SkyscraperCity banner

241 - 260 of 277 Posts

·
Registered
Joined
·
3,665 Posts
VIDEO Veličanstven prizor: Zaplovio najveći jedrenjak, škverani proslavili uz pjesmu
Najveći jarbol visok je 63 metra i težak 24 tone, a najveći križ je dug 31 metar. Ima pet paluba, beauty centar, saunu, jacuzzi, spa i fitness centar, prostor za biblioteku i velike salone, a najveći se proteže na tri palube


Dug je 162 i širok 18,5 metra, nosivosti 2000 tona, ima pet paluba, a na njemu će biti smješteno 450 osoba od čega 300 putnika u 150 luksuznih kabina, te u 74 kabine 150 članova posade.

Brodograditelji hrvatskog brodogradilišta Brodosplit stvorili su najsofisticiraniji jedrenjak i najsloženiji putnički brod ikad izgrađen. Flying Clipper je, ne samo najveći, nego vjerujem i najljepši, a sa svojim najvećim jedrima i jarbolima vjerojatno i najbrži jedrenjak na svijetu, koji će biti upisan u Guinnessovu knjigu", kazao je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita i DIV grupe Flying

Clipper je projektiran prema nacrtu jedrenjaka France II iz 1911. godine. Luksuzno je uređen sa štihom koji podsjeća na stare jedrenjake. Dug je 162 i širok 18,5 metara, nosivosti 2000 tona. Ima 5 čeličnih jarbola s 36 jedara u aluminijskim križevima ukupne površine 6.347 kvadratnih metara.

Najveći jarbol visok je 63 metra i težak 24 tone, a najveći križ je dug 31 metar. Ima pet paluba, beauty centar, saunu, jacuzzi, spa i fitness centar, prostor za biblioteku i velike salone, a najveći se proteže na tri palube. Može ugostiti 300 putnika koji će biti smješteni u 150 luksuznih kabina, te 150 članova posade u 74 kabine.

Flying Clipper je prvi jedrenjak s ugrađenim najvišim sigurnosnim standardima “Safe return to port”, a ispunjava i sve zahtjeve američke obalne straže, kao i Službe za javno zdravstvo SAD-a. Jedini je jedrenjak na svijetu koji je dobio najvišu moguću klasu za buku i vibracije.


https://www.vecernji.hr/biznis/video-velicanstven-prizor-zaplovio-najveci-jedrenjak-skverani-proslavili-uz-pjesmu-1348357
 

·
Colonia Pietas Julia
Joined
·
651 Posts
U TEHNOMONTU PORINUT SERVISNI BROD ZA RIBOGOJILIŠTA - VIDEO

BROD JE IZGRAĐEN ZA NORVEŠKOG NARUČITELJA, KOMPANIJU MOEN MARIN
U pulskom brodogradilištu Tehnomont u ponedjeljak je porinut servisni brod za ribogojilišta naziva "Aqua service", izgrađen za norvešku kompaniju Moen Marin. Brod je dugačak 23,98 m, a širok 11,2 metra te postiže brzinu od 11 čvorova.

Ugovor o gradnji potpisan je u studenome prošle, a ugovoreni datum primopredaje je bio 10. prosinca ove godine. To je šesti brod u seriji 24-metarskih servisnih brodova koje Tehnomont gradi za norveškog naručitelja.

Ovo je šesti brod u seriji 24 metara Servisnih brodova koje Tehnomont brodogradilište Pula d.o.o., gradi za norveškog naručitelja Moen Marin As. Brod će nakon porinuća biti opremljen hidrauličkom opremom za održavanje i rad na ribogojilištima u Norveškoj (dizalice, vitla, ROV itd.), a sve upravljano iz kormilarnice. Naručitelj je zadovoljan kvalitetom i radom Tehnomont Brodogradilišta te je 15.09.2019. u Trondheimu potpisan novi ugovor o gradnji dva (1+1) ista broda.
http://www.regionalexpress.hr/site/more/u-tehnomontu-porinut-servisni-brod-za-ribogojilishta-video
 

·
Registered
Joined
·
3,665 Posts
Šibensko brodogradilište uskoro isporučuje stoti katamaran za Norvešku


Ukoliko budu dozvoljavale vremenske prilike možda već i do kraja tjedna, a sigurno u ovom mjesecu, doći će do isporuke 100-tog po redu katamarana proizvedenog u šibenskom remontnom brodogradilištu ISKRA nekadašnjem brodogradilištu NCP, za norveški sektor marikulture.
Riječ je o HIBRID – aluminijskom katamaran dužine 13,75 i širine osam metara , s potpuno novom elektroinstalacijom, uključujući dizel generatore i akumulatore, električnu propulziju te specifičnu opremu poput dizalica, thrustera, vitla,.. koja će, također, biti upravljana na električni pogon.Više o svemu na:https://novac.jutarnji.hr/aktualno/sibensko-brodogradiliste-uskoro-isporucuje-stoti-katamaran-za-norvesku/9575696/
 

·
Registered
Joined
·
3,665 Posts
3. maj ugovorio novi brod: Riječ je kruzeru dugačkom 168 metara, naručitelji Australci

Brodogradilište 3. maj ugovorilo je izgradnju putničkog broda za polarna krstarenja za australsku tvrku Scenic, a kobilica za izgradnju trebala bi biti položena u drugom tromjesečju sljedeće godine, potvrdio je u petak direktor 3. maja Edi Kučan.

Riječ je o brodu dugačkom 168 metara, istih karakteristika kao kod polarnog kruzera koji je ranije izgrađen u Uljaniku.

U riječkom brodogradilištu gradit će se trup i brod će biti djelomično opremljen, a očekuje se da će porinuće broda biti u prvom tromjesečju 2021.

Izgradnju će financirati naručitelj, po ostvarenim fazama izgradnje.

U 3. maju su zadovoljni sklopljenim poslom, koji će uz završetak tri ranije započeta broda, što je planirano u sklopu ponovnog pokretanja proizvodnje u tom brodogradilištu, osigurati veću zaposlenost.

Uz to, nadaju se i novim ugovorima, budući da tvrtka Scenic planira gradnju još četiri takva broda, kazao je direktor 3. maja Edi Kučan.


https://novac.jutarnji.hr/aktualno/3-maj-ugovorio-novi-brod-rijec-je-kruzeru-dugackom-168-metara-narucitelji-australci/9773470/
 

·
Registered
Joined
·
1,852 Posts
Brodosplit gradi brodove s Fincantierijem

U splitskom brodogradilištu počeo je ukrcaj sekcija broda za talijansku brodograđevnu kompaniju Fincantieri - najveću u Europi.


- Knjiga narudžbi je puna; 14 brodova i niz ovakvih ugovorenih poslova do 2023. Za dvije tisuće i četiristo radnika, koliko ih svakodnevno radi u Brodosplitu-više nego dovoljno, ističe Jurišić.

https://vijesti.hrt.hr/572907/brodosplit-gradi-brodove-s-fincantierijem
 

·
Registered
Joined
·
1,852 Posts
DIV grupa u postupku preuzimanja norveškog brodogradilišta Kleven Verft

DIV grupa sklopila je sporazum o preuzimanju norveškog brodogradilišta Kleven Verft od Hurtigrutena.

Spomenuti prijenos ovisi o postupku završne dokumentacije čiji se završetak očekuje u sljedećih nekoliko tjedana. DIV
grupa jedna je od najvećih industrijskih grupacija u Hrvatskoj, a posjeduje između ostalog i najveće brodogradilište u
Hrvatskoj, Brodosplit.

https://www.brodosplit.hr/hr/novosti/div-grupa-u-postupku-preuzimanja-norveskog-brodogradilista-kleven-verft/
 

·
Registered
Joined
·
122 Posts
forumaši iz HR pitanje za vas sa druge strane granice:

koja je bila logika, da je Brodarski institut u Zagrebu, a ne u kojem gradu sa brodogradilištem?
 

·
Moderator
Joined
·
47,386 Posts
U riječku luku stiže ultraluksuzni kruzer dug 168 metara. Ostat će tu do kraja krize s koronomZa petnaestak dana na privremeni vez u riječku luku uplovit će ultraluksuzni kruzer za istraživačka putovanja »Scenic Eclipse«, potvrđeno nam je iz Scenic grupe. Ova 168-metarska megajahta ostat će na vezu u Rijeci do smirivanja globalne situacije s koronavirusom i popuštanja ograničenja i zabrana koja su uvedena po lukama diljem svijeta.


Trenutačno je »Eclipse« na 19-dnevnom krstarenju po Antarktiku, Južnoj Georgiji i Falklandskom otočju koje završava početkom idućeg tjedna, a nakon što svoje goste dubokog džepa iskrcaju u polazišnoj luci, Buenos Airesu, ovaj polarni kruzer kreće prema Rijeci s minimalnim brojem posade. Očekuje se da bi iz Argentine trebali doploviti između 17. i 20. travnja.
Scenic grupa početkom ožujka i službeno je registrirala svoju brodograđevnu tvrtku u Hrvatskoj - MKM Yachts sa sjedištem u Rijeci, a neslužbene su najave da bi do konca ovog tjedna mogao biti osnažen ugovor s »3. majem« za izgradnju brodskog trupa za »Eclipse II« koji je, podsjetimo, potpisan koncem prošle godine. Riječ je o identičnoj, samo još poboljšanoj kopiji »Eclipsea« koji će Riječani uskoro moći vidjeti na vezu na riječkom lukobranu.
Prema ranijim najavama, kobilica za »Eclipse II« na trećemajski navoz trebala bi se položiti do početka ljeta ove godine, a da unatoč koroni zasad sve ide u tom pravcu ukazuje i neslužbena informacija prema kojoj su iz ljevaonice u Makedoniji krenuli profili i čelični limovi, odnosno glavnina crne metalurgije za gradnju trupa za novi oceanski kruzer Scenica.
Kako doznajemo, odrađen je i dio na pripremi sve popratne dokumentacije za davanje dijela riječkog škvera u potkoncesiju Scenicovoj tvrtki MKM Yachts. Kako doznajemo, u pitanju je oko 10.000 četvornih metara kopnenog, zajedno s pripadajućim morskim dijelom. Radi preciznije slike treba reći kako se koncesijsko područje luke posebne namjene brodogradilišta »3. maj« proteže na gotovo 304.000 četvornih metara kopnenog dijela i 209.000 četvornih metara morskog akvatorija.
U »3. maju«, unatoč koroni, ali uz stroge mjere preventive i zaštite, intenzivno se radi na završnom opremanju kanadskog broda. U brodogradilište dolaze samo oni koji su fizički nužni za proizvodni proces, svi ostali su u svojim domovima. Jučer je odrađena i posljednja formalnost oko potpisa ugovora za nastavak dovršetka novogradnje 723, tankera »Santiago«, na koji je Nadzorni odbor »3. maja« dao suglasnost.
 

·
Moderator
Joined
·
47,386 Posts
Riječki škver ne staje: Trećemajcima stiglo 1000 tona limova za novi mega luksuzni istraživački kruzer

S tri potpisana i osnažena ugovora, od kojih se dva odnose na postojeće novogradnje koje se moraju završiti te gradnju trupa za novi mega luksuzni istraživački kruzer »Eclipse II« za australsku Scenic grupu, u riječkom brodogradilištu uspjeli su tijekom ove epidemije koronavirusom održati proizvodnju, ne stajući ni jedan jedini dan. Zaraženih, srećom, nemaju, a od pojave COVID-19 u Hrvatskoj sastavni dio radne svakodnevice u »3. maju« postale su stroge mjere na preventivi i zaštiti od ovog virusa - od nošenja zaštitne opreme, dezinfekcije, posebnog režima i kontrole ulaska u brodogradilište, držanja distance do obvezatnog beskontaktnog mjerenja tjelesne temperature na porti brodogradilišta, posebno kada su u pitanju novi kooperantski radnici.


Danas je vlakom iz Makedonije u Rijeku stiglo oko 1.000 tona čeličnih limova za potrebe gradnje brodskog trupa za »Eclipse II«, a sredinom idućeg tjedna u riječkom brodogradilištu kreće se s rezanjem tih limova, a potom i izradom prvih brodskih sekcija. Nakon što je krajem prošlog mjeseca potpisan ugovor sa španjolskom kompanijom Marflet Marine o nastavku dovršetka tankera »Santiago«, prema resornom Ministarstvu gospodarstva jučer je iz »3. maja« upućen zahtjev za izdavanjem novih državnih jamstava za kredit za završetak i ovog broda, drugog od ukupno tri koji se odvijaju po posebnom programu iza kojeg je prošlog ljeta stala hrvatska Vlada.


Treća novogradnja, podsjetimo, brod je za prijevoz automobila koji je u najvećem stupnju gotovosti, oko 80 posto. Problem s ovom novogradnjom 514 formalno je pravne naravi jer se vodi kao dio stečajne mase Uljanika d.d. Kako bi se osiguralo da se ovaj car-carrier može ugovoriti i završiti u »3. maju«, gdje je i građen, novogradnja 514 »puštena« je u prodaju kroz sustav e-javne dražbe na Fini. Međutim, zbog epidemije COVID-19 koncem ožujka sve elektroničke javne dražbe do daljnjega su stopirane.

Fokus trećemajskih aktivnosti proteklih mjeseci i tjedana vrti se oko završnog opremanja samoiskrcavajućeg broda za prijevoz rasutog tereta za kanadsku brodarsku kompaniju Algoma. Riječ je o prvom ugovoru koji su trećemajci potpisali nakon duge agonije kroz koju su prošli s urušavanjem Uljanik grupe, početkom rujna prošle godine. Direktor »3. maja« Edi Kučan kaže kako se ulažu ogromni napori da se u ovim, gotovo nemogućim uvjetima poslovanja zbog pandemije koronavirusom drži zacrtana dinamika radova na završnom opremanju ove kanadske novogradnje.

O kakvom je intenzitetu radova riječ, upućuje i podatak da je jučer u brodogradilištu evidentirano 169 kooperantskih radnika i 526 trećemajaca. S obzirom da drugih većih radilišta u »3. maju« u ovom trenutku nemaju te da se nastoji da svi koji nisu nužno potrebni ne dolaze u brodogradilište, jasno je da im upravo Algomin brod »jede« gotovo cijeli taj radni kapacitet.
 

·
Powered by Jet-A1
Joined
·
33,788 Posts

·
Registered
Joined
·
3,665 Posts
Eclipse II
FOTO Usprkos krizi, u 3. maju počela gradnja najluksuznijeg polarnog kruzera na svijetu
Danas je u pogonima riječkog brodogradilišta ministar gospodarstva Darko Horvat svečano obilježio trenutak početka rezanja prvih limova za trup novogradnje od 1.000 tona čeličnih limova pristiglih iz ljevaonice u Sjevernoj Makedoniji, a sve nakon što je početkom travnja stupio na snagu osnaženi ugovor o gradnji trupa luksuznog polarnog kruzera “Eclipse II” te njegovom djelomičnom opremanju u 3.maju za australsku Scenic Grupu.
Kobilica za trup broda „Eclipse II“, prema planovima, trebala bi se položiti u 3. maju već do početka ovog ljeta, a želja je australske kompanije u Hrvatskoj, po završetku „Eclipsea II“, graditi još četiri broda sličnih karakteristika. Ukupna vrijednost projekta gradnje polarnih kruzera u 3. maju procjenjuje se na oko 860 milijuna eura.
Saša Čokljat, direktor MKM Yachts, tvrtke kćeri australske korporacije Scenic, koja je naručitelj “Eclipse II” rekao je da je novi poslovni model izgradnje kruzera prema kojem će MKM Yachts uzeti manji dio riječkog brodogradilišta u potkoncesiju i tamo, koristeći postojeću infrastrukturu i znanje hrvatskih brodograditelja, a u suradnji sa Scenicovim stručnim timom, dovršiti izgradnju preslike “Scenic Eclipsea“, rezultat jake podrške i partnerskog odnosa s Vladom i brodogradilištem 3. maj.

86102

Više na : FOTO Usprkos krizi, u 3. maju počela gradnja najluksuznijeg polarnog kruzera na svijetu
 
241 - 260 of 277 Posts
Top