SkyscraperCity banner

Koje nacionalne ili parkove prirode ste posjetili?


  • Total voters
    34
  • Poll closed .
21 - 37 of 37 Posts

·
Moderator
Joined
·
27,956 Posts
Kopački rit

U okviru projekta „Prezentacijsko edukacijski centar Tikveš“, završen je otvoreni postupak javne nabave za izvođenje građevinskih radova, a Ugovor za obnovu, adaptaciju, rekonstrukciju, gradnju i video nadzor Prezentacijsko edukacijskog centra Tikveš u vrijednosti 17.567.063,40 HRK potpisan je s tvrtkom TEH-GRADNJA d.o.o iz Zagreba. Rok za provedbu radova je 18 mjeseci.

 

·
Registered
Joined
·
774 Posts
Bio sam za vikend u PP Papuk! Prelepo je, evo jednog jesenjeg kolaza od mene sa izletista Jankovac!



Jedino, cena u domu, auuuu pa skuplje je od Francuskih Alpa, 8 EUR za caj je previse!
Svaka casta na urednosti, sredjenosti, ali papreno!
 

·
Registered
Joined
·
2,162 Posts
Jedino, cena u domu, auuuu pa skuplje je od Francuskih Alpa, 8 EUR za caj je previse!
Svaka casta na urednosti, sredjenosti, ali papreno!
Cisto sumnjam da je tolika cijena, jer toliko nije niti u Dubrovniku.
Mozda je krivo sracunato u €, a u kunama dobro. :eek:hno:
 

·
Registered
Joined
·
774 Posts
Trazim cenovnik na sajtu, ali ne nalazim, tako da ne mogu ni dokazati, nemam ni racun sacuvan, ali nebitno.. :dunno:
Bitno da je gore prelepo i da cu doci ponovo!:)
 

·
Moderator
Joined
·
27,956 Posts
Papuk puno ulaže i kroz 10 godina će biti jedan od najbolje opremljenih parkova prirode/nacionalnih parkova u Hrvatskoj, a i turista svake godine ima sve više pa je super što si došao sad kad je to sve još u začetku.

Već sada bude gužva tijekom proljeća, ljeta i jeseni pa preporučam svima da u tom periodu razmisle o dolasku na Jankovac odmah ujutro. Ja kad sam išao sam krenio oko 8 iz Osijeka i prije 10 sam bio gore i već je pola parkirališta bilo zauzeto, kasnije je gotovo nemoguće pronaći.
 

·
Moderator
Joined
·
16,660 Posts
Discussion Starter #29
Ja s ekipom znam otići na planinarenje. Kad se vraćamo poslijepopode sve bude puno. Oni u kafiću/restoranu gore od posla. Još sad kad je asfaltirana cesta ljudi više dolaze.
 

·
Moderator
Joined
·
27,956 Posts
Zapravo je samo Jankovac kritičan, ostali lokaliteti ili nisu dostupni autom ili imaju dovoljno parkirališta.
 

·
Registered
Joined
·
774 Posts
@Rocky031

Mi smo planinari iz BG, bili smo u Kutjevu sad za vikend (to se ide svake godien kad je Mratinjski dani, ja sam prvi put isao) i u ponedeljak je praznik neradni dan u Srbiji bio, pa smo u ponedelajk isli na Jankovac, peske iz sela Velika poucnom stazom do Jankovca, sve je super, table koje su postavljene usput su odlicne, razgledni stub na vrhu Nevoljas. I onda jos grofovom stazom od Jankovca u krug.
Autobus (30 mesta) se popeo iz Velike, pa smo sisli busom dalje za Pozegu..na rucak u krcmu Gavran u centru, preporucujem, odlicna hrana, a jeftinooo, i ljubazni su!
 

·
Registered
Joined
·
774 Posts
@Semper Fidelis

Nije asfaltirano od Velike sve do Jankovca, ima i makadama, ali prosao je i bus od 30 mesta tako da je dobar put.

Mozda je komplet asfalt sa severne strane..to ne znam..
 

·
Moderator
Joined
·
27,956 Posts
@Semper Fidelis

Nije asfaltirano od Velike sve do Jankovca, ima i makadama, ali prosao je i bus od 30 mesta tako da je dobar put.

Mozda je komplet asfalt sa severne strane..to ne znam..
Asfaltirano je sa sjeverne strane, odnosno strane koja se nalazi na području Virovitičko-podravske županije. Požeško-slavonska županija tek treba svoj dio urediti.
 

·
Moderator
Joined
·
27,956 Posts
PROJEKT NATURAVITA
Za godinu dana razminirano 25,3 četvorna kilometra




Hrvatski centar za razminiranje ovih je dana Hrvatskim šumama i Javnoj ustanovi Park prirode Kopački rit predao i posljednje dvije potvrde o isključivanju iz minski sumnjivog područja, čime je u cijelosti završeno razminiranje šuma i šumskog područja predviđenog za obnovu unutar projekta Naturavita.

Riječ je o projektu koji se provodi unutar granica zaštićenih područja što uključuju PP Kopački rit i Posebni zoološki rezervat kao i Regionalni park Mura - Drava - Dunav. Podsjetimo da je projektom Naturavita predviđena obnova i zaštita šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji te revitalizacija zapuštenih i ratom degradiranih šumskih područja zaštićenih ekološkom mrežom Natura 2000 i Ramsarskom konvencijom. Da bi se, međutim, moglo pristupiti tom poslu, bilo je potrebno obaviti razminiranje 5,97 četvornih kilometara šuma i šumskog zemljišta na području Parka prirode Kopački rit te 19,37 četvornih kilometara u Regionalnom parku Mura - Drava. Naime, veliki dio projektnog područja bio je, kao izravna posljedica Domovinskog rata, onečišćen minama i minsko-eksplozivnim sredstvima, zaostalim iz rata, koja su sprječavala pristup i pripremu te provedbu sustavnog i dugoročno održivog upravljanja ovim prostorom koji se u cijelosti nalazi na području Osječko-baranjske županije. Upravo zbog te činjenice razminiranje ovog područja bilo je nužan preduvjet za njegov daljnji održivi razvoj.

Izdane potvrde
Nakon provedene geodetske izmjere te završne analize izdane su potvrde o isključenju područja iz minski sumnjivog prostora, prema svim ugovorima za područje ukupne veličine 25,3 četvorna kilometra, čime su te površine isključene iz minski sumnjivog područja te su vraćene zajednici na uporabu. Ukupno je utvrđeno pet zasebnih cjelina te je za svaku izdana potvrda o isključenju iz minski sumnjivih područja:

JU Park prirode Kopački rit – površine 5.975.875 četvornih metara, Desna obala rijeke Drave – površine 2.651.371, Dravica I – površine 6.532.301, Veliko polje – Biljski rit – površine 4.884.625, Bezdan – Topolik – površine 5.299.511.

- Iako je realizacija dijela projekta koji se odnosi na razminiranje predviđena u trajanju od tri godine, poslovi razminiranja, uz poštovanje vrlo restriktivnih mjera zaštite prirode, dovršeni su u samo godinu dana, zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima, ali i angažiranoj dinamici izvoditelja poslova te profesionalnosti njihovih kapaciteta, ponajprije pirotehničara. Poslove razminiranja obavljali su gotovo svi kapaciteti svih pravnih osoba ovlaštenih za obavljanje poslova razminiranja u Republici Hrvatskoj – kazao je za Glas Slavonije Nikša Bogdanić, načelnik Hrvatskog centra za razminiranje. Poslovi razminiranja financirani sredstvima iz ovog projekta obavljeni su prema pet idejnih planova Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a, čija je cijena ugovora o razminiranju sklopljenih kroz otvoreni postupak javne nabave iznosila 250.269.729,37 kn.

Na pet projektnih cjelina razminirano je 25.309.455 kvadratnih metara površina, odnosno 100 posto ukupno predviđene površine, pronađeno je i uništeno 5611 eksplozivnih ostataka rata, od čega 1762 protupješačke mine, 3103 protuoklopne mine te 746 komada različitih neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Daljnja provedba projekta nastavlja se do 2023. godine.

Nakon razminiranja provest će se biološka obnova šuma na 1021 hektaru i poboljšat će se protupožarna zaštita šuma te povećati razina očuvanja kakvoće vode i o vodama ovisnih ekosustava kroz uspostavu sustava monitoringa i izradu Studije o revitalizaciji vodenih ekosustava poplavnog područja Parka prirode Kopački rit te će se podizati svijest o važnosti biološke raznolikosti.

Projektom se omogućava adekvatno upravljanje zaštićenim područjima te održivo korištenje prirodnih resursa na osnovi usluga ekosustava. Na taj način pridonijet će se održivom gospodarskom razvoju dunavsko-dravske regije unutar koje se na području Osječko-baranjske županije posebno ističe vrijednost područja Parka prirode „Kopački rit“ - 1993. godine proglašenog međunarodno značajnim močvarnim područjem, zaštićenim upravo na temelju Ramsarske konvencije.

Projektno partnerstvo za pripremu i provedbu projekta čine: Hrvatske šume d.o.o. (korisnik projekta) Ministarstvo unutarnjih poslova (Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a), Hrvatske vode, Javna ustanova „Park prirode Kopački rit“ i Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske.

http://www.glas-slavonije.hr/426778/3/Za-godinu-dana-razminirano-253-cetvorna-kilometra
 

·
Moderator
Joined
·
27,956 Posts
Podzemni grad u srcu Velebita: razvoj cjelogodišnjeg održivog i sigurnog aktivnog turizma u NP Paklenica i širem velebitskom području






Kako je to nekada izgledalo:

 
21 - 37 of 37 Posts
Top