SkyscraperCity Forum banner
11181 - 11200 of 11383 Posts

·
CRUISE CONTROL FOR COOL
Joined
·
393 Posts
Cijena km koja se naplaćuje na Np Rupa nekako demantira da je obilaznica potpuno besplatna. 8 kn za par km do granice?
Ma tu smo negdje...

GP Rupa - tamo oko Špine gdje završava autocesta = 14.5 km = 8 HRK = ~0,55 HRK / km i ako se dodaje još dio od Sv. Kuzme do viadukta ispod Hreljina = +7.5 km = 22 km = 8 HRK = ~0,36 HRK / km i onda postaje A7 najjeftinija autocesta u rvackoj

Na primjer:

GP Bregana - Zagreb zapad (ali samo za "Švajcarce" i ostale koji ne idu preko Samobora :whistle:) = 13.5 km = 7 HRK = ~0,52 HRK / km

Lučko - Dugopolje = 379 km = 191 HRK = ~0,47 HRK / km
 

·
Registered
Joined
·
2,285 Posts
obzirom na zatečeno stanje i raspored odmorišta na razmatranom sektoru autoceste A3 utvrđeno je da nema potrebe za njegovim funkcioniranjem u sustavu autoceste. Kako je s obzirom na zatečeno stanje neracionalno svako daljnje ulaganje u ovu lokaciju odmorišta potrebno je planirati njegovo trajno isključivanje iz prometa."

SLAVONSKI BROD - Hrvatske autoceste planiraju ukloniti odmorište Sredanci sjever na autocesti A3 Zagreb-Lipovac.

Ovih dana objavili su i informaciju o nadmetanju za izradu projektne dokumentacije i provedbu upravnog postupka za uklanjanje odmorišta. Procijenjena vrijednost je 290 tisuća kuna, a rok za dostavu ponuda je 21. prosinac ove godine.

Kako pojašnjavaju iz HAC-a u uklanjanje se ide jer je, uz ostalo, procijenjeno kako bi, s obzirom na zatečeno stanje, svako ulaganje u njega bilo neracionalno.

Lokacija odmorišta Sredanci sjever nalazi se na trasi autoceste A3 Bregana - Zagreb – Lipovac, dionica: Oprisavci – Velika Kopanica. Prometne površine odmorišta Sredanci sjever osnovno su projektirane kao odmorište tip C. Na sjevernom platou odmorišta su realizirane i u funkciji samo prometne površine, dok za realizaciju sadržaja benzinske postaje nikad nije bilo potrebe.

S obzirom na zatečeno stanje i raspored odmorišta na razmatranom sektoru autoceste A3 utvrđeno je da nema potrebe za njegovim funkcioniranjem u sustavu autoceste. Kako je s obzirom na zatečeno stanje neracionalno svako daljnje ulaganje u ovu lokaciju odmorišta potrebno je planirati njegovo trajno isključivanje iz prometa.

Kako će trajno prestati potreba korištenja autoceste u dijelu koji obuhvaća predmetno odmorište s priključcima na autocestu, za potrebe provedbe ovog rješenja potrebno je izraditi projektnu dokumentaciju rekonstrukcije autoceste / uklanjanja priključka odmorišta na autocestu i uklanjanja samog odmorišta te provesti sve potrebne procedure na ishođenju odobrenja za isto.", pojašnjeno je u projektnom zadatku kojeg će, onaj tko bude izabran na javnom nadmetanju, morati sprovesti u djelo.

Inače, ovo je drugi puta da HAC raspisuje natječaj za izradu projektne dokumentacije za uklanjanje odmorišta Sredanci sjever. Prvi puta natječaj je raspisan 21. lipnja, a rok za dostavu prijava bio je 12. srpnja.

'Nadmetanje iz lipnja je poništeno s obzirom na to da niti jedna ponuda nije bila valjana. Zbog toga smo raspisali novi natječaj.' - za SBplus su iz HAC-a objasnili razloge zbog kojih se išlo u novi natječaj.

Osim što idu u uklanjanje odmorišta Sredanci u HAC-u su pokrenuli još nekoliko poslova vezanih uz ulaganja na autocesti A3 na području Brodsko-posavske županije. Tu je ulaganje u uređenje odmorišta Marsonija, Oriovac, Brodski Stupnik, kao i izgradnja čvora Andrijevci na istoku i Staro Petrovo Selo na zapadu Brodsko-posavske županije


 

·
Registered
Joined
·
2,285 Posts
Polako, kaže Andrej...
Uglavnom, nije skroz on topic, radi se o cestama za Pelješki most, ali ima jako zanimljiv dio o rokovima gradnje..

Rokovi izvođenja obično se zamisle u glavama onih koji pišu natječaje. Oni često nisu utemeljeni na troškovniku koji bi bio dan nekom izvođaču, pa da on sagleda probleme i stanje na terenu, kaže kolike će kapacitete angažirati i u skladu s tim iznese realne rokove. Ne! Nego se netko zadužen za izradu natječaja malo raspita kod mene, kod Mate, Stipe i slično, pokupi iskustva s nekih drugih sličnih ili manje sličnih projekata pa napiše zadani rok.

Tumačeći dalje, Šegedin kaže:

– Kada vi, kao potencijalni izvođač, dobijete troškovnik, onda ocijenite je li to realno posao za vas ili nije, imate li kapacitete za taj rok ili ne. To je dobro ako ste ozbiljan izvođač i realno zaključite da ne možete. Ali kad je u pitanju, lupam napamet, 500 milijuna kuna, onda će neki reći da mogu, pa će usput – kada počnu raditi – vidjeti što i kako...

 

·
Registered
Joined
·
2,285 Posts
Ova nova stajališta obnovljena na A3 nisam siguran da imaju punionice, benzinske se polako apdejtaju..

U Rimu testirano koliko električni automobil uspije prevaliti po realnoj autocesti, rezultat je vrlo zanimljiv
Automobili su uključeni u promet na rimskoj Velikoj prstenastoj obilaznici (GRA), kružnoj autocesti s trima prometnim trakama


Električni automobili dalekog dosega ("long range"), naime oni s akumulatorima kapaciteta većega od 70 kilovatsati (kWh), u uvjetima realnog prometa uspijevaju preći jedva dvije trećine udaljenosti navedene u proizvodnim karakteristikama. To je utvrđeno u Rimu zanimljivim i uvjerljivim testom: automobili su uključeni u promet na rimskoj Velikoj prstenastoj obilaznici (GRA), kružnoj autocesti s trima prometnim trakama, dugoj 68,2 kilometara, koja opasuje Rim.

GRA je, kad je riječ o propisima, tipična talijanska autocesta, s problemima koje imaju i ine autoceste u blizini velikih gradova. Njome dnevno prolazi oko 180.000 vozila. Ograničenje brzine je 130 km/h, u tunelima 110. Mjestimice je zakrčena. Iako zakon obavezuje na kretanje krajnjom desnom slobodnom trakom, mnogi vozači komotno voze krajnjom lijevom, ne mareći za druge sudionike u prometu. Nagla oduzimanja brzine ili kočenja, pa ubrzanja, izmjene vozne brzine, a i ostale okolnosti, stavljali su na dodatnu kušnju automobile i njihove akumulatorske baterije.

Metoda testa bila je krajnje jednostavna: morali su voziti neprestano u krug, vanjskom, trećom trakom, s programom vožnje postavljenim na "normalno", uz klimatizaciju podešenu automatski na 22°C (pri vanjskoj temperaturi od 11°C do 14°C), dok im kapacitet struje ne bi pao na 5 posto, a onda su se isključivali iz testa i odlazili do najbliže stanice za napajanje.

Najdulje je dospio BMW iX, s akumulatorom od 105,2 kWh. Vozio je 416 kilometara, što je 34 posto manje od deklariranog dosega od 630 kilometara. Najefikasniji automobil bio je Tesla Model Y Long Range (akumulatorska baterija od 70,0 kWh) koji je prevalio 382 kilometara od deklariranih 507, dakle "samo" 25 posto manje.

Razlika je logična: testovi WLTP kojima se služe proizvođači zahtijevaju da automobil vozi 52 posto vremena u uvjetima gradske vožnje, pri čemu se akumulatori povremeno pune i nadoknađuju energiju izgubljenu u istom ciklusu punjenja. Ako pak kreće na put, vozač električnog automobila se služi uglavnom autocestom, a na njoj se susreće s realnim prometom a ne s uvjetima postavljenima pri homologizaciji. A pri realnom putovanju, bilo ono službeno ili odlazak na godišnji odmor, glavna prepreka automobilima s isključivo električnim pogonom je njihov kapacitet, dakle podatak koliko kilometara vozilo može preći prije nužnog pristupanja punjenju, i dalje dugotrajnijemu od krcanja fosilnog goriva u spremnik.
 

·
Registered
Joined
·
1,675 Posts
Svi el. auti imaju regenerativno kočenje, odnosno puni se baterija kad kočiš, pa ako toga nema, kraći je domet.

ali stiže “eletrika” svugdje u Europi, kod nas vj najkasnije u EU iz opravdanih razloga (nema puno ljudi i vecih zagadjenja ni ovako, okruženje a la BiH, CG itd. di će biti malo el. punionica…)
 
11181 - 11200 of 11383 Posts
Top