SkyscraperCity banner

101 - 119 of 119 Posts

·
Registered
Joined
·
3,665 Posts
U KBC Zagreb stiže prvi kirurški robotski sustav u vrijednosti od 15 milijuna kuna

U suvremenoj medicini sve više operativnih zahvata obavljaju roboti, a Hrvatska bi uskoro, uz pomoć bespovratnih sredstava iz EU fondova, trebala dobiti prvi kirurški robotski sustav u KBC-u Zagreb, na kojem će operirati i kirurzi iz drugih bolnica i educirati se mladi liječnici.

U KBC-u Zagreb se osniva Nacionalni robotski centar, koji bi trebao početi raditi u proljeće iduće godine. Robot stoji oko 15 milijuna kuna, a prije šest mjeseci za njegovu nabavku osigurana su sredstva iz EU fondova.

Imenovano je povjerenstvo sastavljeno od liječnika i profesora s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, koji su sastavili tehnički prijedlog, raspisan je natječaj, a sada je u tijeku odabir isporučitelja.

Sustav treba biti isporučen u roku šest mjeseci pa bi robot na Rebro, gdje je za njega već spremna dvorana, trebao stići do proljeća.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže da se uz pomoć robota danas najviše operiraju karcinomi prostate, ali i svi tumori u trbuhu i prsnom košu, te ginekološke operacije.

Ističe da će osim liječnika iz KBC-a s robotom operirati i liječnici iz drugih kliničkih bolnica, a također će se educirati mladi liječnici jer su takve operacije budućnost medicine.

Predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb Željko Kaštelan prisustvovao je takvih operacijama u inozemstvu pa nabavku robota smatra velikim napretkom za hrvatsku kirurgiju.

- Uvođenje robotike u hrvatsko zdravstvo je zaista veliki skok jer se radi o novoj tehnologiji koja omogućuje da kirurzi tijekom operacije budu precizniji, brži i efikasniji, a pacijenti se brže oporavljaju - objasnio je.

Kaštelan ističe kako se danas, primjerice u SAD-u, putem robotskog sustava operira 90 posto oboljelih od raka prostate, koji je jedan od najčešćih karcinoma u muškaraca.

- Robot omogućuje urologu da bude maksimalno precizan i onkološki odstrani prostatu s tumorom, a pritom poštedi ostale važne strukture u zdjelici, kao što su neurovaskularni snop odgovoran za erekciju i sustav odgovoran za kontinenciju. Sve to omogućava brži oporavak pacijenta - kaže Kaštelan.

Dio smo moderne medicine, napominje Kaštelan, a roboti se uvelike koriste u razvijenim zemljama, pa ćemo time dati priliku našim kirurzima, od urologa, općih kirurga, ginekologa i drugih specijalista da rade s novom tehnologijom.

Hrvatska ima iskustva u primjeni robotike u medicini jer je prije pet godina razvijen prvi robot za neurokirurške operacije "Ronna", kao zajednički projekt profesora Bojana Jerbića sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje i Darka Chudyja, predstojnika Zavoda za neurokirurgiju Kliničke bolnice Dubrava.

Na neurokirurškom robotu radimo jednu do dvije operacije tjedno, a projekt se stalno usavršava. Operacije su brže i sigurne, a mogućnost pogrešaka smanjena, što predstavlja dobrobit za pacijenta i njegov brži oporavak, kaže Chudy. Isti tim pokrenuo je u novi projekt "Nero", koji razvijaju s Institutom za nuklearnu tehnologiju, a cilj je da novi robot bude precizniji, brži i učinkovitiji na području stereotaktičke neurokirurgije.


https://novac.jutarnji.hr/aktualno/u-kbc-zagreb-stize-prvi-kirurski-robotski-sustav-u-vrijednosti-od-15-milijuna-kuna/7784313/
 

·
Registered
Joined
·
3,665 Posts
Talijanski helikopterski operater osvaja Hrvatsku: 'Želimo stvoriti 100 posto hrvatski tim'

Brzorastuća talijanska tvrtka EliFriulia, jedan od najznačajnijih helikopterskih operatera u Italiji koji pruža i usluge spašavanja, od nedavno snažnija zbog partnerstva sa svojim novim suvlasnikom španjolskom kompanijom Eliance Aviation, priprema se istu uslugu nuditi i u Hrvatskoj.

Fokusirani su na inovativni projekt u području hitne helikopterske medicinske službe (Helicopter Emergency Medical Service – HEMS) naziva Hrescue. U realizaciju bi krenuo u svibnju 2019., no usto, iz EliFriulije poručuju i da žele rasti u svim zemljama na JI Europe te poslati referentna točka za helikopterske operatere u regiji. U sklopu strategije međunarodnog širenja, s ciljem razvoja tržišta helikopterskih operatera u Hrvatskoj, te kako bi postali strateški pružatelj usluga helikopterskog prijevoza, lani su osnovali svoj prvi subjekt u Jugoistočnoj Europi – tvrtku Eli Adriatik. Sjedište joj je u Matuljima, a nova članica Udruge talijanskih poduzetnika u Hrvatskoj dobitnica je i priznanja Ita Cro business reward 2018.

Poslovanje Eli Adriatika vodi direktor Edi Furlan koji u razgovoru za Poslovni dnevnik otkriva da će ova tvrtka u Hrvatskoj pružati sve usluge što ih EliFriulia već pruža u Italiji i širom Europe - između ostalog riječ je i o prijevozu putnika i robe te uslugama snimanja i fotografiranja kao i školi letenja. U sklopu najvažnijih usluga koje su probno razvili u Hrvatskoj izdvaja Projekt Pilot te Projekt HEMS.

“Ova je usluga razvijena kroz ugovor s javnom administracijom, ali zamislili smo je kao inovativni projekt čiji će detalji ovisiti o pregovorima što ih vodimo s vlastima i nadležnim ministrima. Za sada možemo otkriti kako se radi o sustavu zasnovanom na mobilnoj tehnologiji, aplikaciji za smartfone, odnosno usluzi koju možemo pružati svim privatnim korisnicima koji bi skinuli aplikaciju Hrescue na svoje mobitele”, kaže Furlan.

Iako je po njemu teško procijeniti tržišnu vrijednost samog posla, Furlan dodaje da je Hrvatska zemlja velikih mogućnosti, prije svega zbog rastućeg turizma i relativno slabe konkurencije na ovom planu. Naime, tržište je tek u povoju, kaže, pa je “glavni zadatak razviti ga, što s optimizmom želimo učiniti”.

EliFriulia već ima dozvolu rada u Hrvatskoj, kao i u svakoj drugoj europskoj zemlji jer za to ima europsku potvrdu zračnog operatera. No, kako planiraju poslovati neovisno, žele vlastitu dozvolu koju bi im izdala hrvatska civilna zračna agencija. Furlan napominje da za projekt Hrescue već imaju podršku Primorsko-goranske županije te očekuju podršku ministarstava zdravlja i turizma. Što se zapošljavanja tiče, doznajemo da ne kane krenuti prevelikim koracima.

“Kao i sve nove projekte, i ovaj pokrećemo malim održivim koracima, pa ćemo u prvi mah zaposliti pet do osam pilota te jednak broj tehničara i odgovarajući broj aeronautičkih stručnjaka, mahom inženjera koji će raditi na zemlji. Već smo u kontaktu s nekoliko hrvatskih pilota koji trenutno većinom rade u inozemstvu, čak i izvan Europe, a koji su zainteresirani za naš projekt. Mislim da bismo mogli pružiti dobre poslovne prilike i mladim studentima zagrebačkog Zavoda za zrakoplovno inženjerstvo. Želimo rasti na tržištu i zato želimo izgraditi visokoprofesionalni, 100% hrvatski tim”, kaže Furlan.


Više na:http://www.poslovni.hr/hrvatska/talijanski-helikopterski-operater-osvaja-hrvatsku-346488
 

·
Registered
Joined
·
2,041 Posts
Jos jedan dio bolnice se nadogradjuje.

Sa stranice bolnice se bolje vidi koji je dio.
A ovaj desni dio se vec izgradio, ali nema jos krova niti fasade. (nista novoga od onih proslih fotki)
 

·
Moderator
Joined
·
27,711 Posts
VIROVITICA

Više neće biti na tri lokacije: Izdana građevinska dozvola za zgradu Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije

Današnji Zavod za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije, nalazi se na tri lokacije. „Hitna“ je na jednoj, sanitetski prijevoz na drugoj, uprava, na trećoj, unajmljenoj lokaciji. U budućnosti će, svi biti na jednoj. Zavodu za hitnu medicinu VPŽ izdana je građevinska dozvola. Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija, a moderna zgrada, koju je projektirao King Art Studio, spremno čeka jedan od budućih EU projekata kako bi „one tri lokacije živjele na jednoj“.

– Zahvaljujući Virovitičko-podravskoj županiji i županu Igoru Androviću, spremni smo za prijavu na potrebne EU natječaje, čim se oni otvore. Vrijednost investicije, s uređenjem okoliša iznosi 17 milijuna kuna. No, važnije je, da ćemo svi biti na jednom mjestu, što trenutno nije moguće. To će značajno podići i uvjete rada naših zaposlenika, ali i našu uslugu prema korisnicima – naglasila je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko-podravske županije Lahorka Weiss.

Zgrada će se nalaziti u krugu Opće bolnice Virovitica, nedaleko „društvenog doma“.

https://www.icv.hr/2019/04/vise-nece-biti-na-tri-lokacije-izdana-gradevinska-dozvola-za-zgradu-zavoda-za-hitnu-medicinu-viroviticko-podravske-zupanije/
 

·
Registered
Joined
·
3,665 Posts
Investicija od 800 milijuna kuna jedna je od najvećih u riječkoj povijesti. Radovi počinju u rujnu

Prema ugovoru za dvije i pol godine trebao bi niknuti novi bolnički kompleks gdje će svoje mjesto naći sadašnja Klinika za ginekologiju i porodništvo, klinike i odjeli dječje bolnice na Kantridi, svi bolnički laboratoriji i pomoćni sadržaji kao što su termoenergetski blok i višeetažno parkiralište

Nakon što je Vlada početkom mjeseca dala suglasnost ravnatelju Kliničkog bolničkog centra Rijeka za sklapanje ugovora s izvođačima radova na drugoj fazi nove riječke bolnice, popularno nazvanoj bolnica za majku i dijete, u rujnu će na Sušaku biti otvoreno novo gradilište na kojem bi prema ugovoru za dvije i pol godine trebao niknuti novi bolnički kompleks u kojem će svoje mjesto naći sadašnja Klinika za ginekologiju i porodništvo, klinike i odjeli koji se danas nalaze u sklopu dječje bolnice na Kantridi, svi bolnički laboratoriji te pomoćni sadržaji kao što su termoenergetski blok i višeetažno parkiralište.

Za investiciju, vrijednu gotovo 800 milijuna kuna, sredstva su osigurana u ovoj i predstojećim proračunskim godinama, što je bio i preduvjet potpisa ugovora s izvođačima radova Kamgradom i GP Krkom koji bi novi objekt trebali dovršiti do ožujka 2022. godine.

Zgrada bolnice za majku i dijete, glavni je dio dugonajavljivane druge faze izgradnje nove bolnice koja je, sada već prije više od deset godina, započela izgradnjom zgrada dijalize i barokomore na Sušaku u što je tijekom više godina uloženo oko 90 milijuna kuna. Druga faza izgradnje nove bolnice počinje 2016. godine iskopom građevinske jame te uređenjem novog objedinjenog hitnog prijema koji je počeo s radom prošle godine. Zajedno s iskopom i novim hitnim prijemom u drugu fazu nove riječke bolnice trebalo bi biti uloženo oko 875 milijuna kuna što drugu fazu nove riječke bolnice definitivno čini jednom od najvećih investicija u recentnijoj povijesti grada.Više o svemu:http://www.novilist.hr/Vijesti/Rijeka/Investicija-od-800-milijuna-kuna-jedna-je-od-najvecih-u-rijeckoj-povijesti.-Radovi-pocinju-u-rujnu
 

·
Moderator
Joined
·
27,711 Posts
Dogradnja i opremanje dnevnih bolnica Opće bolnice Virovitica

Opća bolnica Virovitica je uspješno okončala EU projekt pod nazivom: „Dogradnja i opremanje dnevnih bolnica Opće bolnice Virovitica“, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 50.000.000,00 HRK iz Europskog fonda za regionalni razvoj iz Operativnog programa: „Konkurentnost i kohezija“.
Provedba projektnih aktivnosti je trajala od 08. veljače 2017. godine do 16. rujna 2019. godine dok je završno izvješće o provedbi projekta odobreno krajem siječnja 2020. godine.

Projektom: „Dogradnja i opremanje dnevnih bolnica Opće bolnice Virovitica“, uložena su financijska sredstva u dogradnju i opremanje dnevnih bolnica i dnevne kirurgije u Općoj bolnici Virovitica čime se poboljšala efikasnost i organizacija rada i to na način da je povećan broj prijema u dnevnim bolnicama, a smanjen broj prijema na akutne bolničke odjele za 14,69% što je ostvareno do kraja provedbe projekta.

U sklopu projekta dograđena je zgrada B1 koja obuhvaća operacijski blok, centralnu sterilizaciju i jedinicu intenzivnog liječenja. Također, medicinskom i tehničkom opremom, opremljene su dnevne bolnice na odjelima pedijatrije, interne medicine, oftalmologije, kirurgije, patologije i kliničke citologije, a među nabavljenom opremom se posebice ističe nabava UZV uređaja (color doppler) za pregled ultrazvuka abdomena, srca, mozga i kukova.

Projektom je osigurano provođenje tzv. „horizontalnih politika“ EU kojima se između ostaloga osigurava poštivanje načela ravnopravnosti spolova i nediskriminacije na radnom mjestu.

Ovim projektom je ostvaren doprinos Specifičnom cilju 9a2. Operativnog programa: „Konkurentnost i kohezija“ i Nacionalne strategije razvoja zdravstva za razdoblje od 2012.-2020. godine kroz povećanje kapaciteta obrade pacijenata u dnevnim bolnicama te samim time smanjenja prijema na akutne bolničke odjele kao najskupljeg oblika liječenja pacijenata.

https://zdravlje.gov.hr/vijesti/dogradnja-i-opremanje-dnevnih-bolnica-opce-bolnice-virovitica/5012

:cheers:
 

·
Registered
Joined
·
3,665 Posts
Naftalan je savršen spoj svega što gosti traže od lječilišta’

Naftalan je svjetski poznato lječilište koje primjenom terapije zemnim mineralnim uljem – naftalanom – već trideset godina pomaže oboljelima od različitih kožnih i upalnih reumatskih bolesti. Vrijedan gotovo 63,5 milijuna kuna, razvojni projekt “Naftalan 2 s unutarnjim i vanjskim bazenima” podrazumijeva gradnju vanjskog i unutarnjih bazena, bolničke kuhinje i restorana, dvorane za kinezioterapiju, polivalentnu dvoranu i bolničko parkiralište. Projekt je podržala Zagrebačka županija s 22,5 milijuna kuna, ali i jamstvima za kredit od 28 milijuna kuna koje je ustanova sama podigla u Zagrebačkoj banci.

U svijetu su poznata dva izvorišta naftalana čija su ljekovita svojstva prepoznata kod ljudi s reumatološkim i kožnim oboljenjima, u Azerbajdžanu i u Ivanić-Gradu. Imajući u vidu da je zdravstveni turizam najbrže rastući turistički sektor s godišnjom stopom rasta od 15 do 20 posto, a da se upravo u Zagrebačkoj županiji nalazi hrvatski nacionalni adut lječilišnog turizma, odlučili smo financijski te jamstvima podržati ovaj projekt – izjavio je župan Stjepan Kožić.
Više na:https://lokalni.vecernji.hr/zupanije/naftalan-je-savrsen-spoj-svega-sto-gosti-traze-od-ljecilista-18803
 

·
Registered
Joined
·
702 Posts
Radovi na na izgradnji nove zgrade Opće bolnice Bjelovar vrijedne 272 milijuna kuna idu prema planu

„Radovi su odmakli u dijelu u kojem su predviđeni u našem termin planu vezanim uz ugovor. Izvršili smo uklanjanje postojećih objekata. U fazi je još zaštita građevinske jame na način pilotiranja i otpočeli su radovi na iskopu glavne jame, odnosno glavnog objekta bolnice. Rješavamo probleme koji se javljaju, ništa neuobičajeno u zemlji se izvode izmještanja i sve ostalo i to se radi paralelno. Izmještaju se komunikacije između starog i novog dijela bolnice i s time da u četvrtom mjesecu se očekuje već početak betoniranja temeljene ploče“, ističe Hermanović.

Gradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar najveći je i najvrijedniji objekt trenutno u zdravstvu koji je krenuo u izgradnju u Republici Hrvatskoj, a nova bolnica prostirat će se na gotovo 19 tisuća četvornih metara.

„Danas imamo rutinski koordinacijski sastanak koji se održava svaki petak. Kao što ste čuli i vidjeli suradnja je izvrsna, nemamo za sada neke posebne probleme sve se rješava u hodu i dobro funkcioniramo. Gradnja bolnice je pozitivna i ljudi jedva čekaju da se bolnica izgradi i time se ostvare naše želje“, ističe ravnatelj Opće bolnice Bjelovar dr.med. Ali Allocuh.

Izgradnjom nove zgrade Opće bolnice Bjleovar bjelovarska bolnica postat će mjesto pružanja zdravstvene zaštite u novom modernom objektu 21. stoljeća za razliku od sada gdje se ona pruža u zgradama koje su građene u 18., 19. i 20. stoljeću.

„Gradnja nove zgrade Opće bolnice Bjelovar jedna je od najvećih projekata u Hrvatskoj u visokogradnji. Jasno je da praćenje istoga je ključno da se projekt napravi kvalitetno i u okviru ugovora koji je potpisan. Ono što me veseli da problemi koji i nastaju se i rješavaju. Mogu reći da projekt ide kako bi i očekivali i veseli me da prvi radovi već su završeni oni pripremni i da uskoro kreće onaj drugi dio etape, a to je radovi koje ćemo svi zajedno vidjeti – betoniranje, dizanje etaža i sve što se iza toga skriva. Obzirom da se radi o projektu u vrijednosti od 272 milijuna kuna ja sam odlučio da sukladno potrebama sudjelujem na sastancima kako bih vidio dokle smo došli i kakvi su planovi po terminima koji su pred nama. Objekt je to kao što se sada vidi jedan od najvećih objekata u gradnji u Hrvatskoj koji bi trebao preporoditi našu bolnicu i zdravstvo posebice u sekundarnom dijelu i omogućiti standard 21. stoljeća“, istaknuo je župan Bajs.

Nova zgrada Opće bolnice Bjelovar omogućit će objedinjenje svih kirurških djelatnosti te modernu novu dnevnu bolnicu i uvelike poboljšati uvjete liječenja za oko 130 tisuća osiguranika koji svoju zdravstvenu zašititu ostvaruju u bjelovarskoj Općoj bolnici. Ne treba ni posebno isticati što će to sve značiti za zaposlenike bjelovarske bolnice koji će imati mogućnost rada u novoj bolnici modernog tipa prilagođenoj standardu 21. stoljeća.
http://bbz.hr/vijesti/detaljnije/radovi-na-na-izgradnji-nove-zgrade-opce-bolnice-bjelovar-vrijedne-272-milij
 

·
Registered
Joined
·
513 Posts
Županijska bolnica Čakovec

UREĐENJE 'STARE INTERNE' Privodi se kraju veliki investicijski projekt u međimurskom zdravstvu

Radovi na rekonstrukciji i dogradnji Županijske bolnice Čakovec, Paviljona III (javnosti poznat kao „stara interna“) privode se kraju.
Značajno i važno gradilište za kvalitetniju zdravstvenu skrb pacijenata iz Međimurske županije obišao je župan Međimurske županije Matija Posavec, u pratnji ravnatelja Županijske bolnice Čakovec Tomislava Novinščaka, županijske pročelnice za zdravstvo i socijalnu skrb Sonje Tošić Grlač i glavne projektantice Renate Kovač.Projekt Rekonstrukcije i opremanja Županijske bolnice Čakovec za potrebe dnevne bolnice i dnevne kirurgije poboljšat će učinkovitost i pristup dnevnoj bolnici, Odjelu za fizikalnu terapiju, ali i dnevnoj kirurgiji. To znači kako će rekonstruirani i dograđeni objekt Paviljona III. omogućiti bolje i kvalitetnije uvjete za Odjel fizikalne medicine i rehabilitacije, Centralne dnevne bolnice s kemoterapijom, Odjel psihijatrije i Psihijatrijsku dnevnu bolnicu koja će biti premještena iz starog bolničkog zdanja izgrađenog davne 1857. godine.
Ukupna vrijednost projekta je 64.755.377,70 kn, od čega je 50.000.000,00 kuna financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj (85%) i proračuna RH (15%), a preostali dio od 14.755.377,70 kn financira Međimurska županija.
Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr.med. Tomislav Novinščak istaknuo je kako će se novim prostorima osigurati bolji uvjeti za sve liječnike, ali i pacijente koji će dolaziti na fizikalnu terapiju, radnu terapiju u dnevnu bolnicu, ali i za sve stacionarne pacijente. Ambulante će biti opremljene najsuvremenijim medicinskim uređajima, te će se podići zdravstvena usluga i uvesti nova dijagnostika. Dnevna bolnice bit će površine oko 800 m² dok će se osigurati dodatni prostori za radne terapije, izvaninstitucionalni rad s pacijentima i mnogi preventivni programi.
- Važno je spomenuti kako je naša bolnica po prvi puta izvela zahtjevnu operaciju resekcije aneurizme abdominalne aorte na čemu čestitam sjajnim liječnicima, a uskoro uvodimo i zračnu poštu koja će optimizirati i skratiti postupak komunikacije i prijenosa nalaza - kaže ravnatelj.Županijska bolnica Čakovec uvodi zračnu poštu!

Župan Matija Posavec zadovoljan je tijekom radova koji se bliže kraju te je istaknuo kako Međimurska županija u zdravstveni sustav ulaže više od 180 milijuna kuna.
- Samo u proteklih nekoliko godina izgrađen je novi Dom zdravlja, obnovljene ambulante, izgrađen paviljon za radiološku djelatnost, nabavljen uređaj za Magnetsku rezonancu, obnovljen odjel neonatologije, nabavljena brojna oprema za primarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu. Investicijom u rekonstrukciju novog bolničkog Paviljona udvostručeni su dosadašnji kapaciteti. Primjerice, prostori za fizikalnu terapiju koji koristi veliki broj naših pacijenata biti će na 750 m² površine, dakle dvostruko veći, moderniji i imat će pristupačniji ulaz. Nabavljamo novu i vrijednu medicinsku opremu, stvaramo centre izvrsnosti, uvodimo zračnu poštu, dolazi nam sve veći broj liječnika u Županijsku bolnicu Čakovec, a sve s ciljem bolje i kvalitetnije usluge u zdravstvenoj skrbi našeg Međimurja - rekao je župan.
 
101 - 119 of 119 Posts
Top