SkyscraperCity Forum banner

[Croatia] - Turizam | Tourism ☼

1898983 Views 11021 Replies 377 Participants Last post by  Levat
15.05.2008. | 19:43

klasična ljetovanja zamjenjuju kraća putovanja
Split po rastu broja ‘urbanih turista’ vodeći među sto velikih središta

Protekle četiri godine Split je imao godišnji rast broja gostiju od 17,2 posto i zauzeo je prvo mjesto na ljestvicama popularnosti
Piše ružica mikačić

Putovanjima u velike turističke gradove Europe uprihođeno je prošle godine 540 milijuna eura, odnosno 19,2 milijuna eura više nego prethodne godine, pa prema posljednjim podacima urbani turizam čini nevjerojatnih 40 posto svih inozemnih turističkih putovanja u Europi!

Turistički gradovi su hit i iz godine u godinu broj putnika u “city break” turama raste dvoznamenkastom brojkom, a u 2008. očekuje se daljnji porast tih putovanja u velike gradove od 14 posto.
250 milijuna turista

Informacije su to Europske udruge turističkih gradova (ECM) koju čini stotinu velikih turističkih središta Starog kontinenta, a koje je lani posjetilo gotovo 250 milijuna turista.

Prema izvješću ECM-a, prošle je godine porastao i broj dana zadržavanja u europskim gradovima, tako da je u njima “uknjiženo” i 600.000 noćenja više nego prethodne godine.

Najveći rast bilježe gradovi u blizini manjih zračnih luka dobro povezanih “low cost” avioprijevoznicima, pa su tako najveće stope rasta zabilježili Dublin, Tallin, Tarragona i Zuerich. Hrvatski turistički gradovi članovi ECM-a su Zagreb, Split, Dubrovnik i Rijeka. Dubrovnik se od 1995. do 2005. nalazio na samom vrhu europske ljestvice postotka rasta broja gostiju, na tom mjestu ga je u protekle četiri godine naslijedio Split.

Prema podacima ECM-a Split je u tom razdoblju imao godišnji rast od 17,2 posto, čime je zauzeo prvo mjesto na ljestvicama rastuće popularnosti.
Golem rast

Klasičan odmor na moru godišnje raste tri posto, dok putovanja u gradove imaju u pojedinim destinacijama i triput veću stopu rasta.

http://www.slobodnadalmacija.hr/Biznis/tabid/69/articleType/ArticleView/articleId/7539/Default.aspx
See less See more
1 - 20 of 11022 Posts
So much about Croatia in the travelmagazines, this one in Vagabond.
Nice Pics.

http://www.vagabond.se/vb/reportage.aspx?id=67389

:cheers:
yes it is - but some of pix are very old ;)
Koji je tebi.. pa obrisat će ti ovu dretvu.. nisi koristi ispravno nazivlje naslova !!!
pa meni svako toliko izbrišu čak i kada napišen naslov koji se nekome sviđa.
S Novom godinom Solin dobiva prvi hotel


SOLIN - Osim za Novu 2009. godinu, Solinjani bi šampanjac mogli točiti i u čast otvorenja prvoga solinskog hotela. Kamen temeljac položen je, naime, u studenome prošle godine. No, nije sve bilo idilično, jer su već prvi iskopi za budući Hotel President, koji bi trebao imati pet zvjezdica, najavili probleme. Ipak, investitor je imao sreće pa se radovi nisu prekidali na dulje razdoblje.

Odmah nakon početka radova na lokaciji hotela pronađeni su arheološki ostaci, ali su konzervatori brzo obavili svoj posao te s s investitorom dogovorili konzervaciju pronalazaka koji su ukazali na to da je rijeka Jadro nekoć protjecala upravo tim područjem. Radovi su se zatim mogli nastaviti, no vrlo su se brzo pojavili novi problemi - na površinu su počele izvirati podzemne vode. I taj je problem brzo uklonjen, voda je ispumpana, a njeno daljnje izviranje spriječeno građavinskim zahvatima.

Trenutačno su radovi u punom zamahu i, prema riječima Stipe Marasovića, voditelja gradilišta, bude li sve teklo po planu, u hotelu President već bi se ove godine mogao organizirati svečani doček Nove godine. Budući visokokategorik itekako će poboljšati turističku ponudu grada Solina koji su turisti do sada posjećivali samo na sat ili dva, i to organizirano preko agencija.

Otvaranjem Presidenta, postat će moguć i kongresni i sportski turizam. Naime, u rujnu će početi gradnja još jednoga manjeg hotelskog objekta sa 30 soba namijenjenih smještaju većih grupa, a to će donijeti i povoljnije cijene.

Prema riječima Mate Žaje iz nadzornoga tijela, hotel će zadovoljavati sve kriterije Ministarstva turizma za dobivanje visoke kategorije. Uz 80 vrhunski opremljenih soba, hotel će imati i podzemnu garažu, vanjsko parkiralište, restoran, hotelski kafić, nekoliko kongresnih dvorana, wellnes centar s unutarnjim bazenom te vanjski mali i veliki 25-metarski bazen, koji će dobro doći i sportskim klubovima.Zaposlit će se oko 40 radnika, a u sezoni i više
Hotel visoke kategorije zahtijeva i visoko obrazovanu radnu snagu, što bi, unatoč velikoj nezaposlenosti, vlasnicima mogao biti i problem. Prema Žajinim riječima, oni su se već dali u potragu za kadrom, dio budućih zaposlenika već se obučava za rad u visokokategoriku. Na samom početku hotel će zapošljavati 40-ak ljudi, a taj bi broj u sezoni mogao i znatno narasti. Vlasnici se nadaju da će većina budućih zaposlenika biti upravo iz Solina jer bi i na taj način hotel znatno pridonio lokalnoj zajednici.
See less See more
E to ja zovem dobrom vijesti. Samo nigdje ne piše na kojoj lokaciji će biti taj hotel.
Proabably in one of the 3 streets in Solin, wont be any problem to find it.
Proabably in one of the 3 streets in Solin, wont be any problem to find it.
ima solim malo više od tri ulice, ali ova ti je jaka..
Šta oćeš, više ulica u Sv.Kaji nego na Kocunaru ;)
Guardian hvali hrvatski Hvar

Ugledni britanski list Guardian posvetio je poduži članak otoku Hvaru i istoimenom gradu u kojem bez imalo skromnosti veliča jedan od najljepših morskih gradova naše zemlje.
Pomalo s čuđenjem autorica Annabelle Thorpe hvali reinkarnaciju Hvara iz skromnog gradića s prosječnom turističkom ponudom u grad koji se uspoređuje s jednom Ibizom i francuskom rivijerom.
"Za trenutak sam pomislila da se nalazim usred snimanja za turistički vodič. Izgledalo je savršeno kao iz brošure", uvod je kojim autorica započinje tekst i nastavlja ga detaljnim opisom hvarskog sunca koji se reflektira u moru, prelijepim ljudima koji šeću hvarskom rivom sagrađenom u 17. stoljeću te uživanje u ispijanju koktela u miru i tišini morskoga gradića.
Uspoređujući "stravičan izgled hrvatskih hotela" i sadašnji preobražaj te borbu malih iznajmljivača apartmana, Hvar je dobio peticu za uređenje hotela, ponajviše zbog obnove hotela od strane grupe koja je zakupila Sunčani Hvar. Ipak, pitaju se i kako će se mali iznajmljivači boriti sa rastućom ponudom Hvara.
Autorica je ugođaj svoje hotelske sobe usporedila s najboljim hotelima Barcelone i Berlina, pohvalivši moderni dizajn koji je zavladao pri uređenju i ostavio iza sebe onaj stari, poznati hrvatski renesansni ambijent. Čitateljima je preporučila najbolje koktel barove, restorane, ali i konobe, za koje nudi detaljno objašnjenje.
Spominje i neizostavnog pobjednika Wimbledona Gorana Ivaniševića koji "ništa ne voli više nego uploviti u hvarsku luku i sjesti u kafić Carpe Diem" te ruskog milijardera Romana Abramoviča koji je poznat po tome da svrati svojom jahtom do Hvara. Spomenut je veliki dio popratnih sadržaja poput izleta brodom do Paklenih otoka, pa do zabave koju grad nudi nakon zalaska sunca, a nije izostavljeno niti maslinovo ulje koje se može kupiti gotovo na svakom uglu. "Hvar postaje novi Cannes kako sve više hotela zaprima glamurozni izgled. Ovoga ljeta masa ljudi koja će ulaziti i izlaziti s brodova za Paklene otoke biti će pomalo svjetlucava. Idite sada, prije nego postane ekskluzivno odabrano mjesto za europsku elitu", riječi su kojima autorica završava članak.
See less See more
How Hvar got hip (3 pages)

Stylish hotels have never been Croatia's strong point but one island has given its accommodation a radical makeover. Annabelle Thorpe reportsHvar Town, Croatia: Riva Bar and Restaurant on the Waterfront

Strolling into Hvar Town in the late afternoon sunshine, for a moment I feel as though I have arrived in the middle of a tourist board photo shoot. It looks too brochure-perfect; the polished cobbles of the piazza gleam in the rich sunlight, chisel-jawed yachting types and blondes in skimpy frocks curl up on rattan sofas beneath pristine white parasols, sipping cold beers and caipirinhas that come with neat heaps of roasted almonds and a Café del Mar soundtrack. A cluster of terracotta-roofed houses clambers up the hillside behind the harbour, opposite a glittering sea stretching out to some hazily blue islands


http://www.guardian.co.uk/travel/2008/may/18/hotels.croatia
See less See more
Kruzeri na Mljet sa 6000 turista

Na otoku Mljetu lani je ljetovalo 16.300 domaćih i stranih turista te ostvarilo više od 78.700 noćenja. Hotel “Odisej”, koji ove godine slavi 30 godina rada, realizirao je rekordnih 44.200 noćenja. I kućna radinost s 34.500 noćenja bilježi najbolje postignuće.

Naselje Pomena u NP MLjet pohodilo je sedam kruzera, odradilo 32 uplovljavanja s 2700 turista više nego dosad. U pomorskom je prometu prošle godine evidentirano 210 tisuća turista i nautičara i više od 40 tisuća vozila. Tih 6 postignuća najbolji je rezultat u povijesti otoka koji je postao omiljeno ljetovalište Nijemaca, Slovenaca, Britanaca, Talijana, Francuza, Iraca i Amerikanaca.
Ove godine ploveći hoteli ugovorili su 62 uplovljavanja ili dvaput više te će na izlete dovesti 6000 ili 130 posto putnika više nego lani, ponajviše Francuza i Amerikanaca.
Četrdeset novih hotela

Hotel Croatia, 101,1 mil. kn

Cavtat

ulaganje u preuređenje smještajnog dijela hotela, ulaganje u ostale objekte i planirano ulaganje u preuredjenje glavnog restorana i dijela recepcijeHotel Admiral, 292 mil. kn

Slano

izgradnja novog objekta na lokaciji potpuno srušenog hotela u Domovinskom ratu, 4*Hotel Excelsior & Spa, 102,2 mil. kn

Dubrovnik

potpuno obnavljanje preostalog dijela smjestajnih jedinica te svih javnih prostora hotela, nova kongresna dvorana, wellness i spa sadržaji


Ukupna ulaganja u četrdesetak hotela, četiri autokampa i jednu marinu do početka sezone iznose 7 milijardi kuna

http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/clanak/art-2008,5,19,,120025.jl
See less See more
Hrvatska glavna tema naj novijeg "GEO Saison" iz njemacke...

(mogli su izabrati lijepsu pozadinu... ;) )

See less See more
Hrvatska glavna tema naj novijek "GEO Saison" is njemacke...

(mogli su izabrati lijepsu pozadinu... ;) )

U ovo si moram kupiti.. inace Geo i Merian su najbolja casopisa koja se bave tom tematikom.. a uz to ces ga naci u svakoj cekaonici kod lijecnika itd.. tako da nam se nije moglo bolje desiti nego da jedva nesto napisu o Hrvatskoj!
Meni je pozadina predobra, ta mala dalmatinska ribarska neeksploatirna sela su meni najljepsi dio Hrvatske.
loodilo naslovnica
1 - 20 of 11022 Posts
Top