şi se vor repara scările. “Oricum, executăm lucrări la partea de ridicare a peroanelor şi aducerea lor la standarde europene. O să facem noi şi reparaţiile la scările de la pasaj. Nu ştiu dacă societatea Vest Construct Braşov a încasat ceva din contract. Acestea sunt chestiuni tehnice. Cert este că le-am adus la cunoştinţă situaţia şi aşteptăm să fie deblocate fondurile”, a spus şeful Regionalei CFR Cluj.

Contactaţi telefonic, reprezentanţii Vest Construct Braşov au menţionat că există multe societăţi cărora li s-au suspendat contractele cu CFR. “Avem un contract pentru pasajul din Gara Cluj. Normal că ne interesează, pentru că sunt bani la mijloc. Aşteptăm să vină din nou banii. Cei de la Regionala Cluj ştiu exact când”, a spus un împuternicit al Vest Construct Braşo, care a refuzat să-şi dezvăluie identitatea.

Regionala CFR Cluj, datoare la Electrica

Regionala CFR Cluj a fost obligată de Tribunalul Comercial la plata a peste 17 milioane de lei pentru consumul de energie electrică. Sentinţa este a doua de acest gen. Prima, pentru o datorie de 23 de milioane de lei, este pusă deja în executare. Sumele s-au acumulat din facturi emise de Electrica şi penalizările pentru întârziere.

în vara acestui an, Electrica a acceptat chiar plata eşalonată a datoriilor, însă CFR a respectat doar două luni acordul. Dacă în luna iulie 2008, Regionala de Căi Ferate Cluj a reuşit să achite 1.256.006 lei dintr-o factură de 1.793.834 lei, s-a ajuns ca, în iunie 2009, regionala să poată plăti doar 318 lei din factura lunară în valoare de 1.939.285 lei. Reprezentanţii Regionalei de Căi Ferate Cluj s-au arătat însă optimişti, mizând pe sprijinul guvernului pentru stingerea datoriilor.
 

·
[ro] [/ro]
Joined
·
2,271 Posts
Discussion Starter · #4 ·


Vitezomanii din oras vor fi potoliti de camerele video

citynews.ro said:
Arterele recent modernizate din municipiul Cluj-Napoca permit soferilor sa depaseasca viteza regulamentara, cu atat mai mult noaptea, cand traficul este mult mai redus. Reprezentantii Serviciului de Politie Rutiera Cluj-Napoca au recunoscut ca aceasta problema exista, dar, deocamdata, singura solutie este indesirea monitorizarii cu aparate radar.

Printre strazile aflate pe lista vitezomanilor se afla Tache Ionescu, Traian Vuia, Frunzisului sau Calea Dorobantilor. “Aparatele radar sunt mai des amplasate in zona decat inainte de modernizarea strazii (Calea Dorobantilor – n.red.). Incercam sa implinim neajunsurile din dotare si schimbam des locul de amplasare al radarelor. 45-50 de minute stam intr-un punct, apoi schimbam pentru a fi mai eficienti”, a declarat pentru citynews.ro, seful Politiei Rutiere Cluj-Napoca, Florin Goia.

Acesta sustine ca in cazul unor artere atat de late, pragurile de sol pentru reducerea vitezei nu sunt o solutie. “In aceste cazuri s-ar obtine un efect nedorit. Pragurile de sol ar aduce un castig la scaderea vitezei, dar am pierde din fluenta traficului. S-ar ajunge la cozi interminabile. Noi ne punem mari sperante in camerele video care vor functiona din aceasta luna. Ne va ajuta mult acest sistem, mai ales ca va monitoriza marile intersectii. Vom putea sa luam masuri impotriva celor care blocheaza intersectiile. Pe timp ploios, cum e azi, unii soferi parca nu mai vad culorile semaforului si intra in intersectii pe care le blocheaza”, a adaugat comisarul-sef.

Acesta crede ca sistemul de supraveghere video ca disciplina soferii. “Cum va explicati ca soferii romani care conduc pe drumurile din strainatate respecta regulile de circulatie si nu mai vorbesc la telefon la volan? Intra intr-un sistem ordonat de trafic”, a mentionat Florin Goia.

Reprezentantii municipalitatii au anuntat la jumatatea lunii septembrie un proiect de instalare a 25 de camere vide, in prima etapa, in zece puncte-cheie ale orasului, in parteneriat cu societatea Electrogrup. “Au fost instalate camerele si acum sunt in probe. Vineri expira termenul de finalizare si camerele vor deveni functionale saptamana aceasta”, a declarat viceprimarul Radu Moisin.

Primele locatii unde vor fi amplasate astfel de camere video sunt DN1-E60 – intrarea in oras dinspre Turda, in dreptul intersectiei cu drumul spre *****, DN1-E60 – intrarea in oras dinspre Oradea in dreptul magazinului Praktiker, intersectia Bulevardul 21 Decembrie 1989 – strada Constanta –Piata Avram Iancu (in zona Prefecturii), intersectia strazilor Horia - Dragalina - Dacia, CaleaTurzii cu strada Observator, Calea Manastur cu strada Campului, Calea Turzii cu strada Avram Iancu, sensul giratoriu Marasti, Piata Muzeului - zona strada Daicoviciu, zona pietonala Eroilor si Piata Unirii.

Viteza nu este singura problema des intalnita in municipiu. “Avem o situatie pe strada Tache Ionescu unde problema nu e atat viteza, cat neatentia. Desi intersectiile sunt semaforizate corespunzator, exista benzile acelea limitatoare, soferii ignora regulile elementare de circulatie. Nu reduc viteza si nu observa la timp indicatoarele. Astfel nu reusesc sa opreasca, chiar daca au “stop”. Aceasta problema apare mai ales la soferii care nu sunt din zona, nu sunt clujeni. Am solicitat administratorului drumului public praguri de sol pentru ca avem multe tamponari aici si nu e normal sa se intample astfel de evenimente intre orele 11 si 13”, a continuat Goia.

In plus, acesta a amintit si de camionale care traverseaza orasul, pe strazi ca Maramuresului, si unde aplicarea amenzilor este o solutie fara rezultat.
 

·
[ro] [/ro]
Joined
·
2,271 Posts
Discussion Starter · #5 ·


ADMINISTRAŢIE. Acces dificil la transportul în comun pentru clujenii de pe Cîmpului

ziuadecj.ro said:
Clujenii din zona rezidenţială Câmpului se plâng că sunt nevoiţi să parcurgă un kilometru şi jumătate pentru a putea folosi linia de transport în comun, din cauză că accesul la staţia din vecinătate este blocat de o barieră, aflată pe un drum privat.
Este vorba de locuitorii străzii Edgar Quinet, paralelă cu strada Cîmpului. “Staţia RATUC pe linia 42 este relativ aproape, la câteva sute de metri, şi există teoretic un drum de legătură între cele două străzi. Practic este imposibilă utilizarea liniei RATUC, pentru că acest drum de legătură – Leonardo da Vinci – există doar pe hartă, iar accesul spre strada Cîmpului a fost blocat printr-o barieră, ca şi cum ar fi proprietate privată”, arată un cetăţean pe domnuleprimar.ro.

El spune că din acest motiv, pentru a putea utiliza serviciile regiei locale de transport public de călători, locuitorii străzii trebuie să parcurgă 1.500 de metri până la staţia Islazului.
 

·
Moderator
Joined
·
3,636 Posts


Vitezomanii din oras vor fi potoliti de camerele video
Camerele video pot "observa" doar neregulile de genul depasire pe linie continua , neacordare de prioritate etc. Pt a inregistra viteza vor trebui aparate radar, ceea ce mi se pare o prostie sa pui in oras asa ceva, pt ca pe bulevardele mari e anormal sa circuli cu 50. cel mai bine e cum zicea bogdan bmb pe threadul de la TM - semafoare sincronizate la 70 la ora , asa nimeni nu o sa-i dea mai tare de 70 si e si traficul mai fluid.
 

·
Registered
Joined
·
9,476 Posts
Zboruri Cluj-Bucureşti şi retur pentru 43 de euro, în noiembrie


O mie de bilete dus-întors pe relaţia Bucureşti – Cluj Napoca şi retur sau Cluj Napoca – Bucureşti şi retur, pentru doar 43 de euro. Este oferta operatorului aerian TAROM, valabilă de duminică.
Compania aeriană a mai informat că biletele “dus” achiziţionate în cadrul acestei oferte pe ruta Bucureşti - Cluj beneficiază de un tarif de 20 de euro cu toate taxele incluse, în timp ce un bilet “dus” pe ruta Cluj - Bucureşti va putea fi achiziţionat la tariful de 33 de euro, cu toate taxele incluse.

Bilete vor putea fi achiziţionate online de pe site-ul operatorului şi sunt valabile pentru călătorii pe tot parcursul lunii următoare.

Compania operează 25 de zboruri pe săptămână între Bucureşti şi Cluj, cu aeronave Boeing, Airbus şi ATR.. în cursul săptămânii au loc patru zboruri pe zi, în zilele de sâmbătă sunt programate două zboruri pe ruta Bucureşti-Cluj, în vreme ce duminica sunt programate trei zboruri.

Se pare ca Blue Air reuseste sa concureze cu succes pe aceasta ruta interna, deoarece Tarom niciodata nu a avut o astfel de oferta. Speram sa se inteteasca concurenta tot mai mult!

Sursa: Ziua de Cluj
 

·
Registered
Joined
·
9,476 Posts
Bilete mai ieftine cu 20% pentru WizzAir


Clujenii pot plăti cu 20% mai puţin pentru biletele rezervate la curse aeriene operate de compania low-cost, în cadrul unei promoţii deschisă astăzi.
Promoţia este deschisă doar până luni, şi doar pentru biletele rezervate pentru perioada 22 octombrie 2009 – 27 martie 2010, potrivit unui comunicat al WizzAir.

Reducerea se aplică la costul zborului, inclusiv la taxe, dar nu şi taxei de rezervare sau taxelor obligatorii, a mai anunţat compania.

Sursa: Ziua de Cluj
 

·
Registered
Joined
·
9,476 Posts
TAROM low-cost la Cluj


Operatorul naţional a lansat o contraofertă de 20 de euro pentru un zbor la Bucureşti, în lupta pe care o duce cu biletele la preţ redus ale companiilor specializate pe această nişă.

TAROM s-a decis: atacă direct operatorii low-cost. Operatorul naţional a lansat o ofertă de 1.000 de bilete dus-întors, pe relaţia Cluj-Bucureşti, de 43 de euro, cu taxele incluse. Concurentul său pe acest traseu, compania low-cost Blue Air, a anunţat că introduce zboruri zilnice spre capitală.

Compania de stat a informat că un bilet Bucureşti-Cluj, în cadrul ofertei, va costa 20 de euro, iar unul Cluj - Bucureşti, 33 de euro, ambele cu taxele incluse. Bilete vor putea fi achiziţionate, din 25 octombrie, de pe site-ul operatorului şi sunt valabile doar pentru călătoriile din noiembrie.

Compania operează 25 de zboruri pe săptămână între Bucureşti şi Cluj, cu aeronave Boeing, Airbus şi ATR. în afara promoţiei, zborurile dus-întors pe această rută costă între 450 şi 1.200 de lei, în funcţie de data rezervării, iar un bilet cu o călătorie, între 250 şi 650 de lei.

“Strategia TAROM este aceea de a avea cât mai mulţi pasageri şi de a-şi consolida poziţia pe piaţă, iar obiectivul promoţiei speciale din luna noiembrie, pe ruta Bucureşti-Cluj, se încadrează în această strategie”, a precizat Ioana Boca, purtător de cuvânt al companiei. Oficialii TAROM spun că vor deschide şi alte promoţii. “Vor fi anunţate la momentul oportun”, a adăugat Boca.

încă din primăvară, noul director, Ruxandra Brutaru, a anunţat reducerea tarifelor. “în condiţiile unui an 2009 dificil pentru întreaga industrie aeronautică, toate companiile aeriene de linie luptă pentru optimizarea resurselor şi pentru un număr cât mai mare de pasageri, pe toate segmentele de piaţă disponibile, situaţie care a determinat şi o concurenţă acerbă în ofertele de preţ practicate”, a explicat Brutaru.

Pe aceeaşi rută operează Blue Air, care a anunţat că va introduce zboruri zilnice, inclusiv în orarul de iarnă. Cursele operate între Cluj-Napoca şi Bucureşti vor avea o frecvenţă zilnică, inclusiv în orarul de iarnă, a anunţat operatorul.

Zborurile Cluj-Bucureşti au fost introduse în vară, fiind “dintre cele mai solicitate curse interne”, potrivit conducerii Blue Air. Biletele costă de la 136 de lei spre capitală şi de la 89 de lei pentru retur. “Credem că vom putea avea succes şi cu două zboruri pe zi, în programul de iarnă, pentru că traficul de business creşte în această perioadă”, a lămurit Ivan.

Amintim că şi Wizz Air a introdus, iniţial, o cursă Cluj-Bucureşti, la oferte plecând de la 49 de lei. Totuşi, a fost închisă după câteva luni, iar operatorul nu a revenit asupra deciziei.

“Deocamdată, Wizz Air se concentrează asupra curselor internaţionale şi a celor de cursă lungă”, a precizat Daniel Amzăr, responsabil cu relaţii publice. Wizz Air a anunţat ieri că pasagerii clujeni pot plăti cu 20% mai puţin pentru biletele rezervate la curse aeriene, în cadrul unei promoţii valabile până luni. Reducerea e valabilă doar pentru biletele rezervate pentru perioada 22 octombrie 2009 – 27 martie 2010, potrivit Wizz Air.136 lei costă un bilet Cluj - Bucureşti, prin Blue Air.

141 lei a ajuns să coste acelaşi bilet, prin TAROM .


Mihai PRODAN
[email protected]
Sursa: Ziua de Cluj


Inca un articol pe aceeasi tema...Se pare c totusi Blue Air se gandeste si al posibilitatea de a lansa o a doua cursa zilnica pe ruta CLJ-BBU.Interesant...De asemenea, cred ca ce a inceput acum Tarom va continua...Cred ca votr urma oferte cu adevarat interesante pe diverse rute...
 

·
[ro] [/ro]
Joined
·
2,271 Posts
Discussion Starter · #11 ·


1,6 milioane de euro pentru parkingul de pe Fabricii


Nouă societăţi au depus oferte la licitaţia pentru atribuirea lucrărilor de execuţie a parkingului de pe str. Fabricii nr. 4 – Fabricii de Zahăr nr. 5 din Cluj-Napoca.

Cea mai mică ofertă a venit din partea TCI Contractor General, care s-a angajat să construiască parkingul în schimbul sumei de 7.206.312 lei (circa 1,6 milioane de euro).

Ofertele pentru execuţia parkingului de pe str. Fabricii nr 4 – Fabricii de Zahăr nr. 5 au fost deschise ieri. Nouă societăţi sunt interesate să construiască noul parking de cartier scos la licitaţie de Primăria Cluj-Napoca. Acestea au oferit preţuri între 7,2 şi 9,5 milioane de lei. Cel mai mic preţ l-au propus reprezentanţii TCI Contractor General, 7.206.312 lei (1,6 milioane de euro – n.red.).

Următoarele oferte au fost, în ordine, cele ale sibienilor de la Concefa - 7.243.348 de lei, Transilvania Construcţii - 7.376.170 de lei, ARMCONF - 7.999.589. Ce mai mare ofertă a venit de la KESZ - 9.505.793 de lei. De contract au mai fost interesate şi societăţile Napoca Construcţii (9.348.852 de lei ), ACI (8.361.452 de lei), Con-A (8.741.799 de lei) şi SVF Management Prod Serv (8.740.921 de lei). Toate firmele au oferit un termen de execuţie de 24 de luni.

Lucrările la acest parking de cartier au fost evaluate la peste 10 milioane de lei şi vizează crearea a 300 de noi locuri de parcare în cartierul Mărăşti. Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) prevede un imobil cu demisol, parter şi trei etaje (D+P+3E). Obiectivul urmează să fie construit pe terenul dintre blocurile Y1 şi FZ1, pe o suprafaţă de circa 10.000 de metri pătraţi. în zona parkingului, circulaţia urmează să fie direcţionată pe un singur sens, pe aleea carosabilă de 3,5 metri.

Aceasta va asigura accesul de intervenţie, precum şi cel de aprovizionare pentru spaţiile comerciale de la parterul blocurilor. La capetele de nord şi sud ale parkingului vor fi amenajate spaţii verzi şi locuri de joacă pentru copii. “Noi vrem să ne apucăm cât mai repede de parking, însă nu ştim exact ce se va întâmpla la licitaţie, dacă vor fi contestaţii sau cât vom fi întârziaţi, cum am păţit în cazul celorlalte parkinguri de cartier (cel de pe strada Primăverii sau cel de pe strada Aurel Vlaicu – n.red.). Ideea este ca anul acesta să începem măcar şantierul, să rezolvăm problemele legate de relocarea unor conducte”, a declarat edilul Sorin Apostu.

Un singur parking de cartier în construcţie

Municipalitatea a iniţiat încă de anul trecut demersurile pentru amenajarea în toate cartierele clujene a unor parkinguri. Deocamdată, dintre acestea, în faza de execuţie este doar parkingul de pe Primăverii f.n., care, în urma intervenţiei riveranilor din Mănăştur, va avea însă doar 400 de locuri de parcare, nu 490, cât s-a dorit iniţial.
 

·
[ro] [/ro]
Joined
·
2,271 Posts
Discussion Starter · #12 · (Edited)
Salut!
Stie cineva cum mai merg lucrarile pe centura de est?Va fi gata pana la sfarsitul anului?Are cineva poze de acolo?
Nu cred ca va fi gata. Vor sa o inaugureze de Craciun, dar am inteles ca nu va fi functionabila. :nuts:

Edit:

Centura Clujului a mai primit marţi 25 de milioane lei pentru plata datoriilor restante

CLUJ-NAPOCA. Premierul în exerciţiu Emil Boc a declarat astăzi la Cluj că au fost alocaţi 25 de milioane pentru centură, bani care acoperă o parte din datoriile existente.

În plus, Boc a dat asigurări încă o dată că de la 1 ianuarie circulaţie pe centura ocolitoare de est se va putea face în condiţii de siguranţă. ,,Sper ca împreună cu ministrul Berceanu să putem asigura în continuare resurse financiare pentru acest obiectiv de investiţii şi ceea ce am promis clujenilor, nu numai cei 42 de kilometri de autostradă care să aibă rol de centură ocolitoare a Clujului ci şi partea de centură de est să poată fi circulabilă, să se poată circula la 1 ianuarie pe acest tronson de centură ocolitoare şi cu asta să mai rezolvăm una dintre problemele scadente pe care Clujul le are în materie de trafic greu. Astăzi au fost alocaţi 25 milioane lei pentru centură şi acoperă o parte din datoriile pe care le avem” a declarat Emil Boc pe centura ocolitoare de est a municipiului. Licitaţia pentru şoseaua de centură a Clujului a fost adjudecată de consorţiul de firme Pizzarotii- Tirrena Scavi, pentru primele două sectoare, în timp ce pentru al treilea, licitaţia a fost câştigată de o firmă din Ungaria.
Dupa vizita la Autostrada Transilvania, primul ministru Emil Boc, alaturi de ministrul Transporturilor Radu Berceanu, s-au oprit si la centura ocolitoare a Clujului, Valcele – Apahida.

Aici, premierul a precizat, o data in plus, ca spera ca, pana la sfarsitul anului, aceasta lucrare sa fie finalizata. „Asa cum am spus, pana la sfarsitul acestui an vor fi gata 42 de kilometri de autostrada si se va circula pe centura ocolitoare”, a repetat Emil Boc.

Ion Pantelimon, directorul Directiei Regionale de Drumuri si Poduri (DRDP) a declarat ca, in momentul de fata, cele mai complicate lucrari sunt la tronsonul 1 al centurii Valcele – Apahida, care se intinde pe mai bine de 8 kilometri, si unde au avut loc alunecari de teren.

Potrivit sefului DRDP, pe o portiune de cativa kilometri de pe acest segment, va trebui facuta o lucrare de consolidare a drumului, care va costa in jur de 17 milioane de euro. Totodata, Pantelimon a precizat ca, in acest moment, exista facturi neachitate in valoare de 180 de milioane de lei, insa, in urma unor alocari de bani, 130 de milioane vor fi achitate zilele acestea.

Seful DRDP a mai spus ca, initial, centura de est care ocolea municipiul Cluj-Napoca era prevazuta sa coste 56,7 milioane de euro. „Dupa ultimele estimari tronsonul 1, 2 si 3 va costa 81 de milioane de euro, iar noi aveam dreptul sa ne intindem pana la 83 de milioane de euro”, a mai spus Pantelimon.

Interesant este faptul ca in urma cu o saptamana Marius Nicoara, fostul presedinte al Consiliului Judetean Cluj a declarat ca proiectul propus de catre el cand era in fruntea CJ prevedea costuri de doar 30 de milioane si l-a acuzat pe premierul Boc ca a majorat pretul acesteia pana la 150 de milioane de lei.
 

·
Basarabia e Romania
Joined
·
18,443 Posts

·
[ro] [/ro]
Joined
·
2,271 Posts
Discussion Starter · #14 ·
Parkingurile aduc 2.000 de parcari pana in 2011​

Clujenii vor fi familiarizati cu parcarea masinilor in cladiri de tip parking, un mod eficient de a oferi locuri de parcare, peste aproximativ doi ani, cand in Cluj-Napoca vor exista cinci noi astfel de locuri, potrivit planurilor autoritatilor locale. Ultima licitatie organizata de Primaria Cluj-Napoca pentru atribuirea lucrarilor de executie la un parking amplasat la intersectia strazilor Fabricii si Fabricii de Zahar a atras noua oferte din partea unor societati bine dezvoltate si cotate pe piata constructiilor.

Acesta este cel de-al treilea parcaj de cartier licitat, dupa cele de pe strazile Aurel Vlaicu (Marasti) si Primaverii (Manastur). Municipalitatea clujeana si-a propus sa ca in urmatorii doi ani sa realizeze in jur de 2.000 de locuri de parcare prin constructia de parkinguri.
Oferta cea mai mica la licitatia organizata pe 27 octombrie, in valoare de 7,2 milioane de lei, a fost depusa de societatea TCI Contractor General si reprezinta un pret de aproape trei ori mai mic decat estimarea maxima a costurilor (intre 10 si 19,8 milioane de lei).

Termenul de executie propus de participanti este de 24 de luni. Restul participantilor sunt Con-A (peste 8,7 milioane de lei), Napoca SA (peste 9,3 milioane de lei), Transilvania Constructii (in jur de 7,4 milioane de lei), Kesz (9,5 milioane de lei), Concefa Sibiu (peste 7,2 milioane de lei), ACI Cluj (peste 8,3 milioane de lei), Art Conf (aproape 8 milioane de lei) si SVF Management Prod Serv (peste 8,7 milioane de lei).

Municipalitatea clujeana si-a propus construirea a cinci parkinguri de cartier in Manastur, Marasti, Zorilor si Gheorgheni. Deocamdata au fost atribuite lucrarile pentru parcajul controversat de pe strada Primaverii catre Con-A, care a subcontractat ulterior societatea Transilvania Constructii, si pentru cel situat pe strada Aurel Vlaicu catre Napoca SA. Executia la acesta din urma inca nu a demarat din cauza contestatiilor repetate ale societatii Kesz.

Cu toate acestea, niciuna dintre aceste doua contestatii nu a fost admisa de instanta, urmand ca abia in perioada urmatoare sa fie semnat contractul pentru executie cu societatea Napoca, la mai bine de trei luni de la adjudecarea licitatiei. Napoca SA va primi 2,5 milioane de lei pentru finalizarea lucrarilor in trei luni.

In cazul parkingului din Manastur, in urma unei serii de proteste ale cetatenilor din zona (nemultumiti de afectarea spatiilor verzi si de dimenisunile viitoarei constructii), “asezonate” cu sustinerea unor consilieri locali de alta culoare politica decat cea a primarului s-a ajuns la o solutie de compromis. Parkingul va avea 400 de locuri in loc de 490, cat era propus initial, urmand ca spatiul verde sa fie refacut si spatiile de joaca pentru copii sa fie amenajate la o distanta rezonabila, unde nu exista disconfortul gazelor de esapament eliminate de masini.

In prezent, lucrarile sunt in desfasurare, santierul fiind extins pana in strada. Termenul de executie pentru acest parking este de cinci luni, adica parkingul ar trebui sa fie gata pana la sfarsitul acestui an. Costurile pentru ridicarea cladirii de cinci etaje si terasa ajung la peste patru milioane de euro, adica 17 milioane de lei. Suprafata spatiilor verzi creste cu 900 de metri patrati, fata de suprafata existenta inainte de inceperea lucrarilor potrivit noii solutii adoptate de municipalitate dupa protestele cetatenilor.

Cele cinci parkinguri de cartier vor aduce un plus de peste 1.400 de spatii de parcare in zonele amintite, iar urmatorele obiective licitate vor fi parkingul de pe Aleea Baisoara (358 de locuri) si cel planificat pentru cartierul Zorilor (229 de spatii de parcare), estimat la un cost de maxim 15,7 milioane de lei potrivit devizului aprobat de Consiliul Local si intocmit de societate Archi Tech. Societatea Bogart este responsabila de proiectarea parkingurilor amplasate pe strada Aurel Vlaicu, intersectia strazilor Fabricii cu Fabricii de Zahar si Aleea Baisoara, dupa modelul parkingului Primariei, considerat un model de succes.

In zona centrala, deficitul de parcari va fi acoperit de contractul pe care Primaria Cluj-Napoca l-a semnat spre sfarsitul lunii mai cu societatea portugheza Cogedir-Gestao de Projectos pentru realizarea unei parcari subterane sub platoul din Piata Mihai Viteazu (in fata cinematografului Republica). Societatea Cogedir va incepe cel mai probabil lucrarile la inceputul anului viitor, demarand deja discutiile cu firmele de constructie. Parkingul va avea trei niveluri, 530 de locuri si va pune la dispozitia soferilor aproape 4.800 de metri patrati de spatii de parcare. Cogedir a concesionat pentru 49 de ani o suprafata de 6.000 de metri patrati, cu un pret de 110 euro pe metrul patrat, adica un total de 660.000 de euro, ce vor fi achitati in 25 de ani.

Primarul Sorin Apostu a promis ca in cazul in care parkingul nu va fi gata in doi ani, atunci va retrage concesiunea. Redeventa anuala in acest caz va fi de 26.400 de euro anual. Ulterior, Cogedir va administra parkingul pentru 50 de ani, iar apoi acesta va reveni gratuit Primariei. Investitia portughezilor este estimata la opt milioane de euro.

Alexandra Pacurar
 

·
[ro] [/ro]
Joined
·
2,271 Posts
Discussion Starter · #17 ·
De pe site-ul primariei, poze exterioare cu parking-urile finalizate.

Parking-ul din curtea Primariei.


Parking Marasti


Parking Multiplex Leu (Mihai Viteazu)
 

·
[ro] [/ro]
Joined
·
2,271 Posts
Discussion Starter · #19 ·
No problem. :cheers:

Primul e si primul :)D) dpdv cronologic si cel mai mare dintre cele 3. Astept sa inceapa odata lucrarile la al doilea parking din Mihai Viteazu, cel subteran. O premiera in Cluj. :)
 
1 - 20 of 2356 Posts
Top