SkyscraperCity banner

1421 - 1440 of 1445 Posts

·
Registered
Joined
·
1,009 Posts
Am inteles ca va fi o noua linie de autobuz expres. Pana unde, nu stiu. Sens Marasti? Regionala? PMV? Nu este precizat.
^^

Asta e o idee excelentă. Logic ar fi o singură oprire, Piața Unirii. Să nu fie ca în București, cu 15 stații. :eek:hno:
 

·
Registered
Joined
·
1,444 Posts
Care ar fi utilitatea unei linii cu o singura oprire? Cine ar folosi-o in asa fel incat sa fie rentabila? O linie express nu are o singura oprire de obicei, ci doar opreste intr-un numar mai mic de statii, de obicei in cele majore.
 

·
Registered
Joined
·
3,035 Posts
Daca ne luam dupa exemplul Barcelonei, liniile expres A1 si A2 nu opresc deloc pe o distanta de 11 kilometri de la aeroport si pana la Piata Spaniei, dar apoi in urmatorii 3 kilometri autobuzele mai opresc de inca 3 ori, in total 4 statii exceptand aeroportul. In cazul Clujului, poate ca prima oprire ar trebui la Piata Marasti, apoi Regionala, Sora, intoarcere pe Ferdinand, statia de langa magazinul Fierul din PMV si reluare traseu. Parcarea din Piata Unirii trebuia initial sa devina punctul central al transportului in comun, inclusiv pentru unele linii metropolitane, insa nu cred ca vor desfiinta, chiar si partial, cea mai profitabila parcare din oras.

Si apropo de liniile expres spre/dinspre aeroporturi. Nu conteaza numai viteza cu care se ajunge la aeroport, dar si posibilitatea de a duce bagaje voluminoase, confortul, evitarea aglomerarii prin limitarea numarului de pasageri imbarcati si posibilitatea rezervarii locurilor cu cateva saptamani inainte. Daca le aloci autobuze normale n-ai realizat absolut nimic, risti ca multi sa prefere alternativele 5, 8 sau taxi in lipsa unor avantaje. Ar fi pierdere de timp si de resurse.

Exemplu Aerobus Barcelona: 

·
Registered
Joined
·
1,444 Posts
Am fost cu aerobusul in Barcelona, dar aia vroiam sa zic, sa opreasca intr-o singura statie in Piata Unirii ar fi stupid. Cel mai des calatoresc clujenii cu avionul, iar clujenii nu prea au de ce sa mearga in Piata Unirii cand vin de la aeroport.

Are poate sens sa fie o cursa cu loc mai mare pentru bagaje, care opreste doar in statiile majore, etc (desi nu sunt sigur ca exista cerere suficienta pentru asa ceva), dar trebuie sa opreasca macar in vreo 6-7 statii si sa treaca de Piata Unirii spre Manastur ca sa aiba sens o astfel de cursa. IRA, Piata Marasti, Constanta, Memo, Hasdeu/Fabrica de Bere, Gradini Manastur, Billa. Si sa lase 5-ul spre gara ...

Ca idee, aerobusurile sunt mai scumpe de obicei, pentru ca incap mai putini oameni in ele (fiind mai mult loc pentru bagaje).
 

·
Registered
Joined
·
3,035 Posts
In septembrie CLJ a crescut cu 6,4% de la 277 mii pasageri in 2018 la 295 mii in anul curent. La anul nu s-au anuntat modificari semnificative exceptand RYR cu Stansted, insa sunt sanse ca in 2020 sa se atinga pragul de 3 milioane pasageri. De urmarit Turkish care doreste expansiune la noi si e posibil sa creasca frecventele din vara.
 

·
Migrated
Joined
·
1,223 Posts
✈ Aeroportul Internaţional #Cluj, principala poartă aeriană a Transilvaniei de sărbători 🎄

Peste 57.000 de pasageri au călătorit în perioada sărbătorilor de iarnă pe şi de pe Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” Cluj, principala poartă aeriană a Transilvaniei.
Totalul pasagerilor transportaţi pe rutele externe între Ajunul Crăciunului şi Anul Nou este de aproximativ 52.500, în timp ce pe rutele interne au călătorit aproape 5.000 de pasageri.
Astfel, între 24 decembrie 2019 şi 1 ianuarie 2020, 26.300 de pasageri s-au îmbarcat în aeronavele care deservesc cele 38 de destinaţii externe operate de la Cluj-Napoca. În aceeaşi perioadă, la Cluj au sosit, pe cursele externe, 26.319 pasageri. Cea mai aglomerată zi din această perioadă a fost 30 decembrie, cu 6.686 de pasageri transportaţi pe rute externe (3.474 îmbracaţi, respectiv 3.212 debarcaţi). 🛫
Ultima cursă regulată din 2019 a fost zborul Wizz Air de la Zaragoza, care a aterizat la Cluj pe 31 decembrie, cu puţin înainte de miezul nopţii. Primii pasageri din 2020 au fost înregistraţi pe cursa Wizz Air Malmo – Cluj, care au aterizat la Cluj în primele minute ale anului. 🛬
În prima zi a anului 2020, 1.975 de pasageri au sosit la Cluj-Napoca din străinătate, în timp ce 3.215 pasageri au fost îmbarcaţi pe rutele externe, totalul pasagerilor înregistraţi în 01.01.2020 pe aceste rute fiind de 5.190.
În ceea ce priveşte rutele interne, numărul total de pasageri transportaţi în perioada sărbătorilor a fost de 4.808, 30 decembrie fiind şi în acest caz cea mai aglomerată zi.
🔝 Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” Cluj este primul aeroport regional din România şi a înregistrat în 2019 un număr record de peste 2,9 milioane de pasageri.
Sursa https://www.facebook.com/123987957730398/posts/2575864305876072/
 

·
Registered
Joined
·
3,035 Posts
Aeroport nou la Cluj, lângă cel militar de la Luna? Ce spune preşedintele Consiliului Judeţean

Întrebarea la care trebuie să răspundă experții este dacă poate face față actuala locație a aeroportului, de la ieșirea din oraș, creșterii accelerate a traficului din ultimii ani sau este nevoie de o relocare.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Alin Tişe, ridică problema locaţiei Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj (AIAIC) şi spune că trebuie analizată situaţia nu doar pe următorii ani, ci şi pentru viitorii 10, 20, chiar 50 de ani, astfel încât să se stabilească dacă actuala locaţie din municipiul Cluj-Napoca permite dezvoltarea pe termen lung, operarea de zboruri intercontinentale şi linii cargo.
https://zcj.ro/administratie/aeroport-nou-la-cluj-langa-cel-militar-de-la-luna-ce-spune-presedintele-consiliului-judetean--194271.html

E foarte bine. Se vrea aeroport care sa deserveasca...Turda. Se face referire la o "crestere accelerata" pe care eu n-am vazut-o in ultimii ani. Zborurile incep sa se ajusteze dupa cererea si dupa puterea Clujului, multe disparand in aceasta perioada: Timisoara, Budapesta, Praga, Geneva, Southend si multe altele. Urmeaza Malta. Cresteri procentuale mari nu vom mai vedea niciodata, cel putin nu fara scaderi prealabile la fel de mari. Nici in acest an CLJ nu va depasi 3 milioane de pasageri, iar orasul si regiunea nu pot fizic sa mai suporte cresteri mai mari de 200.000 pasageri pe an. Mi-e greu sa cred ca aeroportul va avea in 2030 mai mult de 4 milioane pax, cu toata cresterea economica, cu toate investitiile si cu tot aportul turistic. Pentru asemenea trafic mic, cel mai corect ar fi sa se amane peste cateva decenii discutiile despre un nou aeroport, altfel noul aeroport risca sa aiba soarta celui din Arad, umbrit total de TSR, un rateu ilar.
 

·
Registered
Joined
·
1,068 Posts
e o mizerie ce face tise. de fapt el vorbeste despre asta din cauza ca e in conflict cu Ciceo. nu are nici o legatura cu nevoile judetului.
 

·
Registered
Joined
·
315 Posts
Cel mai bine ar fi ca să angajeze un expert care să vină cu o analiză privind viitorul aeroportului. Deși cel mai probabil o să coste o căruță de bani, și o să vină cam cu aceleași concluzii (la o aducă de bun simț) care au fost rezumate și aici, cum că nu se justifică această relocare. Dar care, în plus, ar putea veni și cu un plan de management pe termen lung (o listă de priorități de investiții și îmbunătățiri pentru aeroport, ce indicatori trebuie urmăriți în continuare și cum să se reacționeze la ei etc)

Și apoi aceast plan să fie urmărit și să nu mai tot avem discuțiile astea bazate pe părerile unor papagali.
Sau cine știe, poate chiar există un astfel de document?
 

·
Registered
Joined
·
3,035 Posts
Prin 2016 zicea Tise ca exista o strategie si ca urmeaza sa se prelungeasca pista, insa nu stiu cum se face ca astfel de declaratii sunt din 4 in 4 ani ca Jocurile Olimpice. In curand se fac 10 ani de cand au inceput procedurile de expropriere. Evident, suntem in aceeasi situatie ca acum un deceniu, de abia in zilele astea s-a atribuit contractul catre un nou evaluator dupa ce ultimul si-a batut joc de proprietarii de terenuri.

Aceste animozitati idioate incep sa afecteze dezvoltarea unui obiectiv strategic si implicit dezvoltarea judetului. In ultimii ani nu s-a mai facut nimic pentru aeroport, toate investitiile sunt intarziate cu ani buni, unele de peste un deceniu: terminal cargo, terminal de pasageri, pista de 3500 metri, turn de control, cai de rulare, legatura pietonala cu calea ferata printr-o pasarela, parking, hotel etc. Daca nici pentru binele comunitatii nu se poate conlucra, ajungandu-se la o forma mai ciudata de sabotaj, atunci solutia este simpla, insa nu o voi enunta pentru ca pe thread-urile locale nu e admis sa se discute politica.
 

·
Registered
Joined
·
5,139 Posts
Discussion Starter #1,431
Centrul de Management Integrat al Deşeurilor (CMID) trebuia inaugurat la sfarsitul lui 2015. Suntem in 2020 si inca nu se stie cand se va inaugura acest centru... Dar persoanele care se ocupa de acest proiect sigur vor reusi sa construiasca un nou aeroport, etc...
 

·
Registered
Joined
·
96 Posts
A fost semnat contractul pentru noua cale de rulare a Aeroportului Cluj, de 8,5 mil. €.

"Contractul de proiectare și execuție a noii căi de rulare de pe Aeroportul Internațional Cluj a fost semnat deja, urmând ca lucrările la noua cale de rulare să înceapă chiar din această vară."

"Alte două proiecte importante la care am semnat contractele se referă la echipamente de securitate, fiecare proiect fiind în valoare de 3,5 milioane de euro, așadar în total sunt 7 milioane de euro. Aici, contribuția noastră este de 2%, 98% fiind fonduri europene. Este vorba despre bagajele de cală, dar cel mai important pentru pasageri și unde se vor vedea imediat facilitățile este la bagajele de mână, deoarece pasagerii nu vor mai trebui să scoată laptopul sau lichidele. Timpul de așteptare va scădea foarte mult. De asemenea, apa și băuturile răcoritoare sunt destul de scumpe în zona restricționată, dar odată cu montarea acestor aparate vor putea să introducă în această zonă apă și suc"

"Avem semnate trei contracte pe fonduri europene, iar al patrulea este aprobat. Este vorba de contractul pentru achiziționarea unor mașini de pompieri, pe fonduri europene în proporție de 98% și urmează, probabil în această lună, să semnăm contractul. Ne-a fost aprobat un proiect pentru mașini de pompieri, este vorba de două autoutilitare moderne, dar și de alte dotări specifice acestui domeniu. În total, avem aproximativ 1,6 milioane euro. Avem și alte proiecte, este vorba de o remiză PSI și platforme"

Sursa: http://www.monitorulcj.ro/actualitate/78281-a-fost-semnat-contractul-pentru-noua-cale-de-rulare-a-aeroportului-cluj-de-85-mil-%E2%82%AC-cand-incep-lucrarile#sthash.JpgBLIoJ.dpbs
 

·
Registered
Joined
·
3,035 Posts
Acum am vazut la tv ca dupa incidentul de ieri cu cei 2000 de sezonieri care s-au imbulzit la aeroport, purtatorul de cuvant de la CJ Cluj a declarat ca are in vedere demiterea directorului CLJ si aducerea unui manager militar. Consider ca asta e o idee penibila, injositoare la adresa intregului judet. Daca se ajunge la demitere si nu gasim in tot judetul un manager civil competent, prefer la orice ora sa inchidem aeroportul, sa-l daramam si sa cultivam cartofi in loc. Este incredibila incompetenta de la CJ Cluj. Pur si simplu m-au scos din sarite. Incredibil...
 

·
Guest
Joined
·
0 Posts
De când cu scandalul mitei(?) pentru noua pistă, PNL-u local încearcă să-l dea afară pe Ciceo (doar ei știu cât de curat e și el care a scăpat). Până acum s-a ținut bine de scaun dar acum cu ce s-a întâmplat e motiv destul de bun să ajungă ca însuși primul ministru să-i ceară demisia. Motivațiile pentru aducerea managementului militar în cazul aeroportului Cluj nu nu sunt aceleași ca în cazul unor spitale.
 

·
Registered
Joined
·
3,035 Posts
La fel de oripilati erau si cu avionul Blue Air care a iesit de pe pista. Acuze ca nu era curatata pista, ca era zapada, desi nu erau precipitatii si in ultima ora inainte de incident vreo 6 avioane au aterizat si au decolat de pe aceeasi pista. Cereri de demisii, niste agitati pe la tv care se maimutareau toata ziua ca nu e posibil asa ceva, ca vai, tocmai la Cluj unde lumea se crede mai cu mot s-a intamplat asa ceva, lumea a 3-a etc. Nu s-a mai dat la tv deznodamantul cand s-a aflat ca a fost eroare de pilotaj si ca n-au fost deficiente de intretinere a pistei.
 

·
Registered
Joined
·
1,444 Posts
Modernizare parcare aeroport:

Parcarea beneficiază de joi de un sistem de iluminat și de supraveghere video ultraperformant.
Aeroportul Internaţional “Avram Iancu” din Cluj-Napoca este al doilea cel mai mare din ţară, iar dincolo de importanţa extinderii numărului de destinaţii şi a frecvenţelor zborurilor operate de diverse linii aeriene, frecventate de circa 3 milioane de pasageri anual, o atenţie deosebită se acordă modernizării parcării din incinta aerogării, pentru ca atât şoferii cât şi pietonii să poată avea acces facil şi modern, într-un climat de totală siguranţă, spre şi dinspre terminalele plecări/sosiri.

Acest lucru se datorează companiei GOTO Parking, care a preluat în administrare acum un an, la 1 iunie 2019, parcarea aeroportului din Cluj, şi care a elaborat un masterplan de dezvoltare a acesteia, în două etape, inspirat de soluţiile implementate pe aeroporturi similare din Franţa, Germania, Irlanda, Italia şi Norvegia.

Încă de la început, obiectivul nostru a fost să modernizăm parcarea, să o ridicăm la standardele necesare pentru a deservi al doilea aeroport al țării. Imediat ce am preluat contractul de administrare a parcării ne-am pus serios pe treabă: am inventariat existentul, am identificat părțile bune dar și pe cele mai puțin bune, am făcut diferite studii de eficientizare a activității și de extindere optimă a parcării. Am studiat ce se întâmplă pe alte aeroporturi din România, pe aeroporturi regionale similare din Franța, Germania, Irlanda, Italia și Norvegia, și am tras o serie de concluzii din activitatea lor.
Concluziile studiilor noastre s-au materializat într-un Masterplan etapizat de dezvoltare, în scopul remedierii deficiențelor constatate și al modernizării parcării. A fost de la început un plan ambițios, cu deadline-uri scurte și cu investiții mari, pe care ni l-am asumat conștienți fiind că investiția noastră este una pe termen lung.
Problemele identificate erau legate, în principal, de sistemul învechit de management al parcării. Accesul se făcea dificil, echipamentele de control al accesului și sistemele de plată erau învechite și lipsea un sistem de iluminat și supraveghere
”, a declarat Adrian Lotrean, administratorul firmei GOTO Parking.
ETAPA 1 – sistem modern de plată, culoar pentru pietoni, supraveghere video şi iluminat
Prima etapă a masterplanului elaborat de GOTO Parking se axează pe un set de propuneri pentru modernizarea parcării actuale, etapă finalizată la doar un an de la preluarea în administrate a parcării aeroportului. Investiţia făcută se ridică deja la jumătate de milion de euro.
Ce am făcut până acum, într-un an, din etapa 1? Tot ceea ce ține direct sau indirect de cei ce ne sunt clienți: am finalizat un contract de peste 1,1 milioane lei pentru schimbarea sistemului învechit de management al parcării și, astăzi, am încheiat prima etapă și cea mai importantă pentru instalarea sistemului de iluminat și supraveghere video, un contract de 580.000 de lei.
Am eficientizat căile de acces și am adăugat culoare pentru pietoni, am testat și validat traseul pentru linia de transport în comun care va lega municipiul de aeroport. Am realizat un acces secundar pentru autovehiculele utilitare, către zonele de mentenanță ale aeroportului, am amenajat o zonă Kiss&Fly și culoarul pentru taxiuri. De asemenea, am schimbat complet echipamentele de acces auto și pe cele de plată. Am implementat sistemul de acces prin recunoașterea numărului de înmatriculare, am introdus plata cu cardul bancar la automatele de plată și, de luna trecută, plata prin aplicație pentru telefonul mobil. Suntem prima parcare de aeroport din România care a introdus acest sistem de plată. Nu aveam în planul inițial această facilitate, dar suntem siguri că viitorul ne va confirma că am avut dreptate că am implementat-o. E comod, pentru că plătești cu un dispozitiv pe care îl ai întotdeauna la tine - telefonul, pentru că nu trebuie să ai bani potriviți, e mai rapid pentru că nu stai la cozi și nu trebuie să introduci de fiecare dată informațiile de plată și este mai sigur, pentru că nu folosești mijloace de plată în public.
Avem, de luna trecută, două panouri LED amplasate pe ghereta parcării, pentru informarea celor ce ne vizitează și, începând din această seară, avem un sistem de iluminat și unul de supraveghere video. Pe acestea nu le-am modernizat, pe acestea le-am construit de la zero pentru că nu au existat până astăzi”, a explicat Adrian Lotrean, care menţionează că, de la preluarea administrării companiei, valoarea principalelor contracte de investiții realizate a depășit cu mult profitul de anul trecut.
Cred că aceasta este o dovadă clară a faptului că ne implicăm cu toată seriozitatea pentru a respecta interesul public. Deși suntem o firmă privată și este evident că în final ne dorim să avem un business profitabil, ne-am asumat încă de la început că investiția noastră este una pe termen lung iar primul obiectiv este să reușim să aducem parcarea la standarde moderne pentru clienții noștri. Iată că, în numai un an de la intrarea în proiect, suntem în măsură să arătăm lucrurile pe care le-am făcut în acest proiect pentru comunitate, nu doar să vorbim despre ele. La încheierea contractului, nu vom lua cu noi nimic din ceea ce am construit în parcare, totul va rămâne pe loc, însă vom avea satisfacția că am lăsat ceva în urma noastră.
Prin tot ceea ce am făcut în acest an, am schimbat filozofia modernizării parcării: nu am mai așteptat să se impună o anumită îmbunătățire, am venit cu un pas înaintea nevoilo
r clienților noștri, am anticipat unde putem interveni pentru a schimba lucrurile în bine și am făcut-o fără ezitare”, a mai declarat aseară Lotrean la inaugurarea iluminatului în parcarea aeroportului.Sunt curios daca accesul Kiss & Fly e gratuit sau nu ... aparent tot va fi un leu, dar partea buna e ca poti face plati din aplicatie de-acum :)
 
1421 - 1440 of 1445 Posts
Top