SkyscraperCity banner

221 - 240 of 277 Posts

·
HR -HB
Joined
·
79 Posts
Brodosplit za američku tvrtku gradi brod vrijedan 110 milijuna eura

Brodosplit je za naručitelja Quark Expeditions iz Seattlea ugovorio izgradnju broda vrijednog 110 milijuna eura, namijenjenog krstarenju polarnim područjima na Arktik i Antarktik u klasi "Polar Class 6", čime će ugovoreni brod biti najveći kruzer u toj klasi ikada izgrađen, izvijestili su u utorak iz Brodosplita.

Riječ je o najluksuznijem putničkom brodu za krstarenja polarnim područjima na svijetu, a moći će ugostiti 200 putnika smještenih u 103 luksuzno opremljenih kabina, o kojima će se brinuti 116 članova posade. Brod će biti dugačak 128 metara i širok 21,5 metar, a brzinu od 16 čvorova osiguravat će četiri glavna motora s generatorom, kombinacijom dizelskog i elektromotora ukupne snage 4.400 kilovata.

U priopćenju stoji da je američki Quark Expeditions u sastavu Travelopia grupacije, koja okuplja raznoliku paletu svjetskih kompanija specijaliziranih za avanturistička putovanja. Quark Expeditions je lider u polarnim ekspedicijama od svog osnutka 1991. godine. Njihovi brodovi posjeduju posebno ojačane trupove i ledolomce, što omogućuje da se istraže neka od najudaljenijih i zadivljujućih područja svijeta.

Predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak istaknuo je da sklapanje tog ugovora pokazuje i da su najvažniji svjetski naručitelji Brodosplit prepoznali kao brodogradilište koje je sposobno graditi i isporučiti kupcima vrlo složene brodove.

"Ugovor je rezultat i nagrada za našu inovativnost i sposobnost da uvažimo svaku želju tako respektabilnog naručitelja. Gradnjom ovoga broda Brodosplit će steći dodatnu referencu brodograditelja koji je među najboljima na tržištu, a Vlada Hrvatske prepoznala je značajan pozitivan učinak ovog posla na sveukupna gospodarska kretanja, dok će HBOR kao kreditor čvrsto stati iza ovog velikog izvoznog posla u kojem ima 75 posto domaće komponente", istaknuo je Debeljak.

Udio domaće komponente pri izgradnji broda iznosit će više od 75 posto, a brod će biti opremljen svim potrebnim rješenjima i opremom kako bi putnici mogli u potpunosti obilaziti ledenjake iznad i ispod razine mora, uživajući u promatranju tog jedinstvenog biološkog i životinjskog svijeta i bit će na raspolaganju prvim putnicima za arktičku sezonu 2020. godine.

Među ostalim, imat će dva helikoptera, putnicima će nuditi visoki smještajni standard kao i razne kategorije kabina, od prostranih apartmana do dvokrevetnih i četverokrevetnih kabina, gdje će im se s višestruko osiguranim sustavima koji ih opslužuju omogućiti siguran i ugodan boravak.

Inače, iz Brodosplita naglašavaju da je odlukom hrvatske Vlade s 96. sjednice o izdavanju garancija za povrat avansa kupca omogućena realizacija financiranja gradnje čime se ispunio uvjet stupanja na snagu samog Ugovora.
 

·
HR -HB
Joined
·
79 Posts
Brodosplit potpisao nove ugovore s talijanskim Fincantierijem

https://postimages.org/

Na temelju Sporazuma o dugoročnoj poslovno-tehničkoj suradnji Brodograđevna industrija Split i talijanska grupacija Fincantieri potpisali su dva nova ugovora za gradnju opremljenih sekcija (grand blokova) za mega kruzere koji se grade u talijanskim brodogradilištima.

Prvi ugovor odnosi se na projekt izgradnje sekcija preko 1200 tona čelika opremljenih cjevarskim i bravarskim komponentama kao i elektrotrasama s rokom isporuke u prvoj polovici 2019. godine. Radi se pramčanom dijelu brodskog trupa, a bit će ukrcani na baržu i otegljeni u brodogradilište iz grupacije gdje će se montirati na brod.

Drugim ugovorom Brodosplitu je dodijeljen projekt izgradnje središnjeg dijela broda ukupne dužine preko 100 metara i težine preko 3000 tona čelika, s rokom isporuke u drugoj polovici 2019. godine koji će biti vodonepropusno zatvoren s obje strane i otegljen samostalno u plovnom stanju u brodogradilište iz grupacije.

- Brodosplit će temeljem navedena dva, ali i ostalih ugovora koji su u pripremi i bit će uskoro potpisani, ostvarivati više od pet milijuna eura mjesečnog prihoda, što će u razdoblju od 2019. - 2025. donositi oko 500 milijuna kuna godišnje. Sporazum o dugoročnoj poslovno-tehničkoj suradnji do 2025. godine rezultat je uspješne suradnje Brodosplita i jedne od najvećih brodograđevnih grupacija na svijetu, grupaciju Fincantieri, koja datira još od 2014. godine, tijekom koje je Brodosplit izgradio i u rokovima isporučio opremljene sekcije (grand blokove) za tri mega kruzera koji su se gradili u njihovim brodogradilištima. Tijekom te suradnje jedna i druga grupacija, na obostrano zadovoljstvo, pokazala se stabilnim i kvalitetnim partnerom, te je potpisivanje dugoročnog Sporazuma bilo logično. Razina međusobnog povjerenja između grupacije Fincantieri i Brodosplita dovedena je na takvu razinu da već povezujemo svoje programske sustave, kako bi naša suradnja bila brža i efikasnija - poručio je Josip Jurišić, voditelj odnosa s javnošću Brodosplita.

Sukladno usuglašenim planovima tome, u pripremi je angažman određenog dijela 'Brodosplitovih' radnika za privremeni rad u brodogradilište čiji je vlasnik grupacija Fincantieri, na izvođenju dijela specijalističkih završnih radova luksuznog putničkog kruzera.

Naši radnici redovno izvode određene poslove izvan kruga Brodosplita, a pojedini i izvan Republike Hrvatske. Isto kao što Brodosplit ponekad koristi usluge vanjskih radnika, time se međusobno nadopunjavamo potrebnim kadrovima.
 

·
Registered
Joined
·
3,672 Posts
Lenac s rekordnom dobiti u zadnjih 5 godina, ali bez dividende

Redovna Glavna skupština dioničara Brodogradilišta Viktor Lenac za prošlogodišnje poslovanje zakazana je za 20. kolovoza, kad će prema predloženom dnevnom redu dioničari odlučivati i o prijedlogu odluke o upotrebi pozamašnog iznosa lanjske neto dobiti.
Naime, utvrđeni pozitivni rezultat poslovanja u 2017.Lenca iznosi 37 mil. kuna, što se i navodi u sklopu prijedloga odluke za njegovu upotrebu u pozivu za skupštinu Lenca koji je objavljen danas preko Zagrebačke burze, pa time ovaj škver ostvaruje rekordnu razinu neto dobiti u razdoblju od npr. zadnjih 5 godina poslovanja.
No, kako Uprava sad predlaže da se cjelokupni iznos neto dobiti ostvarene u prošloj godini rasporedi u zadržanu dobit, kao najizglednije proizlazi da će doći do raskida s dvogodišnjom praksom isplata dividende dioničarima: naime, za 2016. po odluci skupštine dioničarima je isplaćen iznos od 1,45 mil. kuna, što daje 0,09 kn dividende po dionici, dok je iz dobiti ostvarene poslovanjem u 2015. koja je iznosila 25,92 mil. kn, za dividendu dioničarima raspoređeno čak 11,99 milijuna kuna, ili 0,75 kn po dionici.
U godinama koje su, pak, tome prethodile, odnosno za poslovanje Lenca u 2013. i u 2014., po odlukama skupština dioničara nije se isplaćivala dividenda, a razlog tome po svemu sudeći vezan je uz činjenicu da je tadašnje pozitivno poslovanje rezultiralo sa skromnim razinama dobiti poslije oporezivanja, što je u 2013. iznosilo oko 420 tisuća kuna te i u 2014. slično, tj. oko 479 tisuća kuna.


http://www.poslovni.hr/domace-kompanije/lenac-s-rekordnom-dobiti-u-zadnjih-5-godina-ali-bez-dividende-342847
 

·
Registered
Joined
·
3,672 Posts
Brodotrogir: Porinut ledolomac vrijedan 45 milijuna eura

TROGIR - Novoizgrađeni brod za prijevoz kondenzata i ledolomac vrijedan oko 45 milijuna eura, nosivosti 44.000 metričkih tona, kojeg je naručila finska kompanija Arctech Helsinki Shipyarda, porinut je u ponedjeljak u Brodotrogiru, izvijestili su u iz tog brodogradilišta.

Vlasnik Brodotrogira Danko Končar je istaknuo kako je ovo prvi puta da trogirsko brodogradilište gradi ledolomca. "Tri iskoraka, tri novosti za Brodotrogir. Prvi put gradimo ledolomac. Prvi put zavarujemo jako debele limove visoke čvrstoće. Prvi put pramčano pohranjujemo brod. Napravljen je veliki tehnološki iskorak s ovim arktičkim tankerom jer se radilo s materijalima koji do sada nisu korišteni u hrvatskoj brodogradnji ili bar ne u ovolikoj mjeri", rekao je Končar.

Iz Brodotrogira ističu kako je za djelatnike trogirskog brodogradilišta ovaj projekt predstavlja veliki izazov u konstrukcijskim rješenjima, izboru materijala, tehnologiji zavarivanja te i u samoj izvedbi zavarenih spojeva.

Podsjećaju kako je u srpnju 2016. godine potpisan ugovor između brodogradilišta Arctech Helsinki Shipyard i Hrvatske brodogradnje Trogir, o gradnji prednjeg dijela broda za prijevoz kondenzata, ledolomca klase leda ARC 7.

Prednji dio arktičkog tankera dug je 167 metara, dok će ukupna dužina broda kad se spoji u Finskoj biti oko 230 metara, navodi se u priopćenju.

Iz Brodogrogira ističu kako je gradnja tog broda bila jako zahtjevna te da je to prvi brod ove namjene u svijetu. Složenost se odnosi na tehničke karakteristike koje je bilo potrebno zadovoljiti u skladu sa zahtjevima klase leda ARC 7, što podrazumijeva prijevoz tereta i plovidbu u najtežim polarnim uvjetima. Razlika u izgradnji u odnosu na druge vrste brodova ogleda se u korištenju i ugradnji čvršćeg i debljeg materijala, naročito u pramčanom dijelu trupa koji zbog leda i niskih temperatura mora biti građen prema specijalnim uvjetima i primjenom posebnih tehnologija. Tanker se gradi pod dvojnom klasom europskog Bureau Veritasa i ruskog Russian Register of Shipping, objašnjava se u priopćenju.

"U eksploataciji ovog tankera nije potrebna pratnja posebnog ledolomca jer će biti u stanju ploviti u uvjetima kada je led debljine i do 1,6 metra. Plovit će 365 dana u godini i zato će biti ugrađen specijalni sustav vinterizacije. Radi se o posebnim sustavima i opremi koja omogućava da brod može funkcionirati u uvjetima kada je temperatura i do minus 50 stupnjeva Celzijevih", ističu iz Brodotrogira.


http://www.seebiz.eu/brodotrogir-porinut-ledolomac-vrijedan-45-milijuna-eura/ar-178616/
 

·
HR -HB
Joined
·
79 Posts
Brodosplit: Čiovski most nije donio zaradu, samo referenciju

U utorak je napokon pušten u promet Čiovski most, nakon tri i pol godine gradnje. Nema sumnje da je dodjeljivanjem posla Strabagu prije godinu dana napravljen iskorak prema gradnji mosta, nakon što je Viadukt ‘zaribao’ najprije s kašnjenjem radova, a onda se izvlačeći činjenicom da Makedonci kasne s isporukom čelika za konstrukciju zbog financijskih teškoća.

No ključni je potez, čini se, bio Strabagovo angažiranje Brodosplita, koji je u vrlo kratkom razdoblju od šest mjeseci uspio sagraditi konstrukciju, što je bilo, moglo se pročitati, teško izvedivo, a i građani Trogira i Čiova u anketama su vjerovali da most neće biti otvoren ni ove godine.

Predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak pri puštanju mosta u promet rekao je da tvrtka nije financijski profitirala kao tijekom gradnje Vrata Venecije, ali je, moglo bi se reći, žrtvovao pijuna da bi dobio partiju. Gradnjom konstrukcije Čiovskog mosta Brodosplit je dobio vrlo vrijednu referenciju koja bi mu trebala olakšati dobivanje drugih poslova u Hrvatskoj i inozemstvu.

Zahvaljujući ponajprije brzini izvođenja radova Brodosplita, uz ozbiljniji pristup Strabaga u odnosu na Viadukt, ova je sapunica završena, čime je spašeno i 27 milijuna eura iz fondova EU kojima se sufinancirala gradnja s 85 posto, a koji su bili upitni zbog kašnjenja gradnje.
 

·
Moderator
Joined
·
47,397 Posts
Američki vojni katamaran USNS Yuma ostaje u Lencu do konca siječnja

1. studenog u remontno brodogradilište Viktor Lenac stigao je američki vojni katamaran “USNS Yuma”.

Kao i s dolascima prethodnika (“Trenton”, “Carson City”, “Choctaw County”) i na “Yumi” većina radova je ista. To znači da će se izvršiti sve standardne dokovske aktivnosti (tretman trupova broda, provjera mlaznica, izmjena cinkova), prekontrolirat će se rampa za ukrcaj vozila, provjeriti strukture broda na unaprijed odlučenim pozicijama kako bi se utvrdile eventualne pukotine (aluminij je dosta mekan metal i lako puca),

Prekontrolirat će se navigacijska oprema, pročistiti ventilacija i klima stanice, provjeriti sve sigurnosne splavi i oprema za spašavanje. Izvršit će se izmjena aluminija u područjima oko auspuha, a taj posao odradit će tvrtka Austal koja je brod i proizvela.

Napravit će se manje korekcije na cijevima vode (topla, hladna i siva voda), jer te cijevi moraju imati na sebi grijaći kabel i izolaciju, a u ovom slučaju brod je došao s parcijalno napravljenim poslom koji će se u Lencu završiti.

Planirano trajanje radova je 90 dana, što bi značilo da će američki gost Lenac napustiti potkraj siječnja, javlja portal Brodovi u Rijeci.


http://www.fiuman.hr/americki-vojni-katamaran-usns-yuma-ostaje-u-lencu-do-konca-sijecnja/
 

·
Registered
Joined
·
3,672 Posts
Pula: Porinut brod za norveškog naručitelja

U pulskom brodogradilištu Tehnomont porinut je brod za norveškog naručitelja, vrijedan 30 milijuna kuna.

Služit će za servisiranje ribogojilišta. Brod dugačak 24 i širok 11 metara porinut je u more bočno, kako se inače radi na rijekama i jezerima. Pulski Tehnomont osigurao je punu zaposlenost i za sljedeću godinu.


http://www.kigo.hr/pula-porinut-brod-za-norveskog-narucitelja/
 

·
Moderator
Joined
·
47,397 Posts
U Brodosplitu počela gradnja polarnog kruzera. Debeljak: "Ovo je najskuplji ugovoreni kruzer u Hrvatskoj dosad"Brod, čiji je naručitelj tvrtka Quark Expeditions u sastavu Travelopia grupcije, moći će ugostiti 200 putnika smještenih u 103 luksuzno opremljene kabine, o kojima će se brinuti 116 članova posade. Brod će biti dugačak 128, a širok 21,5 metara

U Brodosplitu je u ponedjeljak započela gradnja broda za krstarenje polarnim područjima na Arktiku i Antarktiku, koja bi trebala biti završena do kraja 2020. godine.

Brod, čiji je naručitelj tvrtka Quark Expeditions u sastavu Travelopia grupcije, moći će ugostiti 200 putnika smještenih u 103 luksuzno opremljene kabine, o kojima će se brinuti 116 članova posade. Brod će biti dugačak 128, a širok 21,5 metara.

»Ovo je najskuplji ugovoreni kruzer u Hrvatskoj dosad, visoke luksuznosti i performansi,« rekao je predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak, ne želeći navoditi cijenu broda.

Istaknuo je kako će se njegova gradnja pokazati kao Brodosplitov iskorak, jer će se opremanje broda obaviti na podu, tj. u sekcijama, prije nego što ode na navoz.

»Tako će se povećati kvaliteta broda i smanjiti ukupno vrijeme gradnje,« kazao je Debeljak.

Po njegovim riječima, na gradnji će biti angažirano 500 radnika, a s kooperantima ukupno više od tisuću.

Na novinarski upit o stanju u knjizi narudžbi, Debeljak je rekao kako su Brodosplitovi kapaciteti popunjeni u sljedećih desetak godina.

»Ovaj brod bit će više od broda. Bit će to operativna baza za polarne avanture bez premca. Naši gosti putuju s Quarkom kako bi maksimizirali svoje ekspedicijsko iskustvo, pomjerili svoje granice i uživali u čarima polarnih područja,« rekao je predsjednik Quark Expeditionsa Andrew White.

«Stvorili smo brod bez premca u svojoj klasi, ne samo partnerstvom s industrijskim liderima kao što su Brodosplit i LMG Marin, koji su jednako predani pomicanju granica kao i mi, nego i konzultirajući se s našim polarnim stručnjacima i voditeljima ekspedicija koji bolje od bilo koga znaju što gosti žele od svog polarnog putovanja,’’ dodao je.

Kazao je kako je brod dizajniran tako da može stići do »najljepših mjesta na našem planetu.«

»Polarni prostori su istovremeno spektakularni i okrutni. Naš novi brod putnike će odvesti tamo na siguran i ugodan način, pružajući im iskustva koja će zauvijek pamtiti i dopuštajući im da cijene ljepotu i veličanstvenost prirode bez njezina ugrožavanja,« istaknuo je White.
Quark Expeditions je pružatelj polarnih avanturističkih putovanja već tri desetljeća. Uz raznoliku flotu posebno opremljenih brodova za male ekspedicije, ledolomce i avanture na kopnu, nudi pristup najzabačenijim mjestima na Zemlji.

http://www.novilist.hr/Vijesti/Gospodarstvo/U-Brodosplitu-pocela-gradnja-polarnog-kruzera.-Debeljak-Ovo-je-najskuplji-ugovoreni-kruzer-u-Hrvatskoj-dosad
 

·
Registered
Joined
·
252 Posts
Brodarski institut podmirio dugove, račun deblokiran, stečaj izbjegnut

Brodarski institut iz Zagreb podmirio je svoje dugove, izišao je iz blokade te je prekinut privremeni stečajni postupak, potvrdio je tportalu Igor Tripković, glavni direktor instituta

'Brodarski institut je u utorak podmirio cjelokupni dug po osnovi blokade poslovnih računa i time izašao iz blokade. Shodno tome, na ročištu održanom u srijedu, obustavljen je privremeni stečajni postupak na Trgovačkom sudu', kaže nam Tripković te dodaje:

'Sada predstoji daljnji trud na početku realizacije ugovorenih projekata s ciljem dugoročne održivosti Brodarskog instituta'.
Podsjetimo, Fina je još ujesen predložila stečaj nad institutom, kada je reagirao i Trgovački sud i postavio privremenog upravitelja Hrvoja Kraljičkovića, a on je trebao ispitati ima li razloga za stečaj i može li se imovinom dužnika financirati trošak postupka.
Prema podacima Poslovne Hrvatske, Institut ima imovinu vrijednu 87 milijuna kuna, od čega 64 milijuna kuna otpada na građevinske objekte, ponajprije vrijednu nekretninu i lokaciju u Zagrebu, 10,5 milijuna kuna vrijede zemljišta u njihovu vlasništvu dok u opremi imaju 2,8 milijuna kuna. Zapošljavaju 52 osobe.
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/brodarski-institut-podmirio-dugove-racun-deblokiran-stecaj-izbjegnut-foto-20190131

Ajde hvala Bogu....
 

·
Moderator
Joined
·
47,397 Posts
Polarni kruzer Scenic Eclipse isplovio iz Uljanika u Viktor LenacPolarni kruzer Scenic Eclipse, koji se u Uljaniku gradi za australskog brodovlasnika Glena Moroneya, jutros je isplovio iz Pule i uputio se na dokovanje u riječki Viktor Lenac. U normalnim prilikama bila bi to dobra vijest jer bi značila da je brodogradilište na korak od isporuke još jednog broda.

Međutim, u situaciji u kojoj se nalazi Uljanik pojavila se opravdana bojazan da je ovim isplovljavanjem zadnji put u Puli viđen taj brod.

No u Uljaniku kažu da se radi se u uobičajenoj proceduri u završnoj fazi izgradnje broda, a izvlačenje na dok nužno je radi kontrole i radova na podvodnom dijelu broda te njegova bojanja. Informacije iz Uljanika tako govore da, prema svemu sudeći, ovo ipak neće biti definitivan odlazak, već da se povratak broda u Pulu očekuje za dva tjedna.

U Uljaniku se, kako se doznaje, još uvijek nalazi velika količina materijala namijenjenog dovršetku kruzera, a neslužbeno se doznaje kako australski brodovlasnik u Lencu nije zakupio duži termin od onog koji je neophodan za poslove koje treba obaviti tijekom dokovanja.

https://radio.hrt.hr/radio-rijeka/clanak/polarni-kruzer-scenic-eclipse-isplovio-iz-uljanika-u-viktor-lenac/196874/
 

·
Registered
Joined
·
1,852 Posts
Još jedan velik dan za Brodosplit - postavljena kobilica za novi polarni kruzer

https://vijesti.hrt.hr/519910/jos-jedan-velik-dan-za-brodosplit-postavljena-kobilica-za-novi-polarni-kruzer

Samo imam jedno pitanje.
Za prvog je dato jamstvo koje je sad vraceno, da li je za ovaj drugi dato jamstvo ili ne?
Na pitanje kako se financiraju nakon što je država izišla iz Brodosplita po isteku pet godina od ugovora u restrukturiranju, odgovara: kreditima i državnim jamstvima.
Model je to financiranja bez kojega brodogradilišta diljem svijeta ne bi mogla funkcionirati, zaključuje.
 

·
Registered
Joined
·
2,041 Posts
Još jedan velik dan za Brodosplit - postavljena kobilica za novi polarni kruzer

https://vijesti.hrt.hr/519910/jos-jedan-velik-dan-za-brodosplit-postavljena-kobilica-za-novi-polarni-kruzerNa pitanje kako se financiraju nakon što je država izišla iz Brodosplita po isteku pet godina od ugovora u restrukturiranju, odgovara: kreditima i državnim jamstvima.
Model je to financiranja bez kojega brodogradilišta diljem svijeta ne bi mogla funkcionirati, zaključuje.
Bit ce veselo opet.
Da se mene pita ne bih davao jamstva.
Ako mozes raditi radi, ako ne nista od toga.
 

·
Registered
Joined
·
3,672 Posts
Global grupi koncesija nakon 10 mjeseci, sada počinju radovi

Global grupi, tvrtki u vlasništvu srbijanskog poduzetnika Milana Dragovića, koja je u stečaju kupila za tri milijun kuna velolučko brodogradilište Montmontaža-Greben, Vlada je nakon deset mjeseci čekanja odobrila prijenos koncesije pomorskog dobra u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene.

Dragović kaže da mu nije jasno zašto je ta birokratska procedura uzela toliko vremena i zaustavila i početak rada, no sada konačno aktivnosti na čijoj pripremi se radilo, mogu krenuti. Greben više neće biti brodogradilište kakvo je bilo, počevši od imena koje novi vlasnik namjerava promijeniti, premda i sam svjestan da će ono kod Korčulana uvijek ostati Greben. Novo ime brodogradilišta objavit će kroz 15-ak dana, no ono što će obilježiti novi život brodogradilišta koje je već više puta prolazilo stečajni proces, bit će nova tržišna niša.

Nekoć zaštitni znak, plovila za spašavanje, neće se više graditi u Vela Luci. "Ta niša više nije profitabilna. Njome se više ne bave ni norveška i druga europska brodogradilišta jer jednostavno ne mogu konkurirati Kinezima", pojašnjava Dragović. Ophodni brodovi, na kojima se Grebenu i dogodio stečaj, bit će proizvod kojim se Dragović želi nastaviti baviti, no budućnost brodogradilišta računa osloniti i na servisiranje brodova MUP-a i MORH-a, čime se prije stečaja Greben bavio, te remont jahti do 75 metara. Radili bi i servisiranje jahti za nautički turizam za što su im interes za svoju flotu već pokazala Krila Jesenice.

Suradnja s Talijanima
U proizvodnji, pak, jedan od prvih novih poslova koje bi mogao zaključiti i koji bi mogao zaposliti i do sto radnika, otkriva, gradnja je trupova i nadgrađa za luksuzne jahte za najvećeg talijanskog graditelja Ferrettija, koji je zbog popunjenosti svojih kapaciteta zainteresiran za suradnju. "Sada nakon što je riješena koncesija možemo ozbiljno i pregovarati o toj suradnji", kaže vlasnik Global grupe.

Ta tvrtka, inače, nije imala većih aktivnosti posljednjih godina, a za njezinog vlasnika, kako i sam priznaje, brodogradnja je potpuno novo iskustvo. "Referenci u tom segmentu nemam, bavio sam se građevinarstvom, sada i nekretninskim poslom, u pripremi imam projekt posve novog stambenog kompleksa na području Dubrovnika, a u brodogradnju intenzivno ulazim od kada smo preuzeli Greben", dodaje Dragović.

Oslonac računa postaviti na angažiranju profesionalaca, no u odnosu na dosadašnje stanje taj škver neće imati veću administraciju, nego stručne radnike u proizvodnji. Kako su sa stečajem mnogi od 150 zaposlenika poslove nastavili tražiti drugdje, pa i izvan Hrvatske, manjak će se i u velolučkom škveru rješavati "uvozom". On je, kako potvrđuje Dragović, već dogovoren i očekuje se dolazak 40-ak radnika iz Sremske Mitrovice. Računa i da će interesa biti i od nekadašnjih Grebenaša, ali i radnika s kopna.

Koncesiju je Global grupa kod Vlade dobila i obvezivanjem na ulaganje od najmanje 5,5 milijuna kuna, za što je predano i jamstvo naplativo na prvi poziv. Dragović kaže da je planirano višestruko veći iznos ulaganja, te da će taj iznos biti realiziran već u prvom tjednu nakon dobivanja koncesije.

Uređenje kompleksa


"Nužno je najprije urediti i modernizirati infrastrukturu. Već smo u postupku nabave dva travel lifta za izvlačenje brodova, tražili smo i suglasnost općine za uređenje platoa za kobilicu i lift, a procjena je da ćemo uložiti više od 5 milijuna eura, kaže Dragović, koji se iz Dubrovnika zbog Grebena preselio u Vela Luku i u čekanju odgovora iz Ministarstva mora, prometa i veza i Vlade organizirao uređivanje zapuštenog kompleksa.

Dragović je, inače, u projektu i u privatnom životu partner s Anom Birimiša, dubrovačkom odvjetnicom poznatom iz sudskog postupka korčulanskoj narko-skupini Jakše Cvitanovića Cvika, u kojem je na kraju, nakon više od deset godina, ona bila oslobođena. Za početak radova i proizvodnje Global je prvotno odredio rok svibnja 2019., no kako se sve zbog koncesije odgodilo, novi start najavljuju s 1. rujnom.


http://www.poslovni.hr/hrvatska/global-grupi-koncesija-nakon-10-mjeseci-sada-pocinju-radovi-354672
 

·
Registered
Joined
·
3,672 Posts
Iz Brodosplita ‘izašao’ trojarbolni motorni jedrenjak dužine 63,95 metara

U Brodograđevnoj industriji Split obavljena je primopredaja motornog jedrenjaka s tri jarbola imena ‘Klara’, ugovorenog za vlastitu brodarsku tvrtku Brodosplit-Plovidbu d.o.o.

Motorni jedrenjak tzv. trojarbolna škuna dužine je 63,95 metara, širine 10 metara i visine do glavne palube 5,35 metara. U 18 dvokrevetnih luksuzno uređenih kabina smješteno je 36 putnika, a opslužuje ih 9 članova posade.

Jedrenjak ima klasu putničkih brodova neograničene plovidbe po svim morima svijeta te će tijekom domaće turističke sezone plovili Jadranskim morem, a prve putnike primit će u subotu u Dubrovniku. Plovit će i obalama Italije, Slovenije, Crne Gore, Albanije i Grčke, a van sezone Karipskim otočjem i drugim turističkim destinacijama.

– Kao nova brodarska kompanija želimo promovirati hrvatski proizvod i povezati domaće tržište. Htjeli bi spojiti cijelu Hrvatsku tako da ponuda u jelovniku uključuje izvrsna i izvorna hrvatska jela i proizvode. Ovo je jedinstven poslovni početak u Hrvatskoj, a naša vizija je da DIV Cruises s lokalnom zajednicom ponudi tržištu poseban, unikatan i drugačiji proizvod – naglasio je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.Više na:https://lider.media/aktualno/biznis-i-politika/hrvatska/iz-brodosplita-izasao-trojarbolni-motorni-jedrenjak-duzine-6395-metara/
 
221 - 240 of 277 Posts
Top