SkyscraperCity banner

1 - 20 of 424 Posts

·
Moderator
Joined
·
16,610 Posts
Discussion Starter #1


Agencija za vodne putove iz Vukovara posljednjih je dvadesetak dana pojačala svoje aktivnosti na rješavanju problema zbog zabrane uplovljavanja brodova u akvatorij Luke Tranzit u Osijeku, zbog čega ta tvrtka trpi velike izravne gubitke u poslovanju, no možda još i veće posljedične, jer zbog toga postoji opasnost da mnogi njezini komitenti potraže nove putove transporta svojih roba.
Naime, zbog nanosa i dodatnih količina pijeska tijekom visokih voda u rujnu u akvatorij Luke Lučka kapetanija iz Osijeka, nakon već izdane djelomične, prije mjesec dana izdala je i zabranu bilo kakvog prometovanja u luci.
Računa se, naime, da je sada u akvatoriju Luke možda i milijun kubika nataloženeg pijeska, čije je komercijalno vađenje zabranjeno sukladno sa Zakonom o vodama, donesenim početkom 2010. godine, no ipak, s promjenom toga zakona, početkom svibnja prošle godine, pod posebnim uvjetima, omogućeno je interventno čišćenje. No tako da se pijesak izvađen u akvatoriju Luke vraća u tok rijeke Drave nizvodno. S druge strane, u uvjetima kada je zabranjeno vađenje pijeska iz tokova hrvatskih rijeka, sve potrebne količine toga nezaobilaznog građevnog materijala uvoze se, uglavnom iz Srbije.

Kako saznajemo od Zrinka Zvocaka, ravnatelja Agencije za vodne putove, od sredine listopada počelo je intervento vađenje nanesenog pijeska. Radovi su povjereni Hidrogradnji i Luci Tranzit, koji će iz akvatorija osječke luke izvaditi 30.000 kubika pijeska, no zbog ponovno visokih voda taj se posao obavlja usporeno. Sve količine izvađenog pijeska ponovno se odlažu u vodotok Drave. Iako i taj posao, kao i isti takav posao obavljen u svibnju, neće donijeti gotovo nikakve koristi, on se nastavlja obavljati dodatno osiguranim financijskim sredstvima Agencije, veli Zvocak. A to kako bi se ipak što spremnije dočekalo, na proljeće iduće godine, ponovno izdavanje koncesija za vađenje pijeska sa svrhom čišćenja nanosa u akvatoriju Luke, za što je upravo formirano i zakonom predviđeno sedmeročlano povjerenstvo. To će, prema njegovim riječima, donijeti i velike gospodarske koristi, jer će tako nestati potrebe uvoza pijeska, kojega će nagodinu na bližem prostoru trebati ogromne količine: više od 300.000 kubika za gradnju pročistača otpadnih voda u Osijeku, 50-ak tisuća kubika pri gradnji osječkog sjevernog kolektora, ali i osobito velike količine za gradnju autoceste kroz Baranju na koridoru 5C.
Nikola VUKADINOVIĆhttp://www.glas-slavonije.hr/252229/7/Zrinko-Zvocak-Pijesak-iz-Drave-ponovno-krece-na-hrvatska-gradilista
 

·
Moderator
Joined
·
16,610 Posts
Discussion Starter #2 (Edited)
^^
U vezi vijesti gore...

Uvozio se pijesak iz srbije dok ga kod kuće imaš u izobilju i smeta ti, ali ne smiješ ga dirati


____________________________________________________________________________________________________________________

Pregled unutarnjih plovnih puteva u Hrvatskoj. Ukupna duljina iznosi 805 km, od čega 287 km ima kategoriju međunarodnog plovnog puta:Luka tranzit OsijekLuka VukovarRemontno brodogradlišite Osijek

http://www.zeljeznice.net/forum/index.php?/topic/13541-rijeeno-brodarstvo-i-unutarnji-plovni-putevi-u-hrvatskoj-i-svijetu/
 

·
Moderator
Joined
·
27,674 Posts
ULAGANJA U LUČKI KOMPLEKS NEMETIN
Do 2017. godine Osijek bi trebao dobiti novi lučki terminal rasutih tereta


Sve je bliže dan kada će osječki lučki kompleks u Nemetinu ponovno postati veliko gradilište te gradnjom novih kapitalnih lučkih objekata dobiti dodatne prijeko potrebne sadržaje za održavanje i rast vlastite konkurentnosti.
Investitor, Lučka uprava Osijek, naime, od predviđena tri nova sadržaja najviše je napredovao s pripremom projekta gradnje terminala za rasute terete u Novoj luci u Nemetinu, na 13. kilometru rijeke Drave, a taj projekt već dulje vrijeme ima i građevinsku dozvolu.
Uz to, za te namjene potkraj prošle godine je od Luke Tranzit otkupljena 21.000 četvornih metara zemljišta, za što je iz državnih proračunskih sredstava plaćeno 6,5 milijuna kuna.
- Otkupom zemljišta i njegovim prenošenjem u vlasništvo Republike Hrvatske stvorili smo jedan od nužnih preduvjeta za apliciranje toga predračunski 12,8 milijuna eura vrijednog projekta prema sredstvima europskih fondova od kojih pak očekujemo stopu financiranje od 60 do 65 posto vrijednosti projekta, dok će ostatak financirati država - kaže Alen Prnjat, ravnatelj Lučke uprave Osijek.

Terminal rasutih tereta u Novoj luci Nemetin obuhvaća gradnju 240 metara duge nove vertikalne obale, usipnog koša od 90 kubičnih metara, 300 metara pristupne ceste, 285 metara kranske staze, kilometar novog željezničkog kolosijeka i ostalih potrebnih objekata. Njegovom gradnjom umnogome će se poboljšati pretovarne mogućnosti cijele luke, ali, što je osobito važno, omogućiti i realizacija urbanističkih planova na prostoru sadašnje luke rasutih tereta pokraj Kliničke bolnice Osijek, koja pak ondje zbog niza razloga ne može ostati.
Prema Prnjatovim riječima, novosagrađeni terminal za pretovar rasutih tereta ustupit će se na korištenje najpovoljnijem ponuđaču na javnom natječaju, koji će se raspisati kada njegova gradnja bude dovršena.
- Novi terminal za rasute terete na prostoru Luke Nemetin najzreliji je projekt svih riječnih lučkih uprava u Republici Hrvatskoj. Upravo se nalazimo pred potpisom ugovora s izvođačem kojega smo natječajem izabrali za izradu studije izvodivosti toga projekta i za pisanje aplikacijskog formulara prema sredstvima EU-a. To će trajati idućih devedesetak dana te očekujemo da ćemo u travnju taj projekt aplicirati prema sredstvima iz fondova EU-a - ističe Prnjat. Pritom dodaje da, budući da ranije dobivena građevinska dozvola za taj objekt istječe u lipnju, imaju rješenje, a i osigurana su proračunska sredstava i za početak radova kako on ne bi postao upitan.
- Onoga trenutka kada dobijemo razinu sufinanciranja iz sredstava EU-a i svega ostalog, raspisat ćemo međunarodni javni natječaj za izvođače radova na gradnji terminala. Prognozirano vrijeme njegove gradnje je tri godine i u idealnim uvjetima on bi mogao biti gotov 2017. godine - kaže Pranjat ističući kao je to posve zreo i realan projekt. Važnim ističe i da EU JASPERS konzultanti, koji pomažu ministarstvima u Hrvatskoj u donošenju programskih dokumenata i planiranju strateških projekata, drže da on ima smisla, što je vrlo bitno pri apliciranju prema sredstvima europskih fondova.

http://www.glas-slavonije.hr/222886/7/Do-2017-godine-Osijek-bi-trebao-dobiti-novi-lucki-terminal-rasutih-tereta

Malo starija vijest, ali neka se nađe
 

·
Registered
Joined
·
12,468 Posts
može li neko pojašnjenje klasa plovnih puteva?
Karakteristike plovnih puteva RH: http://www.mppi.hr/userdocsimages/2006/Plovni-tehn-bdw.pdf

Prema odluci komisije Ministara prometa Europe unutarnji plovni putevi
(Inland waterways) dijele se u 7 kategorija:

1. I klasa – za plovila nosivosti 250-400 t, duljine do 55 m, širine do 9 m i gaza do 1,2 m
2. II klasa – za plovila nosivosti 400-650 t, duljine do 55 m, širine 8,5-11 m i gaza 1,3-1,6 m
3. III klasa – za plovila nosivosti 650-1000 t, duljine 65-67 m, širine 8,2 m i gaza 1,8-2,0 m

Plovni putevi velikih gabarita

4. IV klasa (međunarodna)–za plovila 1000-1500 t, duljine 80 m, širine 11,4 m, gaza do 2,5m
5. V klasa
a– za plovila 1500-3000 t, duljine 90-110 m, širine 13-14 m i gaza 2,8 m
b– za plovila 3200-6000 t, duljine 110 m, širine 14 m i gaza 2,8 m
6. VI klasa
a– za plovila 3200-6000 t, duljine 135 m, širine 16 m i gaza 3,5 m
b– za plovila 6400-12000 t, duljine 150 m, širine 20 m i gaza 3,8 m (okvirno)
c– za plovila 9600-18000 t, duljine 150-200 m, širine 20 i više m i gaza preko 4 m
7. VII klasa – za plovila 14500-27000 t, duljine 180-250 m, širine 25 i više m i gaza preko 6 m
 

·
Moderator
Joined
·
27,674 Posts
Ja bi volio da više naprave kanal Dunav-Sava, tada bi se promjenila cijela vizura Vukovarske teretne luke pa bi bila puno efikasnija, stvarno fantastično rješenje, bio je video na forumu.

A i skratio bi se put od Save do Dunava, ne bi brodovi morali ići do Beograda.
 

·
Registered
Joined
·
12,468 Posts
Ja bi volio da više naprave kanal Dunav-Sava, tada bi se promjenila cijela vizura Vukovarske teretne luke pa bi bila puno efikasnija, stvarno fantastično rješenje, bio je video na forumu.

A i skratio bi se put od Save do Dunava, ne bi brodovi morali ići do Beograda.
A koliki to teret ide Savom do Beograda? Taj teret ionak mora nekak dojti do luke. Željeznicom ili kamionima. I onda mu je skoro svejedno jel dolazi do Broda ili do Vukovara.

Modernizacija i elektrifikacija pruge Vinkovci-Vukovar je prioritet, kaj je i ispravno prepoznato i projektiranje je u tijeku (sufinancirano od EU).

A nikakvi pusti kanali...
 

·
LEGA LEGA!
Joined
·
24,707 Posts
Zatvorena osječka luka "Tranzit"

Inspekcija Agencije za održavanje plovnih putova donijela je odluku o privremenom zatvaranju osječke luke "Tranzit". Obrazloženje je kako je korito Drave zasuto pijeskom i zbog toga je preplitko za velike teretne brodove.

Riječ je o međunarodnoj riječnoj luci bitnoj za gospodarstvo, tako da su svi gospodarski subjekti koji su se bavili uvozom ili izvozom robe preko ove luke ostali uskraćeni za najjeftiniji vid prijevoza. Time se u svijet također šalje negativna slika brodarima i špediterima koji su namjeravali sklapati poslove s lukom „Tranzit“.

Godinama se spominje problematika građevinskog pijeska koji se više ne smije vaditi iz Drave te ga Hrvatska uvozi iz Srbije. Procjenjuje se da je u samom akvatoriju luke Osijek nataloženo oko milijun i pol tona pijeska, pa je apsurdno da se pijesak mora uvoziti iz druge države. Još je apsurdnije to što pijesak koji se izvadi, a u tijeku je interventno čišćenje oko luke kako bi se ona deblokirala, on se odvozi nizvodno od luke i ponovno baca u vodotok na trećem kilometru od ušća Drave u Dunav.

Uz ovu apsurdnu situaciju, treba spomenuti još jednu iz 2012. godine kada je država za projektnu dokumentaciju uređenja luke Tranzit izdvojila 45 milijuna kuna. Sredstva u visini milijardu kuna trebala su biti odobrena iz IPA, sada strukturnih fondova Europske Unije, no sada sve stoji.

Privremeno zatvorena luka donijela je dodatne brige za 70-ak djelatnika koji su uvjereni kako luka ima dobru perspektivu, a zatvaranje luke vide kao loš potez jer bez novih projekata neće biti ni novih radnih mjesta.


Info: http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=53892#ixzz3IsKRysjg
 

·
Registered
Joined
·
2,411 Posts
A koliki to teret ide Savom do Beograda? Taj teret ionak mora nekak dojti do luke. Željeznicom ili kamionima. I onda mu je skoro svejedno jel dolazi do Broda ili do Vukovara.

Modernizacija i elektrifikacija pruge Vinkovci-Vukovar je prioritet, kaj je i ispravno prepoznato i projektiranje je u tijeku (sufinancirano od EU).

A nikakvi pusti kanali...
Savom do beograda jedno 20 kila tereta godisnje, odokativno. Danas se savom gotovo u pravilu prevozi samo nafta i nesto sitno građevinskog materijala. Par puta je ĐĐ u brodskoj luci tovario vangabaritne predmete, ali nista redovito.

Sava je potpuno neiskoristena, a trebala bi se koristiti za prijevoz tereta iz rijeke prema srednjoj europi, odnosno maloj aziji. Bez tih kolicina tereta, kanal dunav-sava je potpuno nepotreban. Ovako se to malo robe natovari u sisku ili brodu prema begesu ili u vukovaru prema sjeveru...
 

·
Registered
Joined
·
12,468 Posts
Savom do beograda jedno 20 kila tereta godisnje, odokativno. Danas se savom gotovo u pravilu prevozi samo nafta i nesto sitno građevinskog materijala. Par puta je ĐĐ u brodskoj luci tovario vangabaritne predmete, ali nista redovito.

Sava je potpuno neiskoristena, a trebala bi se koristiti za prijevoz tereta iz rijeke prema srednjoj europi, odnosno maloj aziji. Bez tih kolicina tereta, kanal dunav-sava je potpuno nepotreban. Ovako se to malo robe natovari u sisku ili brodu prema begesu ili u vukovaru prema sjeveru...
Ali tu je problem jer nekak moraš dopelati teret iz Rijeke do Siska ili koje god već luke. Zato je Constanta u debeloj prednosti pred Rijekom, Koprom ili Trstom, jer samo prekrcava teret s morskih na riječne brodove i šiba ih Dunavom, isto kak to rade i sjeverne luke po Rajni i drugim rijekama.

Drugi problem koji se javlja kod toga je da plovni profil kanala Dunav-Sava i Save do Siska nikad nebu velik ko plovni profil Dunava. Pa onda promet moraš furati od Siska do Vukovara i onda opet prekrcavati na veće brodove, ili ploviti po Dunavu s manjim ekonomski neisplativijim brodovima/teglenicama.

Na kraju bi onda trebalo izračunati jel povoljnije teret direkt voziti od Rijeke do Vukovara vlakom i tamo ga prekrcati na brod, ili ga prvo prekrcavati u Sisku, pa onda još jednom u Vukovaru.

Zapravo, najbolje je da se Rijeka orijentira na brze terete koji se željeznicom dostavljaju u srednju Europu, jer u sporim "riječnim" teretima teško da može konkurirati Constanti.
 

·
Moderator
Joined
·
16,610 Posts
Discussion Starter #14
Zatvorena osječka luka "Tranzit"

Inspekcija Agencije za održavanje plovnih putova donijela je odluku o privremenom zatvaranju osječke luke "Tranzit". Obrazloženje je kako je korito Drave zasuto pijeskom i zbog toga je preplitko za velike teretne brodove.
Koji cirkus od države, dok isti su zabranili ikakvo vađenje pjeska, sad zatvore luku jer tog istog pjeska ima previše...
 

·
L'amour du risque
Airbus A380
Joined
·
10,006 Posts
Odlična tema, zaboravili ste Metković, nije neka luka kao Vukovar ili Osijek, ali je svakako imala svoju važnost, koju je sad izgubila zbog manje prometa i nemogu veliki brodovi :

Mada su ti drugi odgovorili dosta najvažnije je reći da je luka u Metkoviću bila neka vrsta pomoćne luke dok je ona u Pločama bila prebukirana i deseci brodova su čekali na sidru. Sada kada luka u Pločama zjapi prazna ona u Metkoviću praktično nema šanse osim možda za nešto cementa jer u Pločama ne postoji silos za skladištenje. Bilo bi veoma lijepo kada bi voća bilo za izvoz brodovima ali je stvar daleko od toga, a i da je tako luke su preblizu da bi se išlo pretovarati iz broda u brod na par desetaka km udaljenosti pogotovo kada postoji kvalitetna cesta i željeznička pruga.
Ostali ograničavajući faktori kao što je plitko korito Neretve i most koji nije predviđen za morske brodove samo pridonose da u nekoj izvjesnoj budućnosti ta luka imalo napreduje.
I par slika:

Ima li i u Slavonskom Brodu terminal za kruzere? Baza. :) :cheers:
 

·
Moderator
Joined
·
27,674 Posts
Koliko prometa ima Metković?

Malo je na bezveznoj lokaciji pošto je lakše ostaviti teret u Luci Ploče nego ići do Metkovića. Tim više što ne vjerujem da nešta veće od čamca može proći iz smjera Bosne ispod ovog mosta pa mi i nema nekog smisla ta luka :dunno:
 
1 - 20 of 424 Posts
Top