SkyscraperCity banner

2601 - 2620 of 2628 Posts

·
Registered
Joined
·
3,644 Posts
Erste kreditira ACI sa 100 milijuna kuna

ZAGREB - ACI d.d. prihvatio je ponudu Erste&Steiermärkische Bank d.d. za odobrenje dugoročnog investicijskog kredita u svrhu financiranja projekta rekonstrukcije i dogradnje ACI marine Rovinj u iznosu od 100.000.000,00 kuna uz EUR čvrstu valutnu klauzulu.

Trenutno se u akvatoriju, pod morem, odvija bušenje i podizanje armirano-betonskih pilota, odnosno nosivih stupova nadmorskih dijelova konstrukcije glavnog lukobrana, obalnog zida te sekundarnog lukobrana s pristupnim gatom. Na pilote se montiraju armirano betonski element, takozvane naglavnice nadmorskog dijela konstrukcije. Ujedno se i nasipava dio između naglavnica obalnog dijela konstrukcije, a u podmorju dio produžetka glavnog lukobrana.

Investicija u kompletnu rekonstrukciju ACI-jeve marine Rovinj vrijedna je oko 150 milijuna kuna. Očekuje se da će biti otvorena u srpnju.


http://www.seebiz.eu/erste-kreditira-aci-sa-100-milijuna-kuna/ar-170786/
 

·
Moderator
Joined
·
47,381 Posts
Rapskoj plovidbi predan novi trajekt "Četiri zvonika"U brodogradilištu tvrtke Dalmont u Kraljevici u petak je Rapskoj plovidbi predan novi trajekt vrijedan oko 7,8 milijuna eura, a kuma broda je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, koja mu je nadjenula ime "Četiri zvonika".

Trajekt "Četiri zvonika" naziv je dobio po četiri zvonika smještena u staroj rapskoj gradskoj jezgri. Povezivat će Mišnjak na Rabu i Stinicu, na liniji za koju je Rapska plovidba dobila desetogodišnju koncesiju. Uz liniju Stinica - Mišnjak, Rapska plovidba održava i međužupanijsku liniju Rab - Lun (na Pagu), koja je manje rentabilna, pa ju financijski podupiru dvije pripadajuće županije.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kazala je da je još prije nekoliko godina malo tko vjerovao u budućnost hrvatske brodogradnje, no da smo se uz preustroj, uz pomoć Vlade i vrijedan rad svih radnika uspjeli izdići.

Naglasila je da se hrvatska brodogradnja prilagodila i da je spremna prilagođavati se potrebama naručitelja. Ocijenila je da je brodogradnja jedan od zamašnjaka razvoja, da je izvozno orijentirana te da ostvaruje izvoz od 500 do 700 milijuna dolara na godinu i pridonosi uravnoteženju vanjskotrgovinske i platne bilance države.

Naglasila je da je hrvatska brodogradnja deseta u svijetu i treća u Europi. Po njenim riječima, u knjizi narudžbi hrvatskih brodogradilišta sada ima 39 plovnih objekata, ukupno vrijednih 1,84 milijarde dolara, od kojih je 96 posto namijenjeno izvozu.

"Držim to jednim od prioriteta hrvatske ekonomske politike i trajnom obvezom hrvatske Vlade i sviju nas," kazala je i nastavila da "ni danas, gotovo pet godina nakon privatizacije velikih brodogradilišta, za čije poslovanje velika odgovornost počiva na novim vlasnicima i upravama, država nije u cijelosti slobodna od odgovornosti za ovaj sektor."

Dodala je da je Vlada dužna i dalje pažljivo pratiti procese restrukturiranja i djelovati kada je potrebno.
Predsjednica je navela i podatke po kojima je lani u Hrvatskoj isporučeno 10 brodova, što je ispod kapaciteta, budući da se u najboljim godinama isporučivalo i do 20. Naglasila je da će se važnost brodarstva povećavati, da Hrvatska u tome može imati važnu ulogu te da uspjeh svakog posla ovisi u velikoj mjeri o kvaliteti i stručnosti.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da kraljevičko brodogradilište ide pravim putem, da mu je Vlada produljila koncesiju te da će vlasnik u dvije faze do 2029. uložiti 130 milijuna kuna. Naglasio je da se za održavanje linijskog obalnog prometa na godinu izdvaja 310 milijuna kuna te da je završen natječaj za koncesioniranje 40 linija.

Sve te linije dobili su domaći brodari, iako je natječaj bio međunarodni, rekao je naglasivši da je to uspjeh hrvatskih brodara, pomorskog sustava, kao i hrvatskih brodograditelja. Butković od Uprave Jadrolinije očekuje raspisivanje natječaja i pokretanje izgradnje novih brodova, koji se, kako je rekao, mogu izgraditi u Hrvatskoj

Trajekt može prevesti oko 600 putnika i 100 vozila. Ima 7 ili 8 članova posade. Novac za njegovu izgradnju osiguran je iz vlastitih sredstava Rapske plovidbe, te zajmova HBOR-a i poslovnih banaka. Projektirao ga je riječki "Navis consult". Predsjednica je spomenula i da je Dalmont nastavio brodograđevnu djelatnost u Kraljevici, da je u njemu zaposleno 155 ljudi, a radi još pedesetak kooperanata, te je Rapskoj plovidbi čestitala 55. godinu postojanja.

http://radio.hrt.hr/radio-rijeka/clanak/rapskoj-plovidbi-predan-novi-trajekt-cetiri-zvonika/164544/
 

·
Moderator
Joined
·
9,764 Posts
:cheers2:

http://www.kastela.org/novosti/aktualnosti/34272-prvi-smo-zavirili-u-novi-jedrilicarski-i-poslovni-centar-s-bazenom-foto

Zavirili smo u novi jedriličarski i poslovni centar s bazenom (FOTO)Prema procjenama, još dva tjedna potrebno je za završne radove kako bi jedriličarski centar te poslovni centar sa zatvorenim bazenom Marine Kaštela zasjali u punom sjaju te otvorili svoja vrata svim budućim korisnicima.
...
Ovo je centar koji će raditi tijekom cijele godine, a za rad u njemu interes su već pokazali jedriličari sa sjevera, iz Rusije i Finske, koji planiraju tu trenirati tijekom zimskih mjeseci. Centar ima sve što je jedriličarima potrebno te sve što jedan centar treba imati za organizaciju velikih međunarodnih regata – ustvrdio je direktor razvoja Marine Kaštela, Miran Tomasović, koji nam je u ovom obilasku bio domaćin.
A, osim standardnih sanitarnih čvorova i garderoba, u centru su i prostorije za suce, prostorija za sušenje jedara, prostor za teretanu, veliki hangar visine 9 metara na 300 metara četvornih, ali i veliki restoran, mini bar...
...
Bazen, prvi veliki natjecateljski bazen, na ovom području, nakon bazena na splitskom Poljudu, dug je 25 metara, a širok 18 metara. Najveća dubina mu je 2,25 metara, najplići je na 1,55 metara, a uz njega postoji i mini, dječji bazen.
Za našeg posjeta temperatura u bazenu iznosila je oko 26 stupnjeva, a da voda bude topla i potpuno bistra, ispod bazena, koji se nalazi na prvom katu objekta, nalazi se cijeli niz postrojenja za grijanje, filtriranje, doziranje potrebnih dezinfekcijskih sredstava, bazeni za pretakanje vode i drugo.
Tu su i garderobe s velikim brojem ormarića, sanitarni čvorovi, dvije saune u sklopu welness centra...
I ovaj objekt imat će svoj restoran – pizzeriju i druge sadržaje kako bi korisnici bazena, uz rekreaciju imali i mjesto za dodatno opuštanje. 

·
Registered
Joined
·
3,644 Posts
TKON – Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u Tkonu će s ravnateljem Središnje agencije za financiranje programa i projekata EU Tomislavom Petricom i ravnateljem Županijske lučke uprave Zadar Davorom Škibolom potpisati ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju trajektne luke Tkon. Riječ je o prvom projektu Županijske lučke uprave koji će se financirati bespovratnim sredstvima EU u iznosu od 32,6 milijuna kuna. Njime je predviđena izgradnja gata s dva veza, ukrcajno-iskrcajnog prostora, platoa pristaništa, podmorskog propusta te platoa ukrcajnog čekališta i parkirališta. Ministar Butković će također s ravnateljem Županijske lučke uprave Zadar potpisati četiri sporazuma, kojima će se dodijeliti ukupno 8 milijuna kuna za projekte sanacije i rekonstrukcije u lukama Turanj, Petrčane i Mandre (10,00 sati, zgrada Škrapinog centra, Tkon, otok Pašman).
https://lider.media/aktualno/biznis-i-politika/hrvatska/danas-u-hrvatskoj-dodjela-bespovratnih-sredstava-za-izgradnju-trajektne-luke-tkon/
 

·
Registered
Joined
·
18,962 Posts
Nemamo topic za svjetski pomorski biznis pa sam odlučio ovo zalipiti ovdje. A nakraju Punta Arenas i je hrvatski porat na kraju svita :)


Novi terminal za kruzere, ribarice i cargo u Punta Arenasu (ne pretjerano velik, ali njima je dovoljno i kulturno izgleda) i nova pristupna avenija (brutalno izgleda). Punta Arenas (Chile) i Ushuaia (Argentina) su glavne polazišne točke za Antartiku i gateway Južne Amerike iz smjera juga ;)

:cheers::cheers:
 

·
Registered
Joined
·
3,644 Posts
Dio luksuzne flote: Novi luksuzni mini kruzer krstarit će Jadranom

Opatijska agencija Katarina Line iz splitske je luke na njegovo prvo putovanje uputila brod Adriatic Sun, novo plovilo deluxe superior kategorije, vlasništvo obrta Nikola, Stipe Vukovića iz Krila Jesenice i njegove obitelji.

Ovaj, kako navode iz Katarina Linea, mini kruzer, luksuzni je brod koji će krstariti Jadranom, a dio je Vukovićeve luksuzne flote koja već je u ponudi agencije. Porinut je krajem lanjskog kolovoza u uvali Bristva na Korčuli, iz pogona Radeža.

“Adriatic Sun je novi brod luksuzne kategorije, dugačak 47,2 metra i širok 8,6 metara, pruža komforan smještaj za 36 putnika u 19 moderno uređenih dvokrevetnih kabina”, objašnjava Anamaria Hauptfeld Schweitzer, voditeljica odjela krstarenja u Katarina Lineu.


http://www.poslovni.hr/after5/dio-luksuzne-flote-novi-luksuzni-mini-kruzer-krstarit-ce-jadranom-340569
 

·
Registered
Joined
·
3,644 Posts
Potpisan ugovor od 33 milijuna kuna za dogradnju crikveničke luke

Ugovor o bespovratnoj dodjeli gotovo 33 milijuna kuna za projekt "Dogradnja luke otvorene za javni promet županijskog značaja - luke Crikvenica", potpisan je u petak.

Ugovor su potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric i ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica Mario Kružić.

Na temelju ugovora, Županijskoj lučkoj upravi Crikvenica dodijelit će se novac za nadogradnju postojeće luke Crikvenica - za izgradnju sekundarnog lukobrana ukupne dužine 135 metara i širine 5 metara te za dogradnju "male palade", tj. zaštitnog "T gata", dugog 60 metara i širine 4 metra.

Procijenjena vrijednost projekta je 32,9 milijuna kuna, od kojih se 27,8 milijuna osigurava iz europskog Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a 4,9 milijuna kuna iz nacionalnih sredstava. Predviđeno trajanje projekta je 56 mjeseci, pa se završetak očekuje do kraja prosinca 2021. godine.

Izgradnjom lučke infrastrukture povećat će se kvaliteta prijevoza putnika na cjelogodišnjoj liniji Crikvenica - Šilo na Krku i osigurati preduvjeti za redovno i sigurno obavljanje pomorskog prometa.

Ministar Butković rekao je kako je riječ o velikom projektu za Crikvenicu, koji će poboljšati povezivanje sa Šilom i promijeniti vizuru Crikvenice te je značajan za gospodarstvo i turizam.

Najavio je potpisivanja sličnih ugovora ocijenivši da je riječ o svojevrsnoj renesansi, jer se, kako je rekao, dugo nije događalo da se u pomorsko dobro, otoke i priobalje ulaže toliko novca i povlače tolika europska sredstva. Najavio je potpisivanje ugovora u Cresu, na drugim kvarnerskim otocima, na Korčuli, u Zadru i drugdje, ističući da će diljem Jadrana započeti investicijski ciklus vrijedan ukupno oko 80 milijuna eura.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric ocijenio je da je riječ o povijesnom trenutku i naglasio da se u Primorsko-goranskoj županiji sada provode projekti vrijedni oko pola milijarde kuna, a da je toj agenciji prijavljena još tolika vrijednost projekata. Dodao je da se od ukupno 15 milijarda kuna, koje ta agencija sada ima u provedbi, 8 milijarda kuna odnosi na Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica Mario Kružić rekao je je projekt započeo još 2014., kada su započeli prvi istražni radovi, koji su bili preduvjet za izradu projektne dokumentacije te da je projekt važan za sigurnost i nesmetano odvijanje pomorskog prometa.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je da su svi prostorni planovi pripremljeni na vrijeme, da se u županiji investira i priprema puno projekata te da u tome značajno doprinose i županijske lučke uprave.

Gradonačelnik Crikvenice Damir Rukavima zahvalio je ministarstvu na 100-postotnom financiranju, a županiji i Županijskoj lučkoj upravi Crikvenica na kvalitetnoj pripremi projekta.


http://www.poslovni.hr/hrvatska/potpisan-ugovor-od-33-milijuna-kuna-za-dogradnju-crikvenicke-luke-340781
 

·
Registered
Joined
·
3,644 Posts
Otvorena Marina Pirovac s 200 vezova

Za marinu je 2013. godine izdana koncesija na 20 godina. Kategorizirana je s četiri sidra i nudi 200 vezova u moru za plovila do 30 metra dužine, 15 suhih vezova te 100 parkirališnih mjesta.

Otvorio ju je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar koji je rekao da uz radna mjesta nova marina donosi višemilijunske prihode.

Načelnik Općine Pirovac Ivan Gulam kazao je da je otvaranje marine prekretnica za Pirovac, a istaknuo je kako riječ o najvećoj izravnoj poduzetničkoj investiciji u Pirovcu i jednom od najvećih projekata u Šibensko-kninskoj županiji.

Župan šibensko-kninski Goran Pauk rekao je kako je ta županija vodeća po prihodima od vezova u lukama nautičkog turizma.

Direktor marine Slavio Skočić rekao je kako ideja o izgradnji marine u Pirovcu potječe od 1987. godine.

Ugovor o koncesiji na pomorskom dobru za izgradnju i gospodarsko korištenje luke posebne namjene Marina Pirovac u rujnu 2013. godine potpisali su Šibensko-kninska županija i Adriatic Charter iz Sukošana.

U međuvremenu je Slavio Skočić izašao iz upravljačkih struktura tvrtke Adriatic Charter. Kontrola nad marinom vraćena mu je odlukom Vrhovnog suda, a odmah po primopredaji, lani sredinom ljeta, Skočić je Pirovčanima i gostima, u skladu s koncesijom i urbanističkim planom uređenja, oslobodio prolaz kroz marinu, uklonivši ogradu koja je presijecala uobičajene komunikacije duž obalne crte


http://www.seebiz.eu/otvorena-marina-pirovac-s-200-vezova/ar-175935/
 

·
Moderator
Joined
·
47,381 Posts

·
Registered
Joined
·
18,962 Posts
Dogodine nova sezonska brodska veza iz Splita preko Šibenika do Zadra i iz Rijeke do Zadra koja će doticati Krk i Vir!

Prvi put u samostalnoj Hrvatskoj Agencija za obalni i linijski promet pripremila je plovidbeni red za 2019. godinu i prezentirala ga partnerima na Svjetskom sajmu turizma u Londonu - piše Slobodna Dalmacija.

Tako se svi potencijalni putnici na hrvatske otoke za predstojeću sezonu mogu već sada upoznati s detaljima reda plovidbe, koji je konačno usklađen s redovima letenja avio-prijevoznika iz Europe, osobito u večernjim satima.

Podsjetimo, problem poslovnih partnera hrvatskog turizma desetljećima je bilo kasno objavljivanje plovidbenog reda koji se nije znao praktično do proljeća, pa su partneri otkazivali već rezervirane aranžmane za otoke. Ove je godine konačno ta praksa otišla u povijest.

– Ministar Cappelli je želio da se touroperatorima i svim partnerima našeg turizma za iduću godinu, već sada daju pravodobne informacije vezane za obalni i linijski promet koji povezuju kopno s otocima.

Ove godine smo uvažili sve primjedbe javnog i privatnog sektora i pokušali biti što brži kako bi svi na vrijeme dobili informacije kako do otoka. Imat ćemo 51 državnu liniju i 11 sezonskih linija koje su do sada utvrđene, a zahtjeve za sezonske linije još možemo zaprimati i dopunjavati – kazala nam je u Londonu Paola Vidović, ravnateljica Agencije za linijski promet.

Iz Divulja do otoka

Tako se već sada zna da se ne bi trebala ponavljati praksa o kojoj je "Slobodna" prva pisala i inzistirala na rješavanju pitanja prijevoza gostiju koji stižu avionima u večernjim satima u splitsku zračnu luku, a onda do jutra nemaju brod za Hvar.

– Za desetak dana će svi koji žele moći na našim stranicama naći plovidbeni red, usuglasili smo ga ranije, prihvatili sugestije i kritike, prilagodili se zahtjevima otočana i turista. Od početka svibnja do kraja rujna će Jadrolinija imati polaske u 20 sati brzim brodom iz Splita za Hvar, te trajekt pola sata kasnije.

Brodari su iskazali spremnost prilagoditi se zahtjevima touroperatora. Tako će u visokoj sezoni biti 16 linija koje će povezivati Hvar s kopnom, ali i prema Dubrovniku ili Korčuli.

Večernje linije su odgovor na zahtjeve putnika, a već za mjesec dana će se na stranicama Jadrolinije moći kupiti te karte – kazala nam je Vidović koja na Svjetskom sajmu putovanja u Londonu zajedno s ministrom Cappellijem te nove informacije daje partnerima koji goste planiraju dovoditi već od proljeća.

Sezonske linije idu već od početka travnja i traju do kraja rujna, a među njima će u 2019. godini biti i nova sezonska brodska linija iz Splita preko Šibenika do Zadra i nova sezonska linija iz Rijeke do Zadra koja će doticati Krk i Vir. Te linije održavat će privatni brodari i partneri u Velikoj Britaniji su jako zainteresirani za njih.

Razgovara se i o mogućnosti da se gosti izravno iz Divulja prebacuju na otoke linijama koje će se dogovoriti s brodarima, pa je doista vrijedno svake pohvale da je Hrvatska prvi put na vrijeme pripremila sve ono što partneri iz turizma u Londonu traže.

https://zadarski.slobodnadalmacija.hr/kalelarga/clanak/id/574097/dogodine-nova-sezonska-brodska-veza-iz-splita-preko-sibenika-do-zadra-i-iz-rijeke-do-zadra-koja-ce-doticati-krk-i-vir
 

·
Registered
Joined
·
3,644 Posts
Županija radi na osam luka, radovi vrijedni više od 400 milijuna kuna

Radovi koji se ovih dana izvode u trajektnoj luci Dominče na otoku Korčuli, te na školjeri, zaštitnom kamenometu u Orebiću, vrijedni su čak tri milijuna kuna.

Očekujemo da će radovi završiti do sredine veljače 2019. godine. Realizacijom radova u Luci Dominče dobit će se 80 metara operativne obale i time će se katamaranske linije za početak prebaciti tamo. Vrijednost tog projekta je više od 10 milijuna kuna, a očekujemo završetak do sljedeće sezone – rekao je Joško Cebalo, zamjenik dubrovačko-neretvanskog župana, te dodao da Županija radi na osam luka, a radovi su vrijedni više od 400 milijuna kuna.

Što se tiče luke Perna, sve su procedure odrađene prema zakonu i paralelno se radi na projektu zaobilaznice Orebića. Nova luka ne može funkcionirati preko postojeće prometnice jer time se ne bi riješila ni gužva u Orebiću ni bolje povezala Korčula – dodao je zamjenik župana Joško Cebalo te dodao da je svih osam projekata na listi prihvatljivih projekata za financiranje iz sredstava EU Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.


https://lokalni.vecernji.hr/zupanije/zupanija-radi-na-osam-luka-radovi-vrijedni-vise-od-400-milijuna-kuna-12399
 

·
Registered
Joined
·
440 Posts
Ispred Istre za Trst godišnje plovi 500 tankera s naftom


TRST – Sagledavajući cjelovitosti Jadranskog mora kao najsjeverniji vodeni prostor mediteranskog sustava koji se duboko, poput kanala, uvlači u europski kontinent, i tu jednostavnu geografsku datost podredite težini pomorskog prometa, morate nužno voditi računa o poslovanju luke u Trstu. Naime, tršćanska je luka vodeći naftni terminal na cijelom mediteranskom prostoru, značajniji od Marseilla i Genove. Nitko na Mediteranu ne guta toliku godišnju količinu sirove nafte kao Trst.

Tankeri dolaze iz svih krajeva svijeta, od Rusije do Saudijske Arabije, pristanu u luku i sirova nafta s broda prelazi u cijev naftovoda koji se proteže u srce kontinenta i stiže do Ingolstadta u Bavarskoj, jednoj od najrazvijenijih regija na svijetu, piše Glas Istre. U tom gradu, među ostalima, nalazi se i sjedište Audija.
Za Bavarsku, Austriju i Češku
Sirova nafta koja stiže iz Trsta, iz najsjevernije točke Jadranskog mora, opskrbljuje industriju Bavarske, Austrije i Češke. Kad bi se opskrba iz Trsta prekinula cijela bi industrija središnje Europe stala. Dok razgovaram sa generalnim tajnikom tršćanske Lučke uprave Mariom Sommarivom, ne mogu apstrahirati tu činjenicu. Godišnje u tršćansku luku ulaze više od 500 ogromnih tankera, a tokom 2018. dopremili su preko 42 milijuna tona sirove nafte.

– Promet konstantno raste unatoč činjenici da smo prošle godine doživjeli znatan zastoj, jer je jednu rafineriju u Bavarskoj zahvatio veliki požar, veli Sommariva. Požar, koji se dogodio u rujnu u rafineriji Bayernoil u mjestu Vohburg nedaleko Ingolstadta izazvan je eksplozijom u pogonima, srećom incident je prošao bez ljudskih žrtava, ali je osam radnika ranjeno.
Tankeri plove Jadranom uz pratnju složenog sustava kontrole. “Raspolažemo s najsuvremenijim sistemima praćenja prometa, sigurnost je zajamčena, tvrdi tajnik tršćanske luke No, čini se da je korisno znati stanje jadranske sadašnjosti mimo turizma i ribarstva. Upravo zahvaljujući ponajprije nafti Trst je danas po obimu prometa pozicioniran na 11. mjestu od dvadeset najjačih europskih luka. Na vrhu suvereno vlada Rotterdam, slijede Antwerpen, Hamburg i Amsterdam. Zbilja lučkog sustava na Sjevernom moru i dalje dirigira morskim prometom europskog kontinenta. “Vi ste iznenađeni podatkom da u našu luku godišnje ulazi 500 tankera, ali morate znati da luka Rotterdam prima tu količinu brodova u dnevnom ritmu, smješka se Sommariva. Kada je Mediteran u pitanju, ispred Trsta je španjolska luka Algeciras na petom mjestu, Marseille na šestom i Valencia na devetom mjestu. Strateška uloga naftovoda Trst-Ingolstadt pozicionirala je tršćansku luku čak ispred Genove koja se nalazi na 13. mjestu europske ljestvice. Kopra nema među prvih dvadeset europskih luka, ali slovenska luka i dalje vodi ispred Trsta u prometu kontejnerima. Prošle godine Slovenci su ostvarili promet od oko 900.000 TEU-a (jedan TEU je standarna dimenzija kontejnera u kojoj se smješta roba u ukupnoj težini od 21.600 kilograma). U 2018. godini Trst je ostvario promet od preko 700.000 TEU-a i ozbiljno se približava susjednoj konkurenciji. “Naša je prednost, među ostalim, određena i prirodnom dubinom mora u lučkom prostoru koja iznosi 18 metara. Zato, naša luka može komotno primiti brodove koji nose i do 14.500 TEU-a” objašnjava nam Sommariva.
Nema Rijeke
Predsjednik tršćanske Lučke uprave je Zeno D’Agostino, mladi menadžer (rođen je 1968) koji je luku preuzeo 2015. godine i prema komentarima talijanskih stručnjaka najzaslužniji je za trogodišnji vrtoglavi rast prometa. Kontejnerski promet doživio je u tri godine prosječni rast od oko 16 posto. Prije dvije godine Trst je ugostio summit europskih i kineskih brodskih kompanija, D’Agostino je uvjeren da je budućnost Trsta u jačanju veza s kineskim lukama. “Veza sa Dalekim Istokom je u DNK tršćanske lučke tradicije koja je usađen kada je Trst bio glavna luka austrougarskog carstva. Mi gradimo novu rutu svile,” rekao nam je u kratkom telefonskom razgovoru. D’Agostino trenutno predsjedava udrugom sjevernojadranskih luka (uz talijanske luke tu su Kopar i naša Rijeka) NAPA i kaže nam da je suradnja korisna naročito pri nastupu u Bruxellesu.

– Živimo na tržištu i konkurencija je nemilosrdna i dobrim djelom određuje sjevernojadranske odnose. No, kad su europski fondovi u pitanju suradnja je dobrodošla. Na zadnjem natječaju imali smo zajednički nastup mi, Venecija i Kopar. Nama je EU dodijelila 16 milijuna eura, susjedi u Kopru su dobili oko sedam milijuna eura i to su sredstva koja će se potrošiti za logističko poboljšanje lučke infrastrukture. Da smo samostalno nastupili ne bi dobili taj novac, veli nam D’Agostino.

Povezanost željeznicom

Kada je Daleki Istok u pitanju Tršćani grade poslovne veze sa kineskim lukama Shanghai, Ningbo i Shekou polazeći od jednostavne činjenice: put od Sueza do sjevernomorskih luka dug je 3.539 nautičkih milja ili sedam dana plovidbe, ruta od Sueza do Trsta duga je 1.287 milja i brodovi je prevaljuju u tri dana plovidbe.

– Suština posla je u građenju optimalnih uvjeta kompenetracije između broda i željeznice. Sustav koji funkcionira u Rotterdamu ili Hamburgu je trenutno nedostižan, ali mi se i dalje trudimo. Trenutno u našoj luci rade sedam europskih kompanija koje se bave prijevozom robe željeznicom. Promet s Mađarskom, odnosno s Budimpeštom jača iz dana u dan. Razvili smo sustav željezničkog povezivanja koji zahvaća cijelu središnju Europu uz najduže krakove do Luxemburga i Belgije – kaže generalni tajnik Lučke uprave Mario Sommariva.

Kažem mu da su Mađari povijesno povezani s Rijekom, a on kratko odgovara:

– Dok Rijeka ne riješi probleme sa željeznicom neće napredovati.

Kada je kontejnerski promet u pitanju Tršćani su izgradili jedinstveni odnos s Turskom i stvorili najveći morski autoput na Mediteranu. Svaki tjedan u luku ulaze po sedam turskih nosača kontejnera koji dolaze iz Istanbula i Mersina. Vlasnik brodova je turska kompanija Un Ro-Ro koja je nedavno prodala većinski dio dionica danskom gigantu u morskom prometu DFDS, sa sjedištem u Kopenhagenu.

– Danci su preuzeli upravljanje poslom morskog autoputa između Trsta i Turske, uložili su velik kapital što dokazuje da je Trst važna karika u međunarodnom morskom prometu, veli Sommariva.

Valja se prisjetiti da se je jedan turski nosač kontejnera “Und Adryatic”, u veljači 2008. godine zapalio ispred istarske obale, 15 nautičkih milja između Rovinja i Pule. Srećom izbjegnuta je katastrofa jer je brod koji je totalno uništen, nosio 850 tona goriva. No, to su tzv. kolateralne greške sustava koji u načelu funkcionira. Incident bi mogao polučiti pravu ekološku katastrofu.

Više pročitajte OVDJE.

Glas Istre
 

·
Registered
Joined
·
3,644 Posts
Pogledajte kako nakon obnove izgleda zadarska marina u koju je uloženo dva milijuna eura

Radovi na rekonstrukciji marine D-Marin Borik u vlasništvu turske Dogus grupe privedeni su kraju. Obnova obalnog i priobalnog dijela marine započeli su prije godinu dana. Izgrađena je nova zgrada recepcije, sanitarni čvor i ugostiteljski objekt s bazenom uz more. Vrijednost radova je oko dva milijuna eura. D-Marin Borik je boutique marina smještena na zapadnoj obali grada Zadra. S kapacitetom od 177 vezova u moru, te dodatnih 50 vezova na kopnu, marina Borik je matična luka za jahte do 30 m dužine i 3,5 m gaza

Cijela galerija fotki na:https://www.tportal.hr/biznis/clanak/pogledajte-kako-nakon-obnove-izgleda-zadarska-marina-u-koju-je-ulozeno-dva-milijuna-eura-foto-20190225/slika-750959abf171dc3981af8b7288e4e5d4
 

·
Registered
Joined
·
440 Posts
zbivanja u okružju

Luka Koper u 2018. godini zaradila 10 puta više od Luke Rijeka


KOPER/RIJEKA – Grupa Luka Koper lani je ostvarila prihode od 226 milijuna eura ili milijardu i 695 milijuna kuna, što je sedam posto više nego 2017.

Neto dobit povećala se za 71 posto, na 60 milijuna eura. Brodski pretovar bio je za tri posto veći nego 2017. i najveći u povijesti luke, piše SEEbiz.
Istovremeno najveća hrvatska luka Rijeka provlači svoje poslovanje kroz iglene uši. 2018. godinu prema dostupnom financijskom izvješću zaključila je s ukupnim prihodima od 171 milijun kuna ili 22,8 milijuna eura, što je 10 puta manje od slovenske luke Koper. Kad riječkoj luci oduzmemo rashode, ostaje zarada od tek 848 tisuća kuna.

Ostaje tako činjenica da Luka Rijeka i dalje debelo kaska za Koprom i pitanje je hoće li slovensku luku ovakvim tempom ikad i stići.
 

·
Registered
Joined
·
3,644 Posts
Otvorena najluksuznija marina na Jadranu u koju je uloženo 150 milijuna kuna

Premijer Andrej Plenković otvorio je u petak poslijepodne najmoderniju ACI-jevu marinu na Jadranu - ACI marinu Rovinj u koju je u zadnje dvije godine uloženo 150 milijuna kuna. Riječ je o najvećoj pojedinačnoj investiciji ACI-ja u njegovoj povijesti.

Ovih 200 vezova omogućuje jednu novu dimenziju i razinu nautičkog turizma u Hrvatskoj i vjerujem da će to dati dodatni impuls turizmu u Istri, koji je jedan od nositelja te djelatnosti u Hrvatskoj, kazao je Plenković na svečanosti otvorenja marine koja je kategorizirana s pet sidara te se nalazi odmah u nastavku Grand hotela Park rovinjske hotelske kuće Maistre i koji slovi za jedan od najluksuznijih hotela u državi.

Premijer je napomenuo kako je Vlada na sjednici lani u Puli usvojila odluke koje se odnose na niz projekata čija je vrijednost milijardu i pol kuna. Tu je proširenje Istarskog ipsilona od Pazina do tunela Učka, gradnja nove bolnice u Puli, preuređenje Arheološkog muzeja Istre u Puli te niz drugih investicija.

Predsjednik uprave ACI-ja Kristijan Pavić kazao je da se nova marina može opisati u četiri riječi - ljepota, luksuz, inovativna rješenja i sigurnost: - Atraktivna minimalistička arhitektura koja se uklapa u prostor i okoliš, nije vizualno nametljiva, koristi najmodernija tehnološka i infrastrukturna rješenja, s vrhunskom razinom usluge i bogatim sadržajima. Osmišljena je za prihvat većeg broja plovila znatno veće duljine nego u ostatku sustava, dakle usmjereni su na kvalitetan prihvat velikih i mega-jahti, poručio je.

U okolici ove marine s pet sidara je oko 1000 kreveta s četiri i pet zvjezdica. Dakle, u Rovinju je jedna velika koncentracija kvalitete hrvatskog turizma. Hrvatski turizam bilježi veliki iskorak, kazao je i dodao da je Hrvatska zakoračila u jednu tešku i izazovnu sezonu, ali da vjeruje da će biti uspješna i na razini prošle godine zbog dobre pripreme i kvalitete.

Inače, nova ACI marina Rovinj ima 196 vezova prosječne duljine plovila od 17 metara. Ima niz ugostiteljskih objekata, wellness, trgovinu mješovitom robom i dućan svjetski poznatih marki, predstavništva renomiranih prodajnih zastupnika luksuznih jahti, čarter agencije, servisni centar za plovila, itd.

Također, ima wi-fi sustav najnovije generacije, a luksuznim plovilima sigurnost daje i najmoderniji sustav video nadzora te kontrole pristupa.https://novac.jutarnji.hr/aktualno/otvorena-najluksuznija-marina-na-jadranu-u-koju-je-ulozeno-150-milijuna-kuna/8790035/
 

·
Registered
Joined
·
3,644 Posts
Medulin dobio novu marinu Punticu; uloženo 15 milijuna kuna

U Medulinu je u utorak svečano otvorena nova marina Puntica sa 85 vezova, a riječ o investiciji tvrtke Adriatic Yacht Charter d.o.o. vrijednoj 15 milijuna kuna
Općina Medulin popratila je ovu privatnu investiciju uređenjem zelenih površina i asfaltiranjem pristupne ceste prema marini te radovima spajanja platoa i parkinga iznad Malina prema marini u vrijednosti 1,5 milijuna kuna.

Koncesija za investiciju dobivena je još 2015. godine, a radovi su trajali od rujna 2017. pa sve do travnja 2019. Marina Puntica broji 85 vezova s priključcima struje i vode, recepcijom, parkingom, uređenim sanitarnim blokom, a nudi usluge dizalice, održavanja plovila, nautičkog servisa, servisa jedara i tendi, suhi vez, kao i usluge najma jedrilica i motornih čamaca. U budućnosti se u marini planira i restoraterska ponuda kafića i restorana.


Više na:https://www.tportal.hr/biznis/clanak/medulin-dobio-novu-marinu-punticu-ulozeno-15-milijuna-kuna-20190611
 

·
Colonia Pietas Julia
Joined
·
651 Posts
RAVNATELJ LUČKE UPRAVE PULAZEMLJIŠTE ZA PUTNIČKI TERMINAL U PULI POČET ĆE SE PRIPREMATI U LISTOPADU. De Gravisi: Cilj nisu samo kruzeri, nego i trajekti. ŽELIMO POVEZATI PULU S ITALIJOM, SLOVENIJOM I OSTATKOM HRVATSKE OBALE


Trajektni promet je vrlo zanimljiv. Ta vrsta povezanosti sa svijetom Puli danas nedostaje jer je postojeći linijski promet prema Zadru i Veneciji sezonskog karaktera i nedovoljan za potrebe i mogućnosti koje imamo. Volio bih da s vremenom dobijemo cjelogodišnje brodske linije i vjerujem da je to nešto što bi značajno doprinijelo daljnjem razvoju i pozicioniranju Pule kao turističke destinacije, kaže Donald de Gravisi

Iz godine u godinu kruzing turizam i odmor proveden na krstarenju od luke do luke sve je popularniji među turistima nešto dubljeg džepa. Kompanije koje se bave tim segmentom turističke ponude svoje flote opremaju sve većim i sve luksuznijim brodovima, pa smo i tijekom recentnih događaja i krize u pulskom brodogradilištu Uljaniku imali prilike čuti da se radi o jednoj od rijetkih grana pomorskog prometa u kojima su u stalnom porastu kako broj narudžbi, tako i vrijednost naručenih brodova.

Ploveći luksuzni hoteli tijekom ljetnih mjeseci vode putnike i uzduž hrvatske obale Jadrana, no najveći istarski grad Pula, usprkos svojoj bogatoj povijesti i činjenici da ima što ponuditi takvim gostima, od kruzing turizma zasad ostvaruje slabe rezultate. Luksuzni, 180 metarski Azamar Pursuit, koji je sa svojih 700 putnika prošlog tjedna uplovio u pulsku luku, bio je živi podsjetnik na taj neiskorišteni potencijal, ali i na činjenicu da bi se stvari u skorom roku trebale mijenjati.

Naime, Lučka uprava Pula čini ozbiljne korake u smjeru realizacije velikog projekta izgradnje pomorskog putničkog terminala u Pulskom zaljevu, čime bi se omogućio prihvat i najvećih brodova, dužine do 400 metara. Osim toga, s obzirom da je plan da Pula postane domaća luka za kruzere, ona iz koje brodovi kreću na put i u koju se vraćaju, plan je da se u domaće kase preusmjeri barem dio od 500 milijuna eura koje kao "homeport" godišnje obrne susjedna Venecija.

Prema studiji, u početku bi se broj putnika sa sadašnjih 3.600 trebao povećati na oko 70 tisuća godišnje, a kroz godine i na više od 600 tisuća. Nositelj projekta je Lučka uprava Pula, čiji ravnatelj Donald de Gravisi kaže kako se sve pripremne radnje zasad odvijaju prema planu.

"Nedavno smo završili poslove geomehanike, odnosno bušenja morskog dna i dobiveni su rezultati kojima možemo biti vrlo zadovoljni. Ti rezultati pokazuju da će projekt biti jeftiniji nego što smo očekivali. Na morskom dnu nalazi se oko dva metra mulja i nakon toga rahla stijena, tako da ukupna investicija neće iznositi predviđenih 150 milijuna eura, već između 20 i 30 milijuna eura manje. To je značajno manji trošak od predviđenog. Izgradnja 400 metara obale u moru, za što je bilo predviđeno da će koštati 90 milijuna eura, nakon ovih rezultata očekuje se da će koštati oko 70 milijuna eura. To je ujedno i najzahtjevniji dio čitavog projekta, dok bi ostatak novca, do 50 milijuna eura, trebalo biti uložen na izgradnju infrastrukture na kopnu", kaže De Gravisi.
https://www.glasistre.hr/pula/zemljiste-za-putnicki-terminal-u-puli-pocet-ce-se-pripremati-u-listopadu-de-gravisi-cilj-nisu-samo-kruzeri-nego-i-trajekti-zelimo-povezati-pulu-s-italijom-slovenijom-i-ostatkom-hrvatske-obale-591181
 

·
Registered
Joined
·
3,644 Posts
Najveća turistička flota u Hrvatskoj postala bogatija za novi brod, pogledajte luksuz za 36 putnika

Turistička flota agencije Katarina line iz Opatije postala je bogatija za novi brod. Najnovija prinova u vlasništvu je obitelji Kalac iz Krila Jesenica, s kojima Katarina line surađuje već niz godina
Brod Katarina dužine je 45 i širine 8,5 metara. Ono po čemu se svakako ističe sunčana je paluba od čak 200 kvadratnih metara.

Ima 19 modernih i komfornih kabina koje mogu ugostiti do 36 osoba. Od 19 kabina, na gornjoj palubi nalazi se jedna VIP, na glavnoj palubi ih je 10, a na donjoj palubi osam kabina.


https://www.tportal.hr/biznis/clanak/najveca-turisticka-flota-u-hrvatskoj-postala-bogatija-za-novi-brod-pogledajte-luksuz-za-36-putnika-foto-20190704
 
2601 - 2620 of 2628 Posts
Top