Znam da mnogi (ukljucujuci i ja) ipak zele da se nadzvucna ne ugasi i da neka od ovih ptica iz natjecaja sleti u HR i nastavi letjeti, zanima me kako bi izgledala prica ako se ugasi cijela prica oko nadzvucne. S obzirom na nedostatak kadra, organizacije i razna financijsko-politicka previranja taj scenarij nije nemoguc.
Kakva su razmisljanja i da li uopce postoji nekakava analiza za taj slucaj?
Kakva "analiza" ? Moguća su 3 scenarija.
A) sve se nasatavalja po planu
B) "odgađa" se nabava do određenog ili neodređenog datuma. To ima reperkusiju na sam proces, jer je pitanje koliko bi ponuditelji bili spremni pod danim uvjetima "čekati".
C) Odustaje se definitivno od nadzvučne komponente.
Scenarij C bi značio "slovenizaciju" RH zračnog prostora. Bilateralni ugovori sa Italijom i Mađarskom postoje u tom smislu. Uz minimalne preinake ,ako uopće su potrebne, ti več postojeći ugovori značili bi da zračni prostor naše zemlje od 2024. tj. kontrolu istog preuzimaju navedena susjedna zrakoplovstva.
Na stranu nacionalni ponos, ali to bi bilo dugoročno katastrofalnije od bilo kojeg potresa koji nas može zadesiti.
Scenariji B) bio bio neki trenutni politički pragmatizam. Solomonsko rješenje. Formalno , njime se ne bi ukinula nadzvučno RZ u RH ,niti proces zanovljvanja istog.
Išlo bi se na vjerojatno na neku opciju da se "gap" 2024- 2026. tj nadzor zračnog prostora u tom periodu prepusti gore navedenim susjedima. Iz razloga jer bi se odluka o nabavi prolongirala za kraj ove godine, početak iduće.
Tu se mora naglasiti - BILO kakva odluka o nabavi , sada, sutra , prekosutra ukljućuje BUDUĆE ljude ( pilote i mehose ) u HRZ! Dakle ne one koji lete sada na MIGvima ( možda tek pokoji - zanemarivo ) več klince koji su na Zlin / PC 9M. U tom smislu opcija B nije nemoguća i ne znači "kraj". Znači kraj MIG "priče" to da.
Scenarij A) nadam se da ostaje. Ma koliko situacija bila teška jednom se govno mora prelomiti. Idealnog trenutka neće bitit nikada.
Postoji samo najgori mogući trenutak - kad se sranje desi, a ti nemaš sredstvo u rukama. Uostalom to i ove krize (poplave, požari, potresi ) pokazuju! Zamislite da nemamo kanadere i air traktore! Moguće su tu eventualne adaptacije pa se umjesto 12 uzme recimo 10 aparata ili 8 za početak. U krajnjoj liniji, izraelsko-američka opcija je praktički đabalesku u tim relacijama a značila bi opstanak EBA i u svajanje novije tehnike.
HRZ postoji, laprdanja po forumu kako nemao ljudi , sustava su pizdarije revoltiranih i dokonih forumaša.
Sustav nije idelalan ,treba ga zanoviti , ali je u skladu sa našim mentalnim razvojem kao nacije.
Tj . funkcionira. To je sustava koji "ne postoji" ali u manje od 2 godine izrodi vrhunsku novu postavu akro skupine, prožvaće Kiowe, uvodi Black Hawk,
To je sustav koji "ne postoji" ali prastari MIG ovi su i dalje na straži ...
To je dakle sustav koji "ne može " ništa jer "ga nema " kakti, ali uopće ne sumnjam da će prožvakati i brzo usvojiti bilo što da se odabere.