SkyscraperCity banner

401 - 420 of 425 Posts

·
Moderator
Joined
·
27,711 Posts
Dunav i Drava povezali Ulm i Osijek Domaćini našim njemačkim gostima bili su članovi Njemačke zajednice Osijek

Članovi udruge Prijatelji Dunava iz Ulma (pokrajina Švapska u jugozapadnoj Njemačkoj) posjetili su Osijek povijesnim drvenim brodom poznatim pod nazivom Ulmer Schachtel (Ulmska kutija). Sličnim većim i manjim brodovima su krajem 17. i tijekom 18. stoljeća u Slavoniju, Baranju i Srijem pristizali njemački doseljenici te tako naseljavali područja Podunavlja oslobođena od Osmanlija, sve Donjeg Podunavlja i Crnog mora. Prvi brodovi toga tipa pojavili su se u 13. i 14. stoljeću, služili su za jednosmjerni nizvodni prijevoz tereta i ljudi, a na konačnom odredištu brod bi se prodao u dijelove, u drvnu građu. Tek od 19. stoljeća ovaj tip broda počinje se koristiti za linijski prijevoz putnika, što je moguće i danas u dijelovima Bavarske. Domaćini našim njemačkim gostima bili su članovi Njemačke zajednice Osijek (Deutsche Gemeinschaft Esseg), a zahvaljujući asistenciji Turističke zajednice grada Osijeka i partnerske turističke agencije tijekom posjeta Osijeku obišli su i Park prirode Kopački rit te put nastavili nizvodno prema Novom Sadu i Beogradu. Kako su izjavili, sljedeće godine zaplovit će gornjim tokom Dunava, Njemačkom, Austrijom i Mađarskom, a u našem Srednjem Podunavlju ponovno ćemo ih vidjeti za nekoliko godina.

https://osijeknews.hr/dunav-i-drava-povezali-ulm-i-osijek/?fbclid=IwAR1Lhp_hXE5TmUjy5yyjiJ10xOLCRciSaZdwNxHRG5q-LhJMijAaue_fgNI
 

·
Moderator
Joined
·
27,711 Posts
VLADA RH ODOBRILA PROJEKT
Kruzeri će se u Osijeku sidriti na novom pristaništu između Vodenice i Galije
Još jedan osječki projekt dobio je zeleno svjetlo - Vlada Republike Hrvatske na svojoj posljednjoj održanoj sjednici dala je suglasnosti na odluku Upravnog vijeća Lučke uprave Osijek o sklapanju ugovora o javnoj nabavi za gradnju pristaništa za putničke brodove u Osijeku. Tako će grad na Dravi dobiti još jedan infrastrukturni objekt koji će ga izravno vezati s njegovom rijekom.

U posljednjih nekoliko godina grad Osijek bilježi osjetan porast broja turističkih noćenja i gostiju koji pretežno dolaze kopnom, no sve više i Dravom, odnosno riječnim kruzerima koji krstare Dunavom, a Osijek je jedno od rijetkih odredišta zbog kojeg skretanjem u Dravu "napuštaju" dunavski tok. Povećanjem broja dolazaka putničkih brodova vidljiv je znatan turistički razvoj Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Dosadašnje privremeno rješenje za pristan i obavljanje potrebnih graničnih protokola u Osijeku bilo je uz restoran Galija, tako da je od početka bilo jasno kako treba raditi na pronalaženju nove lokacije. Ona je pronađena tek nešto uzvodnije, na potezu između Vodenice i Galije, o čemu smo već u našim novinama pisali.

Isprojektirano je veće pristanište koje će odjednom moći primiti čak tri broda, s obzirom na to da su učestale situacije na postojećem vezu kod restorana Galije dolazak istovremeno dvaju kruzera.

Jedna ponuda
U travnju ove godine Lučka uprava Osijek objavila je javno nadmetanje za gradnju pristaništa za putničke brodove, otvaranje ponuda bilo je sljedećeg mjeseca, dakle u svibnju. Zaprimljena je jedna ponuda, ona Zajednice ponuditelja koju čine vinkovačka tvrtka Sokol i osječka Hidrogradnja. Stručno povjerenstvo za javnu nabavu utvrdilo je da je zaprimljena ponuda prihvatljiva, pravilna i prikladna. Sukladno tome predloženo je sklapanje ugovora o javnoj nabavi sa Zajednicom ponuditelja čija je cijena ponude 9,9 milijuna kuna bez poreza na dodanu vrijednost (odnosno 12,5 milijuna kuna s PDV-om).

Kako je cijena ponude veća od sredstava osiguranih Godišnjim programom rada i financijskim planom Lučke uprave Osijek za ovu godinu, zatražili su, u skladu sa suglasnosti Ministarstva financija, prijedlog preraspodjele sredstava raspoređenih u Državnom proračunu. Resorni ministar Zdravko Marić dao je suglasnost te je na taj način osiguran dodatni iznos od 10 milijuna kuna za financiranje ovog projekta.

No, ipak, ni to nije bilo sve što se ticalo procedure, Upravno vijeće Lučke uprave ovlašteno je donositi odluke o sklapanju pravnih poslova do iznosa od pet milijuna kuna, a iznad tog iznosa uz suglasnost Vlade Republike Hrvatske. A Vlada RH, odobravajući suglasnost, vodila se time što Lučka uprava Osijek za potrebe pristajanja putničkih brodova trenutno koristi pristan koji je u privatnom vlasništvu restorana Galija, potom to što je za ovu godinu najavljeno povećanje broja putničkih brodova u odnosu prema prošloj godini (odnosno svake godine više u odnosu prema prethodnoj), te zaključno time što je Lučka uprava Osijek ishodila sve potrebne dozvole za gradnju novog putničkog pristaništa.

Goran Dijanović, ravnatelj Lučke uprave Osijek, zadovoljan je ovakvim razvojem situacije, kaže kako se za idući tjedan planira potpisivanje ugovora s izvođačima radova.

- Što znači da ćemo od travnja (iduće godine, nap. a), kada i inače počinje sezona dolazaka riječnih turističkih brodova, imati novi pristan. To će nam istovremeno otvoriti mogućnost da, svi mi zainteresirani, poradimo na osmišljavanju novih turističkih ponuda i aranžmana koji, primjerice, jadranskim gostima nude dolazak u Osijek te ovdje ukrcaj na kruzer i krstarenje Dunavom i Dravom - otkriva dio svojih razmišljanja Dijanović. Za sada je izvjesno da će početku radova na realizaciji novog osječkog pristana nazočiti i resorni ministar Oleg Butković.

Za ovu godinu najavljen je 81 dolazak riječnih turističkih brodova, a primjerice prije deset godina bilo je samo četiri. Dolazak većeg broja kruzera u Osijek kontinuirano se bilježi od 2014. godine.

http://www.glas-slavonije.hr/410059/3/Kruzeri-ce-se-u-Osijeku-sidriti-na-novom-pristanistu-izmedju-Vodenice-i-Galije
 

·
Moderator
Joined
·
27,711 Posts
RADOVI NA PROMENADI
Novo pristanište za riječne kruzere
Ograda dugačka stotinjak metara i uredski kontejneri koji su prije nekoliko dana postavljeni na promenadi, između Vodenice i broda-restorana Galija, vjerojatno su nekim građanima postavili upitnik iznad glave.

Riječ je o početku gradnje pristaništa za putničke brodove, čime će Osijek dobiti još jedan infrastrukturni objekt koji će ga izravno vezati s njegovom rijekom, a koji je, s obzirom na to da grad na Dravi posljednjih nekoliko godina bilježi osjetan porast broja turista koji pristižu riječnim kruzerima, i više nego dobrodošao.

Dosadašnje privremeno rješenje za pristan i obavljanje potrebnih graničnih protokola u Osijeku bilo je uz restoran Galija, tako da je od početka bilo jasno kako treba raditi na pronalaženju nove lokacije.

Buduće pristanište moći će odjednom primiti čak tri broda, a prve turiste trebalo bi primiti već u travnju, kada i počinje sezona dolazaka turističkih brodova.

- To će nam istovremeno otvoriti mogućnost da, svi mi zainteresirani, poradimo na osmišljavanju novih turističkih ponuda i aranžmana koji, primjerice, jadranskim gostima nude dolazak u Osijek te ovdje ukrcaj na kruzer i krstarenje Dunavom i Dravom - rekao nam je prilikom predstavljanja projekta u rujnu Goran Dijanović, ravnatelj Lučke uprave Osijek.

Radove će izvoditi Zajednica ponuditelja koju čine vinkovačka tvrtka Sokol i osječka Hidrogradnja, nakon što je Stručno povjerenstvo za javnu nabavu u svibnju utvrdilo da je njihova ponuda prihvatljiva, pravilna i prikladna. Sukladno tome predloženo je sklapanje ugovora o javnoj nabavi sa Zajednicom ponuditelja čija je cijena 12,5 milijuna kuna s PDV-om.

Kako je cijena ponude bila veća od sredstava osiguranih Godišnjim programom rada i financijskim planom Lučke uprave Osijek za ovu godinu, zatražili su, u skladu sa suglasnosti Ministarstva financija, prijedlog preraspodjele sredstava raspoređenih u Državnom proračunu. Resorni ministar Zdravko Marić dao je suglasnost te je na taj način osiguran dodatni iznos od deset milijuna kuna za financiranje ovog projekta.
Za ovu godinu najavljen je 81 dolazak riječnih turističkih brodova, a primjerice, prije deset godina bilo ih je samo četiri. Dolazak većeg broja kruzera u Osijek kontinuirano se bilježi od 2014. godine.

http://www.glas-slavonije.hr/412452/3/Novo-pristaniste-za-rijecne-kruzere
 

·
Moderator
Joined
·
27,711 Posts
“STARA LUKA TRANZIT”
Izronili novi lukobran i obaloutvrda
Punom parom izvode se radovi na četvrtoj, posljednjoj dionici uređenja desne obale Drave u Osijeku, koja nosi ime “Stara luka Traznit”, a čijim će završetkom napokon šetnicom uz rijeku biti povezani Gornji i Donji grad. Iz vode su već izronile stabilizacijske vizure lukobrana koje posljednjih dana oduševljavaju Osječane.

Izvođači radova - grupacija Hidrogradnja d.o.o., Osijek Koteks d.d. i Vuka d.d - poručuju da radovi napreduju brže negoli je očekivano.

- Radovi na 2. poddionici uređenja desne obale rijeke Drave (iza Kliničke bolnice Osijek) odvijaju se znatno brže od planiranih. Trenutačno su u tijeku radovi zatvaranja novog lukobrana gradnjom kamene nožice lukobrana i gradnja nove obaloutvrde gradskog tipa na prvih 240 metara trase obale. Do kraja 2019. planiramo postaviti stabilizacijski madrac u lukobran i izvršiti ugradbu materijala u tijelo lukobrana do visine kamene nožice. Na potezu obale, naravno, opet ako nam vodostaj Drave dopusti, planiramo završiti gradnju obaloutvrde na predmetnom potezu do visine srednje AB grede, što bi nam omogućilo daljnji nastavak radova bez prekida i u slučaju većih vodostaja - kaže direktor Hidrogradnje d.o.o. Osijek Nenad Cigić.

Radovi su započeli 2. ožujka, a njihova vrijednost iznosi 55,75 milijuna kuna. Investicija se financira iz proračuna Republike Hrvatske preko Hrvatskih voda te manjim dijelom iz proračuna Grada Osijeka. Riječ je o projektu koji će Osječanima omogućiti ono na što čekaju desetljećima - neprekinutu šetnicu uz rijeku Dravu u dužini od šest kilometara s biciklističkom stazom, odmorištem i uređenim hortikulturalnim pojasom. Uz, ovaj važan moment, valja napomenuti i kako će projekt osigurati i stabilizaciju obale i obalnog pojasa te poboljšati kvalitetu i obranu od poplava u Osijeku.

http://www.glas-slavonije.hr/412453/3/Izronili-novi-lukobran-i-obaloutvrda
 

·
Registered
Joined
·
177 Posts
Zašto se novo pristanište ne gradi tu gdje se radi nova obala? Tu je i dublja voda jer je i bila teretno pristanište a na mjestu gdje će ga graditi je pliće...
Ono kad se već gradi nova obala mogli su u to ukomponirati i pristanište za kruzere.
 

·
Moderator
Joined
·
27,711 Posts
BRODARI MUKU MUČE S KADROVIMA
Nedostaje kapetana na riječnim plovilima
Nedostatak posade, prvenstveno kapetana brodova u unutarnjim vodama, iskristalizirao se kao novi gorući problem domaćih brodara i lučkih operatera. U Osijeku se, u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Županijskoj komori Osijek, održavaju redovite sjednice Zajednice za promet na unutarnjim vodama, odnosno Dunavu, Dravi i Savi, i već smo navikli izvještavati da je osnovni problem s kojim se bore pretovarne luke i brodari - ovisnost o vodostaju, a na Dravi i nanosi pijeska.No jučer je u prvi plan iskočilo sljedeće - brodari muku muče s kadrovima. U biti je problem u tome što na brodovima pod hrvatskom zastavom na domaćim vodama mogu ploviti samo hrvatski državljani.

- A s druge strane, na brod pod hrvatskom zastavom na plovidbi nizvodno Dunavom, od Novog Sada, nije nikakav problem ukrcati srbijanskog kapetana i cijelu srbijansku posadu - upozorila je Valentina Rakić, direktorica Dunavskog Lloyda, ujedno i novoizabrana predsjednica Zajednice.
Hrvatska je deficitarna s kapetanima na riječnim plovilima, što se trenutno krpa zapošljavanjem kapetana iz mirovine. No nedostaje svih profila jer problem je u tome što mladi koji završe odgovarajući školu nakon prve plovidbe, odnosno boravka na brodu, bježe od tog zanimanja. A jedini način da se stekne kvalifikacija (pa i za kapetana) ostvareni je plovidbeni staž na domaćim rijekama. Odnosno, ako i netko dođe, primjerice sa zvanjem kormilara, koje je stekao ploveći Njemačkoj, to mu domaće zakonodavstvo, jednostavno, ne priznaje.

Iako su na to brodari upozoravali godinama, a predstavnici luka također upozoravaju na problem stjecanja zvanja mornara, čini se da u resornom ministarstvu nisu reagirali. S ove sjednice će stoga predložiti promjene pravilnika.
Inače, riječne luke za prvih deset mjeseci ove godine bilježe bolje i manipulativne i financijske rezultate nego u isto vrijeme prošle godine.
Igor Bartolović, odnedavno direktor Nexe-Luke Tranzit, izvijestit će kako je ove godine pretovareno 20 brodova više nego za isto doba prošle godine, ali i dalje ističe kako za stabilno poslovanje trebaju i stabilnu situaciju što se tiče plovnosti.
Marijan Kuprešak iz Luke Vukovar, izvijestio je da su ove godine diversificirali korisnike, što im je donijelo bolje rezultate. Prijašnjih su godina naime dominantno ovisili o Petrokemiji, koja se za ovu godinu, na bliža tržišta Mađarske i Austrije, odlučila za kamionski transport.

No nešto manje optimizma dolazi iz RTC-a Broda (Slavonski Brod), oni su kao kooperant Ine vezani uz poslove prijevoza sirove nafte do Siska i obratno. Ako se nešto dogodi u tom segmentu, upitna je njihova daljnja budućnost.
Dobar posao s pretovarom, dominantno žitarica, ostvaruje vukovarski Vupik plus (u sastavu Fortenova grupa), jedini su naime silos na vodi - odnosno jedini mogu izravno iz broda utovarati u silos, i obratno iz njega istovarati u brod.

U LUCI DIZALICA NA SOLARNU ENERGIJU
Zanimljivu investiciju najavljuju u Luci Vukovar - uložili bi naime u instaliranje solarne elektrane, a tako proizvedenom strujom pokretali bi najveću dizalicu, koja se sada pogoni na dizelsko gorivo. Također osim što se radi kružni tok, koji će omogućiti bolji ulaz na prostor luke, i duž cijele luke radit će se novo cestovno rješenje s posve novim izlazom. Istodobno kako bi zadržali radnike, uveden je cijeli niz demografskih mjera - jedna od njih su naknade za svako novorođeno dijete.

http://www.glas-slavonije.hr/415977/7/Nedostaje-kapetana-na-rijecnim-plovilima
 

·
Registered
Joined
·
2,423 Posts

·
Moderator
Joined
·
27,711 Posts
VUKOVAR DONIO ODLUKU
Svi će kruzeri od 2021. plaćati 1500 kn pristojbe


Grad Vukovar usvojio je odluku o visini turističke pristojbe za brodove na kružnim putovanjima. Njome je definirano da će i brodovi kapaciteta od 50 do 200 putnika i oni kapaciteta od 201 do 500 putnika plaćati 1500 kuna turističke pristojbe. Uporište odluka ima u Zakonu o turističkoj pristojbi, a pravilnikom koji je stupio na snagu krajem srpnja prošle godine, između ostaloga, propisuje se kako jedinice lokalne samouprave odlučuju hoće li naplaćivati kruzerima turističku pristojbu, kao i njezin najviši iznos.

Tako se navodi kako je najviši iznos za brod kapaciteta od 50 do 200 putnika dvije tisuće kuna, za brod od 201 do 500 putnika pet tisuća kuna, a za kruzere s više od 3000 putnika maksimalna turistička pristojba koja se može odrediti 40 tisuća kuna.

Objašnjavajući vukovarsku odluku, Dražen Kobašević, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo, rekao je kako gradovi i općine odluku hoće li naplaćivati pristojbu i u kojem iznosu trebaju donijeti do 31. siječnja tekuće godine za sljedeću godinu.

- To znači kako ćemo odluku primjenjivati od 2021. godine, s tim što se ukupni prihod dijeli tako da 85 posto iznosa ide Vukovaru, a preostalih 15 posto Županiji. Odlučili smo u prvoj godini primjene odrediti da svi plaćaju 1500 kuna, jer smo u komunikaciji s Lučkom upravom doznali kako gotovo svi brodovi koji dođu u naš grad imaju oko 160 putnika. Točno je da smo za one s više od 200 putnika mogli odrediti i veći iznos, do pet tisuća kuna, no s obzirom na to da u Vukovar pristane samo jedan brod takvog kapaciteta, i to s oko 210 putnika, držali smo kako viši iznos ne treba propisati - naveo je Kobašević, dodavši kako će, ako se za to pokaže potreba, moći mijenjati definirane iznose.

Prema njegovim riječima, Vukovaru manje luke u okruženju nisu konkurencija, no usporedili su troškove koje kruzeri imaju kada pristaju u okolne države.

- Treba istaknuti kako u Mohaču brodovi imaju ukupan trošak od 1000 do 1100 eura, a u Novom Sadu od 800 do 900. Budući da im troškovi u Vukovaru iznose oko 550 eura, s uvođenjem ovih 200 eura za turističku pristojbu troškovi će im porasti do 750 eura i smatram kako je to korektan iznos u prvoj godini primjene pravilnika - naglasio je.

Hoće li uvođenje plaćanja pristojbe utjecati na broj pristajanja, vidjet će se sljedeće godine.

HOĆE LI NAPLATA PRISTOJBE ODBITI BRODARE?
Nakon usvajanja Zakona o turističkoj pristojbi, kada je definirano kako se može naplaćivati pristojba brodovima na kružnom putovanju u međunarodnom pomorskom prometu i međunarodnom prometu na unutarnjim vodama kada su na vezu u luci ili sidrištu luke, u hrvatskoj su javnosti mišljenja podijeljena. Dok jedni drže kako inozemnim turistima treba naplatiti maksimalnu pristojbu (posebice na moru), drugi zastupaju stav kako bi taj potez mogao odbiti brodare.

U Vukovaru je prošle godine pristao 351 kruzer (čak 50 posto više nego godinu prije), što znači kako bi, ako se taj trend zadrži, naplatom 1500 kuna pristojbe po brodu ukupan prihod bio nešto više od pola milijuna kuna, što nije zanemariv iznos.

http://www.glas-slavonije.hr/420951/4/Svi-ce-kruzeri-od-2021-placati-1500-kn-pristojbe
 

·
Moderator
Joined
·
27,711 Posts
REKORDAN TURISTIČKI RAST
Osječko-baranjska županija na četvrtom mjestu kontinentalnih turističkih destinacija
Kruzing turizam u 2019. također bilježi rast. Na pristaništima Osijek, Batina i Aljmaš pristalo je 167 kruzera što je čak 73% više nego prošle godine. Na kruzerima je Slavoniju i Baranju posjetilo više od 20.000 gostiju.

https://sib.rtl.hr/vijesti/regija/3631737/osjecko-baranjska-zupanija-na-cetvrtom-mjestu-kontinentalnih-turistickih-destinacija/

:cheers::cheers::cheers:
 

·
Moderator
Joined
·
27,711 Posts
NE SAMO ZA KRUZERE
Pristanište između Galije i Vodenice u funkciji cijele godine
Iz godine u godinu, u prosjeku između deset i petnaest posto, raste broj riječnih kruzera koji najavljuju pristajanje u Osijeku. Tako je i za sezonu koja je pred nama; Goran Dijanović, ravnatelj Lučke uprave Osijek, nakon prošlogodišnjeg 81, za ovu godinu ima najavu dolaska 118 kruzera. Za njega je to jasan znak da su Osijek i njegova bliža okolica ne samo prepoznati nego i potvrđeni kao zanimljiva turistička destinacija. Ali od ove sezone posade riječnih brodova dočekat će i znatno logističko poboljšanje. Praktično od početka lipnja u funkciji će biti novo pristanište koje se gradi između restorana Galija i Vodenice.

Izvijestili smo već ranije kako je Kapetanija krenula u investiciju vrijednu deset milijuna kuna (bez poreza na dodanu vrijednost) te da je posao nakon postupka javne nabave dodijeljen Zajednici ponuditelja koju čine vinkovačka tvrtka Sokol i osječka Hidrogradnja. Radovi su u Osijeku na šetalištu, prostorno će novo pristanište biti na polovini puta između brod-restorana Galija i Vodenice, ondje se rade stupovi za koje će biti privezan ponton. Što se tiče izrade samog pontona, ona je u punom jeku, a važno je napomenuti da se on gradi u brodogradilištu u Apatinu.

- Tehnički su podatci da je riječ o pontonu dužine 60 i širine osam metara. Imat će četiri razine pristupa, odnosno ponton je projektiran da uz njega istovremeno mogu biti privezana dva kruzera, ali tu su još i pristupi na koje će moći stati manji putnički brodovi - riječne jahte, te naposljetku i mali čamci. Ponton je predviđen da bude u funkciji pristajanja riječnih plovila tijekom cijele godine, a ne samo kada je sezona kruzera - kaže naš sugovornik. Ponton, koji je plutajući, bit će dvama pristupnim mostovima povezan s obalom. Očekuje se da će tijekom svibnja ponton biti iz Apatina dotegljen na novu lokaciju.

No Goran Dijanović, premda to nije izravno u njegovoj domeni, razmišlja o tome kako bi prava vrijednost za Osijek u turističkom smislu bila kada bi Osijek postao polaznišna/ukrcajna točka za kruzere...

- To će nam istovremeno otvoriti mogućnost da, svi mi zainteresirani, poradimo na osmišljavanju novih turističkih ponuda i aranžmana koji, primjerice, jadranskim gostima nude dolazak u Osijek te ovdje ukrcaj na kruzer i krstarenje Dunavom i Dravom - otkriva dio svojih razmišljanja Dijanović. U tom su smjeru već vođeni razgovori s dubrovačkim turističkim djelatnicima...

No nije ovo jedina kapitalna investicija koja se radi. Već idućeg mjeseca i fizički će započeti radovi na gradnji terminala za pretovar rasutih tereta. Kako smo ranije pisali, predviđena je gradnja 240 metara obale za pretovar rasutog tereta s dva veza za brodove, postrojenja za pretovar i usipni koš, kranskom stazom, ali i nastavak željezničkog kolosijeka te pristupna cesta, kao i sva potrebna infrastruktura. Projekt je to ukupno vrijedan 270 milijuna kuna, od čega će se dio osigurati iz fondova EU-a. Nakon izgradnje uslijedit će poziv koncesionarima, no zgodno je znati kako već sada ima zainteresiranih koncesionara.

Nadalje, Lučka kapetanija Osijek osigurala je sredstva za gradnju novog sportskog pristaništa na lokaciji u Nemetinu. Vrijednost investicije na razini je 5,5 milijuna kuna. Pristanište je to za male čamce poput sportske luke, odnosno onog sagrađenog na Pampasu.

http://www.glas-slavonije.hr/424137/3/Pristaniste-izmedju-Galije-i-Vodenice-u-funkciji-cijele-godine
 

·
Moderator
Joined
·
27,711 Posts
LUČKA UPRAVA OSIJEK
Radovi na izgradnji sportskog pristaništa Nemetin

Proc.vrijed. : 4.205.000,00
Rok za dostavu ponuda/zahtjeva za sudjelovanje : 24.4.2020. 12:00

 
401 - 420 of 425 Posts
Top