SkyscraperCity banner

1 - 20 of 1445 Posts

·
Registered
Joined
·
4,676 Posts
Discussion Starter #1
Anything related to Airport and Airlines operating here. (Thread under construction)
P.S. Cosmin please change the name of the city to "Cluj-Napoca"...Thanks!
 

·
Registered
Joined
·
4,676 Posts
Discussion Starter #2
Traficul de pasageri pe Aeroportul Cluj, în creştere în 2009


Numărul de pasageri care au trecut prin Aeroportul Cluj-Napoca a crescut în acest an cu 6,3% în primele zece luni ale acestui an, faţă de perioada similară din 2008, potrivit unui raport al instituţiei.
Astfel, avioanele care au aterizat la Cluj au transportat un număr de 692.812 pasageri în primele zece luni ale anului, faţă de 651.767 persoane în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Tendinţa crescătoare se va menţine până la sfârşitul anului, arată estimările citate de conducerea aeroportului.

Totuşi creşterea este sensibil mai mică decât cea înregistrată în 2008 faţă de 2007, de 92,6%. La nivel european, aeroporturile au înregistrat în primele opt luni ale acestui an o scădere cu 8,1% a numărului de pasageri faţă de 2008, potrivit statisticilor ACI Europe, iar în România traficul a scăzut, în acelaşi interva, cu aproximativ 2% în primul semestru al anului.

„Este extrem de relevant faptul că, în pofida crizei economice şi a contextului general nefavorabil caracterizat de scăderi semnificative ale traficului aerian, atât la nivel european cât şi naţional, aeroportul nostru a reuşit performanţa de a continua evoluţia ascendentă”, a apreciat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe.

Aeroportul Cluj-Napoca este o regie aflată în subordinea CJ Cluj. Pe aeroport operează curse companiile BlueAir, Malev, Lufthansa, WizzAir, Carpatair şi Tarom.
Sursa: Ziua de Cluj
 

·
[ro] [/ro]
Joined
·
2,270 Posts


Galerii comerciale în aeroport

Pasajul care leagă cele două terminale de pasageri va deveni funcţional peste două săptămâni, iar la parter şi la etaj, pe 600 mp, vor fi amenajate spaţii comerciale.

Directorul Aeroportului Internaţional Cluj, David Ciceo, a declarat că, peste două săptămâni, pasajul de legătură dintre cele două noi terminale de pasageri va deveni funcţional. Ciceo a explicat că 200 de metri pătraţi de la parter şi 400 de la etaj vor fi scoşi la licitaţie pentru amenajarea unor spaţii comerciale.

Consiliul Judeţean Cluj şi conducerea Aeroportului Internaţional Cluj bifează încă un punct prevăzut în strategia de dezvoltare a acestui obiectiv. Este vorba despre pasajul ce leagă terminalele de pasageri, cel de sosiri şi cel de plecări, ambele finalizate în ultimii doi ani.

“Acest pasaj de legătură între terminale va ajuta mult la fluidizarea traficului de pasageri, mai ales la ore de vârf, când sunt programate mai multe curse concomitent”, a explicat directorul aeroportului, David Cieo. în prezent se lucrează la ultimele detalii, urmând ca pasajul să devină funcţional peste aproximativ două săptămni. “Tot atunci vom demara şi licitaţiile pentru ocuparea spaţiilor comerciale prevăzute în incinta pasajului”, a spus Ciceo.

Chiar dacă până acum licitaţiile pentru închirierea spaţiilor din cele două noi terminale nu au atras prea mulţi comercianţi, Ciceo crede că lucrurile se vor îndrepta. “Este o perioadă mai specială şi pentru operatorii economici, acum, cu această criză financiară, însă sunt convins că de anul viitor situaţia se va îndrepta şi vom reuşi să ocupăm toate spaţiile pe care le avem, atât în cele două terminale, cât şi în pasajul de legătură”, a explicat Ciceo.

în perioada imediat următoare va fi reluată procedura pentru închirierea spaţiului destinat amenajării unei cafenele în terminalul de sosiri şi licitaţia pentru amenajarea a două restaurante, câte unul în fiecare terminal. De asemenea, pasajul ce tocmai s-a finalizat va fi dotat cu o serie de galerii comerciale, a explicat Ciceo, inclusiv cu o cafenea, iar licitaţiile de închiriere vor fi demarate tot în noiembrie.

în ceea ce priveşte realizarea noii piste de aterizare-decolare, de 3.500 de metri, peşedintele Consiliului Judeţean, Alin Tişe, a precizat că se fac eforturi pentru identificarea unei surse de finanţare, având în vedere că investiţia se va ridica la 80 de milioane de euro. “Ştiu că o parte din terenul de care avem nevoie face parte din domeniul Consiliului Judeţean, însă o bună parte va trebuie expropriat”, a explicat Tişe. Ciceo a susţinut că în aceste zile se identifică parcelele ce necesită a fi expropriate.

“Avem nevoie de o suprafaţă de 200 de hectare. Acum rămâne să vedem exact cât din această suprafaţă este a Consiliului Judeţean şi cât este proprietate privată”, a spus Ciceo. Situaţia ar trebui reglementată cât mai curând, iar pentru finanţarea unei părţi din această investiţie se mizează pe fonduri europene.

De asemenea, Tişe a anunţat că vrea să atragă şi o societate privată sau un consorţiu interesat să deruleze investiţia, urmând să primească pista în folosinţă pe un anumit număr de ani. Apoi, platforma de garare a avioanelor, o altă investiţie importantă, va favoriza creşterea numărului de operatori aerieni, precum şi creşterea traficului de pasageri. Atât Ciceo, cât şi Tişe speră că vor găsi finanţarea necesară pentru a demara şi acest proiect din 2010.
 

·
[ro] [/ro]
Joined
·
2,270 Posts


Parcarile pentru aeroport costa 9,4 milioane de euro

Parcarile si numarul mare de masini care tranziteaza zilnic aeroportul clujean sunt probleme de care se lovesc, in fiecare zi, atat angajatii, cat si calatorii. In urma unei analize realizate in 2008 si in primele luni din 2009, s-a stabilit ca “in perioadele de varf de sezon, cand traficul de pasageri este mare - peste 3.500 de pasageri pe zi - locurile de parcare devin insuficiente, existand tronsoane orare cand nu au fost locuri disponibile in parcare”, se arata in studiu.

In noul proiect se propune un parking de trei etaje, cu 1.470 de locuri, plus o reamenajare a unei parcari exterioare de 530 de locuri. Ambele vor inlocui actuala zona de parcare, urmand sa se intinda pe o suprafata de 27.000 de metri patrati.

Conform indicatorilor tehnico-economici, proiectul va avea nevoie de o finantare de 9,4 milioane de euro. Termenele de executie sunt de doua luni pentru parcarea exterioara si de 12 luni pentru parkingul de trei etaje. Deoarece Consiliul Judetean nu dispune de fonduri pentru aceasta investitie, modalitatea de de realizare va fi atragerea unui investitor, printr-o asociere sau concesiune.

In acest moment, parcarea aeroportului cuprinde 639 de locuri, care sunt folosite de pasageri, de angajati si de firmele de inchirieri de masini.
 

·
[ro] [/ro]
Joined
·
2,270 Posts


Avion Cluj – New York

Conducerea Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca vrea să introducă zboruri transatlantice cu plecare din Someşeni, cele mai mari şanse avându-le rutele către SUA şi Canada.

Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca (AICN) va permite efectuarea de curse transatlantice, cele mai cerute fiind către New York şi Montreal, a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, directorul David Ciceo. El spune că aeronavele moderne permit şi decolarea de pe piste mai reduse, minimul necesar la Cluj fiind 3,2 km.

Directorul AICN susţine că pentru zborurile transatlantice, pista din Someşeni trebuie să ajungă la cel puţin 3,2 km. “Avioanele de ultimă generaţie pot să decoleze şi de pe piste mai mici”, a precizat Ciceo. El a menţionat că înfiinţarea unui nou aeroport ar presupune investiţii foarte mari, dar chiar şi în acest caz aeroportul din Someşeni ar trebui să fie funcţional pentru opt ani, durată estimată pentru construirea unei noi aerogări. “Vrem să ne consolidăm rolul de aeroport regional, să deservim alte judeţe. Suntem în discuţii cu mai mulţi operatori aerieni care vor să vină la Cluj, inclusiv low-cost”, a spus Ciceo.

“în primă fază, vom merge cu pista până la 2.200 m, apoi, în funcţie de exproprieri, până la 2.800 m, iar după ce se vor finaliza şi lucrările de deviere a Someşului, vom putea ajunge la 3.500 m”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Alin Tişe. Construirea pistei de 3,5 km necesită 88 de milioane de euro, la care se adaugă lucrările de deviere a Someşului, supervizate de Direcţia Apelor Someş-Tisa (DAST) - 60 de milioane de euro, şi exproprieri pe 120 ha, respectiv 500 de parcele din Cluj-Napoca şi Apahida.

Administraţia judeţeană, ce deţine în zonă 40 ha, a realizat studiul tehnic şi cel de fezabilitate şi a depus documentaţia la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, pentru atragerea a 45 de milioane de euro prin Programul Operaţional Sectorial.

“Devierea Someşului nu constituie o problemă. Proiectul a trecut deja de Comisia Interministerială şi se află pe masa Guvernului, pentru aprobare. După emiterea hotărârii, CJ se va ocupa de exproprieri, după care se va organiza licitaţia internaţională. Lucrarea nu este greu de efectuat şi va avea repercusiuni pozitive şi asupra turismului de agrement. O finanţare a lucrărilor din fonduri europene e greu de realizat, pentru că nu are conotaţie transfrontalieră, dar pot fi obţinuţi bani de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare”, a precizat Mircea Itu, director al DAST.

Pe aeroportul clujean operează Wizz Air, TAROM, Carpatair, Lufthansa, Blue Air, Malev şi AIR Hungary. Cel mai lung zbor este Cluj-Madrid, efectuat de Wizz Air. Conducerea AICN estimează un trafic de 800.000 de pasageri în 2009 şi de aproape 900.000 anul viitor, faţă de 752.000 în 2008.

Uite cursa, nu e cursa!

TAROM a renunţat în 2003 la cursa Bucureşti – New York, la iniţiativa fostului ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, pe motiv că aducea pierderi anuale de 15 milioane de dolari. La inagurare, în 1988, avionul decola duminică, având escală la Satu Mare.

Un alt ministru, Ludovic Orban, a sugerat reluarea cursei, dar ideea nu s-a materializat. Americanii de la Delta, care au operat în perioada 1970-1988, au revenit în 2007, însă în 2009 au transformat cursa într-una sezonieră, în orarul de vară. Transportul, operat în colaborare cu Air France-KLM, se făcea cu un avion Boeing 767, de 214 locuri, la tarife de la 339 de dolari la clasa economic până la 1.744 de euro la clasa business, fără taxe.
 

·
[ro] [/ro]
Joined
·
2,270 Posts


Studiul de fezabilitate pentru parkingul de la aeroport, aprobat

Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a aprobat vineri studiul de fezabilitate ce vizează realizarea unei parcări şi a unui parking suprateran în incinta Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca.

Licitaţia privind atragerea unui investitor privat va fi demarată în perioada imediat următoare, a anunţat preşedintele Alin Tişe. Obiectivul a fost estimat la 9,8 milioane de euro.

Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, aflat sub autoritatea CJ, va demara procedura de licitaţie pentru atragerea unui investitor interesat să construiască un parking suprateran şi să amenajeze o parcare la nivelul solului. Ambele obiective vor fi realizate în incinta aeroportului, urmând să ofere un total de 2.000 de locuri de parcare.

“Noi am aprobat studiul de fezabilitate, licitaţia va fi demarată în perioada imediat următoare de către conducerea aeroportului”, a explicat preşedintele CJ. Alin Tişe a precizat că singura modalitate de realizare a parcărilor este atragerea unei surse private de finanţare. “Una din priorităţile administraţiei judeţene rămâne noua pistă de aterizare-decolare. Pentru parkinguri, cel mai avntajos este să găsim un investitor privat. Câştigătorul licitaţiei va construi din resurse proprii parkingul şi parcarea şi va avea drept de folosinţă pentru ele un anumit număr de ani”, a spus Tişe.

Detaliile contractuale vor fi stabilite în caietul de sarcini, ce va fi elaborat de conducerea aeroportului, a mai specificat liderul CJ. Una dintre sarcinile investitorului va fi aceea de a soluţiona calea de acces în incinta aeroportului. Mai exact, va fi amenajată cea de-a doua intrare/ieşire şi se va realiza un sens giratoriu. Parkingul suprateran va avea un total de 1.470 de locuri de parcare, iar parcarea descoperită, 530 de locuri.

Costurile proiectului au fost estimate la 9,8 milioane de euro. Până acum, spaţiul de parcare din incinta aeroportului avea o capcitate de 639 de locuri. Noua parcare etajată va avea un regim de înălţime de P+3 şi va fi construită pe un teren cu suprafaţa de 9.450 mp. De asemenea, o suprafaţă de 17.550 mp va fi folosită pentru amenajarea parcării exterioare.
 

·
[ro] [/ro]
Joined
·
2,270 Posts
Miliardarii Trump şi Ambani se bat pe noul aeroport al Clujului​

Proiectul aerogării care ar urma să se construiască pe amplasamentul actualului aeroport militar de la Luna, o investiţie de 500 de milioane de euro, ar putea mobiliza oameni de afaceri de primă mână ai planetei.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Alin Tişe, a dezvăluit că s-a întâlnit cu magnatul indian Anil Ambani şi cu Bernd Lembcke, mâna dreaptă a miliardarului american Donald Trump, în vederea unor investiţii la Cluj. Proiectul ce le suscită interesul este noul aeroport cu 10 piste, ce ar urma să concureze cu cele mai mari din Europa.

ZIUA de CLUJ a relatat anul trecut despre vizitele la Cluj ale celor doi oameni de afaceri recunoscuţi pe plan internaţional. în toamnă, vicepreşedintele executiv al Trump Organization, Bernd Lembcke, a fost prezent cu ocazia unei mese rotunde a hotelierilor clujeni, organizată de agenţia Magna Consulting. Lembcke a discutat şi cu oficialii clujeni despre posibilitatea realizării unor investiţii imobiliare în Transilvania, conform informaţiilor ZIUA de Cluj. Acelaşi lucru l-a făcut şi magnatul indian Anil Ambani, a cărui vizită de doar şase ore s-a lăsat cu promisiuni de investiţii pentru reprezentanţii judeţului.

“Cei doi s-au arătat extrem de interesaţi când le-am prezentat proiectul privind realizarea unui nou aeroport al Clujului. Nu sunt singurii. Mai mulţi oameni de afaceri sunt dispuşi să realizeze o astfel de investiţie”, a precizat Tişe.

El susţine că pentru propuneri concrete din partea unor asemenea investitori este nevoie ca administraţia judeţeană să identifice în primul rând un amplasament viabil. “Am comandat la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) un studiu care ne va indica exact condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească amplasamentul pentru realizarea unui aeroport de o asemenea capacitate. Proiectul nostru se doreşte a fi cel mai mare aeroport din România, care va putea concura cu cele mai cunoscute din Europa”, a spus Tişe. După studiu, va fi nominalizat amplasamentul. “Cred că pentru o astfel de investiţie nu vom avea probleme să asigurăm terenul necesar”, este de părere Tişe.

Din estimările sale reiese că numai pentru terminalele de pasageri, pistele de aterizare-decolare, platformele de îmbarcare şi de garare vor fi necesare peste 500 de milioane de euro. “Am primit asigurări că nu va fi o problemă în privinţa banilor. Rămâne să avem stabilit amplasamentul”, spune preşedintele CJ.

Administraţia judeţeană va avea nevoie pentru început de minim 400 ha, cu posibilitatea de extindere. Noul aeroport ar urma să fie dotat cu 10 piste şi va deservi atât traficul aerian internaţional de persoane, cât şi pe cel de mărfuri. Din incinta sa nu vor lipsi spaţii comerciale, hoteluri, restaurante, parcări”, afirmă preşedintele CJ. După ce AACR va finaliza studiul de amplasament, CJ va încheia un parteneriat cu administraţia locală ce dispune de suprafaţa de teren potrivită. Cel mai important pas urmăreşte încheierea parteneriatului public-privat, cu investitorul cu care se va cădea la o înţelegere convenabilă pentru CJ Cluj

Investiţii la vechiul aeroport

Terminal 1: 16 milioane euro
Terminal 2: 21 milioane euro
Pasaj terminale: 6 milioane euro
Parkinguri: 9 milioane euro
Noua pistă: 80 milioane euro
ziuadecj.ro
 

·
Registered
Joined
·
1,459 Posts
^^Nu credeam ca se mai gandesc la el, de cand cu criza si cu investitiile in actualul aeroport.
 

·
[ro] [/ro]
Joined
·
2,270 Posts
OFICIAL: Geo Earth face exproprierile la aeroport​

Consiliul Judetean a semnat contractul cu firma bucuresteana Geo Earth, care urmeaza sa se ocupe de exproprierile necesare pentru realizarea pistei de 3.500 de metri. Serviciile pe care le implica acest proiect vizeaza identificarea proprietarilor de terenuri afectati de realizarea obiectivelor si care necesita a fi expropriate, precum si identificarea parcelelor de teren ce necesita a fi expropriate, masurate si dezmembrate, in scopul intocmirii documentatiilor cadastrale pentru fiecare imobil.

„Interesul mare pentru acest contract a facut ca valoarea finala a acestuia sa fie una destul de scazuta comparativ cu celelalte 24 de oferte ale societatilor participante la aceasta licitatie. Ne bucuram ca am reusit sa semnam acest contract intr-un timp scurt de la data declararii ofertei castigatoare, astfel incat firma contractanta sa poata initia cat mai rapid demersurile pentru elaborarea documentatiei solicitate”, a afirmat presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise.
Sursa
 

·
Reaching for the stars
Joined
·
4,135 Posts
^^ deci pana la urma cate piste are? :D Sau pana una-alta fac doar o singura pista. Una si buna. :)
 

·
[ro] [/ro]
Joined
·
2,270 Posts
Pai asta ii aeroportul actual, recent modernizat. Se mai construieste o pista de 3500 de metri, au ajuns la concluzia ca e mai rentabil asa decat sa prelungeasca actuala pista. :)

Tise vorbea de un aeroport cu 10 piste :) cu totul nou, amplasat undeva in zona de campie a judetului (zona Luna - Campia Turzii). Mai apoi s-a corectat si a zis ca nu e vorba de fapt de 10 piste propriu-zise, ci de vreo 2-3 piste cu bretele/ramificatii.
 

·
Reaching for the stars
Joined
·
4,135 Posts
^^ Am inteles, merci! :)

(Ziceam eu ca omul a numarat si pistele de taxiing. :lol)
 

·
Registered
Joined
·
860 Posts
Avioanele vor ateriza mai uşor la Cluj-Napoca - upgrade la sistemul de balizaj

Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca îşi reconfigurează sistemul de balizaj, de la categoria I la categoria a II-a, a anunţat directorul David Ciceo. Astfel, avioanele vor avea la aterizare o vizibilitate mult mai bună pe vreme de ceaţă.

Ciceo a explicat faptul că, în prezent, la categoria I avioanele trebuie să aştepte până în momentul în care dispun de o vizibilitate de 550 de metri pe orizontală pentru aterizare. Trecerea la categoria a II–a va permite piloţilor să aterizeze la Cluj-Napoca şi pe o vizibilitate mai mică, de doar 350 de metri.

Sistemul electronic de ghidaj al avioanelor în condiţii meteo nefavorabile – Instrumental Landing System (ILS) - va fi modernizat, urmând ca sistemul de balizaj să capete o nouă reconfigurare, a anunţat directorul aeroportului, David Ciceo. Mai exact, sistemul de balizaj va trece de la categoria I la categoria a II–a, ceea ce va însemna că avioanele vor avea o mai bună vizibilitate în momentul aterizării.

“în momentul de faţă, la categoria I, sistemul de balizaj permite aterizarea pe orizontală la o vizibilitate de 550 de metri. Categoria a II-a va permite aeronavelor să aterizeze şi la o vizibilitate de 350 de metri”, a explicat David Ciceo. Acesta a adăugat că lucrările vor fi coordonate în funcţie de cerinţele Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (Romatsa), care deţine echipamentul necesar.

De altfel, directorul adjunct al Romatsa, Bogdan Donciu, aprecia aceste modificări încă de anul trecut, când a participat la întrunirea Asociaţiei Aeroporturilor din România, ce a avut loc la Cluj-Napoca. “Vreau să revizuim procedura de operare în condiţii de vizibilitate scăzută, pentru că traficul aerian a crescut foarte mult şi la Cluj-Napoca”, aprecia Donciu.

Directorul aeroportului, David Ciceo, a explicat că “upgradarea sistemului implică reamplasarea ILS şi adaptarea balizajului la pragurile de decolare ale pistei, conform noii distanţe declarate de Romatsa. Lucrarea va fi efectuată de societatea Ico Electric, care are semnat un contract cu aeroportul pentru întreţinerea sistemului de balizaj. Valoarea acestui contract se ridică la 2.031.000 de lei. în anunţul de atribuire a lucrării se explică faptul că procedura de negociere directă a fost aleasă în detrimentul unei noi licitaţii din motive tehnice
http://www.ziuadecj.ro/action/article?ID=43370
 

·
AUTOBANN.ED
Joined
·
38,726 Posts
Investitori chinezi, interesaţi de construirea noii piste de 3.500 de metri a Aeroportului din Cluj


Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat că investitori chinezi din provincia Shandong sunt interesaţi de construirea noii piste de 3.500 de metri a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, astfel încât aceştia sunt aşteptaţi la licitaţia care va fi organizată de autorităţi.

Tişe a afirmat, miercuri, la finalul şedinţei Consiliului Judeţean Cluj, că valoarea pistei, aşa cum rezultă din studiul de fezabilitate aprobat, este de 122 de milioane de euro şi cuprinde pista în sine, dar şi balizajul aferent.

"Există interes din partea unor investitori străini pentru construirea acestei piste noi, de 3.500 de metri. Costul investiţiei se ridică la 122 de milioane de euro şi presupune atât execuţia, cât şi sistemul de balizaj şi bretelele de legătură între actuala pistă şi cea nouă. Un interes deosebit a fost din partea oamenilor de afaceri din provincia chineză Shandong, cea de-a doua din China din punctul de vedere al dezvoltării economice, care au vizitat Clujul la începutul lunii mai", a spus preşedintele CJ Cluj.

Potrivit lui Tişe, finanţarea construirii noii piste se va face în baza unui credit-furnizor, procedură folosită şi pentru cele două noi terminale, de plecări şi sosiri, ale aeroportul clujean.

"Aeroportul va emite bilete la ordin care vor fi scadente la un anumit număr de ani, între opt şi zece, iar din bugetul aeroportului şi al CJ Cluj investitorul care va construi pista va primi sumele înapoi. Câştigătorul investiţiei vine cu banii jos şi execută lucrarea şi îşi recuperează banii de la noi, ulterior", a explicat Alin Tişe.

Pista de 3.500 de metri va permite aterizarea/ decolarea pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca a avioanelor transoceanice şi de tip cargo.

Lucrările ar putea începe în acest an şi ar urma să fie finalizate în termen de doi ani.

Conducerea Consiliul Judeţean Cluj şi cea a provinciei chineze Shandong au semnat, la începutul lunii mai, un protocol de colaborare.
Sursa
 

·
Registered
Joined
·
70 Posts
E bine ca se continua cu proiectele de dezvoltare a aeroportului (pista, parking etc). Cel putin la fel de important insa cred ca ar fi un proiect despre care pana acum nu am auzit vorbindu-se nimic: amenajarea unei statii feroviare care sa deserveasca aeroportul. Faptul ca trece calea ferata atat de aproape de aeroport e o sansa care trebuie valorificata. Accesul la infrastructura feroviara e foarte important pentru orice aeroport din lume si din pacate in Romania lucrul asta lipseste peste tot.

Sunt convins ca s-ar putea gasi niste solutii relativ ieftine prin care sa se amenajeze un peron si o pasarela (sau un tunel) care sa faca legatura cu cladirea aeroportului. Statia asta feroviara ar putea fi utila si ca statie de transport local, dar mai ales ca transport regional/national (pentru legatura cu alte zone aflate in zona de acoperire a aeroportului).
 

·
mash510void725
Joined
·
802 Posts
Parteneriatul Cluj-Mureş pentru Aeroportul Transilvania, acceptat

Consiliul Judeţean (CJ) Mureş a acceptat oficial să colaboreze cu autorităţile clujene în ceea ce priveşte crearea unui pachet regional unitar de servicii aeroportuare.

Preşedintele CJ Mureş, Lokodi Edita Emoke, a răspuns printr-o adresă (vezi facsimil) ofertei făcute în acest sens de CJ Cluj şi a invitat partea clujeană la discuţii concrete pentru a identifica o formă de colaborare între aeroporturile din Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş.
“Apreciem scrisoarea dumneavoastră de intenţie în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii de transport aerian a fi un element important al gândirii unei dezvoltări unitare la nivel regional şi o ofertă de eficientă administrare a banului public în folosul cetăţenilor regiunii transilvane. Un parteneriat cu judeţul Cluj poate însemna o garanţie pentru un proiect de succes care să exceadă limitele a două judeţe învecinate, astfel putându-se dezvolta un pol multinodal de infrastructură de transport la o distanţă mai mică de 100 de kilometri între două municipii. Am fi fericiţi dacă şi alte judeţe învecinate ar deveni parteneri în acest efort de realizare a unui aeroport internaţional, ţinând cont de o abordare strategică comună pentru dezvoltarea transportului aerian, care devine din ce în ce mai folosit de oameni”, susţine liderul CJ Mureş, Lokodi Edita Emoke, în scrisoarea către omologul CJ Cluj, Alin Tişe.

Acesta informase în 12 iulie CJ Mureş, printr-o adresă oficială, despre propunerea de iniţiere a unei colaborări care să aibă ca scop administrarea ambelor aeroporturi din regiune, Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca şi Aeroportul Transilvania Târgu- Mureş. CJ Cluj şi-a exprimat intenţia să preia Aeroportul Transilvania, prin asociere sau prin cumpărarea de acţiuni, în cazul transformării acestuia în societate comercială. Lokodi Emoke a adăugat că scrisoarea de intenţie primită de la Cluj a fost dezbătută cu toţi factorii responsabili politici din judeţul Mureş, aceştia exprimându-şi interesul în perspectiva colaborării între cele două aeroporturi.

Pentru aceasta, suţine reprezentanta CJ Mureş, este nevoie de un protocol şi de identificarea unei formule juridice “care dă şansa celor două judeţe de a participa elastic în această colaborare”. “Invităm CJ Cluj să stabilim o dată apropiată la care specialiştii celor două judeţe, precum şi cei ai grupurilor de consilieri judeţeni, reprezentate în autoritatea deliberativă, să discute teme concrete cu privire la oferta dumneavoastră şi cu privire la forma în care să se realizeze parteneriatul.
S-a conturat ideea unui studiu complex care să răspundă la toate întrebările strategice despre modul în care cele două aeroporturi pot fi dezvoltate şi să se analizeze în baza criteriilor europene un pachet unitar de servicii aeroportuare, ţinând cont mai ales de atuurile economice pentru această regiune şi ideea atragerii fondurilor pentru investiţii de anvergură. Credem că ambele aeroporturi au avantaje şi dezavantaje, dar cea mai bună soluţie trebuie găsită în urma unui parteneriat real, eficient, economicos, în beneficiul regiunii”, se mai arată în adresa CJ Mureş.
http://ziuadecj.ro/action/article?ID=47891
:applause:
oamenii acestia au viziune si presimt ca in parteneriat cele doua aeroporturi vor fi mai puternice.
 

·
AUTOBANN.ED
Joined
·
38,726 Posts
^^ :applause: Mai inainte OTP-Baneasa, acum Cluj-Tg. Mures. Incep concentrarile pe piata aeroporturilor ca pe cea a liniilor aeriene. :D

Ce se mai intampla cu parteneriatul propus pentru Timisoara-Arad? :cheers:
 

·
mash510void725
Joined
·
802 Posts
^^
Procesul de comasare a aeroporturilor din Arad si Timisoara sub umbrela Companiei Aeroportuare Banat s-a sistat deoarece partea timisoreana nu doreste unificarea cu ''un purice''.
 
1 - 20 of 1445 Posts
Top