SkyscraperCity Forum banner
Status
Not open for further replies.
4001 - 4020 of 10063 Posts

·
MAZINGER ZETA
Joined
·
2,811 Posts
Probijen tunel Trsat
Do proboja tunela, dugog 858 metara stiglo se prije zacrtanog roka, što ostavlja dovoljno vremena za betoniranje i unutrašnje opremanje u Trsatu, objašnjava Zrinko Šiljeg. Radovi na zaobilaznici stat će samo za Božića i Nove godine


RIJEKA – Jučer je probijen i posljednji od ukupno četiri tunela na gradilištu riječke zaobilaznice – tunel Trsat dug 858 metara. Za svega nakoliko sekundi građevinskim strojem iskopan je i posljednji metar Trsata, pa su radnici tvrtke Hidroelektra Niskogradnja mogli proći kroz Trsat te prijeći na drugu stranu udaljenu svega 50-ak metara od temelja mosta Rječina. Riječ je o nesvakidašnjem prizoru, jer se praktično odmah iz tunela dolazi iznad ponora kanjona Rječine, gdje se gradi istoimeni most, najteži i ujedno najatraktivniji objekt na obilaznici. Jučer je prvi put i službeno potvrđeno da su dogovoreni rokovi djelomičnog skraćenja izgradnje obilaznice i to na dionici dugoj oko četiri kilometra od čvora Diračje do čvora Škurinje, koja bi trebala biti u prometu već početkom svibnja iduće godine. Predsjednik Uprave »Autoceste Rijeka-Zagreb«, Zlatko Korpar potvrdio je da su na sastanku s predstavnicima Grada Rijeke održanom neposredno prije proboja dogovoreni još neki dosad sporni detalji u projektu punog profila dionice Diračje – Orehovica.
– Konačno smo utvrdili arhitektonsko rješenje za zidove od buke, što će biti postavljenipored kolnika ceste i bit će visoki oko pet metara .Po ambicioznosti, načinu dogovaranja s predstavnicima lokalne samouprave i drugim pojedinostima ovakav projekt »bukobrana« nitko nikada ranije nije izradio u Hrvatskoj. Mi sada idemo u postupak ishodovanja građevinske dozvole za »bukobrane«, koji će biti postavljeni naknadno nakon što obilaznica već bude otvorena, kazao je Korpar pojasnivši zatim kako i dalje službeni rok za otvorenje obilaznice ostaje lipanj iduće godine. Potvrdio je kako najteža situacija ostaje na gradilištu mosta Rječina, gdje postoji određeni vremenski zaostatak na strani Katarine koju u izuzetno složenim uvjetima gradi Konstruktor iz Splita. Riječ je o izrazito nepristupačnom mjestu gdje su smješteni temelji budućeg mosta Rječina čija dužina iznosi 208 metara.
– Upravo zbog toga Konstruktor neće ići na uobičajeni kolektivni godišnji odmor kojeg uzimaju građevinari. Radit će se praktično bez prestanka s izuzetkom samih blagdana na Božić i Novu godinu. Uvjeren sam da ćemo u svibnju imati prvo slavlje zbog otvaranja obilaznice te još jedno tijekom ljeta, kazao je Korpar uz pojašnjenje da je na zamolbu predstavnika Grada Rijeka prihvaćena opcija ubrzavanja gradnje čvora Rujevica i cijele pripadajuće dionice od Diračja do Škurinja s ciljem otvaranja do svibnja. Za ljeto bi ostalo dovršenje ostatka od Škurinja do Orehovice.
Kako je naglasio Hidroelektrin voditelj gradilišta tunela Trsat Zrinko Šiljeg do proboja tunela stiglo se desetak dana prije zacrtanog roka, što ostavlja dovoljno vremena za betoniranje i unutrašnje opremanje u Trsatu, gdje je ukupno obavljeno oko 270 miniranja. Tunel je prošao ispod gusto naseljenog područja Strmice na Trsatu i to 20 do 60 metara ispod stambenih objekata.

Obilaznica duga 33 godine

Riječka obilaznica bila je od samog početka gradnje, negdje od 1976. godine, izrazito težak i složen projekt oko kojega nikada nije bilo potpunog suglasja politike i struke. Kako se sjećaju stariji građevinari iz Hidroelektre trebalo je punih 13 godina da se izgradi obilaznica. Radilo se toliko sporim tempom da se napredak godišnje znao mjeriti i u stotinama metara. Sve je postalo još teže sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća kada je stigla direktiva iz Beograda o prekidu svih cestovnih investicija u Hrvatskoj. Tada se obilaznica čak i krišom gradila. Sve je dodatno zakomplicirao i odron u tunelu Trsat u cijevi koja je sada u prometu, kojeg se zbog sigurnosti moralo sanirati. Na kraju je cijela priča dovršena 1988. godine i obilaznica je konačno otvorena. Cijela priča o natezanjima i višegodišnjem lobiranju da se krene u puni profila od Diračja do Orehovice uglavnom je poznata. Epilog će se dočekati tek naredne godine i tada će se slobodno moći zaključiti da je riječka zaobilaznica cesta čija je gradnja najduže trajala. Sve će trajati najmanje 33 godine

(Novi list)
 

·
Registered
Joined
·
129 Posts
Tehnički pregled ???

Alo dečki, kako ide tehnički pregled s dionicom Šestanovac - Ravča i Ploče - Karamatići ? Vrijeme nije nikako na ruku onima koji dovršavaju posao oko Grabovca. Hoće li biti fešte u nedjelju ili ?
Zadnja (polu)informacija koju sam dobio glasi da će otvaranje biti u PONEDJELJAK ( 22.12.) u 11 sati :nuts::lol::nuts:
Živi bili pa vidili !

Svima želim blagoslovljen Božić !
I naravno, kurčevitu 2009. godinu u svakom pogledu.

Lp,
auto_walker
 

·
Banned
Joined
·
2,692 Posts
ZABA odobrila HAC-u kredit od 70 milijuna eura za obveze prema izvođačima

ZAGREB, 16. prosinca 2008.

Hrvatske autoceste (HAC) i Zagrebačka banka (ZABA) sklopile su ugovor o dugoročnom kreditu u iznosu od 70 milijuna eura, uz jamstvo Ministarstva financija koji će se koristiti za financiranje izgradnje i održavanje autocesta, priopćeno je iz ZABA-e.

Kreditom će se financirati obveze HAC-a prema izvođačima prema programu građenja za 2008. godinu, koje se biti isplaćene do kraja godine i u prvom kvartalu 2009., doznaje se iz HAC-a.

Za tu namjenu HAC treba ukupno 200 milijuna eura, a glavninu će uz kredit dobiven od Zagrebačke banke, pokriti kreditom od 90 milijuna eura odobrenim od skupine banaka u kojoj su Erste & Steiermaerkische bank, Erste Group, Hypo Alpe Adria Bank, Privredna banka Zagreb i Hrvatska poštanska banka, doznaje se iz HAC-a u kojem nisu željeli govoriti o pojedinostima dvaju kredita.

I ministar financija Ivan Šuker danas je novinarima potvrdio kako će HAC sve svoje obveze pokriti novim kreditima u iznosu od 160 tisuća eura.

"Država podmiruje sve svoje obveze iz proračuna", izjavio je Šuker, dodajući kako država plaća sve na vrijeme iz proračuna.

To što tvrtke međusobno ne plaćaju to je stvar njihova međusobnog odnosa i tu se država ne može miješati, kazao je Šuker.

Posljednjih se dana, naime, u medijima prenosi kako je INA obustavila svoja plaćanja dobavljačima, no, iz Ine ističu kako informacije o zabrani plaćanja nisu točne.

"Zbog objektivnih okolnosti prouzročenih trenutačnom situacijom u gospodarstvu, INA nije obustavila plaćanje svojih obveza već je isključivo prilagodila plaćanje nekih obveza jer ni sama nije u mogućnosti naplatiti svoja potraživanja. Postoji određeno kašnjenje u odnosu na ugovorene valute plaćanja, ali činimo sve kako bismo zadržali određenu razinu izmirenja obveza", ističu iz Ine.

(Hina)
 

·
Banned
Joined
·
2,692 Posts
HUKA: od cestarina na autocestama u devet mjeseci 1,6 milijardi kuna prihodaZAGREB, 17. prosinca 2008.


Ukupni prihod koncesionara autocesta u Hrvatskoj od cestarina u razdoblju od početka godine do kraja rujna iznosio je 1,6 milijardi kuna (bez PDV-a), objavila je u svom biltenu Hrvatska udruga koncesionara za autoceste s naplatom cestarine (HUKA).

U odnosu na isto razdoblje prošle godine ukupan prihod četiri tvrtke koncesionara autocesta povećan je za 9,5 posto.

Najveći prihod od 981,9 milijuna kuna ostvarile su Hrvatske autoceste (HAC).

Koncesionar Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) je na istoimenoj autocesti od cestarina je u prvih devet mjeseci naplatio 405,1 milijun kuna, Autoceste Zagreb-Macelj (AZM) 124,7 milijuna kuna, Bina Istre 104,7 milijuna kuna.

Statistika HUKA-e pokazuje da su prihodi tvrtki koncesionara rasli od 3,2 posto kod HAC-a do čak 18 posto kod ARZ-a i Autoceste Zagreb-Macelj, no tako visok rast prihoda kod tih dviju tvrtki, kako se objašnjava, posljedica je u slučaju ARZ-a i proširenja koncesijskog područja od 1. rujna prošle godine i naplate cestarina i na mostu Krk i autocesti Rupa-Rijeka, a kod Autoceste Zagreb-Macelj puštanja u promet nove dionice Krapina-Macelj (u lipnju 2007.). Na blagi pak pad prihoda od cestarine tvrtke Bina Istra, za 1,1 posto, utjecala je u rujnu 2007. započeta rekonstrukcija na županijskoj cesti Novigrad-Poreč zbog saniranja mosta Antenal zbog čega su vozači koristili dionicu B-9 preko mosta Mirna, napominje se u biltenu.

Prema statističkim podacima HUKA-e, u devet mjeseci ove godine HAC je zabilježio i najveći promet, više od 24,8 milijuna vozila, ARZ 12,7 milijuna, AZM 5,07 milijuna, a Bina Istra 3,8 milijuna vozila.

Ukupno se u prvih devet mjeseci na hrvatskim autocestama dogodilo 1.926 prometnih nesreća. U 40 prometnih nezgoda poginule su ukupno 63 osobe.

Hina
 

·
The Hand of Thoth
Joined
·
999 Posts
Ovo je još uvijek mjesto i za ceste (ne samo autoceste)? Evo informacije koju prvi put čujem:

Dvije razine
Kolone ispred križanja Hrvatske mornarice i Domovinskog rata mogle bi nestati kad se ono izgradi u dvije razine. Babić govori da je u novom proračunu ‘Županijskih cesta’ prvi put predloženo 200 tisuća kuna za dokumentaciju, a vrlo vjerojatno će i Grad dodatno financirati njezinu izradu.
Cijeli članak (u vezi trenutnih radova na cestama u Splitu):
Začepilo nan Split zbog radova


Uglavnom, poznato je da se križanje Dubrovačke i Domovinskog rata planira denivelirati, a evo izgleda i ovo (koje je odmah iduće kad se ulazi u grad i jedno od najprometnijih). A planira se i podvožnjak za pješake u blizini :banana:
 

·
Banned
Joined
·
10,534 Posts
Cestarina od Osijeka do Zagreba 102 kune

Do sada su građani koji su putovali iz Osijeka prema glavnom gradu za cestarinu izdvajali 88 kuna, ali su i putovali pola sata dužeOSIJEK, ĐAKOVO - Prema planu HAC-a ova dionica Slavonike od Osijeka do Đakova trebala bi biti puštena u promet u ožujku ili travnju sljedeće godine, a vrijednost ugovorenih radova je 2,13 milijardi kuna. Puštanjem u promet nove dionice stanovnicima najvećeg slavonskog grada put do Zagreba bit će kraći za oko pola sata, a za taj komfor morat će izdvojiti čak 102 kune ili 14 kuna više nego što to čine sada kada se na autocestu uključuju u Đakovu.

Vrijednost radova

Sagrađeno je ukupno 28 objekata među kojima i 7 mostova. Gradnja autoceste Slavonika na dionici Osijek - Đakovo ušla je u završnu fazu. U ovom trenutku dionica dužine 32,5 kilometara potpuno je prohodna, odnosno asfaltirana s već drugim slojem asfalta, a na nekim je dijelovima postavljen i završni sloj asfalta, tako da bi se praktički mogla ocrtavati i horizontalna signalizacija.

- Imamo još oko tri mjeseca posla, što će ponajprije ovisiti o vremenskim uvjetima. Najviše radova trenutačno se izvodi oko čvora Osijek. Od poslova izdvojio bih radove na vanjskoj i unutrašnjoj odvodnji, pripremaju se radovi za postavljanje signalizacije te završno asfaltiranje kolničke konstrukcije, koje smo morali prekinuti zbog kišnog vremena jer se završni sloj asfalta ne smije postavljati na mokru površinu - kaže glavni inženjer iz Hrvatskih autocesta Željko Devald, s kojim smo se provezli cijelom dionicom od Osijeka do Đakova, kao prva medijska ekipa koja je to učinila.Vrlo zahtjevna dionica

Na dionici se nalazi ukupno 28 objekata, od čega je sedam mostova, tri vijadukta, jedan podvožnjak i 17 nadvožnjaka. - Tri nadvožnjaka i jedan podvožnjak koji spajaju županijske ceste već su pušteni u promet, a do kraja godine u promet ćemo pustiti i nadvožnjak preko autoceste koji spaja Čepin i Čepinske Martince.

Paralelno radimo i na rekonstrukciji lokalnih cesta oko Slavonike
Ing. Devald

Podignuta i do 5 metara

Paralelno s autocestom radimo i na rekonstrukciji okolnih županijskih i lokalnih cesta koje su oštećene pod teretom prijevoza materijala za gradnju ceste - istaknuo je Devald i dodao da je u autocestu ugrađeno oko pet milijuna prostornih metara različitog materijala, a prometnica je na nekim dijelovima podignuta čak pet metara iznad razine okolnog zemljišta.

Na ovoj trasi autoceste se nalaze i dva prateća uslužna objekta, Đakovo sjever i Beketinci, gdje će ovih dana početi i gradnja benzinskih crpki OMV-a, koji je na natječaju dobio koncesiju, a cestarinski prolazi nalazit će se kod čvorova Čepin i Osijek.

Uskoro i dionica do Belog Manastira

Dionica Osijek - Đakovo dio je autoceste Beli Manastir - Osijek - Svilaj dužine 88,6 km od granice s Mađarskom do granice s BiH kao dio europske mreže autocesta i Vc europskog prometnog koridora, koji se pruža od Budimpešte preko Sarajeva do Ploča. Na hrvatskom dijelu već je prije 13 mjeseci u promet puštena dionica Đakovo - Sredanci, a sljedeća koja bi se trebala graditi je dionica Osijek - Beli Manastir dužine 24,5 km koja uključuje i novi most preko rijeke Drave.

http://www.jutarnji.hr/hrvatska/clanak/art-2008,12,18,,145588.jl
 

·
Banned
Joined
·
2,692 Posts
18.12.2008.
NAKON PROBIJANJA SVA ČETIRI TUNELA NAJAVLJENA JOŠ VEĆA OGRANIČENJA U PROMETU NA RIJEČKOJ OBILAZNICI

Zatvaraju se Osječka i čvorovi Diračje i Škurinje

Iako još uvijek nije pripremljen precizan plan zatvaranja obilaznice, u ARZ-u naglašavaju da nije moguće obaviti pojedine građevinske radove bez obustava prometa


Zahtjevni radovi na zaobilaznici – na mostu iznad Rječine

RIJEKA – Nakon proboja svih tunela na dionici Diračje – Orehovica neće biti ukinuti termini zatvaranja obilaznice zbog miniranja, a umjesto normaliziranja prometa Riječanima slijede još veća ograničenja i još stroža zatvaranja pojedinih dijelova obilaznice za sav promet. Iako još uvijek u ARZ-u nije pripremljen precizan plan zatvaranja obilaznice, već sada je poznato da će sredinom siječnja iduće godine privremeno biti zatvorena i Osječka ulica zbog montiranja nosača nadvožnjaka preko kojeg obilaznica dolazi do tunela Škurinje. Tako se planira da bi tijekom jednog vikenda, odnosno u subotu i nedjelju u ranim jutarnjim satima u razdoblju od 7 do 10 sati Osječka bila zatvorena za sav promet. Točan termin bit će objavljen naknadno, a u ARZ-u očekuju da će unatoč iznimno velikoj prometnoj važnosti Osječke ulice, sve proteći bez težih posljedica, jer će obustava prometa potrajati najviše nekoliko sati, odnosno najviše pet sati ukupno u oba dana.

Hrvoje Ordulj, glavni inženjer za promet iz ARZ-a naglašava da bi još veće probleme svim vozačima mogla predstavljati potreba zatvaranja čvorova Diračje i Škurinje, gdje jednostavno nije moguće obaviti pojedine vrste građevinskih radova ukoliko se ne uvedu i obustave prometa.

– Hidroelektra Niskogradnja koja radi na potezu od Diračja prema Škurinju priprema prometni projekt i negdje početkom iduće godine znat ćemo preciznije što će se i kada zatvarati. U svakom slučaju postoji mogućnost zatvaranja čvora Diračje u trajanju od sedam do deset dana za sav promet iz smjera Opatije prema Škurinju. Većinu zatvaranja nastojat ćemo provodit noću s ciljem da i tada promet teče barem u jednom smjeru ili naizmjenično u oba smjera. Bit će sigurno i povremenog zatvaranja čvora Škurinje, jer se drugačije preko postojećeg kolnika ne mogu postaviti instalacije, urediti zatvorena odvodnja ili ugraditi strujni kabeli od 110 kW. Zbog gradnje čvora Rujevica postoji i opcija zatvaranja cijele dionice Diračje – Škurinje tijekom noći. Znam da su mnogi očekivali da će nakon proboja tunela protočnost prometa biti puno bolja, ali je istina, nažalost, potpuno drugačija, ističe Ordulj, dodajući kako će biti još miniranja u samim tunelima, ali i na nekim drugim dijelovima trase, što znači da termini zatvaranja obilaznice u 5, 13 i 21 sat i dalje ostaju na snazi, iako će oni vjerojatno biti rjeđe korišteni nego ranije. Promet će sigurno zakomplicirati i plan odrađivanja pojedinih radova na postojećem sjevernom kolniku između Diračja i Orehovice, gdje se neophodno mora postaviti potpuno novi sloj asfalta. Asfaltiranje će tamo početi tek kada se pusti u promet južni kolnik, čija gradnja traje, ali će primjerice daleko ranije početi opremanje nekih dijelova sjevernog kolnika, kao i betoniranje temelja za buduće zidove od buke, čija će visina iznositi oko pet metara. Sve to je još jedan razlog za povremeno uvođenje režima naizmjeničnog prometa uz regulaciju semaforima, što će neumitno stvarati veće ili manje kolone na obilaznici, a time i na ulicama Rijeke. Jednostavno rečeno, nova ograničenja, nove gužve, živciranje i čekanja u kolonama tek se nalaze pred Riječanima. Trebat će puno strpljenja da bi se dočekalo ljeto ukoliko se tijekom sezone doista završi gradnja punog profila riječke obilaznice.

D. PAJIĆ

Izvor: http://www.novilist.hr/Default.asp?...285B286028612861285E285A28632863286328592863E
 

·
Registered
Joined
·
561 Posts
^^
Mislim da je Damien37 u pravu, trebalo je biti do kraja prosinca 2008., ali je odgođeno za ožujak 2009. No svejedno, smatram da tri mjeseca odgode ništa ne znači.
No, zna li netko, hoće li se otvoriti u ponedjeljak i dio izgrađene brze ceste od Ploča?! To bi možda znao Ppero.:yes:
 

·
Registered
Joined
·
493 Posts
^^
Mislim da je Damien37 u pravu, trebalo je biti do kraja prosinca 2008., ali je odgođeno za ožujak 2009. No svejedno, smatram da tri mjeseca odgode ništa ne znači.
No, zna li netko, hoće li se otvoriti u ponedjeljak i dio izgrađene brze ceste od Ploča?! To bi možda znao Ppero.:yes:
U ponedjeljak je otvaranje, danas završavaju tehnički pregled. Pruzele su HAC do Ravče i HC brzu cestu do Ploča . Jučer sluižbeno proradio COKP Zagvozd.


:banana::banana::banana::banana:
 

·
Registered
Joined
·
493 Posts
gradilište već “diglo” cijene zemljišta i iznajmljivanja
Cvate "građevinski" turizam zahvaljujući Pelješkom mostu, radovi se nastavljaju, ali s manje novca
Na Pelješcu i neretvanskom priobalju metar četvorni zemljišta cijeni se 300 eura , a za mjesečni najam apartmana plaća se i do četiri tisuće kuna
PIŠe Stanislav SOLDO / EPEHA

‘Konstruktor’ i ‘Hidroelektra’ traže smještaj za svoje radnike
iduće četiri godine Denis Jerković / CROPIX

Unatoč financijskoj krizi, gradnja pelješkog mosta nastavit će se i u 2009., ali će se umjesto planiranih 500 milijuna kuna iz proračuna izdvojiti 300 milijuna.

Premda je za most zbog „stezanja remena“ ostalo manje novca, što će nužno prolongirati njegov završetak za puno duže razdoblje od prvobitno planiranih 48 mjeseci, na gradilištima s neretvanske i pelješke strane uvelike se radi.

Svjedoče to uz ostalo i miniranja u Brijesti iz koje se svakodnevno mogu čuti detonacije u mjestima neretvanskog priobalja. Kako doznajemo, trenutačno se rade potporni stupovi i pristupne ceste, a u tijeku je i nabava posebnih plovila te ugovaranje nabave čelika kako bi na proljeće moglo početi zabijanje nosivih pilona duž morske trase budućega mosta.

Unatoč pojedinačnim protivljenjima i osporavanjima, most kopno-Pelješac već je značajno utjecao na tržište nekretnina na Pelješcu i neretvanskom priobalju, gdje se metar četvorni zemljišta cijeni i do 300 eura.

Osim toga, iznajmljivači soba i apartmana idućih godina ne bi trebali imati problema s iznajmljivanjem svojih objekata jer se očekuje dolazak više stotina radnika iz čitave Hrvatske.

Za sljedeće četverogodišnje razdoblje izvođači radova na mostu, “Konstruktor” i “Hidroelektra”, za svoje radnike već su počeli tražiti smještaj u hotelima, apartmanima i privatnim kućama u neretvanskom priobalju. Navodno se za iznajmljeni apartman mjesečno može zaraditi i do četiri tisuće kuna uz uvjet da se sklopi dugoročni ugovor o najmu.

Radnici će se, doznajemo, smještati u lošijim objektima i bungalovima turističkog naselja Klek, dok se za inženjere i šefove gradilišta traži nešto bolji smještaj u apartmanima. Tako bi sljedećih godina dok traje gradnja mosta jedini turisti u neretvanskom priobalju mogli biti građevinski radnici.http://www.slobodnadalmacija.hr/Dub...Type/ArticleView/articleId/34868/Default.aspx
 

·
glavoč
Joined
·
7,714 Posts
NA ISTARSKOM IPSILONU ZBOG LOŠEG VREMENA I STALNIH KIŠA NISU OBAVLJENI SVI PREDVIĐENI RADOVI

Danas se otvara Ipsilon od Kanfanara do Pule

Budući da se miniranja velikih usjeka ne mogu obaviti u dva sata, koliko je planirano zatvaranje prometa, vjerojatno će se početkom iduće godine Ipsilon morati opet zatvoriti na neko vrijeme


KANFANAR - Danas od 12 sati ponovno će biti puštena u promet dionica Ipsilona od Kanfanara do Pule. Zbog lošeg vremena i stalnih kiša, graditelji iz hrvatske podružnice francuskog Bouyguesa i njihovih kooperanata nisu mogli obaviti sve predviđene radove. U četiri radna tjedna, koliko je bila zatvorena cesta, obavljena su probna miniranja na trasi kolnika koji će se graditi uz postojeći. Njima je utvrđeno koje su vrste stijena u usjecima i što graditelje očekuje na trasi. Nisu, međutim, obavljena gruba miniranja velikih usjeka jer je to naprosto onemogućilo loše vrijeme.
- Budući da se u velikim usjecima, kakvih ima na trasi od Kanfanara do Pule, gruba miniranja i odvoženje materijala ne mogu obaviti u dva sata, koliko je planirano zatvaranje prometa, vjerojatno ćemo početkom iduće godine morati ovu dionici opet zatvoriti na neko vrijeme, kaže direktor koncesionara Bina-Istre David Gabelica.
Jučer su se koncesionari i graditelji dogovarali kako će nadoknaditi izgubljeno vrijeme jer do turističke sezone 2012. Ipsilon od Umaga do Pule i od Kanfanara do Rogovića mora biti izgrađen kao autocesta. Izvjesno je da će se najveći dio miniranja usjeka morati obaviti u siječnju i veljači iduće godine, kada je promet na Ipsilonu najslabiji, pa se može usmjeriti na okolne ceste i alternativne pravce. Do tada se moraju obaviti grubi građevinski radovi da bi se otvorilo gradilište i da se promet na duže vrijeme ne bi morao prekidati pred i u tijeku turističke sezone.
Gabelica veli da je zbog visokih usjeka na zapadnom kraju Ipsilona upravo dionica Kanfanar - Pula najveći zahvat za graditelje. Od Kanfanara do Umaga je manje usjeka, a više nasipa pa će trebati manje miniranja, koje neminovno nosi zatvaranje prometa. Na toj dionici se još otkupljuje zemljište. Budući da je i tu puno državnih parcela, očekuje se da će se postupak brzo dovršiti.
Bina-Istra očekuje od će do kraja godine dobiti prve građevinske dozvole za pojedine dijelove dionice od Kanfanara do Umaga, a početkom iduće godine i preostale. Radovi na ovoj dionici će tako započeti u ožujku iduće godine. Na dionici Kanfanar - Rogovići, na kojoj su također visoki usjeci, radovi će započeti u jesen iduće godine, nakon turističke sezone
Od ponovnog otvaranja gradilišta na Ipsilonu građevinska baza Bouyguesa u Kanfanaru je zaposlila 50 radnika. Na gradilištu je trenutno angažirano 20-ak kooperantskih tvrtki i obrta, tako da u gradnji sudjeluje stotinjak radnika. U Bouyguesu naglašavaju da najprije angažiraju kooperante iz Istre, a tek ako nemaju potrebnu opremu dolaze i oni iz ostalih krajeva Hrvatske. Kad se budu otvorila sva gradilišta, očekuje se zapošljavanje novih radnika i angažiranje dodatnih kooperanata, tako da će na gradilištu raditi oko 300 radnika.

A. POKRAJACčlanak i slika Glasa Istre
 

·
Fight multinazism!
Joined
·
1,429 Posts
Ima u današnjem Večernjaku reportaža o radovima na A1 i otvorenju, vjerojatno u ponedjeljak. Danas je vrijeme u Dalmaciji bilo sunčano i to će sigurno pogodovati radovima.
 

·
con los terroristas
Joined
·
14,692 Posts
Ovo mi je komično kako je odma ispod ove slike (vjerojatno najnezahtjevnija dionica u državi) taj podnaslov :D

A članak ispod na slici pokazuje ove "planinare" na riječkoj obilaznici :lol:

Da ne budem skroz OT - zar nije Osijek-Đakovo trebala bit gotova do kraja ove godine?
upravo to sam i ja zamijetio i mislio postati isti post kao i ti, ali si me preduhitrio. prenebulozno.
 
4001 - 4020 of 10063 Posts
Status
Not open for further replies.
Top