SkyscraperCity banner

5461 - 5474 of 5474 Posts

·
Registered
Joined
·
2,041 Posts
Najveca fora je da sad nasi nemaju kud sa 2 500 svinja, te ih planiraju ubiti i moguce baciti negdje. :rolleyes:
Kazu da im nude ispod isplative(proizvodne) cijene otkup.
''Ne znam'' je li im bolje prodati za ista ili jednostavno koknuti i baciti.
Neka pitaju koju africku zemlju hoce li platiti prijevoz do sebe, pa neka im poklone.
Ili pak u caritas/crveni kriz.
 

·
Moderator
Joined
·
27,711 Posts
Dijelom je to zato jer mali proizvođači nemaju uvjete za kvalitetnu obradu mesa nakon klanja. Odnosno i dalje velika većina ovisi o vremenskim uvjetima što je jako nesigurno, a zime su sve blaže. Također je i dalje prisutna urbanizacija pa ni sela više nemaju toliko stanovnika koji bi se mogli baviti time. Oni koji su ostali su najčešće 50+, a ni oni neće dugo raditi jer fizički neće moći. Uz to mnogi koji su prije uzgajali stoku nisu direktno živjeli od nje, ja znam hrpu takvih obitelji koji su više zbog sebe uzgajali, ali i to su s vremenom prestali jer nemaju potrebe ni energije više za obavljanje tog posla.

U kontekstu prijeratnih brojki treba uzeti u obzir da je Hrvatska bila jedna od razvijenijih po načinu uzgoja stoke i da smo mi opskrbljivali one krajeve koji nisu bili ni blizu te razine razvijenosti/uzgoja, odnosno veći dio BiH, Makedoniju, Crnu Goru te dobar dio Srbije, a uz to je kontinent opskrbljivao i primorske krajeve. Kada se zbog rata tržište drastično smanjilo te kada su nam trgovine preplavile strane, jeftinije namirnice, nije ni moglo biti drugog ishoda za mnoge uzgajivače. Tek sada kada su se razne tvrtke profilirale i uložile ogromne novce u proizvodnju to može krenuti na bolje, ali neke manje, obiteljske proizvodnje više neće biti u tako velikom broju.

Također našim malim proizvođačima fali kvalitetnog prostora za prodaju. Naše gradske tržnice su najčešće očajne (čast izuzecima) te one ni ne privlače ljude da kupuju domaće jer izgledaju prljavo, zapušteno i jadno, ali čim se to uredi i dovede na neku pristojnu razinu to je odmah drugačija priča. Evo prijatelj ima OPG koji se bavi proizvodnjom sira i mlijeka i cijeli život njegova obitelj prodaje u Vukovaru. Dok se nije sagradila nova tržnica njegovi su mislili zatvoriti OPG jer su slabo prodavali, a svega nekoliko mjeseci nakon otvorenja nove tržnice oni su povećali proizvodnju tri puta jer sve rasprodaju u svega par sati rada. S tim da je nova tržnica sagrađena poprilično daleko od standardne rute kojom prolaze kupci, ali novi objekt ih privlači makar bio dislociran od ostalog trgovačkog sadržaja. Naravno super stvar je što i mediji pumpaju priču o zdravoj prehrani, podupiranju domaće proizvodnje itd., napokon neke koristi i od njih.
 

·
Registered
Joined
·
1,341 Posts
Ja vidim šansu u mesnoj i poljoprivrednoj proizvodnji jedino u okrupnjivanju površina i možda smanjenju broja ljudi koji će se baviti izravnim uzgajanjem i prodaji proizvoda te radije oformiti određeni broj jakih i većih proizvođača koji bi s obzirom na obujam proizvodnje bili konkurentni na domaćem i u potpunosti na domaćem tržištu osigurali dovoljnu količinu iste te bili konkurentni na inozemnom tržištu. Mali proizvođači bi mogli biti oni kojima OPG bio dodatna zarada, a ne glavni posao s kojim bi preživljavali. Oni bi bili ti koji bi možda se super uklapali uz turizam, pogotovo onaj seoski te na taj način s popunjavali se međusobno.
 

·
Registered
Joined
·
252 Posts
Evo slika našeg Ballote uz ovu vijest....
Splitski brodograditelj planira porinuti luksuzni polarni kruzer u subotu
U Brodograđevnoj industriji Split u subotu 16. svibnja u 12 sati bit će porinuta Novogradnja 487, putničkog broda za polarne ekspedicije, koji će nositi ime Ultramarine.....


 

·
Moderator
Joined
·
27,711 Posts
Projekt Tehnološki inkubator Nova Gradiška nalazi se u završnoj fazi vanjskih i unutarnjih građevinskih radova 

·
Registered
Joined
·
3,668 Posts
Korona im ne može ništa: Dok drugi bilježe gubitke, njihovi prihodi prijeći će 400 mil. kuna


Prihodi na hrvatskom tržištu videoigara ove bi godine, usprkos koronakrizi, mogli biti preko 400 milijuna kuna, čak 15 posto više u odnosu na godinu ranije.
Brojke možda neće zapanjiti suzdržane, ali činjenica je da će domaća gaming industrija, među rijetkima u Hrvatskoj, iz lockdowna izaći više-manje neokrznuta. Potvrdili su nam to u tri domaća gaming studija koje smo kontaktirali raspitujući se jesu li im u posljednjim mjesecima porasli prihodi, broj igrača...
Sve po starom, kažu, očekuju stabilan rast prihoda kao i dosad. Jedino iznenađenje bili su visoki skokovi u broju novih igrača, posebno u tjednima kada je izolacija bila na vrhuncu, ali i ta se brojka sada stabilizira.

Rast prihoda
- Rast domaće industrije već je duži niz godina čak i do 50 posto godišnje. Od 2016. do 2018. vidjeli smo rast prihoda sa 130 milijuna kuna na 325 milijuna kuna. Naravno, za ovu je godinu teško govoriti o projekcijama na razini cijele industrije, no svakako se i dalje očekuje trend rasta - kaže Andrej Kovačević, direktor zagrebačkog gaming studija Exordium Gamesa.
142188


Više na: Korona im ne može ništa: Dok drugi bilježe gubitke, njihovi prihodi prijeći će 400 mil. kn
 

·
Registered
Joined
·
111 Posts
Prije par dana u NL:

Brodogradilište Viktor Lenac je u prvom tromjesečju ove godine ostvarilo neto dobit od 3,1 milijuna eura, ukupni poslovni prihodi iznosili su oko 15,4 milijuna eura, a odlična zaposlenost iz posljednjeg tromjesečja lani nastavljena i u prvom tromjesečju ove godine, podaci su iz tromjesečnog nerevidiranog konsolidiranog izvješće te tvrtke.

 

·
Registered
Joined
·
11 Posts


Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, zastupnik u Hrvatskom saboru Branko Bačić, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić posjetili su danas novoizgrađeni pogon za proizvodnju trajnih suhomesnatih proizvoda Grupe Pivac u Gospodarskoj zoni Ravča kod Vrgorca. Nakon obilaska pogona održan je sastanak s Ivicom Pivcem, predsjednikom Uprave Mesne industrije Braća Pivac te Nevenom Pivcem i Miljenkom Pivcem, članovima Uprave Mesne industrije Braća Pivac.158616
 

·
Registered
Joined
·
135 Posts
Ovome izgleda ide jako dobro:
Brodosplit i Kleven Verft grade najveću luksuznu jahtu na svijetu
24. svibnja 2020.

SHARE
Foto: Škveranka-Brodosplit
Brodosplit i norveško brodogradilište Kleven Verft, koje je nedavno preuzela DIV grupa, ugovorili su izgradnju najveće luksuzne jahte na svijetu M/Y Njord. Oba brodogradilišta posluju u okrilju DIV Brodogradnje.
Ova privatna rezidencijalna jahta bit će duga 281,8 metara i široka 33,5 metara, imat će 12 paluba i 118 luksuznih apartmana, sklopivu marinu od 500 četvornih metara, dva helikoptera te profesionalni laboratorij za oceanografska i atmosferska istraživanja. Luksuzni stanovi na jahti raspoloživi su u 20 različitih konfiguracija. Mogu imati od dvije do šest spavaćih soba na površini od 116, pa sve do 800 četvornih metara. Svaki stan imat će pogled na more i izlaz na otvorenu palubu. Putnici će imati na raspolaganju dva vanjska bazena, zatvoreni bazen, wellness sadržaje, noćni klub, jazz-salon i salon s teleskopom.
Vijest o ovom poslu iznio je Tomislav Debeljak nakon nedavnih porinuća Novogradnje 487, ugovorene za američku tvrtku Quark Expeditions, koja posluje u sastavu Travelopia grupacije i u svome portfelju ima niz svjetskih kompanija specijaliziranih za avanturistička putovanja. Radi se o putničkom brodu namijenjenom za polarne ekspedicije, koji će nositi ime Ultramarine. Dugačak je 128 metara i širok 21,5 metar.
"Gradnju jahte financirat će kupci apartmana. Dakle, financirat će je 118 kupaca jer će jahta imati toliko apartmana", izjavio je Tomislav Debeljak. Jahta će imati 311 članova posade, a svaki od njih imat će vlastitu kabinu.
Kleven Verft prošle je godine u Hurtigruten isporučio prva dva kruzera na hibridni pogon u svijetu - MS Roald Amundsen i MS Fridtjof Nansen.
 

·
smrknuta pizda
Joined
·
1,174 Posts
VIDEO/FOTO: Zagrebačka ELKA ima novu proizvodnu liniju vrijednu 15 milijuna kuna
Kompanija trenutno u izvozu ostvaruje 85 posto prihoda, dok preostalih 15 posto prihoda ELKA ostvaruje na domaćem tržištu.
Tvrtka u ovoj godini planira prihod od 450 milijuna kuna, koji će ostvariti 220 zaposlenika.
Najveća tvrtka za proizvodnju kabela u regiji – zagrebačka ELKA – u novu je proizvodnu liniju uložila 15 milijuna kuna, a danas je stroj u rad pustio premijer Andrej Plenković. Novi stroj proizvodi vodiče, srce svakog kabela kojim teče električna energija, a u odnosu na dosadašnje strojeve povećava kvalitetu i efikasnost uz manje troškove.

Elka već 93 godine proizvodi kabele i dobavljač je najvećim elektroprivredama u Europi. Najveći kupci kabela su velike elektroprivrede u Njemačkoj i Austriji (E.ON, EnBW, Wiener Netze, EVN AG), potom hrvatski HEP, slovenske elektroprivrede, elektroprivrede u BiH, a veliki kupci su i hrvatske tvrtke Dalekovod i Končar. Time se ELKA redovno svrstava među najveće izvoznike u zemlji, a upravo je stigla i potvrda iz DZS-a: prema podacima za 2019. ELKA je ušla u 10 najvećih hrvatskih izvoznika. Kompanija trenutno u izvozu ostvaruje 85 posto prihoda, dok preostalih 15 posto prihoda ELKA ostvaruje na domaćem tržištu.

Tvrtka u ovoj godini planira prihod od 450 milijuna kuna, koji će ostvariti 220 zaposlenika. ELKA kabeli su kroz dekade iskustva i rada premrežili energetske sustave, ceste, pruge, aerodrome, telekom mreže, tunele i rudnike u nizu zemalja, a godišnja proizvodnja izražena u kilometrima dosegnut će 21.000 kilometara.

„Ako je dužina ekvatora 40.000 kilometara, ELKA u manje od dvije godine proizvodnje pokrije opseg Zemlje. Odlučili smo ulagati u budućnost i modernizaciju: stoga širimo postojeće kapacitete novim strojem za izradu vodiča. U današnjim uvjetima poslovanja na međunarodnim tržištima možete opstati samo uz stalna ulaganja u tehnologiju i efikasnost. Uz novu liniju proizvodnje ELKA ostvaruje šest tona kabela po zaposleniku u jednom mjesecu, što je respektabilna efikasnost, dok se ukupno proizvede 1500 tona kabela mjesečno, odnosno gotovo 18.000 tona kabela godišnje“, rekao je Gordan Miler, direktor tvrtke ELKA.
Dodao je kako je novi stroj za izradu vodiča dug 61 metar, dnevni kapacitet proizvodnje vodiča je 35 kilometara, što udvostručuje dosadašnju proizvodnju, a donosi i značajne uštede, prvenstveno na energiji.

Premijer Andrej Plenković iskazao je zadovoljstvo onim što je vidio u obilasku tvornice i podržao modernizaciju proizvodnje.
„Vidjeli smo da ELKA ostvaruje dobre rezultate, imaju prihod od 450 milijuna kuna, 220 zaposlenika i ponovno su ušli među 10 najvećih izvoznika u Hrvatskoj. Izvoznici su motor razvoja hrvatskog gospodarstva, ali i kralježnica na koju se sve ostalo veže“, poručio je premijer Plenković.

[/QUOTE]
 

·
Registered
Joined
·
3,668 Posts
Šibenik: U uređenje i infrastrukturu Poduzetničke zone Podi ulaže se 7,9 milijuna kuna
Grad Šibenik je pokrenuo postupak javne nabave radova izgradnje prometnice s pripadajućom infrastrukturom i uređenjem zelenih površina te nabave izrade velikog reklamnog panoa u poduzetničkoj zoni Podi. Procijenjena vrijednost nabave iznosi 7.926.819,51 HRK bez PDV-a.
Projektom je predviđeno infrastrukturno opremanje postojeće Poduzetničke zone Podi kojim će se stvoriti preduvjeti za nova ulaganja od strane domaćih i stranih tvrtki te će se povećati aktivacija zone što će doprinijeti daljnjem rastu i razvoju gospodarstva na području Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije.
Realizacijom projekta izgraditi će se ukupno 607 metara prometnice širine 7 metara, s elektro-komunikacijskom infrastrukturom, javnom rasvjetom vodovoda i odvodnje. Projektom će se urediti i gotovo 40.000 m2 zelenih površina na koje će se posaditi autohtone mediteranske biljke, dok će se u svrhu poboljšanja vidljivosti poduzetničke zone izgraditi veliki trostrani reklamni pano dimenzija 12 x 5 m.
Zainteresirani gospodarski subjekti svoje ponude mogu dostaviti do 23. lipnja 2020. u 13:00 sati, a svu potrebnu dokumentaciju mogu pronaći na: www.eojn.nn.hr
Nabava je dio projekta „Izgradnja infrastrukture u poduzetničkoj zoni Podi“ koji je financiran u okviru natječaja „Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona“. Ukupna vrijednost projekta je 10.142.444,88 HRK, od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 7.606.833,66 HRK (75%)
177566

Šibenik: U uređenje i infrastrukturu Poduzetničke zone Podi ulaže se 7,9 milijuna kuna
 

·
Registered
Joined
·
18,973 Posts

Evo ljudi što nas čeka. 2 godine za oporavak, a ako Bane Grčić bude opet ministar računajte 5 ili 6 godina. Ipak je on veliki stručnjak :D
 
5461 - 5474 of 5474 Posts
Top