SkyscraperCity banner

1 - 20 of 291 Posts

·
Moderator
Joined
·
16,761 Posts
Discussion Starter #1 (Edited)
Brodogradilišta u Hrvatskoj​

Brodogradilište Cres

Brodogradilište i marina Betina

Brodogradilište Montmontaža Greben, Vela Luka

Brodogradilište Kantrida, Rijeka

Brodogradilište Kraljevica

Brodogradilište Krk

Brodogradilište Punat

Brodogradilište Uljanik, Pula

Brodogradilište 3. maj

Lošinjska plovidba-brodogradilište, Mali Lošinj

Brodogradilište "NCP-remontno brodogradilište" Šibenik

Brodogradilište Viktor Lenac, Rijeka/Kostrena

Brodogradilište Inkobrod, Korčula

Brodogradilište Brodosplit

Brodogradilište BrodotrogirVeća Brodogradilišta:


3. maj - Rijeka
Viktor Lenac - RijekaUljanik - Pula
Brodotrogir - TrogirBrodosplit - Split

 

·
Moderator
Joined
·
16,761 Posts
Discussion Starter #2 (Edited)
Brodosplit: Postavili kobilicu za najveći jedrenjak na svijetu

U Brodosplitu položena je kobilica za najveći jedrenjak na svijetu, koji se radi po uzoru na "France II" iz 1911. godine za kompaniju Star Clippers Ltd. iz Monaca. Brod je predviđen za krstarenja, dug je 162 i širok 18,5 metra, a imati će pet jarbola i jedra ukupne površine 6.347 kvadratnih metara. Na pet paluba moći će boraviti 450 ljudi, od toga 300 putnika koji će biti smješteni u 150 luksuznih kabina, a o njima će skrbiti 150 članova posade za koju se grade 74 kabine. Ova grdosija s jedrima biti će luksuzno uređena, a odisat će atmosferom i uređenjem koji podsjeća na stare jedrenjake.
- Specifičnost broda su jedra koja će moći biti upravljana samo s nekoliko članova posade. Brod je isključivo namijenjen jedrenju, iako će imati dva potpuno neovisna motora električne propulzije. Na njemu će biti i sustav koji će se po prvi put uvesti u Hrvatskoj, a zove se "siguran povratak u luku". To je novost na našem tržištu, a zapravo znači da će sva ključna oprema na brodu biti udvostručena zbog čega je predviđena gradnja dvije strojarnice sa svim uređajima za proizvodnju električne energije i vode, te svih sustava goriva i maziva, kao i još jedan dodatni komandni most. Na brodu će praktički sve biti dvostruko, pa će se u slučaju bilo kakvog zatajenja, požara ili poplave bilo kojeg prostora ili zona na brodu moći vratiti u luku s udaljenosti od gotovo 2000 nautičkih milja što je, pak, najudaljenija točka od kopna na moru - pohvalili su se iz Brodosplita.
Predviđeno je da ovaj jedrenjak ima plovne karakteristike za sva svjetska mora, pa čak i po ledenim Arktika i Antarktika. Brzina broda s jedrima će biti oko 16 čvorova, a predviđa se da će moći ploviti i do 20 čvorova uz odgovarajuće vremenske uvjete i spretnost posade.
Jedrenjak vrijedi pola milijarde kuna
Predviđeno je da jedrenjak bude isporučen u prvoj polovici 2017. godine, a vrijednost mu je oko pola milijarde kuna. Razmatra se i mogućnost gradnje i drugog jedrenjaka u Škveru za Star Clippers koji bi bio dvostruko skuplji. Sama kobilica koja je u srijedu postavljena izrađena je od čelika i teška 101 tonu. Dimenzije su joj 16,5 x 11 metara.
Star Clippers Ltd. prisutan je na europskom i američkom tržištu te je poznat po brodovima koji su vjerna reprodukcija klasičnih jedrenjaka.

http://www.24sata.hr/biznis/brodosplit-postavili-kobilicu-za-najveci-jedrenjak-na-svijetu-451097
 

·
Registered
Joined
·
19,242 Posts
Sempere zaboravio si navesti i Nauta Lamjanu-nekadašnji zadarski škver ;)

Bukirani zimski termini remonta u Nauti LamjaniFinancijski izvještaj koji je Trgovačkom sudu u Zadru predao Alein Khan, stečajni upravitelj Naute Lamjane d.d. u stečaju, pokazuje kako ovo remontno brodogradilište može opstati i biti konkurentno na tržištu.Khan svoj zaključak temelji na poslovnim rezultatima postignutim u prvih devet mjeseci prošle godine, a izlaz iz problema vidi u rješavanju starih obaveza, reprogramu ili dokapitalizaciji.

- Uz ovakav način poslovanja, postojeće troškove i broj zaposlenih, tvrtka bi mogla rentabilno poslovati na tržištu i ispunjavati obveze predviđene stečajnim planom te izići iz stečajnog postupka, očuvati koncesiju, proizvodnju i radna mjesta što je od velikog značaja za mještane otoka Ugljana i Pašmana, izvijestio je optimistično Khan, usprkos smanjenju opsega poslova u brodogradilištu vezanih uz remont brodova u odnosu na posljednje izvješće koje je ovom sudu predao u srpnju 2015. godine. To stoga što je manjak prihoda nadomješten naplatom veza za brod Atlantic Navigator, a koji, zajedno s ostalim prihodima, omogućava pokriće troškova poslovanja, režijskih troškova, plaća zaposlenih i tekućih investicija u nužno održavanje osnovnih sredstava i infrastrukture škvera.

Investicije

- Nova remontna sezona pokazala je povratak povjerenja brodara u Nautu Lamjanu. Dokazali smo da se radi o dobro uređenoj tvrtki u kojoj su ispunjeni svi ekološki standardi po pitanju zbrinjavanja otpada i zaštite okoliša, što je godinama bilo zanemarivano. U tijeku je i postupak izdavanja vodopravne dozvole zbog koje je trebalo zadovoljiti niz uvjeta u vidu sanacije odlagališta otpadnih ulja i zauljenih voda, a za koje poslove smo angažirali ovlaštenu splitsku tvrtku Cian d.o.o., pohvalio se Khan te dodao kako već sada postoji niz upita i rezervacija za zimske termine remonta, te da je ožujak 2016., kao udarni remontni mjesec, gotovo popunjen. Također, naveo je i da su potpisani ugovori o izvršenju remontnih usluga sa ribarskim zadrugama sa zadarskog područja - Ribarska sloga, Plivarica, Zadar i Omega te zadrugom Liburnija s opatijskog područja. Zadrugarima je Khan osigurao popust od 15 posto na redovne komercijalne cijene, a dobri uvjeti privukli su i brodare iz matične luke Krila Jesenice koji potvrđuju rezervacije za remont u sve većem broju.

http://zadarskilist.hr/clanci/12012016/bukirani-zimski-termini-remonta-u-nauti-lamjani
 

·
Moderator
Joined
·
16,761 Posts
Discussion Starter #7
Ugovorili 44 nova broda vrijedna 1,75 milijardi dolaraHrvatska brodogradnja, koja je pod nadzorom Europske komisije već prevalila polovicu puta svojeg restrukturiranja, 2015. pamtit će kao godinu popunjavanja knjiga narudžbi, što je u uvjetima kada ta industrija na globalnoj razini bilježi snažan pad novih ugovora i otkazivanje već zaključenih poslova, još bolji rezultat.

Velika brodogradilišta u Rijeci, Splitu i Trogiru, te Puli ukupno imaju ugovorenu gradnju 44 broda, čija vrijednost prelazi 1,75 milijardi američkih dolara, a nosivost 675 tisuća tona. U te brojke nisu uračunati i vanbrodograđevni poslovi od vrata Venecije te dizalica i kontejnera u Brodosplitu do poslova remonta i servisa u Brodotrogiru, što škverovima donosi dodatne prihode. Izuzme li se iz ukupnog iznosa ugovorenih brodova oni koje je ugovorio pulski Uljanik, a čijih 14 brodova vrijedi 1 milijardu dolara, hrvatska brodogradilišta kojima je u okviru restrukturiranja uvedeno ograničenje u proizvodnji debelo su unutar zadanih okvira, štoviše, rade s oko 25% svojih godišnjih kapaciteta.

No, ukupno gledajući, situacija s ugovaranjem novih poslova u usporedbi s prethodnim godinama bitno je poboljšana. Siniša Ostojić,direktor Hrvatske brodogradnje Jadranbrod, ocjenjuje kako danas za velika brodogradilišta više nije problem s ugovaranjem novih poslova, nego im veće teškoće zadaje pitanje realizacije poslova. Problem za brodograditelje predstavlja financiranje gradnje brodova; veliko je pitanje izvora financiranja, kao i uvjeta koje brodogradilišta mogu dobiti, pojašnjava Ostojić. Promatrano unatrag nekoliko godina, ove godine nastavila je rast i vrijednost isporučenih brodova iz hrvatskih škverova, no pravi skok tek se očekuje u narednim godinama. Naspram procijenjenih 270 milijuna dolara koliko vrijede ovogodišnje isporuke, dogodine bi se u domaćim škverovima trebalo proizvesti 380 milijuna dolara, a posljednje godine restrukturiranja čak 920 milijuna dolara vrijedni brodovi, što je gotovo razini s početka krize i početka pada narudžbi na globalnoj razini.
http://www.logistika.com.hr/home/distribucija/66-proizvodnja/2488-ugovorili-44-nova-broda-vrijedna-1-75-milijardi-dolara-1-3
 

·
Registered
Joined
·
137 Posts16,500-tona, 228-putnika, navodno bi trebala biti predana vlasniku u 2018.

Malo vise detalja https://www.scenic.com.au/eclipse

Uljanik ce raditi ovu ljepoticu

Built: Croatia, 2018
Builder: Uljanik Group
Port of registry: Malta
Cruising speed: 17 knots
Gross tonnage: 16,500
Gross tonnage per guest: 72
Length: 165.7 metres
Breadth: 21.5 metres (moulded)
Draught: 5.3 metres
Passenger decks: 8
Suites: 114
Passengers: 228 (200 in Polar regions)
Crew: 172 (182 in Polar regions)
Nationality of crew: international
Rating: Polar Class 6 (Ice Class 1A Super)
 

·
Moderator
Joined
·
48,161 Posts
U brodogradilištu LEDA izgrađen drugi mini kruzerNakon prošlogodišnje prve predaje izgrađenog mini kruzera za naručitelja UTO Adria Tours (Krilo Jesenice), jučer je u korčulanskom brodogradilištu LEDA porinut u more mini kruzer za naručitelja „Fine Natale" iz Splita. Brod nije porinut klasičnim načinom s navoza, već je postavljen na ploveći ponton (maunu), zatim uz pomoć 100 tonske dizalice u kombinaciji sa teretnim stupom 60 tona, brod je bio neznatno podignut od maune, koja se je povukla, da bi se mini kruzer mogao polako spustiti u more.

U ime uprave brodovlasnika, Mate Lovrinčević ističe zadovoljstvo izgradnjom broda kojemu će se u Splitu obaviti završni radovi na opremanju (ugradnja motora, ukrasna stolarija i oprema elektronike) da bi brod mogao početkom turističke sezone primiti prve putnike-turiste, njih 36 koji će uz 8 članova posade uživati u komforu, boravku na brodu, posebno na 7-dnevnim krstarenjem našom obalom, kaže Mate Lovrinčević.

Tradicionalnim razbijanjem boce pjenušca o trup broda, kuma Jelena Jakovina je poželjela brodu mirno more, putnicima nezaboravnu plovidbu, uz podatak da će brod ploviti pod nazivom BAN 1. Glavni projektant broda Branko Vuković (projektirao najviše krilnih brodova u Hrvatskoj) je ugodno iznenađen kvalitetom gradnje, posebno trupa, po kojemu je ovo brodogradilište u vrhuncu kvalitete za izgradnju trupa u Hrvatskoj. Glavni projektant kazuje karakteristike broda: dužina 47,60 m, širina 8,80 m, 2,5 m, s kapacitetom od 500 BRT. S dva Iveco motora po 360 kw, odnosno 1000 KS instalirane snage, brod će ploviti brzinom od 9,5 čvorova, uz maksimalnu brzinu od 12 čvorova.

Uz brojne čestitke djelatnicima Lede, tehnički direktor Vicko Ivančević zadovoljno komentira da LEDA ima perspektivu u budućnosti, gradeći mini kruzera u ovome ritmu (ugovorena još 4 ) i što je najvažnije LEDA je novim načinom menagmenta prebrodila krizu nedostatka posla, nakon propasti nizozemskog partnera Peters Shipyards iz Kampena za kojega su 12 godina gradili brodove za rasuti teret.

Foto: Nikola Perić

www.dubrovacki.hr
 

·
Moderator
Joined
·
48,161 Posts
Tehnomont gradi brodske sekcije za UljanikIspunjene knjige narudžbi pulskoga Uljanika sve do 2017. godine dobra su vijest i za pulski Tehnomont, koji gradi za svojeg većeg susjeda. Nažalost, nedostaju stručni radnici poput brodomontera, zavarivača, brusača i cjevara, javlja Radio Pula.

Prve sekcije trebale bi se isporučiti za dvadesetak dana, kaže predsjednik Uprave Miljenko Brnić.No, Tehnomontu će i dalje glavni posao biti gradnja manjih brodova do 60 metara dužine, osobito onih aluminijskih. U tom su segmentu znatno konkurentniji od ostalih brodogradilišta u okruženju.

Lani je izgrađena nova hala u kojoj se trenutačno dovršavaju dva 25-metarska broda za norveško tržište a služit će servisiranju kaveza za uzgoj ribe. Prošle je godine ukupni prihod Tehnomonta bio 90 posto veći a u tekućoj planiraju njegov 70-postotni rast. To će ih još više približiti ostvarenju strateškoga cilja - smanjenju kreditne zaduženosti.

www.radio.hrt.hr
 

·
Registered
Joined
·
1,362 Posts16,500-tona, 228-putnika, navodno bi trebala biti predana vlasniku u 2018.

Malo vise detalja https://www.scenic.com.au/eclipse

Uljanik ce raditi ovu ljepoticu

Built: Croatia, 2018
Builder: Uljanik Group
Port of registry: Malta
Cruising speed: 17 knots
Gross tonnage: 16,500
Gross tonnage per guest: 72
Length: 165.7 metres
Breadth: 21.5 metres (moulded)
Draught: 5.3 metres
Passenger decks: 8
Suites: 114
Passengers: 228 (200 in Polar regions)
Crew: 172 (182 in Polar regions)
Nationality of crew: international
Rating: Polar Class 6 (Ice Class 1A Super)
Dubrovnik na 5:55 :)

 

·
Indoctrinated User
Joined
·
512 Posts
Brane za Veneciju već mjesecima leže u škveruKomplicira se veliki posao Brodosplita na izradi čeličnih brana za zaštitu Venecije. Umjesto pod morem pred ulazom u Lagunu, već gotove brane slažu se na suhom, u zapadnom dijelu brodogradilišta. Zastoj u isporuci je popriličan, a nitko točno ne zna kad bi uopće mogao krenuti završni dio ovoga projekta.

Pet vrata je u potpunosti gotovo i spremno za isporuku, idućih pet je u skladištu i još samo nisu obojana, a osim toga gotovo dvadeset glomaznih konstrukcija je u različitim fazama proizvodnog procesa.

Zahtjevna proizvodnja ide predviđenim tempom sukladno ugovoru s investitorom, tvrtkom Consorzio Venezia Nuova, ali još ni jedna vrata, suprotno planovima, nisu napustila krug splitskog škvera.

Prva završena brana, omotana stretch folijom i spremna za transport, stoji u škveru još od konca ljeta. Za otprilike mjesec dana takvih će biti deset. Gotovih, zapakiranih i odloženih. Permanentno će stizati nove čelične gromade.

Što se čeka, gdje je problem?

Nedvosmislen odgovor

Kupac je tražio odgodu isporuke zbog svojih logističkih razloga, službeni je odgovor iz uprave Brodosplita. Problem je iskrsnuo u Veneciji. U pitanju je, navodno, konstrukcijska ili organizacijska greška, svejedno, bitno je da Talijani još nemaju pripremljen teren za prihvat ustava koje se rade u Splitu. A nemaju ni prostor za njihovo odlaganje na suhom.

Najraniji termin isporuke, kojim se sada barata, je travanj ove godine, ali ni to nitko sa sigurnošću ne garantira.

- Isporuka prvih brana za Veneciju krenut će kada investitor (kupac) bude spreman i da nalog za njihovu isporuku, sažet je odgovor koji smo u pisanoj formi dobili od uprave Brodosplita.

Situacija je prilično apsurdna. Gotovo 500 radnika radi punom parom, kao da su pod presijom rokova, a njihovi konačni proizvodi odlažu se, na neodređeno vrijeme, uokolo hala.

Posebno intrigira financijski aspekt potpuno neočekivane situacije. U škverskim kuloarima može se čuti kako bez isporuke brana nema ni novca iz Venecije, što je ozbiljan udarac na likvidnost Brodosplita. Skreće se, pri tome, pažnja na činjenicu da je Darko Papo, član Uprave Brodosplita, u dopisu o otkazu Kolektivnog ugovora sindikalnim predstavnicima objasnio da se to čini \'zbog smanjenog obujma posla i tržišta\'. Unatoč tome što su škverski radni kapaciteti, prema tvrdnji Tomislava Debeljaka, popunjeni do kraja 2017. godine.

Čelnim ljudima splitskog škvera nije drago kad se postavljaju pitanja o financijama, a posebno ne o aktualnom poslu s Talijanima. Na pitanje ima li problema s naplatom brana za Veneciju i utječe li to na likvidnost Brodosplita, stigao je štur ali nedvosmislen odgovor:

- Sve do sada napravljeno je i naplaćeno kako je i predviđeno Ugovorom i nemamo nikakvih problema s time.

Nije baš uobičajeno da se plaća neisporučena roba, ali nemoguće je to provjeriti. Ako novac doista stiže iz Venecije, tim bolje. Problem manje.

Ostaje pitanje gomilanja gotovih vrata teških po 320 tona, dimenzija 20 x 30 x 4,5 metara, čime će se škverani još godinama mučiti. Kad (ako) se sadašnja pat pozicija deblokira, saveznik im neće biti ni iznimno zahtjevan transport (plaća ga u cijelosti Brodosplit) s precizno utvrđenim hodogramom.

Zahtjevni transport


Nakon što se prevezu prva vrata, na barži dugoj stotinu metara od 5000 tona nosivosti koju će vući remorker, svakih 90 dana ići će po jedna teglenica s troja vrata do ulaza u venecijansku luku, gdje će se vršiti zahtjevan posao prihvata i montaže. Za transport samo 13 vrata, od trenutka kad prijevoz krene, trebat će točno godinu dana.

A Brodosplit, koji je svoju malu ulogu u najvećem građevinskom projektu u povijesti Italije, vrijednom više od sedam milijardi eura, izborio na natječaju, dužan je isporučiti 41 čeličnu branu – 21 za prolaz Malamocco i 20 za prolaz Chioggia. Vrijednost posla je 54 milijuna eura.

I to vjerojatno nije sve. Na natječaju za četvrti prolaz, San Nicollo, škverani su krajem prošle godine dobili izradu još 22 brane (ugovor još uvijek nije potpisan), što bi vrijednost ovog posla podiglo na oko 80 milijuna eura.

Riječ je, inače, o vrlo zahtjevnom projektu jer se gradnja offshore konstrukcije radi po znatno višim standardima i normama, sa strožim kontrolama i većom kvalitetom tehnološkog i tehničkog postupka, nego u gradnji broda.

Vrata su konstruirana kao specijalni rezervoari napunjeni zrakom, odnosno vodom. Napunjeni vodom ležat će na dnu mora, a punjeni zrakom podizat će se prema površini i zatvarati ulaze u lagunu. Kada se ispusti zrak ponovo će se napuniti vodom i leći na dno.

Izvedba u detaljima mora biti čista perfekcija, na ključnim dijelovima u toleranciji od nula milimetara. Veliki posao škver je odradio u pripremi projekta. Kupljena su i dva transportera ukupne nosivosti 600 tona za manipuliranje gotovim vratima unutar škvera, a napravljena je i nova ukrcajna rampa. Do daljnjega potpuno nekorisna.
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/314086/Default.aspx
 

·
Moderator
Joined
·
48,161 Posts
Rekord u Martinšćici: Američka mornarica lani udvostručila prihode »Viktora Lenca«Posao s mornaricom SAD-a nije jedini razlog dobrih poslovnih rezultata, ali je zasigurno tome najviše pridonio. Unatoč dvama zahtjevnim preinakama, takvog obima da bi se čak moglo govoriti da je riječ o novogradnjama, »Lenčeva« tri doka bila su praktički konstantno puna

Minula godina po ostvarenim će prihodima biti rekordna za Brodogradilište »Viktor Lenac«, moguće i u okvirima posljednjih dvadesetak godina. Premda podvlačenje crte i završni račun za 2015. tek slijedi, zadnja izvješća ukazuju da je u prva tri kvartala brodogradilište gotovo udvostručilo prihode koji su iznosili 446 milijuna kuna, pa je praktički samo pitanje za koliko su to »Lenac« i njegovih petstotinjak zaposlenika uspjeli nadmašiti svoje prijašnje poslovne rezultate.

Brodogradilište u Martinšćici po obimu ugovorenih poslova se napregnulo gotovo do krajnjih granica. Puno je toga bilo na kocki, što nije ostavljalo prostora ni za kakav »kiks« jer bi moguće posljedice bile vrlo velike. Posebno kritičan bio je sam početak godine kada je brodogradilište moralo koordinirati između svoja dva najveća posla – završetka zahtjevne preinake na kabelopolagaču »Prysmiana«, dok im je sredinom siječnja uplovio zapovjedni brod američke Šeste flote »USS Mount Whitney« na svoju prvu veliku obnovu iz petogodišnjeg programa kojom mornarica SAD-a želi produljiti životni vijek ovog broda za najmanje 25 godina.

Posao s mornaricom SAD-a nije jedini razlog ovako dobrih lanjskih poslovnih rezultata brodogradilišta u Martinšćici, ali je zasigurno tome najviše pridonio. Unatoč dvama zahtjevnim preinakama, takvog obima da bi se čak moglo govoriti da je riječ o novogradnjama, »Lenčeva« tri doka bila su praktički konstantno puna. Do konca rujna, obavljeno je 57 standardnih remonta brodova pri čemu je najveći, »jedanaestica«, tri mjeseca bio zauzet s »USS Mount Whitneyjem«. Ova nakrcanost poslom rezultirala je i da se s osnove remonta u »Lenac« u prvih devet mjeseci slilo 17 milijuna dolara.
Na listi odobrenih dobavljača

Da Amerikanci ozbiljno računaju na »Lenac«, govori činjenica da »USS Mount Whitney« nije prvi put boravio u »Lencu«. Ovaj zapovjedni brod Šeste flote već je bio na dvomjesečnom remontu u Martinšćici 2011., praktički odmah nakon što je Odjel prodaje i marketinga »Lenca«, koji vodi Branko Mataija, odradio svu potrebnu proceduru za kvalifikaciju brodogradilišta na odobrenu listu dobavljača pri Vladi SAD-a.
Prvi remont »USS Mount Whitneyja« bio je, u tom konktekstu, i svojevrsni test koji je »Lenac« uspješno prošao što su potvrdile i riječi američkog veleposlanika Kennetha Mertena prilikom posjeta Martinšćici koncem rujna 2014.

– Pokazali ste i dokazali tada u brodogradilištu da možemo računati na vas, da ćete povjereni posao obaviti iznimno kvalitetno i uz poštovanje rokova – poručio je tada veleposlanik Merten.

Suradnja »Lenca« i Američke ratne mornarice, zapravo, datira još od 1993., kada je potpisan Master Agreement za popravak i preinake brodova 6. flote. Prvi brodovi Američke ratne mornarice koji su bili na remontu u »Lencu« bili su »Austin« i »Saipan« 2000., a potom su uslijedili »Nashville« 2001., »Carter Hill« 2003. i »Whitby Island« 2004. Čak i u vrijeme stečaja »Lenca«, doznajemo od Zorana Kosića, njihovog voditelja projekta na američkim ratnim brodovima, ekipe iz »Lenca« znale su biti angažirane na nekim zahvatima za kojima se ukazala potreba za vrijeme dok su njihovi ratni brodovi bili u nekoj od jadranskih luka.
Najnaprednija oprema za nadzor

Zahvati koji su u ovom kvarnerskom brodogradilištu obavljeni na »USS Mount Whitneyju« prvi su iz petogodišnjeg plana velike obnove ovog američkog zapovjednog broda, izgrađenog još 1970., kojim njihova mornarica želi produljiti njegov vijek barem do 2039. Sam po sebi, ovaj brod izvana ne djeluje toliko impresivno koliko je impresivno ono što krije njegova unutrašnjost. Riječ je o najsofisticiranijoj i najnaprednijoj opremi za nadzor, koordinaciju i zapovijedanje koje ovaj brod objedinjava u sebi. O budžetu za ovaj, svojevrsni »upgrading« američkog ratnog broda može se samo nagađati, ali može se pretpostaviti da je riječ o stotinama milijuna dolara koje će američka mornarica potrošiti na »USS Mount Whitney« do 2020., što je još uvijek značajno jeftinije nego što bi koštala gradnja novog. Određene informacije upućuju da bi to koštalo i do sedam, osam puta više. I kad se govori o 30-ak milijuna dolara vrijednim zahvatima koje su obavljeni u »Lencu«, riječ je samo o novcima koje je direktno naplatilo brodogradilište, dok se o vrijednosti novonabavljene opreme koja je ugrađena, može samo nagađati.

Osim dokovanja i kompletnog »make overa«, koji je uključivao i uređenje dijela nastambi i kuhinja na brodu, izmjenu čelične strukture oplate i palubnih kućica, u »Lencu« su obavili i preinaku kompletnog postojećeg sustava elektro-energetskog napajanja na »USS Mount Whitneyju«, s instalacijom novih generatora, elektro-energetskih ploča i kontrolnih mehanizama opreme. Primjerice, dograđena je nova pomoćna strojarnica s tri nova pomoćna motora i dva elektrokotla koji će ovom brodu osigurati neovisan sustav napajanja. Preuredio se i sistem preljeva goriva, reverzne osmoze, ispiranja crnih i sivih voda te dojave požara. Kroz dodatne radove, doznajemo od Zorana Kosića,
Trošili 10.000 dolara dnevno?

I Mataija i njegov kolega Kosić jednoglasni su po pitanju toga što im je tijekom tih osam mjeseci radova na »USS Mount Whitneyju« predstavljalo najveći izazov. Unutrašnjost ovog ratnog broda, naime, nalik je pravoj košnici. Njegovih 189 metara duljine i 33 metra širine ispresijecano je sa čak 1.216 zasebnih prostora. Pridoda li se tome podatak da je u vrijeme najveće »špice« posla, na brodu dnevno boravilo i po 620 ljudi u tri smjene, jasno je koliko je to iziskivalo spretnosti na međusobnoj koordinaciji i nadzoru u tom trenutku odrađivanih poslova i svih tih radnika, kako s tehničkog, tako i sa sigurnosnog aspekta.

Dobrobit osmomjesečnog boravka Amerikanaca u Martinšćici itekako je osjetila i šira zajednica. Odmah po dolasku u »Lenac« jedan dio posade vratio se u SAD, no njih nešto više od 160 ostalo je cijelo vrijeme u brodogradilištu, na kruzeru »Delphin« koji je za tu potrebu unajmio »Lenac«. Boravak posade unutar kruga brodogradilišta, za razliku od prije četiri godine, ovog je puta bio uvjet Amerikanaca. Osim posade na »Delphinu«, u hotelima u Rijeci i Opatiji bilo je smješteno još sedamdesetak Amerikanaca, što civilnog dijela posade, što tehničkog osoblja Američke mornarice koje je dolazilo nadzirati radove na »USS Mount Whitneyju« tijekom tih osam mjeseci, a počesto i članova njihovih obitelji. Riječkim taxi službama glavna porta »Lenca« od siječnja do kolovoza postala je novo stajalište, jedno od najfrekventnijih, a koristi su imale i rent-a-car agencije s obzirom na to da su marinci iskoristili vrijeme za putovanja diljem Hrvatske. O tome koliko je potrošeno u kafićima, restoranima, trgovinama, može se samo pretpostavljati. Direktor prodaje i marketinga u »Lencu« Branko Mataija nagađa da se moguće radi o iznosu od najmanje 10.000 dolara koje je tih dvjestotinjak Amerikanaca dnevno, na ovaj ili onaj način, trošilo, tim više ako se u to uračuna cijena hotelskog smještaja za grupu od njih sedamdesetak.
»USNS Choctaw County«

Kao što su i počeli, tako su i zaključili proteklu godinu. U prvom tjednu prosinca, u »Lenac« je uplovio još jedan brod Američke ratne mornarice, točnije njihovog zapovjedništva za transport na moru. Riječ je o dvotrupcu »USNS Choctaw County« koji služi za prijevoz mornarice i postrojbi američke kopnene vojske, njihove opreme i borbenih vozila.
Specifičnost je što se radi o brodu koji je u cijelosti izgrađen od aluminija i jedan je od ukupno šest takvih plovila koja su dosad sagrađena u sklopu programa gradnje brzih brodova za prijevoz američkih trupa. Osim brzine, koja iznosi između 35 i 45 čvorova, ovi brodovi dizajnirani su za brzi ukrcaj i iskrcaj dok im plitki gaz omogućava širok pristup obali i svim vrstama luka. Ovaj dvotrupac u »Lenac« je stigao na remont, točnije na popravke uočenih propuštanja na hidrauličko-upravljačkom sklopu, pramčanim »krilcima«, kao i na oplati broda. Kako je brod od aluminija, što ga čini bitno lakšim i osigurava mu veće brzine i manju potrošnju goriva, s druge strane aluminij nije toliko čvrst kao čelik, pa kod većeg naprezanja trupa dolazi do pucanja varova koje će u »Lencu« sada popraviti.

Posao na ovom dvotrupcu po svojem se obimu i zahtjevnosti ne može mjeriti sa svime što je obavljeno na »USS Mount Whitneyju«, ali je još jedna »lasta« koja moguće najavljuje dolazak šire lepeze brodova iz američke flote na Mediteranu ubuduće u »Lenac«.

Aluminijski dvotrupac brzinom od 43 čvora

Aluminijski dvotrupac »USNS Choctaw County« sagrađen 2012., a u aktivnoj je službi od početka 2013. Dug je 103 i širok 28,5 metara, sa gazom od 3,8 metara, a može postići brzinu od 43 čvora. Ima helidrom, a osim četrdesetočlane posade može prevesti 312 vojnika te raspolaže teretnim prostorom od 1.900 četvornih metara.Pobijedili španjolsku Navantiu, talijanski Fincantieri...

Kada je ujesen 2014. »Lenac« dobio taj posao sa Američkom ratnom mornaricom, u jakoj konkurenciji s drugim mediteranskim brodogradilištima kao što su španjolski Navantia ili, primjerice, talijanski Fincantieri, ugovorena vrijednost poslova na brodu »USS Mount Whitney« bila je 21 milijun dolara, da bi se na koncu, s naknadno dogovorenim radovima, to naraslo na više od 30 milijuna dolara. Umjesto planiranih sedam mjeseci, brod i dobar dio posade na koncu su se u »Lencu« zadržali gotovo punih osam mjeseci.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Gospodarstvo/More/Rekord-u-Martinscici-Americka-mornarica-lani-udvostrucila-prihode-Viktora-Lenca
 

·
Moderator
Joined
·
48,161 Posts
Tanker za Španjolce prva od četiri ovogodišnje riječke novogradnjeU brodogradilištu 3. maj u Rijeci u more je porinut tanker za španjolsku kompaniju "Marflet Marine". To je prvi od dva istovjetna broda za ovoga naručitelja i prvo od četiri planirana porinuća za ovu godinu.

Tanker za naftu i naftne prerađevine Panagia Thalassini nosivosti 51 tisuću tona dugačak je 183 metra i širok 32. Prošle godine je u riječkome brodogradilištu 3. maj porinut samo jedan brod, a današnje porinuće prvo je od četiri planirana u ovoj godini, rekao je direktor financija Uljanik grupe Hrvoje Markulinčić.

"Lijepo je vidjeti da 3. maj ulazi u ritam rada, porinuća. Ono što je najvažnije, a to je i cilj restrukturiranja, je njegova dugoročna održivost", kaže Markulinčić i najavljuje da će sljedeći porinuti brod biti istovjetan ovome tankeru, zatim s navoza u more ide tanker za asfalt za švedsku kompaniju te samoukrcavajući brod za rasute terete koji su naručili Kanađani.

http://radio.hrt.hr/radio-rijeka/clanak/tanker-za-spanjolce-prva-od-cetiri-ovogodisnje-rijecke-novogradnje/111232/
 

·
Registered
Joined
·
4,085 Posts
Uljanik u knjizi narudžbi ima 25 gradnji vrednijih od milijardu eura

U pulskom brodogradilištu Uljanik potpisan je ugovor s australskom kompanijom Scenic, čime je dogovorena gradnja luksuznoga putničkog broda namijenjenoga krstarenjima cijelim svijetom, a posebno polarnim i tropskim područjima.
Vrijednost projekta poslovna je tajna, a u Uljaniku, na čijem je čelu Uprave Gianni Rossanda, ističu da je riječ o projektu među nekoliko najskupljih brodova sagrađenih u domaćim brodogradilištima ikada te prvom ugovorenom takve vrste u Hrvatskoj.
Brod će moći primiti do 240 putnika te 172 člana posade. Izgledom će podsjećati na veliku jahtu dužine 165,70 metara i širine 21,50 metara. Također, brod će raspolagati različitim posebnostima poput platforme za helikoptere, podmornice za sedam osoba, kazališta s 240 sjedala, grijanih bazena, teretana, wellnessa, jacuzzija, šest restorana, barova, dvorana za pilates te stotinjak apartmana.
Prema vrijednosti ugovorenih poslova hrvatskih brodogradilišta, knjiga narudžbi Uljanik Grupe 'najteža' je s 25 gradnji vrednijih od milijardu eura.
– Na tržištu smo aktivni u nekim potpuno novim nišama, a sukladno strategiji Grupe, Uljanik Brodogradilišta i dalje grade brodove srednje i visoke složenosti. Govorimo li o proizvodnim kapacitetima, oni su popunjeni za 2016. i 2017. godinu, a popunjen je dio kapaciteta u 2018. godini – kažu u Uljaniku
http://liderpress.hr/tvrtke-i-trzista/poslovna-scena/uljanik-u-knjizi-narudzbi-ima-25-gradnji-vrednijih-od-milijardu-eura/
 

·
Registered
Joined
·
536 Posts
Grci neplaćanjem uništavaju Greben, Šulenta odlazi iz Montmontaže
...Iako su preuzeli dva broda naručena u Montmontaža - Grebenu iz Vela Luke, Grci su platili samo jednog, ugrozivši egzistenciju 150 škverana.
Nakon što je u kolovozu 2014. brodogradilište Montmontaža-Greben iz Vele Luke potpisalo 13,4 milijuna eura vrijedan ugovor o izgradnji šest ophodnih brodova za grčku obalnu stražu, činilo se da se 150 korčulanskih škverana više ne mora brinuti za svoju budućnost...
Kako su im mogli isporučiti brod bez ikakve garancije da će biti plaćen? :down:
 

·
Indoctrinated User
Joined
·
512 Posts
Brodosplit gradi i dodatne 22 čelične brane za spas Venecije od poplavaBrodosplit je izabran i za završni posao izgradnje čeličnih brana za spas Venecije od poplava.

Nakon provedenog međunarodnog natječaja, talijansko arhitektonsko-građevinski konzorcij "Venezia Nuova“ izabrala je Brodograđevnu industriju Split d.d. za graditelja dodatnih 22 čeličnih brana, za posljednji četvrti prolaz San Nicolo što kroz Venecijansku lagunu vodi prema Veneciji.

Predviđeno je postavljanje ukupno 78 brana, pa uz prethodno dobivene projekte gradnje čeličnih brana koja će biti instalirana na prolazima Malamocco i Chioggia, Brodosplit će isporučiti ukupno 63 brane koje obuhvaćaju 20.000 tona ugrađenog čelika ukupne vrijednosti sa radovima i logistikom preko 70 milijuna €.

Ovom odlukom građevinskog konzorcija, kako prenose talijanski mediji, Brodosplit je premoćno potvrđen kao najbolji ponuditelj i službeno izabran za graditelja čeličnih vrata triju prolaza.

- Ugovor će biti potpisan, kako je od investitora najavljeno u travnju ove godine, a radovi na izgradnji dodatnih brana će biti nastavljeni u serijskoj proizvodnji već ugovorenih čeličnih brana. Brodosplit isporučuje brane dimenzija 27-30 puta 20 metara, visine 4,5-5 metara i težine 300 tona, a projekt je integrirani zaštitni sistem koji se sastoji od niza mobilnih brana koje su sposobne zatvoriti Venecijansku lagunu od Jadranskoga mora kada plima pređe utvrđenu razinu (110 cm) pa sve do maksimalnih tri metra - doznajemo iz Brodosplita.

Brodosplit će ostati vječno upisan na listi tvrtki koje su sudjelovale u jednom od najvećih građevinskih projekata u povijesti Italije - izgradnji čeličnih vrata koja će biti instalirana na morskim prolazima Malamocco i Chioggia koji su dva od triju prolaza što kroz Venecijansku lagunu vodi prema Veneciji sa ciljem zaustavljanja utjecaja plime na grad Veneciju, u sklopu projekta MOSE.

Ovim se poslom Brodosplit izrazito ponosi, ali i cijela Hrvatska jer će njime ostati vječno upisana na listi država koje su sudjelovale u jednom od najvećih građevinskih projekata u povijesti Italije ukupno vrijednog više od 7 milijarda eura i pridonijele spašavanju Venecije od velikih problema koje joj donosi plima. Njime Brodosplit dokazuje da je uz brodove, u mogućnosti izgraditi i vrlo složene i zahtjevne čelične konstrukcije, te da svojim znanjem i iskustvom može konkurirati većini velikih svjetskih brodogradilišta.

Projekt MOSE

Projekt MOSE je eksperimentalno elektromehaničkim modul osmišljen za zaštitu Venecije od poplava, a sastoji se od niza mobilnih brana koje su sposobne izolirati Venecijansku lagunu od Jadranskog mora kada plima pređe razinu od 1,1 metar do maksimanih tri metra. Brane bi se tako pri svakoj najavi dolaska plime podizale, kako bi razina mora u venecijanskim kanalima ostala ista, te Venecija i uz ojačanje obale, povišenja rive, popločavanje i poboljšanje lagunskog okoliša bila spašena od poplava i morfoloških propadanja.

Projekt koji je započeo 2003. godine na trima uvalama: Lido, Malamocco i Chioggia, trebao bi biti dovršen do 2017. godine.
http://www.dalmacijanews.hr/clanak/0gen-brodosplit-gradi-i-dodatne-22-celicne-brane-za-spas-venecije-od-poplava#/clanak/0gen-brodosplit-gradi-i-dodatne-22-celicne-brane-za-spas-venecije-od-poplava
 
1 - 20 of 291 Posts
Top