SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 100 Posts

·
HAL9001
Joined
·
1,560 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
[Croatia] - Old photos, before the wars...

Ovo je prvi thread koji otvaram, pa ako sam što zeznuo, molim da me upozorite. Ukratko, stavljajte starije slike, prije jednog od zadnjih ratova.
Evo, za početak, nekoliko slika Zadra prije drugog svjetskog rata.

ZADAR / ZARA (Narodni trg / Piazza dei Signori)


ZADAR / ZARA (Kavana Central / Café Centrale)


ZADAR / ZARA (Nova riva)


ZADAR / ZARA (Nova riva)
 

·
glavoč
Joined
·
7,714 Posts
Ajde da se i ja pridružim s Pulom! :)

Prvo, Forum. Za vrijeme Austrougarske, pa za vrijeme Italije:Danteov trg, također u dva dominantna perioda:Ulica Sergijevaca:Riva uz zid brodogradilišta vodi prema Stoji i Verudi (austrougarskoj Novoj Puli):

Pogled iz Dobriline prema Monte Zaru i tamošnji park:Giardini i Portarata:Riva, pored zgrade Admiraliteta:Pulska luka i zgrada luke za hidroavione:Željeznički koldvor početkom stoljeća:Istočna strana Giardina u istom vremenu:Palača nadvojvode Karla stjepana, uništena u savezničkim bombardiranjima krajem WW2 i Dobrilina ulica na spoju s Arsenalskom:Ulica Vladimira Gortana, iliti ga, u doba Italije, Alla Stazione::cheers: :cheers: :cheers: :cheers:
 

·
glavoč
Joined
·
7,714 Posts
Evo još par slika..

Dvojna vrata (Porta Gemina), Carrarina ulica:Kasarna KK Marine:Uspon sv. Stjepana (bivša Slavka Grubiše) vodi s Portarate na Kaštel, paralelno s Giardinima:Središnja tržnica, Narodni trg (Piazza Giuseppe Verdi)Početak Rive:

 

·
glavoč
Joined
·
7,714 Posts
Nisam znao da je Pula imala tramvaj?! Grad na slikama izgleda fenomenalno!!!
Ha, koja telepatija, napisao post u isto vrijeme.. :nuts: Drago mi je da ti se sviđa! :) Treba uzeti u obzir da je Pula u to vrijeme sa više od 60.000 stanovnika bila drugi grad na teritoriju današnje Hrvatske, pa je zato i tako velebno građena. Al WW1 i WW2 su nas dokrajčili, Pula je '47. imala svega malo više od 20.00 ljudi.. :eek:hno: Tek smo nedavno ponovo premašili brojku od 60.000 u samom gradu (2007. ima 67.803). Srećom, dobar dio najvećih i najljepših zgrada je sačuvan, ali nepovratno je nestalo više desetaka blokova, a još toliko ostalo krezubo. Ipak, unazad nekoliko godina se to polako popunjava..

Je, imala je električni tramvaj od 1904. Nekoliko linija preko cijelog grada, od željezničkog kolodvora i Šijane na sjeveru, pa skroz do Stoje na jugu (to je oko 10 km udaljenosti) i isprepleten centar.. Al ukinut je 1934. i od tada Pulom voze samo autobusi.. Doduše,u zadnjih par godina se naveliko priča o ponovnom uvođenju tramvaja, za početak kao poveznice Katarine, Vallelunge i Monumenta (gdje niče pola ukupnih Brijuni Rivijera kapaciteta) i centra grada. Živi bili pa vidjeli.. :dunno:
 

·
HAL9001
Joined
·
1,560 Posts
Discussion Starter · #9 ·
Bilo bi super da ih opet uvedu. Volim tramvaje. Zadar je u 1930-ima imao dvostruko manje stanovnika, a sad ih ima više?! Znao sam da je i Pula naje... u ratu, ali količina štete me iznenadila, to se stvarno rijetko spominje po medijima.
Ukratko, popuši Pula, naraste Rijeka - popuši Zadar, naraste Split. :lol:
 

·
glavoč
Joined
·
7,714 Posts
^^ Meni su tramvaji isto dobri, iako više preferiram autobuse. Brži su i fleksibilniji. Ali, zagađuju i nisu toliko lijepi kao tramvaj.. A i ako ih uvedu, i dalje će biti dijelova grada u koje će oni teško stići (npr., Vidikovac - 10.000 stanovnika, a najstrmiji uspon u gradu)..

Razaranja se rijetko spominju jer je Pula, ne znam zašto, hrtovskim glavešinama očito nezanimljiva tema. Da bi mi stigli na dnevnik treba ili esplodirat plinovod, ili neko slavan stići u arenu. Ostalo je van dometa njihove pažnje do te mjere da je, primjerice, na dan srednjoškolskih prosvjeda Pula izostavljena iz popisa gradova u kojima su se prosvjedi održali (a bilo ih je ukupno 4 ili 5), iako se u Puli skupilo tisuću učenika.

Šta se tiče odnosa PU-RI i ZD-ST, dobro si to primijetio! :lol: Ma, (pre)stići ćemo mi njih kad - tad. :D

edit: još nešto o razaranjima: svi dijelovi grada koji se nalaze na slikama danas su isti kao i u trenutku fotografiranja, osim palače nadvojvode Karla Stjepana (danas je tamo zgrada centralne pošte) i zadnje slike na kojoj je uhvaćen početak Rive (na mjestu prve dvije zgrade danas je socijalistčki soliter).
 

·
HAL9001
Joined
·
1,560 Posts
Discussion Starter · #13 ·
Zadar

Nova riva. Danas postoji samo ova zgrada desno, bivši hotel Bristol.


Bivši most. Umjesto njega je danas pješački most iz pedesetih.


Osim Sv. Donata u pozadini i zvonika katedrale, ostale građevine danas ne postoje.


Mletački lavovi na Muraju, uništeni nakon 1945. kao simbol fašizma :eek:hno:


Ovo mi je uzelo dosta vremena da bih otkrio gdje se nalazilo jer NIČEG na ovoj slici danas nema. Za one koji znaju Zadar: ulica paralelno s novom rivom.
 

·
Juicy Juice
Joined
·
994 Posts
evo da pridonesem malo nekadasnjeg Zagreba:

Panorama iz 1926. godine:


Motiv iz starog grada (danas Tkalciceva ul.)


Stara renesansna katedrala prije potresa:
I "nova" u izgradnji:


Trg bana Jelacica 1890. godine:


Trznica ispred katedrale:


Bregovita ulica (na mjestu danasnje uspinjace:


Trg burze:


Zagrebacki glavni kolodvor 1908. godine:


Mirogoj 50-tih godina:


Praska ulica:


Radiceva ulica s Neboderom:


Savska cesta:


Zagrebacka pivovara:


Zagrebacki "doube decker":


Eto.
 

·
Banned
Joined
·
10,534 Posts
Pitanje za Dubarta i Kebru!

Jesu li razaranja Zadra i Pule u WW II posljedica savezničkog ili njemačkog bombardiranja ili su obje strane dale svoj "obol"??

Btw, šteta za tolike lijepe građevine i kvartove koje više nikada nećemo moći gledati uživo u izvornom obliku!

Posebice sam iznenađen ovim Kebrinim informacijama za Pulu, da je Pula faktički bila drugi grad u to vrijeme na teritoriju današnje RH po broju stanovnika. S tog aspekta nekadašnje veličine grada i značaja koji su imali, neminovno mi se nameće povlačenje paralele između Pule i Varaždina.
 

·
Kutinainen
Joined
·
5,231 Posts
Posebice sam iznenađen ovim Kebrinim informacijama za Pulu, da je Pula faktički bila drugi grad u to vrijeme na teritoriju današnje RH po broju stanovnika..
pula je sa skoro 60 spala na samo 19 tisuća poslije rata.. ;)..recimo 1910. pula je imala stanovnika kolko ih ima danas (60 tis.),a zagreb je tad imal 70 tis. !! znači,pula ne sam da je bila 2. po veličini grad,nego je skoro bila veća od zagreba !
 

·
HAL9001
Joined
·
1,560 Posts
Discussion Starter · #18 ·
Pitanje za Dubarta i Kebru!

Jesu li razaranja Zadra i Pule u WW II posljedica savezničkog ili njemačkog bombardiranja ili su obje strane dale svoj "obol"??
Za Pulu ne znam, ali Zadar su sredili isključivo saveznici, osobito Britanci. U početku jer je bio talijanski teritorij, a nakon kapitulacije Italije zato što su ga Nijemci okupirali, koji su došli na gotovo, a grad je bio gotovo potpuno napušten.
 

·
glavoč
Joined
·
7,714 Posts
Pitanje za Dubarta i Kebru!

Jesu li razaranja Zadra i Pule u WW II posljedica savezničkog ili njemačkog bombardiranja ili su obje strane dale svoj "obol"??

Btw, šteta za tolike lijepe građevine i kvartove koje više nikada nećemo moći gledati uživo u izvornom obliku!

Posebice sam iznenađen ovim Kebrinim informacijama za Pulu, da je Pula faktički bila drugi grad u to vrijeme na teritoriju današnje RH po broju stanovnika. S tog aspekta nekadašnje veličine grada i značaja koji su imali, neminovno mi se nameće povlačenje paralele između Pule i Varaždina.
Pulu su vojno razorili isključivo saveznici. Točnije, Britanci. Na sve ostale načine ju je uništila Italija. No to sada nije tema.. :) Da pojasnim: Ko pozna Pulu, znat će kako izgleda njen zaljev. Za one koji ne znaju, duž njega su se od jugozapada prema sjeverozapadu smjestila izuzetno jaka industrijska postrojenja, pa arsenal, pa brodogradilište, pa luka, pa vojni kompleksi na Vallelungi i Katarini. Imajući na umu to, te činjenicu da je Pula u doba ww2 bila u sastavu fašističke Italije i, nakon talijanske kapitulacije, pod upravom nacističke Njemačke, jasno je na šta su ciljala saveznička bombardiranja i zašto ona dolaze upravo sa savezničke strane. Glavni problem je u tome šta su savezničke bombe, osim tih vojno-lučko-industrijskih kompleksa (kakvi su vojni cilj u svakom ratu), sa zemljom sravnile i ogroman dio blokova koji su se nalazili neposredno uz zaljev. Greškom ili slučajno, to je drugo pitanje.. Bombardiranja su inače bila neviđenog intenziteta i učestalosti, a konačno su prekinuta oslobođenjem grada 5. maja '45., kada su partizanske jedinice ušle u grad.
Danas je jedan dio tih blokova ponovo izgrađen, a dio je pretvoren u parkove (Park maršala Tita, Park Grada Graza, Park kralja Petra Krešimira IV....). Iako, u zadnje vrijeme pritisci konzervatora na popunjavanje tih nepopunjenih prostora nakadašnjih blokova su sve jači, pa je takav plan zacrtan i u GUP-u. Vidit ćemo šta će od toga biti.. :dunno:

Ovom se temom inače naveliko bavi i arhitekt i urbanist Franc Ancelj u svojim kolumnama u Glasu Istre. Budući da ih sve čuvam, mogu ih mejlati zainteresiranima.

Šta se tiče broja stanovnika, to je fakt. 60.000 početkom 20.stoljeća (zg 70.000), a 70.000 danas. Nažalost, trebalo nam je 45 godina da se 1991. vatimo di smo bili..

I da prokomentiram usporedbu VŽ-PU. Složio bih se u onom segmentu koji se tiče opadanja važnosti i položaja, ali ako se ona promatra u kontekstu unutarnje povijesti i razvoja svakog od gradova. Međusobna usporeba i nema puno smisla, budući da je Pula u to vrijema bila neusporedivo značajniji grad od Varaždina (koji je imao petnaestak tisuća stanovnika), jer je ona bila grad od iznimnog značaja za čitavu Monarhiju (bilo je svega nekoliko gradova u Austr-Ugarskoj koji su bili veći od Pule), dok je značaj Varaždina kroz čitavu njegovu povijest ipak bio sveden samo na prostore Banske Hrvatske.

Eto, opširan sam bio, al nisam mogao skratiti.. :)
 
1 - 20 of 100 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top