SkyscraperCity banner

1661 - 1666 of 1666 Posts

·
Registered
Joined
·
588 Posts
Ne znam otkud HEP-u obraza hvalit se ovom investicijom nakon nesrece u HE Dubrovnik u kojoj je bas zbog ovako slicne "modernizacije", bez natjecaja, doslo do ogromnih propusta te naposlijetku i tri izgubljena zivota. Godinu i po dana kasnije i dalje nema njihovog sluzbenog obracanja i odgovora na pitanja, a kamoli da je netko zbog svega toga kaznjen. Osim par privodjenja i pustanja, sve je ostalo na istome. Inspekciji je bolje da odmah podje u Ogulin vidjet kako je ovo napravljeno.
 

·
Registered
Joined
·
3,671 Posts
Današnje uhićenje Rimac je navodno u vezi one vjetroelektrane kod Knina..

Je li se pogodovalo investitoru?

Doznajemo da je u fokusu istražitelja vjetropark Krš-Pađene između Knina i Gračaca za koji je Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) lani trgovačkom društvu C.E.M.P. odobrila kredit u iznosu od 590 milijuna kuna.

Zbog izgradnje ovog vjetroparka Europska komisija pokrenula je istragu zbog usklađenosti projekta europskim zakonodavstvom na području zaštite prirode. Naime, u pitanju su bile stare procjene koje nisu mogle biti temelj gradnje.

Vjetroelektrana Krš-Pađene najveća je u Hrvatskoj i u nju se planira uložiti ukupno 1,8 milijardi kuna. Jedan je to od nekoliko velikih projekata u regiji grupacije Lager iz Posušja u vlasništvu Milenka Bašića koji je, iako široj javnosti nije osobito poznat, no slovi kao jedan od najmoćnijih poslovnih ljudi u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Milenko Bašić brat je Ivana Inje Bašića, koji je nedavno uhićen zbog sumnji u mlaverzacije prilikom uvoza automobila, te utaje poreza.
 

·
Registered
Joined
·
3,671 Posts
Inače, da se dotaknemo te investicije. Rimac i ovaj bivši direktor HŠ su samo vrh ledenog brijega.
Skraćeno, sa potporama radi se o najvećoj investiciji u Hrvatskoj. A i vjerojatno jednom od najvećih izvlačenja novaca iz proračuna.
Iza svega stoji tvrtka C.E.M.P. Milenka Bašića. Njegov je brat švercer luksuznih automobila, te redovan gost crne kronike, koji je krajem prosinca pao u akciji USKOK-a. Brat je ujedno i veza sa bratom Zorana Milanovića.

Priča ide ovako:
  • Milanovićev brat pokreće vlastiti biznis, za koji (između ostalog) financije nalazi podižući hipoteku na stan roditelja.
  • Milanovićev brat ubrzo upada u financijske poteškoće.
  • Bašićev brat (švercer) otkupljuje propadajući posao od Milanovića, čime se skida i hipoteka.
  • To je naravno samo za što se zna, pitaj Boga kakvu su još korist imali Milanovići i Vrdoljak.
  • Milanovićeva vlada tada u dva navrata značajno pogoduje Bašićevom projektu kod Knina.
  • Čačić, Holy i još neki o tome iznose optužbe na račun Milanovića i Vrdoljaka.
  • Dolazi vlada HDZ-Most, ministar iz Mosta očito pokušava zaustaviti projekt.
  • Na čelu ministarstva dolazi Ćorić, koji projekt vraća na staro.
  • Plenkovićeva vlada (možda?) također pogoduje Bašiću.
Nisam kopirao sve, samo najzanimljivije, makar isplati se čitati.
Posebno ovaj pri dio

Radimir Čačić, bivši potpredsjednik Vlade Zorana Milanovića, za Jutarnji je list u listopadu 2016. iznio teške optužbe kako je Milanovićeva Vlada, nakon što je otišao u zatvor zbog prometne nesreće i zamijenio ga je Vrdoljak, u poslovima s vjetroelektranama oštetila državu za 910 milijuna kuna. Čačić je otkrio kako je ugovor s tvrtkom CEMP potpisan krajem prosinca 2013. godine, 24 sata prije nego što će početi vrijediti nova tarifa od 53 umjesto dotadašnje 71 kune po kilovatsatu. To je tvrtki CEMP osiguralo 65 milijuna kuna više svake od sljedećih 14 godina na koliko je ugovor potpisan. Čačić je otkrio i da se otkup vjetroenergije od planiranih 400 megavata time povećao na, prema njegovu mišljenju neodrživih, 744 megavata.

Zatim se na posljednjoj saborskoj sjednici u mandatu Milanovićeve Vlade 17. rujna 2015. po hitnom postupku u proceduri našao prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu električne energije, kojim je kvota za prihvat vjetroelektrana u elektroenergetski sustav znatno povećana.

- Ovih su se dana u javnosti pojavile informacije da ovim prijedlogom zakona Vlada pogoduje određenim tvrtkama i interesnim lobijima bliskim samom vrhu Vlade. U tom se kontekstu posebice spominje tvrtka CEMP - izjavila je tadašnja zastupnica ORaH-a Mirela Holy.

U kakvoj su vezi bili Milenko Bašić i vrh Milanovićeve Vlade, na što je u saborskoj raspravi upozorila Mirela Holy, Jutarnji list otkrio je početkom 2016. godine.

Milenko Bašić je stariji brat Ivana Inje Bašića koji je 2009. godine postao blizak prijatelj i poslovni partner Kreše Milanovića, brata tadašnjeg predsjednika SDP-a i budućeg premijera Zorana Milanovića. Inja Bašić je životnim stilom bio blizak Kreši Milanoviću jer su obojica voljeli društvo i noćne izlaske. Što se posla tiče, tvrtka Modestus Kreše Milanovića i njegova partnera u Dubrovniku je kupila zemljište te za gradnju stambeno-poslovnog kompleksa 2007. godine u švicarskoj banci LHB Internationale Handelsbank AG dobila kredit od 32,7 milijuna kuna za koji je mlađi brat Milanović pod hipoteku stavio roditeljski stan u Zagrebu. Nakon početka krize 2008. građevinski biznis je stao, tvrtka Modestus našla se u velikim financijskim problemima, a udjele je od Milanovića i njegova partnera preuzeo Ivan Inja Bašić sa 1,6 milijuna kuna i 4,6 milijuna kuna na ime M. Đ. iz Posušja, “čovjeka od njegova povjerenja”. Tada je skinuta hipoteka sa stana roditelja braće Milanović, Stipe i Đurđice. Posao je, ispričao je Inja Bašić 2016. godine za Jutarnji, poslije propao i on nije uspio vratiti uloženi novac.

Na stranicama crne kronike Inja Bašić bio je nekoliko puta: krajem 90-ih godina kad mu se sudilo za krijumčarenje automobila zajedno sa skupinom umirovljenog pukovnika i ratnog zapovjednika 73. bojne Vojne policije Željka Maglova, 2005. kad je na autocesti slupao Ferrari 360 Spider registriran u državici Vanuatu, poreznom raju za registraciju automobila, te 2012. kad mu je bačena bomba u dvorište kuće na Knežiji u Zagrebu.

Inja Bašić službeno se bavi nabavom luksuznih automobila u Hrvatskoj i inozemstvu, a u urbanu legendu ušlo je kako je prije 15-ak godina u jednoj pošiljci za Kuvajt isporučio čak tri tisuće automobila sumnjiva porijekla te da je crnogorska policija godinama vozila “njegove” automobile.

DORH je 2016. godine oduzeo sve ugovore Ministarstva gospodarstva kojima su dodijeljena sredstva investitorima u vjetroelektrane, a tadašnji Mostov ministar gospodarstva Tomislav Panenić prozivao je svojeg prethodnika Ivana Vrdoljaka zbog pogodovanja te je poseban akcent stavljen na ugovor za najveću vjetroelektranu Krš-Pađene. Ministarstvo zaštite okoliša, kojemu je na čelu bio Mostov Slaven Dobrović, u ožujku 2016. godine izdalo je naredbu da tvrtka CEMP mora napraviti studiju utjecaja na okoliš, za što je bilo potrebno oko godinu dana. No, krajem srpnja 2016. godine isto je Ministarstvo, na čije je čelo tada došao HDZ-ov Tomislav Ćorić, poništilo svoje rješenje, a tvrtka CEMP je oslobođena obveze izrade studije. Zato su u to vrijeme iz Mosta govorili o HDZ-ovu pogodovanju hercegovačkom poduzetniku na uštrb građana.

“Novim rješenjem ide se na ruku investitoru u vjetroelektrane Krš-Pađene koji će od hrvatskih građana dobiti više od 4,5 milijardi kuna poticaja”, pisali su mostovci u svojim priopćenjima.

Plenkovićeva je Vlada u rujnu 2017. godine donijela odluku o poskupljenju električne energije svim građanima zbog povećanja nameta za obnovljive izvore energije, a najveći dio povećane naknade, oko 300 milijuna kuna više, pripao je investitorima u vjetroelektrane. Iz Mosta su ponovno konstatirali kako će se dizanjem naknade za obnovljive izvore energije od građana godišnje prikupiti ukupno milijardu kuna, od kojih će najveći dio otići upravo za projekt vjetroelektrana Krš-Pađene.


Do preprodavača luksuznih automobila Ivana Inje Bašića, koji je prije nekoliko dana uhićen, Uskok je došao istražujući off-shore poslove nekadašnjeg šefa Dinama Zdravka Mamića, izvijestio je prije nekoliko dana Večernji. Inače, sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu na Uskokov zahtjev odredio je Bašiću i njegovoj supruzi Senki jednomjesečni pritvor, a osim njih sudac je istu mjeru izdao Bernardinu Budinu, Robertu Čarapini, Damiru Mitaru, Ivanu Gavranu, Dinku Škiljanu i Dinku Pejiću. A uz to, Uskok je pokrenuo istragu i protiv Stjepka Čovića, Ivice Zmiše te Krešimira Vidovića i tvrtke Clik motor, Meo centar i Portula. Inače, tijekom istrage za Dinamo 2, Uskok se zainteresirao za tokove novca koji je iz zagrebačkoga nogometnog kluba izvlačen u off-shore firme kojima su se koristili članovi Mamićeve obitelji. Na popisu takvih tvrtki osvanula je i Real Sport Managment u kojoj je odgovorna osoba bio Marićev sin Mario. Na račun navedene tvrtke Dinamo je uplaćivao izdašne iznose koje je Mamić slao dalje na račune drugih off-shore tvrtki, a taj novac rabio se i za kupnju osobnih automobila, što su Uskoku potvrdili Bašić i Gavran te još jedan neimenovani svjedok. Uskok je, među ostalim, došao i do podataka o tome kako Bašić ima razgranate poslove u Češkoj, Slovačkoj, Bugarskoj te Njemačkog, gdje on i supruga imaju čak četiri tvrtke. Neke su tvrtke smještene i u susjednu Bosnu i Hercegovinu. Zanimljivo, Bašićeva brata Milenka Bašića iz Posušja u javnom je prostoru prozivao nekadašnji ministar gospodarstva Tomislav Panenić tvrdeći da je njegov prethodnik Ivan Vrdoljak, odnosno Ministarstvo kojim je tada rukovodio, dodijelilo izdašna sredstva investitorima u vjetroelektrane. Panenić je tada posmnjao na Vrdoljakovo pogodovanje, a poseban akcent stavljen je na ugovor za najveću vjetroelektranu Krš-Pađene. Riječ je o ulaganju koje godinama priprema tvrtka C.E.M.P. čiji je vlasnik Milenko Bašić iz Posušja, a cijela se igra odvija preko tvrtke Lager. Koncem 2013. godine Vrdoljakovo Ministarstvo odobrava dodatnu kvotu od 42 megavata, a prema računici, kad bi se vjetroelektrane izgradile, pripalo bi im 300 milijuna kuna više od naknade koju plaćaju svi građani i gospodarstvenici. Potom C.E.M.P. mijenja projekt te osigurava i još veći i drugačije raspoređen tip vjetroagreganata.

Ministarstvo zaštite okoliša, kojim je tada ravnao Mostovac Slaven Dobrović, izdaje naredbu da moraju napraviti postupak procjene utjecaja na ekološku mrežu, a rješenje im se izdaje dok je još na snazi bila Vlada Mosta i HDZ-a. Isto Ministarstvo nedugo potom poništava svoje rješenje, a tvrtka biva oslobođena dodatne obveze, odnosno izrade studije na kojoj je Dobrović inzistirao. Potrebno je reći da je Mostovca u to doba zamijenio HDZ-ov Tomislav Ćorić pa su se shodno tome i kritike iz Mosta intenzivirale te su sve glasnije progovarali o pogodovanju HDZ-a hercegovačkom poduzetniku. ”Novim rješenjem ide se naruku investitoru u vjetroelekrane Krš Pađene koji će dobiti od hrvatskih građana više od 4,5 milijardi kuna poticaja”, govorili su Mostovci u svojem priopćenju nastavljajući napad na Vladu konstatacijom da se dizanjem naknade za obnovljive izvore energije od građana godišnje prikuplja milijardu kuna, od kojih će najveći dio otići upravo za spomenuti projekt. Kako je svojedobno pisao Jutarnji, Milenko Bašić ozbiljan je poduzetnik i radoholičar koji živi mirnim obiteljskim životom pa stoga nerado istupa i u medijima. Njegov Lager iz Posušja godinama je bio regionalni lider u prodaji i servisiranju građevinskih strojeva i rudarske opreme te generalni zastupnik najvećih svjetskih proizvođača građevinskih strojeva s više od 300 zaposlenih u zemljama bivše Jugoslavije. Bašićeva kompanija godišnje uprihodi oko 500 milijuna kuna. Uz prodajno-servisne mreže građevinskih strojeva i rudarske opreme, grupacija Lager u BiH posluje i u Ljubuškom gdje posjeduju tvornicu za proizvodnju prikolica i poluprikolica za transport specijalnih tereta. Osim toga u rudniku Kamengrad kod Sanskog Mosta imaju koncesiju na vađenje mrkog ugljena. Kada je o poslovima po Hrvatskoj riječ, Bašić od 2002. godine posluje u Zagrebu gdje je njegova tvrtka od Grada Zagreba kao vlasnika Robnih terminala kupila 165 tisuća četvornih metara skladišno-manipulativnog prostora u Karlovcu, u sklopu kojeg se nalazila i ispostava Carinarnice Zagreb. Kompanija Lager, osim u Karlovcu, u Hrvatskoj poslovne prostore ima i u Donjem Stupniku.


‘KRALJ LIMUZINA’ KRIJUMČARIO AUTE ZA HRVATSKI JET-SET: Inja Bašić vodio je unosao biznis, druga u zapovjednom lancu bila je supruga
Prijateljstvo s Milanovićima i Mamićima

Bašić se uvijek predstavljao kao poduzetnik, a i imao je zanimljive akvizicije. Tako je 2009. postao poslovni partner pokojnog brata Zorana Milanovića, Krešimira. Njihova tvrtka Modestus je u Dubrovniku kupila zemljište za izgradnju stambeno-poslovnog kompleksa te podigla kredit od 32,7 milijuna eura u Švicarskoj. No, Modestus se zbog krize našao u ogromnim dugovima, a udjele u tvrtci su preuzeli Bašić i nepoznati suradnik iz Posušja te otplatili hipoteku na stan Milanovićevih roditelja.

Bašić je imao poslovne odnose i s još jednom poznatom hrvatskom obitelji. Naime, 2010. se povezao s bivšim gazdom Dinama, Zdravkom Mamićem, koji je od njega kupio kabriolet Bentley Continental GTC vrijedan 2,1 milijun kuna, koji je kasnije završio kod njegove supruge. Bašić je i osnivač tvrtke Mamić Nautika. Uz Zdravkovog sina Marija, jedno vrijeme je direktor bio i njegov nećak Mislav.

Njihovo veliko prijateljstvo Bašić je okrunio i davanjem 11 milijuna kuna za jamčevinu Zdravku i Zoranu Mamiću za izlazak iz istražnog zatvora. Bašić je očito bio čovjek široke ruke, pa je tako donirao novac za političku kampanju zemljaka i zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića.
 

·
Registered
Joined
·
2,041 Posts
Sa lokalnog portala.
''U Općini Perušić potpisan je sporazum o gradnji nove stambene zgrade čiju će izgradnju sa 24 milijuna kuna u cjelosti financirati HEP.
Kako nas je izvjestio zamjenik načelnika Općine Perušić Mihael Kurteš Općina Perušić je prepustila HEP-u zgradu stare Ekonomske škole koja nije u funkciji nekoliko desetljeća.

HEP će u potpunosti ukloniti staru zgradu škole i iznova sagraditi stambenu četverokatnicu sa 28 stanova.
Objekt će se koristiti za smještaj HEP-ovih izvođača radova koji će biti angažirani na izgradnji HE „Kosinj 2“. Uskoro se kreće s Javnom nabavom da bi se angažirao izvođeč radova, a prema našoj procjeni gradnja bi trebala započeti početkom ove jeseni.
Nova zgrada će zapravo imati pet etaža, odnosno četiri kata i podrume, bit će opremljena sa dva lifta i svakako će zadovoljiti sve uvjete jedne takve novogradnje, ''

Inace je parcela kod skole.
Samo mi nije jasno cija ce to zgrada biti kad radovi zavrse?
Hoce to onda pripasti opcini ili ce HEP prodavati stanove, pa ce dio love dobiti i opcina?
Bumop vidjeli.
Glavno neka se sve to radi i da se napravi napokon ta brana.
Ovo je ta zgrada.
Slika sa portala.


Sa Gmapsa.
Skola i vrtic su lijevo i u pozadini.
 

·
Registered
Joined
·
3,665 Posts
Do kraja godine kreće izgradnja Ininog “projekta svih projekata”: Što će riječkoj rafineriji donijeti koking postrojenje?
U Rafineriji nafte Rijeka pušteno je u pogon novo postrojenje za izdvajanje propilena, vrijedno više od 500 milijuna kuna. O ulaganjima u Rafineriju i planovima razvoja prerade nafte u Rijeci razgovarali smo s direktorom rafinerije Ivicom Jerbićem.

– Radi se o propan propilen splitteru, odnosno pogonu za odvajanje propilena iz ukapljenog naftnog plina. S tim postrojenjem dobivamo novi, visokovrijedan proizvod u rafineriji koji se koristi kao sirovina u petrokemijskoj industriji. S tim postrojenjem nastavljamo program Ina – Novi smjer 20-23, koji za cilj ima dugoročnu održivost rafinerijskog poslovanja. Zajedno s ovim postrojenjem izgrađeni su logistički kapaciteti za skladištenje i otpremu propilena, s mogućnošću otpreme morskim i kopnenim putem, cestom i željeznicom, tako da ćemo taj proizvod za kojim je velika potražnja na tržištu, moći plasirati na različita tržišta – mediteransko i srednjoeuropsko.
179531

Više na : Do kraja godine kreće izgradnja Ininog "projekta svih projekata": Što će riječkoj rafineriji donijeti koking postrojenje? - Novi list
 
1661 - 1666 of 1666 Posts
Top