SkyscraperCity banner

121 - 140 of 162 Posts

·
-don't let me disturb y-
Joined
·
3,834 Posts
Jelena :banana::banana::banana:

Nova mlada dama spremna za prijevoz svojih prvih putnika
Piše: Lokalni 23. listopada 2018. u 13:28

Foto: Nel Pavletić/PIXSELL

Katamaran se zove 'Jelena' po prvoj hrvatskoj kraljici, dugačak je 42 metra i može primiti 400 putnika te je u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom

Novi katamaran Jadrolinije stigao je brodom iz Singapura prije mjesec dana, a od danas je spreman za prijevoz svojih prvih putnika.

Posadu čini osmero članova, a maksimalna brzina mu je 40 čvorova.

Također se može pohvaliti modernim salonom za putnike na dvije razine koji uključuje i caffe bar, a ima i najmoderniji sustav za pročišćavanje voda.

Izgrađen je najvećim dijelom od posebnog aluminija u brodogradilištu Damen, svjetski poznatom graditelju putničkih brodova, stoga mu kvaliteta zasigurno nije upitna.
izvor: https://lokalni.vecernji.hr/gradovi/nova-mlada-dama-spremna-za-prijevoz-svojih-prvih-putnika-11526
 

·
Registered
Joined
·
440 Posts
razmišlja li se u nacionalnom brodaru na početak korištenja LNG ili LPG kao dodatno gorivo za smanjenje zagađenja i snižavanja cijene morske milje? može li se za izgradnju ekološki prihvatljivijih brodova i trajekata za tako nešto tražit potpora i da te brodove projektira BI i radi neki od škverova u problemima? ima li neko ko zna napisat par slova priložit koju sliku i napravit prezentaciju o očuvanju planete i našeg dila Jadrana?
 

·
Registered
Joined
·
2,041 Posts
razmišlja li se u nacionalnom brodaru na početak korištenja LNG ili LPG kao dodatno gorivo za smanjenje zagađenja i snižavanja cijene morske milje? može li se za izgradnju ekološki prihvatljivijih brodova i trajekata za tako nešto tražit potpora i da te brodove projektira BI i radi neki od škverova u problemima? ima li neko ko zna napisat par slova priložit koju sliku i napravit prezentaciju o očuvanju planete i našeg dila Jadrana?
Kad se LNG terminal napravi. ;) :lol:
 

·
Moderator
Joined
·
47,386 Posts
Novogradnje u planu: Jadrolinija uskoro raspisuje natječaj za "Novu Postiru"U završnoj fazi je i izrada ugovorne dokumentacije za gradnju broda za udaljene otoke »Novo Lastovo« koji je među prioritetima obnove flote kako bi udaljenim otocima u splitskom plovnom području osigurali pouzdanu i komforniju vezu s kopnom, ali i odgovorili porastu broja putnika na tim linijama, ističu u Jadroliniji

Projekt za novi putnički brod koji će u floti Jadrolinije zamijeniti dotrajali brod »Postira«, izgrađen 1963. godine, u završnoj je fazi razrade te će uskoro biti raspisan natječaj za njegovu gradnju, potvrđeno je iz nacionalnog putničkog brodara, na naš upit o planiram novogradnjama u ovoj godini.

Riječ je o brodu kapaciteta prijevoza više od 400 putnika, duljine 45 metara i brzine 15 čvorova. Uz moderan navigacijski sustav, brod će, navode iz Jadrolinije, imati dvije sunčane palube te moderno opremljeni klimatizirani salon s ugostiteljskim sadržajem. Bit će u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom, a previđen je i odjeljak za prijevoz bolesnika.

Upravo ovaj koncept predstavlja kombinaciju rješenja prilagođenih najvišim sigurnosnim standardima, modernoj tehnologiji ali i specifičnim zahtjevima otočnog stanovišta i opskrbe otoka na dubrovačkom području. Ukrcaj i iskrcaj robe i putnika bit će olakšan upotrebom dvije pristupne rampe s oba boka broda, poručuju iz Jadrolinije, bez podataka o procijenjenoj vrijednosti buduće novogradnje.

Razrađeni koncept »Nove Postire« maritimnim je karakteristikama u postupnosti prilagođen plovidbi i pristaništima u dubrovačkom akvatoriju. Također, svojim maritimnim sposobnostima brod je prilagođen plovidbi na otvorenom moru, što će osigurati iskoristivost na više linija. Ovim brodom Jadrolinija namjerava zamijeniti legendarni brod »Postira« građen 1963. godine koji trenutno održava brodsku liniju 807 Šipan – Lopud – Koločep – Dubrovnik. Predviđeno trajanje gradnje ove vrste broda je 18 mjeseci.

Obnova flote

Uz brod radnog imena »Nova Postira«, u završnoj je fazi, odgovaraju iz Jadrolinije, i izrada ugovorne dokumentacije za gradnju broda za udaljene otoke, nazvanog »Novo Lastovo«.

Brod za udaljene otoke među prioritetima je obnove flote kako bismo udaljenim otocima u splitskom plovnom području osigurali pouzdanu i komforniju vezu s kopnom, ali i odgovorili porastu broja putnika na tim linijama, ističe se u odgovoru Jadrolinije.

Novi brod za održavanje linija prema udaljenim otocima poput Visa i Lastova, prema prvobitnim je planovima, još dok je na čelu Jadrolinije bio predsjednik uprave Alan Klanac, trebao stajati oko 50 milijuna eura, s kapacitetom prijevoza od 1.200 putnika i duljinom od 120 metara. Imenovanjem uprave na čelu s Davidom Soptom, taj je projekt početkom prošle godine revidiran, te je Sopta najavio kako će se graditi brod duljine 102 metra, te kapaciteta prijevoza oko 900 putnika i 200 vozila, uz upola nižu cijenu od 25 milijuna eura.

Prvi projekt izradila je tvrtka Remontowa Marine Design & Consulting iz Poljske, a projekt nešto manjeg te bitno jeftinijeg broda izradio je projektni biro Classis d.o.o. iz Splita. Cilj gradnje ovog broda je prilagođavanje današnjim potrebama održavanja linija prema otocima Lastovo, Vis, Korčula i Hvar, na kojima će zamijeniti neadekvatan i zastarjeli brod »Lastovo«, izgrađen davne 1970. godine, s kapacitetom prijevoza svega 60 vozila.
Nema rashodovanja

Jadrolinija, prema odgovoru na naš upit, nema u planu rashodovanje niti jednog broda iz flote u 2019. godini, a konstantno prati svjetsko tržište rabljenih brodova »kao jedna od osnovnih aktivnosti stručnih službi razvoja Jadrolinije«.

U odgovoru na naš upit ne spominje se nabavka bilo novih, bilo rabljenih katamarana za održavanje brzobrodskih linija, iako je u prošloj godini bio raspisan natječaj za gradnju dvaju novih te nabavku dvaju rabljenih katamarana, no nakon izbijanja afere sa singapurskim Damenom, na kraju je nabavljen tek katamaran Jelena, dok se od ostalih brodova odustalo, što je rezultiralo najavom tužbe nizozemskog dobavljača polovnih katamarana, u visini od čak 15 milijuna eura, s obzirom na to da je već bila objavljena odluka o odabiru ponuđača, od koje je uprava Jadrolinije naknadno odustala.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Gospodarstvo/Novogradnje-u-planu-Jadrolinija-uskoro-raspisuje-natjecaj-za-Novu-Postiru
 

·
CRUISE CONTROL FOR COOL
Joined
·
344 Posts
Nekoliko trajekta i katamarana od prošlog tjedna za kolekciju

Valun u SplituPetar Hektorović u SplituValun i Marko Polo u SplituKorčula ispred Paklenih (Paklinskih) otokaJudita ispred HvaraSv. Kerševan ispred OrebićaSv. Kerševan između Korčule i PelješcaOpet Hektorović u Splitskim vratimaPa i Korčula prema njimaI za kraj Supetar ispred Prizne

 

·
Registered
Joined
·
3,665 Posts
Jadrolinija blizu rekordnih dosega

RIJEKA - Trajekti, katamarani i brodovi Jadrolinije u ovoj su godini, od 1. siječnja do 18. kolovoza, prevezli ukupno 8,5 milijuna putnika te 2,2 milijuna vozila.
Nacionalni putnički brodar time je i u dosadašnjem dijelu godine, ostvario rast putnika od 1,5 posto.

Takozvana srpanjska rupa u turističkoj sezoni, u brodskom prometu putnika i vozila nije se osjetila, a u tom mjesecu Jadrolinija je prevezla 2,3 milijuna putnika i 560 tisuća vozila, što su brojke praktično identične lanjskima.

Rezultatima koji, za sad, nadmašuju prošlu, rekordnu, godinu u povijesti Jadrolinije, predsjednik uprave David Sopta ocijenio je iznimno zadovoljavajućima, uključujući i špicu turističke sezone.

- Preko osam i pol milijuna putnika i dva milijuna i dvjesto tisuća vozila ove godine prevezli smo bez većih poteškoća, a naročito smo zadovoljni rezultatima predsezone koji pokazuju pozitivne trendove rasta. Pred nama je još uvijek dosta intenzivnog prometa, posade i brodovi u punom su pogonu, te stoga očekujemo nastavak pozitivnih brojki, komentirao je ovogodišnji promet Sopta.

Prošle su godine posade i brodovi Jadrolinije ostvarili rekordan promet u dosadašnjoj povijesti kompanije, s 12,3 milijuna putnika te tri milijuna vozila. S rastom prometa, Jadrolinija je lani zabilježila i rast ukupnih prihoda od 3,2 posto, u iznosu od 951,2 milijuna kuna, dok su rashodi u ukupnom iznosu od 870,8 milijuna kuna bili za isti postotak manji nego u 2017. godini.


http://www.seebiz.eu/jadrolinija-blizu-rekordnih-dosega/ar-197607/
 

·
Registered
Joined
·
74 Posts
Da li je istinita informacija da je Jadrolinija kupila polovni grcki trajekt koji je plovio u Rusiji ( Krim -kopno ) pod nazivom "Pobeda" ?
 

·
Registered
Joined
·
58 Posts
Jadrolinija nabavila dva nova trajekta, koštaju oko 5 milijuna eura

FLOTI Jadrolinije uskoro će se priključiti dva polovna ro-ro putnička broda koja su nedavno nabavljena za ukupno 5,1 milijun eura, a oba su prikladna za većinu luka i pristaništa na Jadranu, doznaje se iz Jadrolinije.

Prvi brod dug je 102,2 metra, a drugi 97,8 metara

Iz Jadrolinije su na upit Hine o novim brodovima odgovorili da su nedavno uspješno završili postupak javne nabave dvaju brodova, jednog za 2,9 milijuna eura, a drugog za 2,2 milijuna eura, te da su ponosni što će se njenoj floti uskoro priključiti dva ro-ro putnička broda za lokalne linije.

Prvi brod dugačak je 102,2 metra, širok je 18 metara, a može prevesti 500 putnika i 107 automobila.

Drugi je dugačak je 97,8 metara, širok 16 metara, a može prevoziti 500 putnika i 140 automobila.

Oba trajekta sagrađena su u Grčkoj

Oba broda sagrađena su u Grčkoj, jedan 2009. godine, a drugi 2010.

"U ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću definirati kamo će brodovi ploviti iz razloga što su ugovorima o koncesijama definirani brodovi za svaku pojedinu liniju. Međutim, svojim maritimnim sposobnostima ovi brodovi prikladni su u većini luka i pristaništa na Jadranu. Osim navedenog, njihovim uvođenjem u flotu Jadrolinija će odgovoriti na zahtjeve lokalnih zajednica za povećanjem kvalitete naših usluga i protočnosti prometa u predstojećoj sezoni", kažu u Jadroliniji.

Jadrolinija sada ima 51 brod u floti

Jadrolinija sada u floti ima 51 brod prosječne starosti 28 godina, a iz tog najvećeg domaćeg putničkog brodara ističu da moraju intenzivno raditi na provedbi strateškog cilja, a to podrazumijeva obnovu i modernizaciju flote, kako bi uspješno ispunjavali preuzete obveze i zadržali vodeći status na Jadranu.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/jadrolinija-nabavila-dva-nova-trajekta-kostaju-oko-5-milijuna-eura/2140087.aspx
 
121 - 140 of 162 Posts
Top