SkyscraperCity banner

201 - 220 of 277 Posts

·
Moderator
Joined
·
47,397 Posts
Brodogradilište Viktor Lenac prošle godine ostvarilo 70 posto veće prihodeBrodogradilište Viktor Lenac u 2017. godini ostvarilo je ukupne prihode od 514 milijuna kuna, 70 posto više u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, uz značajan porast neto dobiti, izvijestila je u utorak ta kompanija.

Kako se navodi u nerevidiranom konsolidiranom financijskom izvješću, neto dobit nakon oporezivanja iznosila je 36,8 milijuna kuna, naspram 1,5 milijuna kuna u 2016. godini.

Iz kompanije ističu da su u prošloj godini zabilježili visoku zaposlenost kapaciteta, a kako je u ostvarenju prihoda osnovne djelatnosti realizirano 60 standardnih remontnih poslova, dovršena složena preinaka broda "Atlantic Navigator", realizirani specifični projekti sklapanja Liebherr STS dizalica i završnog testiranja integriranog sustava za intervencije u slučaju incidenta na podmorskoj bušotini.

"Najznačajniji projekt cijelog razdoblja, opsežni remont i modernizacija zapovjednog broda američke Šeste flote USS Mount Whitney, uz dodatne je radove donio prihod i viši od prvobitno očekivanog te osigurao visoku zaposlenost kapaciteta Viktora Lenca tijekom čitavog razdoblja", napominju.

Osim na brodu USS Mount Whitney, tvrtka je nastavila suradnju s Američkom ratnom mornaricom remontnim poslom na aluminijskom katamaranu USNS Trenton. Također, podsjećaju iz riječke tvrtke, odradili su i tri projekta ugradnje sustava za pročišćavanje balastnih voda za ruskog klijenta SCF Group.

Konkurencija među remontnim brodogradilištima na području Sredozemlja i Crnog mora će se nastaviti zaoštravati i snažno pritiskati na cijene usluga. U tom smislu, poručuju iz tvrtke, brodogradilišta moraju kontinuirano tražiti nove načine postizanje operativne izvrsnosti, kroz podizanje produktivnosti rada i učinkovitosti poslovnih procesa, "kako bi uopće došla u situaciju da primjenom inovacija zadrže konkurentnost".

Zaključno, iz Viktora Lenca poručuju da će 2018. biti izazovna godina, s obzirom da još nije ugovoren niti jedan veći projekt preinake, dok se u segmentu remonta predviđa uobičajeno opterećenje, koje će se nastojati pojačati skraćivanjem rokova, s ciljem stvaranja dodatnih kapaciteta za realizaciju većeg broja projekata.

Napominju da izazov predstavlja i kronični nedostatak kvalitetnih radnika u bazičnim brodograđevnim zanimanjima, prije svega zavarivača, cjevara i brodomontera, no smatraju da se to neće promijeniti bez strukturnih promjena u društvu. Pritom naglašavaju da nije problem u broju radnika, već u njihovoj kvaliteti, odnosno produktivnosti, a navode kako to nadomještaju povremenim ciljanim angažiranjem strane radne snage.

http://radio.hrt.hr/radio-rijeka/clanak/brodogradiliste-viktor-lenac-prosle-godine-ostvarilo-70-posto-vece-prihode/165297/
 

·
Moderator
Joined
·
47,397 Posts
Američki veleposlanik Kohorst posjetio "Viktor Lenac", u Martinšćicu sitže još jedan ratni brodKohorst je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom plodnom suradnjom američke mornarice i riječkog škvera, a najbolji pokazatelj koliko cijene rad "Lenca" je činjenica da u Martinšćicu dolazi na remont još jedan broda američke ratne mornarice.

Američki veleposlanik Robert Kohorst posjetio je u ponedjeljak brodogradilište Viktor Lenac u kojem je trenutno na remontu brod američke ratne mornarice USNS Trenton.

Kohorst je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom plodnom suradnjom američke mornarice i riječkog škvera, a najbolji pokazatelj koliko cijene rad "Lenca" je činjenica da u Martinšćicu dolazi na remont još jedan brod američke ratne mornarice.

Radi se o aluminijskom dvotrupcu USNS Carson City.

I Uprava Viktor Lenca na čelu s Aljošom Pavelinom naglašava kako je povjerenje koje riječkom škveru ukazuje američka mornarica najbolji pokazatelj kvalitete rada u brodogradilištu.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Americki-veleposlanik-Kohorst-posjetio-Viktor-Lenac-u-Martinscicu-sitze-jos-jedan-ratni-brod
 

·
Moderator
Joined
·
47,397 Posts
FINCANTIERI ŽELI "3. MAJ" Talijanski gigant iskazuje ozbiljne namjere za riječki škverInteres za preuzimanje navodno je potkrijepljen i pismom namjere, no iz vrha Uljanik grupe nemoguće je dobiti komentar. Izvjesno je ipak da se s Talijanima razgovara, i to već određeno vrijeme

Službeno nitko ne želi potvrditi, međutim, iz više izvora potvrđeno nam je da upravo talijanski gigant Fincantieri iskazuje ozbiljan interes za preuzimanje »3. maja« što je, navodno, potkrijepio i pismom namjere. Zasad se svaka informacija o ovim pregovorima krije kao zmija noge, a iz vrha Uljanik grupe nemoguće je dobiti bilo kakav komentar ove vijesti. Ipak, izvjesno je da se s Talijanima o tome vode razgovori, i da to traje već određeno vrijeme.

U trećemajskim krugovima vijest o mogućem ulasku respektabilnog Fincantierija prima se s određenom dozom olakšanja, nakon iscrpljujuće agonije i neizvjesnosti oko toga što će dalje biti s Uljanik grupom. Naravno, pritom se odmah roje i određena pitanja oko toga što bi ova moguća akvizicija riječkog brodogradilišta od strane Talijana značila za trećemajske navoze.
Upućeni nas uvjeravaju da Fincantieri treba brodogradilište u punom obimu i s punim kapacitetima, s obzirom na velik broj novogradnji u njihovoj knjizi narudžbi. Da Fincantieri grupa treba dodatne kapacitete, svjedoči i činjenica da s ove strane Jadrana već surađuju sa splitskim škverom, a unazad dvije godine i s Dalmontovim brodogradilištem u Kraljevici u kojem se također izrađuju sekcije za kruzere, po čemu su Talijani prvenstveno poznati i definitivno broj jedan u svijetu. Sa druge strane, »3. maj« ima kapacitete i potencijale koji Talijanima pružaju mogućnost da svoje proizvodne potrebe objedine i lociraju na jednom mjestu. K tome, riječko brodogradilište sanirano je, bez vlastitih odnosno novostvorenih dubioza, s tradicijom, znanjem i referencama koje još uvijek imaju svoju vrijednost.
Tržišni kriteriji

Pod kojim uvjetima i kada bi se ovo potencijalno preuzimanje »3. maja« od strane Fincantierija moglo dogoditi, i dalje je u velikoj zoni špekulacija, uz još uvijek dosta otvorenih pitanja. Iz vrha Uljanik grupe ovih su dana poručili kako će moguće izdvajanje »3. maja« biti vođeno isključivo poslovnim, odnosno tržišnim kriterijima. Drugim riječima, da one priče o tome kako bi »3. maj« trebali prodati za kunu, isto onoliko koliko su i dobili od države, uz vraćanje duga od pola milijarde kuna, koliko je iz Rijeke pozajmljeno društvima s one strane Učke, neće i ne mogu proći. Pitanje cijene za vlasnički paket i ugovorenih novogradnji, dva su pitanja koja su iz Pule izdvojili kao ključna u razgovorima s kupcima, dok su za pozajmice konstatirali kako iste spadaju pod redovno poslovanje, odnosno potraživanje riječkog brodogradilišta koje »i potencijalni kupac i prodavatelj stavljaju u kontekst ukupne transakcije«.

Čeka se na materijal

Moguće izdvajanje »3. maja« i njegovih zaposlenika formalno nije vezano uz aktualni proces dokapitalizacije Uljanika, čija je Uprava pozvala da do ovog petka, do kada je produžen rok za due dilligence, dostave obvezujuća pisma namjere. Međutim, neraskidivo je vezan uz ono što će se kroz predstojeće dane i tjedne događati u Puli.
Podsjetimo, program sanacije i restrukturiranja Uljanik brodogradilišta procjenjuje se na 465 milijuna eura, od čega država može snositi najviše do 50 posto. Potencijalne ulagače Uprava Uljanika pokušava privući planiranom prenamjenom dijela prostora sadašnjeg brodogradilišta, ali hoće li i tko dovoljno jako »zagristi«, tek će se vidjeti. U prosincu prošle godine, kada je u pitanje došla i isplata plaća, pismom namjere očitovali su se Danko Končar i Palumbo grupa iz Napulja. Fincantieri, eto, pokazuje interes za dubiozama neopterećeni »3. maj«, a indikativno je da se nizozemska Damen grupa više nigdje ne spominje. Ipak, glavni šef Uljanika Gianni Rossanda je početkom ovog mjeseca u Rijeci kazao kako razgovaraju s četiri potencijalna ulagača, pa se svi pitaju tko je ta četvrta opcija.

Zasad nema konkretnijih novosti ni oko najavljene prodaje Uljanikove imovine, odnosno njihovog poslovnog udjela u »Viktoru Lencu« u kojem su, uz zadarsku Tankersku plovidbu, najveći pojedinačni dioničari, s udjelom od blizu 35 posto. Rossanda je upravo opciju prodaje imovine najavio kao rješenje da »3. maju« vrate dio duga i osiguraju pokretanje proizvodnje na riječkim navozima. Interesa za kupnju »Lenca« ne nedostaje, no zasad nijedna od varijanti koje se spominju nije dovedena do faze potpisa na ugovor.
Jučer je, kako doznajemo, bio i sastanak na razini Uljanikovog menadžmenta i predstavnika Sindikata metalaca u »3. maju«, na kojem je obećano da ovih dana stiže veći kontingent materijala, oko 1.400 tona čeličnih limova i profila.


http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/FINCANTIERI-ZELI-3.-MAJ-Talijanski-gigant-iskazuje-ozbiljne-namjere-za-rijecki-skver
 

·
Moderator
Joined
·
47,397 Posts
Uljanik odabrao Kermas energiju za strateškog partnera u dokapitalizaciji

Uprava i Nadzorni odbor Uljanika su odabrali Kermas energiju d.o.o za strateškog partnera u dokapitalizaciji tog brodogradilišta, objavilo je pulsko brodogradilište. Iz Uljanika navode da su do 23. ožujka zaprimljena obvezujuća pisma tri ponuditelja.

Ponuditelji su hongkonška tvrtka Asian Bond Ventures, samoborski DIV i zagrebačka Kermas energija. Na današnjoj zajedničkoj sjednici Uprave i Nadzornog odbora, nakon provedenih konzultacija sa sindikatima, donesena je odluka o odabiru Kermas energije d.o.o. kao strateškog partnera u dokapitalizaciji Uljanika.

Sa strateškim partnerom Uljanik će pristupiti dovršetku izrade i provedbi programa restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta, sukladno odluci Vlade iz siječnja ove godine, ističe se u priopćenju.

Po prihvaćanju programa restrukturiranja, strateškom partneru omogućit će se ulazak u vlasničku strukturu društva, primjenom i realizacijom odluke glavne skupštine o povećanju temeljnog kapitala ulozima u novcu, uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara i izmjenama statuta, zaključuje se u priopćenju.

Dioničari pulskog brodogradilišta na izvanrednoj su glavnoj skupštini sredinom veljače odlučili o dokapitalizaciji odnosno povećanju temeljnog kapitala od 180 do najviše 302,22 milijuna kuna.

Vlada je 11. siječnja Uljanik Grupi odobrila državno jamstvo za kreditno zaduženje u visini traženih 96 milijuna eura, uvjetovavši da Uljanik i Uljanik Brodogradilište provedu povećanje temeljnog kapitala, ulaskom strateškog partnera u Uljanik d.d. te pripreme i pokrenu postupak restrukturiranja zasnovanog na planu restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta d.d. u suradnji sa strateškim partnerom.

http://radio.hrt.hr/radio-rijeka/clanak/uljanik-odabrao-kermas-energiju-za-strateskog-partnera-u-dokapitalizaciji/167374/
 

·
Registered
Joined
·
3,672 Posts
Brodosplit krenuo u izgradnju suhih dokova, prvih takvih na Jadranu

Splitski škver dovršio je 'nultu' fazu nekoliko desetaka milijuna eura vrijednog projekta izgradnje dvaju čvrstih suhih dokova, prvih takvih na Jadranu, čime bi pojednostavio i ubrzao gradnju brodova te povećao svoju konkurentnost. Upravo su dovršeni geotehnički i inženjersko-geološki radovi, odnosno ispitivanje terena bušotinama dubine tridesetak metara
Suhi dok olakšava poslove u brodogradilištu jer u njemu nije potrebno izvoditi pripreme za porinuće, niti obavljati dokovanje, pa se izbjegava opasnost oštećenja brodova. U Europi takve sadržaje imaju škverovi u Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Rumunjskoj, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.


Brodosplit u planu ima dva: jedan pokraj postojećeg navoza na 'Malom mulu' duljine 200, širine 45 i dubine osam metara, te drugi upola manji u zatvorenoj hali Brodogradilišta specijalnih objekata (BSO). Dokovi su ukopani u more i od vanjskog dijela odvojeni posebnim nepropusnim vratima, pa se u njih se postepeno propušta morska voda. U trenutku kada brod zapliva, ustave se otvaraju i on isplovljava.

Nakon izrade idejne dokumentacije i provođenja istražnih radova, što je obavila riječka tvrtka Geotech, slijede izrada elaborata i traženje lokacijske i građevinske dozvole.

U splitskom škveru procjenjuju da bi sama gradnja trajala između dvije i tri godine, no njen početak još uvijek ne žele službeno najaviti je, kažu, ovisi o mnogo faktora - od strategije ili nacionalnog plana financiranja velike hrvatske brodogradnje, preko mogućnosti gradnje na pomorskom dobru, do vlastitih kapaciteta i konkurentnosti.


https://www.tportal.hr/biznis/clanak/brodosplit-krenuo-u-izgradnju-suhih-dokova-prvih-takvih-na-jadranu-foto-20180330
 

·
Moderator
Joined
·
47,397 Posts
Tri američka broda u Lencu: USS Mount Whitney stigao na remontČak tri broda Američke ratne mornarice od jučer su u brodogradilištu »Viktor Lenac« što je, pohvalili su se u ovom škveru, neviđen prizor, barem što se tiče europskih brodogradilišta, da su istovremeno na poslovima održavanja i remonta čak tri američka ratna broda.

Jučer ujutro u brodogradilište u Martinšćici uplovio je zapovjedni brod njihove Šeste flote »USS Mout Whitney«, zajedno sa 300-ak članova posade koji je, de facto, postao stalni gost ovog brodogradilišta. Ovo je peti put da »USS Mount Whitney« stiže u »Lenac«, otkad je ovaj škver intenzivirao svoj program suradnje sa Američkom ratnom mornaricom.

Nakon dva velika i više desetaka milijuna dolara vrijedna zahvata na njegovoj modernizaciji, »USS Mount Whitney« ovog je puta stigao u Martinšćicu na redovno održavanje i remont, a zadržat će se oko mjesec dana. Još otprije u »Lencu« su i dva aluminijska dvotrupca, njihovi logistički brodovi USNS Trenton i USNS Carson City.

Kako doznajemo, USNS Trenton trebao bi isploviti tijekom idućeg tjedna, a u prilog sve plodonosnije i uspješne suradnje »Viktora Lenca« i Amerikanaca govori i informacija da se na ovim brodovima na kraju napravilo i više poslova od onog što je prvotno bilo ugovoreno.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Tri-americka-broda-u-Lencu-USS-Mount-Whitney-stigao-na-remont
 

·
Moderator
Joined
·
47,397 Posts
Porinuće u 3. maju: zaplovio 200-metarski brod za prijevoz automobilaSvečano je ovoga poslijepodneva bilo u riječkom škveru: s navoza brodogradilišta "3. maj", nakon gotovo godinu dana pauze, u more je kliznula novogradnja. Riječ je o 200-metarskom brodu za prijevoz automobila.

Brod "Siem Ashanti" naručila je kompanija "Auto Marine Transport Inc." Dugačak je 200 metara, širok 32,26 metara, nosivost mu je 17.170 tona, a brzina 19 čvorova. Može prevoziti ukupno 7000 vozila.

Novogradnja 514 u more je porinuta s navoza 2 riječkog škvera. To je bilo prvo porinuće u "3. maju" nakon gotovo godinu dana, kada je zaplovio samoiskrcavajući brod za rasuti teret.

Današnje porinuće bilo je, također nakon dužeg vremena, otvoreno za građane, pa su prostor brodogradilišta tijekom ove svečanosti ispunili brojni znatiželjnici.

http://radio.hrt.hr/radio-rijeka/clanak/porinuce-u-3-maju-zaplovio-200-metarski-brod-za-prijevoz-automobila/170879/
 

·
Moderator
Joined
·
47,397 Posts

·
Indoctrinated User
Joined
·
511 Posts
Veliki dan u splitskom škveru: svečano porinut kruzer za polarna područja, prvi takve vrste na svijetu; Pogledajte kako grdosija od 107 metara po prvi put ulazi u moreDanas je u Brodograđevnoj industriji Split porinuta Novogradnja 484, brod za krstarenja polarnim područjima koji se gradi za nizozemsku tvrtku Oceanwide Expeditions.

Na porinuću su prisustvovali brojni predstavnici naručitelja, partneri u gradnji i financiranju, prijatelji, a posebna gošća i kuma novogradnje Marija Strikić iz Udruge Sindrom Down Split zaželjela je putnicima i posadi mirno more, presjekla konop sa šampanjcem i simbolično “porinula” brod u more.

- Ovaj brod simbol je restrukturiranja Brodosplita i iskorak u organizacijskom i tehnološkom pogledu, jer se gradi s novim softverom, alatima i tehnologijom, posebno u dijelu opremanja, gdje je gotovo 80-85% broda već opremljeno prilikom gradnje na navozu, a što rezultira boljom kvalitetom izrade, kraćim rokovima i nižom cijenom izgradnje, rekao je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

Po mnogo čemu će ovaj brod biti poseban i prepoznat kao trajna vrijednost za splitski Škver i hrvatsku brodogradnju, istaknuo je Tomislav Debeljak.Brod se gradi prema novom modelu financiranja, za vlastitu flotu i u dugoročni najam. Partner ga može otkupiti i prvi dan nakon primopredaje, dakle u svakom trenutku, a u obvezi je nakon 10 godina.

- Vrlo sam zadovoljan kvalitetom broda, koji je već prilično opremljen, s ugrađenim pogonom i brojnom opremom za smještaj putnika i posade. Naš tim ima odličnu suradnju s brodogradilištem, a brod će prve putnike za polarna područja primiti u lipnju iduće godine, rekao je Wijnand van Gessel, vlasnik tvrtke Oceanwide Expeditions.

Brod za krstarenja polarnim područjima bit će prvi brod na svijetu izgrađen u klasi “LR PC6”, koji će ispuniti posljednje zahtjeve Lloyd Registra za plovila “Polar Class 6”.

Dugačak je 107,6 metara, širok 17,6 metara, a brzinu od 15 čvorova osiguravat će dva glavna motora ukupne snage 4260 kW. Moći će ugostiti 196 putnika smještenih u 85 kabina, o kojima će se brinuti 70 članova posade.
Svojim će putnicima ponuditi visoki hotelski standard kao i razne kategorije kabina, od prostranih apartmana do dvosobnih i četverosobnih kabina, gdje će im se s višestruko osiguranim sustavima koji ih opslužuju omogućiti siguran i ugodan boravak.

Dizajn i sva tehnička rješenja djelo su Brodosplitovih projektanata koji i ovim poslom potvrđuju svoju ključnu ulogu u pozicioniranju Brodosplita visoko na listi tehničkih kompetencija i graditeljske konkurentnosti.
https://www.slobodnadalmacija.hr/dalmacija/split/clanak/id/550632/veliki-dan-u-splitskom-skveru-svecano-porinut-kruzer-za-polarna-podrucja-prvi-takve-vrste-na-svijetu-pogledajte-kako-grdosija-od-107-metara-po-prvi-put-ulazi-u-more
 
201 - 220 of 277 Posts
Top