SkyscraperCity banner

361 - 380 of 425 Posts

·
Moderator
Joined
·
27,696 Posts
Kamo ide sav taj pjesak?
To je onaj dravski što blokira plovnost Drave kod Osijeka?!:hmm:
Nasipava se sjeverna obala kod novog mosta autoceste kod Petrijevaca. Pretpostavljam da je to isti onaj pijesak iz akvatorija teretne luke u Nemetinu, ali generalno je cijelo korito Drave zatrpano.

Usput nova snimka teretne luke na google earthu, nije se puno promijenilo

 

·
Registered
Joined
·
3,644 Posts
Na proljeće počinju radovi na obnovi nasipa na Savi vrijedni 200 milijuna kn

Obnova nasipa uz rijeku Savu je u punom zamahu. Rekao je to danas u Vinkovcima Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković napominjući kako su radovi na obnovi do sada završili na dvije dionice ali i da se s proljećem otvara novih šest dionica vrijednih ukupno 200 milijuna kuna. Radi se o dionicama na području Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije.

Sa završetkom radova značajno ćemo unaprijediti obranu od poplava i smanjiti rizik od poplava kakve smo imali 2014. godine - rekao je Đuroković. Dodao je i kako će sa završetkom radova 70 posto savskih nasipa, od 170 kilometara, biti obnovljeno. Za sanaciju preostalog dijela nasipa prethodno će biti potrebno riješiti imovinsko pravna pitanja i provesti javne natječaje.

https://lokalni.vecernji.hr/zupanije/na-proljece-pocinju-radovi-na-obnovi-nasipa-na-savi-vrijedni-200-milijuna-kn-13307
 

·
Moderator
Joined
·
27,696 Posts
REZERVACIJE GOTOVO POPUNJENE
Velika potražnja za ukrcajem na kruzere u Osijeku
Gotovo sve rezervacije za putničke brodove, odnosno kruzere za plovidbu i krstarenje Dunavom s ukrcajem u Osijeku, već su popunjene, potvrdili su nam u Turističkoj zajednici grada Osijeka.

- To su informacije koje nam pristižu iz agencije Arriva Panturist, koja je inače dio grupe Deutsche Bahn, a preko koje je moguće rezervirati putovanje iz Osijeka. Naime, Osijek je jedini grad, uz Vukovar, u kojemu je moguće ukrcati se na te brodove u Hrvatskoj, a u prvoj polovini 2019. godine imamo slobodan samo jedan ukrcaj u Vukovaru i četiri u Osijeku. Zanimljivo je da na to putovanje dolaze iz cijele Hrvatske, pa imamo i goste iz, primjerice, Splita i Zagreba, no najviše, dakako, iz Slavonije - objašnjava Mislav Pavošević iz Turističke zajednice grada Osijeka.

Inače, moguće je putovanje Dunavom od Osijeka uzvodno, prema Budimpešti, Bratislavi i Beču, ili nizvodno, prema Vukovaru, Iloku, Novom Sadu, Beogradu i dalje do Đerdapske klisure (Željezna vrata) i bugarskog grada Vidina, prema Crnom moru. Naime, nakon Njemačke i Austrije Dunav protječe kroz osam europskih država te se provlači kroz Đerdapsku klisuru i konačno smiruje u Crnom moru, svojom predivnom deltom. U jednom se smjeru putuje velikim putničkim brodom, a u drugom autobusom Panturista. Cijene turističkih aranžmana, koji su redovito "all inclusive", s obrocima na brodu u obliku švedskog stola te s uključenim većim dijelom izleta na destinacijama u koje putnički brod pristaje, u 2019. godini kreću se od 2390 do 2990 kuna. To zapravo uključuje smještaj u dvokrevetnoj klimatiziranoj brodskoj kabini, jednu Kapetanovu gala večeru u pet sljedova, 24 sata dnevno kavu i čaj, svake večeri uživanje uz živu glazbu na brodu te u piano baru.

- Ono što je nama u Turističkoj zajednici sada bitno jest da nagovorimo putnike koji se ukrcavaju u Osijeku da u Osijek dođu bar dan prije i obiđu naš grad te da ovdje imaju najmanje jedno noćenje. Svi koji u Osijek stignu dan prije zbog ukrcaja na kruzer imaju pravo na besplatan obilazak grada uz vodiča, kako bi na pun način doživjeli jednu od najpopularnijih destinacija Srednjeg Podunavlja, ali i popuste u osječkim prenoćištima - naglašava Pavošević.

http://www.glas-slavonije.hr/391497/3/Velika-potraznja-za-ukrcajem-na-kruzere-u-Osijeku
 

·
Registered
Joined
·
2,418 Posts
P.S. evo nacrt glavnog projekta čisto da steknete dojam o kolikom se proširenju luke radi - postojeći izgrađeni dio nalazi se u donjem dijelu nacrta:

ovo ako se napravi u ovom obujmu, stvarno će biti značajn iskorak lučke infrastrukture u hrvata :cheers:
 

·
Moderator
Joined
·
27,696 Posts
RASTE BROJ STRANIH TURISTA
Prvi kruzer ove sezone pristao u luku Vukovar
Turistički kruzer Ariana s putnicima iz Engleske, Irske i SAD-a u petak je pristao u Vukovar, a na šetnici uz Dunav dočekali su ih čelnici Grada Vukovara, Turističke zajednice te predstavnici Luke Vukovar i Lučke uprave Vukovar.

U povodu obilježavanja početka sezone dolaska kruzera, na štandovima postavljenima za tu prigodu ponuđeni su im lokalni tradicijski proizvodi i enogastronomska ponuda (vino, likeri, suhomesnati proizvodi, med), dobili su letke s informacijama o gradu, a veselu su atmosferu osigurali tamburaši. Marina Sekulić, direktorica Turističke zajednice grada Vukovara, naglasila je kako iz godine u godinu bilježe porast broja dolazaka kruzera te su prošle godine imali rekordno 231 uplovljavanje s više od 31 tisuće posjetitelja.

- Ove godine imamo najave za dolazak 240 kruzera, što bi u konačnici moglo biti i više, jer je plovnost Dunava u Vukovaru 365 dana u godini i neki se preusmjeravaju u naš grad ako negdje dalje ne mogu pristati. Sezona će trajati do studenoga, a Vukovar nije samo luka u kojoj se pristaje već i turističko odredište koje se posjećuje i obilazi, rekla je Sekulić, pojašnjavajući kako su glavni lokaliteti obilaska Gradski muzej, Muzej vučedolske kulture, memorijalna mjesta i središte grada. U Gradskom muzeju se obilazak nadogradi s programom Glazbene škole. Za ovu su godinu posjet tom muzeju najavili gosti sa 63 broda, a u Muzeju vučedolske kulture očekuje se 17 grupa.

Sekulić je istaknula kako redovito predstavljaju potencijal Vukovara na velikim turističkim sajmovima, a u rujnu ih očekuje odlazak na sajam u Hamburgu, koji je specijaliziran za kruzing-industriju.

http://www.glas-slavonije.hr/393433/4/Prvi-kruzer-ove-sezone-pristao-u-luku-Vukovar
 

·
Moderator
Joined
·
27,696 Posts
Tranzit Osijek

Objava - Obavijest o nadmetanju

Naručitelj: LUČKA UPRAVA OSIJEK
Naziv: Predmet nabave su radovi na izgradnji terminala za pretovar rasutih tereta u luci Osijek, kako je definirano tehničkom dokumentacijom.
Vrsta dokumenta: Obavijest o nadmetanju
Vrsta ugovora:Izvođenje radova
CPV: Građevinski radovi na luci
Vrsta postupka: Otvoreni postupak
Proc.vrijed.: 94.271.816,80
Rok za dostavu ponuda/zahtjeva za sudjelovanje: 29.4.2019. 12:00

https://eojn.nn.hr/SPIN/application/ipn/DocumentManagement/DokumentPodaciFrm.aspx?id=2585197
 

·
Moderator
Joined
·
27,696 Posts
INICIJATIVA TURISTIČKE ZAJEDNICE
Produžiti boravak u Osijeku turista s riječnih kruzera
U suradnji Turističke zajednice grada Osijeka i turističke agencije Arriva Travel jučer je na brodu-restoranu Galija, koji je ujedno i pristanište za riječne kruzere, održana prezentacija ponude krstarenja Dravom i Dunavom s polascima iz Osijeka, kao i pratećih akcija i pogodnosti koje mogu očekivati gosti koji će se ukrcavati ili iskrcavati u Osijeku.

Samom činjenicom da je Osijek postao ukrcajna luka, pozicionirana na sredini dunavske rute, Turističkoj zajednici i osječkim ugostiteljima otvoren je put k realizaciji brojnih programa koji će biti važan zamašnjak u razvoju turizma na ovom području. U tom smislu, najava Lučke uprave, prema kojoj će u Osijek ove sezone uploviti čak 80 kruzera, dovoljno govori sama za sebe.

Kako bi animirali goste da posjete Osijek prije ukrcaja na kruzere, ili da nakon iskrcaja produže boravak u našem gradu, Turistička zajednica, u suradnji s ugostiteljima i turističkim vodičima, radi na raznim akcijama i programima, od popusta na smještaj, restorane i posjet Kopačkom ritu, do besplatnog razgleda grada u pratnji vodiča.

- Koristimo dolazak proljeća kako bismo najavili ovogodišnju sezonu, s naglaskom na činjenicu da je grad Osijek postao ukrcajna luka za krstarenja Dunavom, što nas svrstava među značajna odredišta za taj vid turizma. S obzirom na to da se na krstarenja kreće u prijepodnevnim satima, motiv nam je privući goste da u naš grad dođu i ranije, da noće u Osijeku i upoznaju se sa sadržajima koje nudimo, stoga smo priredili određene paket-aranžmane svih poslovnih subjekata koji se žele pridružiti toj akciji - rekao je Saša Uranjek, direktor TZ-a grada Osijeka.

Prema riječima Domagoja Butkovića, turističkog vodiča s bogatim iskustvom vođenja na riječnim kruzerima, osim standardnog obilaska Tvrđe, konkatedrale, Europske avenije i drugih osječkih znamenitosti, naš su adut i lokalne priče i običaji, nešto što turiste i inače najviše zanima.

- To su u prosjeku gosti od 60 do 65 godina koji često putuju, otvorenog su uma, željni učiti i puni su pitanja. Često im u boljem sjećanju ostanu manja mjesta poput Osijeka, jer tu imaju priliku razgovarati s domaćim ljudima i upoznati njihovu kulturu i običaje, a u Beču i Budimpešti sve se svodi na razgled grada - dodao je Butković.

Prema onome što smo čuli od Kristine Marić, voditeljice turističkih agencija Arriva Travel, krstarenje rijekama sve je popularnije i među Slavoncima. Cijene se aranžmana kreću od dvije i pol do četiri tisuće kuna, ovisno o ruti i broju noćenja, a goste privlače i akcijom kojom njihova karta postaje vaučerom za popuste kod Arrivinih partnera.

- Ponosni smo što smo prva agencija koja je našim domaćim gostima otvorila vrata u svijet riječnog krstarenja. Do sada su ona bila rezervirana za zapadnjačke goste s višim prihodima, međutim, cjenovno smo ih učinili prihvatljivijima i našem tržištu. Radi se o krstarenjima koja traju pet ili više dana, u koja je, važno je napomenuti, uključen pun pansion. Gastronomska je ponuda uistinu bogata, nude se specijaliteti zemalja kroz koje kruzeri prolaze i degustacija lokalnih vina, a uvijek volimo sačuvati i pokoje iznenađenje za naše goste.

Zanimanje je sve veće, u posljednjih nekoliko mjeseci opsjedaju nas upitima. Ne samo nas nego i Turističku zajednicu kao inicijatora tih pogodnosti, tako da je interes veći od kapaciteta koje nam brodari stavljaju na raspolaganje - rekla je Marić.

http://www.glas-slavonije.hr/394037/3/Produziti-boravak-u-Osijeku-turista-s-rijecnih-kruzera

Od tih 80 najavljenih možda će samo polovica uploviti zbog vodostaja.
 

·
Moderator
Joined
·
27,696 Posts
PRINZESSIN SISI
Kruzer je koji otvara sezonu riječnog turizma
S jučerašnjim danom otvorena je ovogodišnja sezona dolazaka riječnih turista u Osijek. Koju minutu nakon najavljenih 14 sati u pristaništu Osijek, uz brod restoran Galija, privezao se Prinzessin Sisi, kruzer koji je posljednjih nekoliko godina prvi doplovljavao do našeg grada. Njegovih približno 130 putnika na proputovanju je iz Mađarske, a za poludnevnog boravka upoznat će se s osječkim znamenitostima. Ove godine iz Lučke uprave Osijek raspolažu najavom dolaska ukupno 80 riječnih brodova, posljednji je najavljen za sredinu studenoga.

http://www.glas-slavonije.hr/395404/3/Kruzer-je-koji-otvara-sezonu-rijecnog-turizma
 

·
Moderator
Joined
·
27,696 Posts
USPJEŠNA SURADNJA S MAĐARIMA
U Mohaču porinut brod koji će turiste prevoziti do Hrvatske
Jučerašnjim porinućem broda Mohacs I, održanim na lučkom dunavskom pristaništu u mađarskom gradu Mohaču, pred sam kraj stigao je projekt ‘‘Cross-border cooperation in multimodal tourism‘‘, akronima ‘‘Bike & Boat‘‘, sufinanciran sredstvima Europske unije iz programa INTERREG VA prekogranična suradnja Mađarska - Hrvatska.


Nositelju projekta, mađarskom Mohaču, partner je bio Beli Manastir.


- Riječ je o drugom prekograničnom projektu u suradnji ove dvije jedinice lokalne samouprave koje imaju dugu povijest suradnje - kažu u belomanastirskoj Gradskoj upravi, podsjećajući kako je Mohač jedan od gradova prijatelja s kojim imaju najbolju suradnju. Ističu kako su gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob i gradonačelnik Mohača Szeko Jozsef još u srpnju 2017. godine potpisali Partnerski sporazum za provedbu ovog projekta.

- Nakon odobrenja provedba projekta počela je 1. rujna 2017. godine, a trajat će do 30. travnja ove godine. Ukupna mu je vrijednost 1,1 milijun eura, od čega se na belomanastirski dio projekta odnosi približno 476.000 eura, odnosno 3,5 milijuna kuna - objašnjavaju, naglašavajući kako su sredstva koja je ‘‘inkasirao‘‘ Beli Manastir utrošena na gradnju biciklističke staze u Osječkoj ulici, od župne crkve svetog Martina prema južnom izlazu iz grada, prema Osijeku, pa sve do beljske vinske ceste, u dužini od 3,3 kilometra. Dodaju kako je, također u sklopu projekta, označena 27 kilometara duga biciklistička staza prema Batini te kako je nedavno na novosagrađenoj stazi postavljena i opremljena stanica za popravak bicikala. Jedini baranjski grad završetak njegova dijela projekta obilježio je velikom međunarodnom biciklijadom ujesen prošle godine, koja je, ujedno, poslužila i kao svojevrsna promocija projekta te cikloturizma, sve značajnije grane kontinentalnog turizma u kojoj baranjske općine vide dio svoje budućnosti.

- Realizacijom ovog projekta spojen je "prsten" gradskih biciklističkih staza na europski koridor Eurovelo 6, čime se daje doprinos i turističkom razvoju regije. Važnost projekta ogleda se i u činjenici kako dnevno Osječkom ulicom, svojevrsnom međunarodnom žilom kucavicom Belog Manastira, prođe nekoliko stotina teških kamiona i dvostruko više osobnih automobila, pa nije potrebno isticati koliko ova pješačko-biciklistička staza znači za bicikliste i lokalno stanovništvo - zaključuju belomanastirski gradski oci. Nositelj projekta, prijateljski grad Mohač, sredstva osigurana kroz projekt utrošio je u gradnju jučer porinutog broda za dokolicu, kapaciteta 50 sjedećih mjesta, koji će Dunavom, od Mađarske do Hrvatske, prevoziti turiste i cikloturiste. Osim toga, sagrađeno je 500-tinjak metara biciklističke staze u Mohaču, označeno 650 metara staze u gradu i 24 kilometra staze spojene na Eurovelo 13.
Projektom će se isplanirati i staza u dužini od približno 5,6 kilometara prema državnoj granici s Republikom Hrvatskom. Brod za dokolicu Mohacs I jučer je plovio od mađarskog Mohača do Osijeka, gdje je pristao oko podneva. Pješačko-biciklistička staza sagrađena sredstvima iz projekta ‘‘Bike & Boat‘‘ samo je dio od 239,5 kilometara biciklističkih staza na području Osječko-baranjske županije.

http://www.glas-slavonije.hr/396141/4/U-Mohacu-porinut-brod-koji-ce-turiste-prevoziti-do-Hrvatske
 

·
Moderator
Joined
·
27,696 Posts
Lučka uprava Slavonski Brod izgradila je u lučkom području Slavonski Brod vertikalnu obalu za pristajanje brodova i prekrcaj generalnog tereta, dužine cca 120 m sa manipulativnim platoom površine 2.500 m2 . Izgradnjom vertikalne obale omogućen je spoj ceste i željeznice s rijekom i omogućeni minimalni uvjeti za pretovar svih tereta, kao i specijalnih tereta do 300 tona nosivosti.

RADOVI U TIJEKU:

Trenutno se izvodi vez 4. i 5. nakon kojeg slijedi nastavak izgradnje lučke infrastrukture (industrijske ceste, željezničke pruge, vodovoda, kanalizacije, tk kanalizacije, plinofikacije), izgradnja kontejnerskog terminala i RO/LA terminala.

Brodska Posavina d.d. je podizvođač te izvodi većinu zemljane radova. Također sudjelujemo u radovima na oborinskoj odvodnji, sanitarno-fekalnoj odvodnji, vodoopskrbi i požarnoj hidrantskoj mreži. 

·
Moderator
Joined
·
27,696 Posts
Kineski ulagači zainteresirani za zračni i riječni transportIzaslanstvo iz NR Kine te predstavnici poslovne asocijacije Chinese Southeast European Business Association (CSEBA) danas, 18. travnja 2019. godine, stigli su u radni posjet Osječko-baranjskoj županiji kako bi se izravno upoznali s mogućnostima gospodarske suradnje i investiranja. U sjedištu Županije izaslanstvo su primili župan Ivan Anušić, tajnik Županije Ivan Hampovčan, pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije Nataša Tramišak te ravnatelj Lučke uprave Osijek Goran Dijanović i direktor Zračne luke Osijek Davor Forgić. Uz Jiang Yu, predsjednicu i osnivačicu tvrtke Z-Run Well Ton Industry Co., bili su predsjednik CSEBA-e Mario Rendulić te Zvonimir Zlopaša, Alan Jurković, Connie Li i Zheng Zitao, kao i predsjednica Asocijacije Marko Polo i Put svile Jasna Vukas.

Na sastanku u Županiji kinesko izaslanstvo je upoznato s trenutnim stanjem, kapacitetima i potencijalima Zračne luke Osijek i Luke Osijek, tvrtkama s područja Osječko-baranjske županije koje se bave djelatnostima od posebnog interesa za kineske ulagače.

- Osječko-baranjska županija je prije nekoliko mjeseci ostvarila nekoliko poslovnih kontakata, potom smo i posjetili Kinu, a sada nastavljamo suradnju s gospođom Yu te gospodom iz CSEBA-e koji su organizirali ovaj dolazak. Radimo na tomu da mogućnosti investicija koje je Hrvatska otvorila prema Kini iskoristimo i za projekte koje nudi naša županija. Suradnju smo započeli na razini turizma, a nastavljamo je na gospodarskom području, pa smo danas posjetili riječnu i zračnu luku Osijek te razgovarali o mogućnostima ulaganja od strane kineskih investitora - rekao je župan Ivan Anušić. Jiang Yu je naglasila kako je riječ o prvim susretima i razgovorima, a nakon što se njihov tim investicijskih stručnjaka detaljno upozna s konkretnim podacima, moći će se izaći u javnost s daljnjim koracima.

Župan je istaknuo kako su i riječnoj i zračnoj luci potrebni investitori i gospodarstvenici koje ne zanima samo koncesija nego koji donose i posao, koji će osigurati protok robe i ljudi.

Predsjednik CSEBA-e Mario Rendulić podsjetio je kako je Hrvatska ove godine dobila posebnu poziciju u odnosima s Kinom, što je veliki preokret u njihovoj politici prema Europi. - Osim toga, osjetljivost prema Slavoniji i Baranji je izuzetno velika, pa je i kineski premijer prilikom posjete Hrvatskoj naglasio kako će se sva područja Hrvatske pokušati uključiti u njihove planove investicija i gospodarske suradnje. Dakle, ova godina je idealna prilika za to, pa možemo reći da su nam se malo i zvijezde poklopile - rekao je Rendulić.

Nakon sastanka predstavnici kineske investicijske asocijacije i Osječko-baranjske županije posjetili su Lučku upravu Osijek i Zračnu luku Osijek te se izravno upoznali sa stanjem i potencijalima tih tvrtki.

http://www.obz.hr/index.php/k2-listing/item/855-kineski-ulagaci-zainteresirani-za-zracni-i-rijecni-transport?fbclid=IwAR16yGZn-4KsW5fB7dhQrGcZMnBV-iEgz8MEzq9w8PNC4p_AksY59iFfVwQ
 
361 - 380 of 425 Posts
Top