SkyscraperCity banner

8461 - 8477 of 8477 Posts

·
Registered
Joined
·
2,043 Posts
Normalno da zjapi prazan kad pola drzava se nije otvorilo.
Kad se oni otvore onda ce biti i turista.
Znaci od prvi lipnja u nekima, a u nekima od 15.06.
Stvarno bne kuzim svrhu ovakvih clanaka, ali okay.
 

·
Registered
Joined
·
603 Posts
Snažna poruka:

Jos su legendarniji mediji koji to prenose kao neku vijest, a jos je legendarnije sto im jw to vjerojatno medju citanijim clancima. Nadao sam se da ce ova kriza izbrisat beskorisnost influencera kao takvih, ali cini se da je jos dug put pred nasom civilizacijom. A i turizam je u nas svacija prcija i o njemu svi sve znaju, a posebno ljudi iz BIH cije znanje zavrsava na cijeni lezaljke na plazi u Zivogoscu.
 

·
Registered
Joined
·
3,675 Posts
Otvoren najveći splitski hotel vrijedan 26 milijuna eura
Novi hotel u Splitu Amphora na Žnjanu, napokon otvara svoja vrata u ponedjeljak nudeći gostima smještaj u 206 soba i druge sadržaje na razini četiri zvjezdice", kažu iz hotela.
U nekoliko navrata smo pisali o detaljima tog projekta tvrtke “Plavi safir”, poduzetnika Zvonka Kotarca u koji je uložio 26 milijuna eura.
Lani su tako radovi stali jer su građevinski inspektori zatvorili gradilište. Ustanovljeno da se izvela jedna podrumska etaža više te da se bespravno izveo podrumski iskop za bazensku instalaciju.

Također, hotel je, kako smo doznali, dobio dozvolu za samo tri zvjezdice, a ne za četiri, kako se u javnosti govori. Iako je još uvijek nejasno polažu li pravo na kategorizaciju od četiri zvjezdice, formulacija s početka "sadržaje na razini četiri zvjezdice" sugerirao bi da ne.
Sada dovršen, iz hotela kažu da imaju ukupno 206 soba od kojih većina gleda na more i otoke, ima i tri bazena, dva restorana, wellness centar na dvije tisuće metara četvornih te fitness i beach club.
Hotel ima i nekoliko barova, od kojih jedna i na krovu/terasi, kao i kongresnu dvoranu s 500 mjesta.
Kako kažu, očekuju u hotelu poslovne ljude te obitelji iz Velike Britanije i skandinavskih zemalja, a o svima će brinuti 80 stalno zaposlenih i 40 sezonskih radnika.
Osim hotela Amphora, građevinski poduzetnik Kotarac u Splitu ima i hotel Atrium s pet zvjezdica.
174128

174131

Otvoren najveći splitski hotel vrijedan 26 milijuna eura
 

·
Registered
Joined
·
3,677 Posts
Strašan pad cijena u turizmu: Mnogi hrvatski hoteli ove sezone neće se ni otvarati
Ponajveće hotelske kuće radije neće otvoriti sve hotele nego sobe puniti ispod cijene

Hrvatska više nije jeftina turistička destinacija, a to, kako stvari stoje, neće promijeniti ni situacija s koronavirusom. Bit će ovog ljeta sniženih tzv. cijena pozivnica, ali uprave ponajvećih hotelskih kuća jasne su – radije neće otvoriti sve hotele nego sobe puniti ispod cijene. “Ako ne možeš zaraditi, zašto bi povećavao gubitak”, kaže jedan jadranski turistički profesionalac.

Igra živaca hotelijera

Dubrovački Importanne resort među rijetkima je objavio da u lipnju snižava cijene 30 posto te da će sniženja biti i tijekom ljetne špice. Istina, riječ je o luksuznim hotelima, ali, neovisno dolaze li iz zemlje ili iz inozemstva, gostima umanjuju račun za iznos cestarine na relaciji Zagreb – Ploče pa već snižena cijena pada otprilike za još 260 kuna ako ostaju barem dvije noći. Ako, pak, boravak uključuje najmanje četiri noćenja, aranžman pojeftinjuje za petstotinjak kuna, odnosno za iznos cestarine u oba smjera.

Hoteli Pinija u Petrčanima, Pastura u Postirama, Kolovare u Zadru, apartmani Medena u Trogiru, Fontana u Jelsi... nude popuste od 25 do 40 posto. Onima kojima nije važno u koje će jadransko mjesto ili hotel na odmor isplatit će se riskirati i pričekati “rasprodaju”. Last minute već je počeo pa se sada odmor u lipnju može dobiti uz popuste 10- 25 posto.

Sindikalist Vilim Ribić ustvrdio je da jadranski domaćini dižu cijene kako bi im objekti ostali prazni i tako se kvalificirali za državne potpore. Direktor HUT-a Veljko Ostojić na to kratko odgovara: “Takva ideja može pasti na pamet samo nekom tko je na državnom proračunu. Nikako poduzetniku”. No nekih poskupljenja u 2020. godini ipak će biti. U Nacionalnom parku Plitvička jezera već su prije najavili više cijene, ali to su zbog koronavirusa odgodili do 12. srpnja. Nakon tog datuma cijena skače na 300 kuna, na što su već reagirale putničke agencije.

Borba s konkurentima

– Jedino se uz korekciju cijena možemo upustiti u borbu s konkurentima. Nemojmo se zavaravati, unatoč vjernosti gostiju i našoj gostoljubivosti, cijena će biti presudni faktor – kaže Tomislav Fain, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija koja traži moratorij na lanjske cijene u nacionalnim i parkovima prirode te da se cijena ulaznica za školska putovanja od početka lipnja pa sve do kraja rujna ostavi na predsezonskoj razini.

Imaju i potporu Ministarstva zaštite okoliša, no to na Plitvicama nema odjeka. Ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević podsjeća da su zbog koronakrize cijene bile snižene nekoliko mjeseci, a za više od toga ne vidi ni opravdanje ni poslovnu logiku. – Izniman je interes za posjet našem parku tijekom ljeta, za što smo već prodali puno ulaznica po lani najavljenoj cijeni od 300 kuna. Ne bi bilo ni poslovno ni korektno prema njima da imamo dvije cijene – kazao je Kovačević.


U gradu sada boravi tek 4% lanjskog broja turista, a ni najave za lipanj nisu obećavajuće

U odnosu na isti lani kada je u Rovinju boravilo 9.929 gostiju, ovih ih je dana u gradu 432, ili, bolje rečeno, tek četiri posto od lanjskog broja. Kako doznajemo, najveći je broj domaćih gostiju koji čine oko 35 posto, deset posto su susjedi Slovenci, a po brojnosti slijede Austrijanci, Nijemci…

- Od ovog vikenda očekujemo porast broja gostiju, međutim, ništa se značajnije neće dogoditi do sredine lipnja, odnosno do trenutka dok ostale zemlje ne ukinu restrikcije i promijene uvjete izlaska, odnosno ulaska u svoje matične zemlje, smatra direktorica Turističke zajednice grada Rovinja Odete Sapač.

Kako piše Glas Istre, Rovinj bi u konačnici mogao ostvariti 35 posto lanjskog prometa što je, kako razmišljaju u rovinjskom TZ-u, i realno za očekivati s obzirom na (ne)prilike u kojima svi danas živimo. U Turističkoj zajednici blagi optimizam temelje na velikom interesu gostiju.

- Doslovno smo zatrpani upitima i pozivima gostiju koje zanima baš sve, od mogućnosti dolazaka, uvjeta boravka do vremenskih prilika. Upiti se uglavnom odnose na srpanj i kolovoz. Na sve se upite promptno odgovara, a najnoviji podaci se ažuriraju i objavljuju na našoj internetskoj stranici, kaže Sapač koja procjenjuje da bi Rovinj ove godine mogao realizirati oko 1,5 milijun noćenja.

U Maistri, najvećoj hotelijerskoj-turističkoj kući Rovinja organiziraju poslovanje primjereno novonastalim okolnostima, piše Glas Istre.

- Dinamika otvaranja preostalog dijela našeg portfelja ovisit će o potražnji. U ovom trenutku bilježimo upite i rezervacije gostiju za drugu polovicu godine, i to najviše s nama najbližih tržišta, kaže Vanja Mohorović, Maistrina stručna suradnica za odnose s javnošću.

- Koristimo ovo vrijeme za unapređenje usluge i ponude koja će biti atraktivna gostima u nadolazećem razdoblju te su naše marketinške i prodajne aktivnosti usmjerene na otvaranje novih kanala prodaje te zahvaćanje i nekih drugih tržišnih segmenata. Svakodnevno provodimo treninge i edukacije zaposlenika hotela gdje ih upoznajemo s protokolima čišćenja i održavanja higijene. Postrožili smo već ionako visoke standarde rukovanja hranom te povećali učestalost čišćenja i dezinfekcije, osobito javnih prostora s naglaskom na površine koje se često dodiruju, kazala je Mohorović.
 

·
Registered
Joined
·
3,675 Posts
Arena kupila Rivieru za 36,5 milijuna kuna
Turistička kompanija Arena Hospitality Grupa objavila je da je danas sklopila ugovor o kupnji pulskog hotela Riviera s Republikom Hrvatskom, za što su se konačno stvorili uvjeti nakon postizanja nagodbe. Kako je poznato, Arena desetljećima upravlja objektom Guesthouse Riviera u Puli, te je pregovarala s Ministarstvom državne imovine o formaliziranju neformalnog aranžmana posjedovanja Riviere s ciljem stjecanja vlasništva nad objektom.
“U skladu s prethodnim objavama, nastavno na parnični postupak koji je pokrenula Republika Hrvatska protiv Društva za vraćanje u posjed objekta i plaćanje naknade za korištenje, Društvo je zaprimilo odluku Vlade Republike Hrvatske kojom je izražena suglasnost za sklapanje nagodbe u prethodno spomenutom parničnom postupku za Rivieru. Društvo je razmotrilo prijedlog nagodbe te je dana 28.04.2020. sklopilo nagodbu sa Republikom Hrvatskom.
Nastavno na sklapanje nagodbe, Društvo ovime obavještava javnost da je danas, dana 02.06.2020., sklopilo Ugovor o kupoprodaji s Republikom Hrvatskom s ciljem stjecanja vlasništva nad Rivierom za kupoprodajnu cijenu u iznosu od 36,5 milijuna kuna.
Kupnja rješava vlasnički status tog povijesnog hotela te predstavlja važan korak koji omogućava Društvu da započne sa planovima za obnovu hotela. Hotel će biti pretvoren u luksuzan, brendirani hotel sa 80 soba te će se na taj način vratiti stari sjaj i status koji taj hotel i zaslužuje, objavila je Arena danas na Zagrebačkoj burzi.
177443

Arena kupila Rivieru za 36,5 milijuna kuna
 

·
Registered
Joined
·
3,675 Posts
FOTO Otvara se jedna od najluksuznijih vila u Hrvatskoj: Noćenje? Sitnica...
Tvrtka Mon Perin iz Bala ovaj će vikend u svojoj prvoj super luksuznoj vili od čak 670 kvadrata primiti prve goste. Riječ je o specifičnoj investiciji od 13,5 milijuna kuna u koju se ova turistička tvrtka, koja vodi istoimeni kamp u Istri, upustila prije dvije godine. Velebna moderna dupleks vila zgotovljena je uoči početka ove sezone, ali zbog koronavirusa rezervacije su u predsezoni bile otkazane. Primit će goste dubljeg džepa jer noćenje u njoj si ne može svatko priuštiti - košta nevjerojatnih 1800 eura. No, potražnje i za ovakvim smještajem postoji. Naime, zasad je, kako nam je kazao predsjednik uprave te tvrtke Massimo Piutti, popunjena 30 dana. U Mon Perinu se nadaju da će biti i do 60 dana jer su ovakve vile u Istri sve traženije.
Ta investicija predstavlja iskorak u ulaganjima Mon Perina s obzirom da smo nakon dizanja kvalitete kampa, krenuli u investicije u čvrste objekte. Izgradnja ove vile krenula je krajem 2018. godine paralelno s izgradnjom još jedne kuće za iznajmljivanje u starogradskoj jezgri Bala koju smo pustili u funkciju prošle sezone. Radovi su se na ovoj lokaciji nešto odužili, tako da prvi gosti dolaze tek sada. Imali smo već neke rezervacije u predsezoni, ali su nažalost zbog situacije s COVID-19 otkazane, odnosno pomaknute su za 2021. godinu, kazao nam je Piutti u razgledavanju moderne vile na rubu mjesta.
Pojasnio je da postoji mogućnost iznajmljivanja i jednog modula objekta. Vila inače ima dva modula koji su spojeni podrumom. Jedan modul ima u podrumu unutarnji bazen i saunu, dok drugi nudi takozvani game room s biljarom, stolnim nogometom, play stadionom i drugim sadržajima. Što se tiče vanjskog dijela vile, svaki modul ima svoj vanjski grijani bazen i kuhinju.
181146

181147

Više na: FOTO Otvara se jedna od najluksuznijih vila u Hrvatskoj: Noćenje? Sitnica...
 

·
smrknuta pizda
Joined
·
1,186 Posts
Dobre vijesti za hrvatski turizam: U Hrvatsku stiže sve više austrijskih turista

Turistička putovanja iz Austrije u Hrvatsku posljednjih su dana intenzivirana te trenutno u našoj zemlji boravi više od 1500 turista iz te zemlje.
Austrija je jučer ukinula sve epidemiološke mjere za putovanja austrijskih državljana u zemlje s kojima ta zemlja direktno graniči. Kako je najavljeno, Hrvatska bi zajedno s još nekim zemljama koje nisu direktni susjedi Austrije, za takvu potpunu liberalizaciju na red trebala doći već idući tjedan.
Kao što je poznato, hrvatski turizam ima značajan broj gostiju iz Austrije te su naše granice potpuno otvorene za njihove državljane. Obzirom na sjajnu epidemiološku situaciju koju Hrvatska ima, uvjereni smo da će Austrija slijediti preporuke Europske komisije za potpunom liberalizacijom putovanja u zemljama slične epidemiološke situacije.

”Velik interes koji hrvatski turizam dnevno bilježi u pozivima i rezervacijama od strane austrijskih gostiju najbolji je dokaz koliko oni žele doći u Hrvatsku te se nadamo da će službena politika uz EU preporuke poslušati i želje svojih građana. Hrvatska ima jednu od najboljih epidemioloških situacija u Europi, svjetski je mediji svrstavaju na liste najsigurnijih destinacija za putovanja, turistički su djelatnici svoje usluge podigli na najviši nivo te potpuno spremni dočekujemo naše goste”, istaknuo je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Austrija je nakon Njemačke i Slovenija na trećem mjestu tržišta s kojima Hrvatska ostvaruje najveći turistički promet.Za Hrvatsku najavljene brojne ljetne aviolinije iz Europe

Iz HTZ-a iznose da su među najavljenim linijama za Split letovi Austrian Airlinesa iz Austrije, zatim letovi Luxairtoursa, Transavie i easyJeta iz Beneluxa, Transavie i easyJeta iz Francuske, Condora i Eurowingsa iz Njemačke, easyJeta i Wizz Aira iz Velike Britanije i drugi, a kažu da je i potvrđen let Croatia Airlinesa koji će Split povezivati s Rimom od sredine lipnja.

Za Hrvatsku su za ljetne mjesece najavljene brojne aviolinije na zračne luke Zageb, Split, Rijeka, Zadar i Pula s raznih tržišta, a najviše iz Njemačke, Beneluxa i Francuske, najavili su u četvrtak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Hrvatska se, kako ocjenjuju iz HTZ-a na temelju informacija koje su prikupili putem svojih stranih predstavništava, unatoč pandemiji zbog odlične epidemiološke situacije na međunarodnom tržištu dodatno pozicionirala kao sigurna i poželjna turistička destinacija, pa se stoga najavljuju i aviolinije.
“Najviše letova najavljeno je za drugu polovinu lipnja i početak srpnja za zračne luke Split i Dubrovnik te Zadar, Pulu, Zagreb i Rijeku, a iako se većina turističkog prometa ili oko 75 posto ostvaruje kroz dolaske turista automobilima, ipak zadnjih godina se Hrvatska pozicionirala i kao aviodestinacija, što je sada posebice važno kada se svojom ponudom, sigurnošću, ali i prometnom dostupnošću moramo izboriti za svoj udio na turističkom tržištu”, ističe direktor HTZ.a Kristjan Satničić.

Smatra i da će ponovno ‘buđenje’ zračnog prometa pomoći hrvatskim turizmu i destinacijama, pogotovo Dubrovniku, koji je prilično ‘ovisan’ o avio dolascima turista, ali i Splitu da budu dostupniji.

Iz HTZ-a iznose da su među najavljenim linijama za Split letovi Austrian Airlinesa iz Austrije, zatim letovi Luxairtoursa, Transavie i easyJeta iz Beneluxa, Transavie i easyJeta iz Francuske, Condora i Eurowingsa iz Njemačke, easyJeta i Wizz Aira iz Velike Britanije i drugi, a kažu da je i potvrđen let Croatia Airlinesa koji će Split povezivati s Rimom od sredine lipnja.

Za Dubrovnik su najavljeni letovi Austrian Airlinesa iz Austrije, Luxairtoursa, TUI-ja, easyJeta i Brussels Airlinesa iz Beneluxa, Transavie i easyJeta iz Francuske, a najavljeni su i letovi iz Njemačke, Mađarske, Norveške, Švedske i Danske.

Prema najavama, Ryanair, Luxairtours i easyJet će povezivati Zadar s Beneluxom, kao i sa njemačkim Stuttgartom, Berlinom, Düsseldorfom, Karlsruheom i Kölnom.

Pula će prema najavama, uz ostalo, biti povezana letovima Ryanaira, Luxairtoursa i easyJeta s Beneluxom, a najavljeni su i letovi iz Pariza, Frankfurta, Düsseldorfa i Londona.

Za zračne luke Rijeka i Zagreb najavljeni su letovi iz Njemačke, Velike Britanije i Beneluxa.

Za Croatia Airlines iz HTZ napominju da će uz postojeće međunarodne linije iz Zagreba prema Frankfurtu, Amsterdamu, Kopenhagenu i Zürichu, od 15. lipnja nude letove iz Zagreba prema Bruxellesu, Münchenu, Sarajevu, Londonu i Rimu, a od 16. lipnja nude letove i za Dublin te od 18. lipnja za Beč.

Najvaljene avilonije ili ponuda letova pojedinih aviokompanija na neke zračne luke i inače u zračnom prijevozu ne znače i da će njima doći putnici niti da će avioni biti puni, što ovisi o rezervacijama i punjenju letova, o čemu iz HTZ-a za sada, kao ni iz nacioanlnog avioprijevoznika Croatia Airlinesa ne iznose podatke, oism očekivanja da će na letovima biti i putnika.


 

·
smrknuta pizda
Joined
·
1,186 Posts
KORONA TURIZAM »Sve upućuje da ćemo ipak imati sezonu, doduše kratku, ali slatku«
USPRKOS LOŠIM TURISTIČKIM REZULTATIMA OPTIMIZMA NE NEDOSTAJE

Pandemija koronavirusa gotovo je sasvim popustila i donijela određen optimizam u ovogodišnju turističku sezonu. Rezervacije za srpanj i kolovoz se ne otkazuju, a sve više ima upita o uvjetima boravka. Sve upućuje na to kako ćemo ipak imati sezonu. Doduše kratku, ali slatku, kazala je Ana Barbaroša, stručni suradnik za marketing TZO Sv. Filip i Jakov


TZO SV. FILIP I JAKOV

U iščekivanju prve ribarske fešte
Rivijera Sv. Filip i Jakov protekle godine imala je preko 60.000 dolazaka gostiju koji su ostvarili preko 500.000 noćenja.
- Ova sezona je trebala biti još jedna u nizu rekordnih, no zbog koronavirusa s dozom opreza i iščekivanja gledamo na glavnu turističku sezonu u srpnju i kolovozu te na postsezonu u rujnu i listopadu, kazala je Ana Barbaroša, stručni suradnik za marketing Turističke zajednice Općine Sv. Filip i Jakov.
Statistički podaci iz eVisitora koji se odnose na broj dolazaka gostiju u razdoblju od 1. siječnja do 31. svibnja 2020. s obzirom na isto razdoblje protekle godine su četiri puta manji, noćenja čak pet puta manji.
Tri naselja u priobalju (Sv. Filip i Jakov, Sv. Petar, Turanj) i tri naselja u zaobalju (Raštane Donje, Raštane Gornje, Sikovo) u prvih pet mjeseci ove godine ostvarili su 1.002 dolaska, domaći gosti 474, a strani 528 dolaska. Ukupno su ostvarili 8.534 noćenja, od toga domaći i 1.294, a strani 2.967 noćenja.

Doza opreza i strepnje
Protekle godine u istom razdoblju bilo je 3.967 dolazaka, domaćih 1.294 i stranih 2.673. Noćenja je bilo ukupno 20.311. Domaći su ostvarili 6.723, a strani 13.588 noćenja.
- U ovo vrijeme protekle godine strahovalo se od nedostatka radne snage, povećavale su se plaće u turizmu i ugostiteljstvu, dok trenutačno ugostitelji, iznajmljivači, hotelijeri i svi ostali u lancu turističkog i ugostiteljskog sektora s dozom opreza i strepnje gledaju na situaciju koja je nastala u svezi pandemije koronavirusa, rekla je Barbaroša.
Strani gosti koji dolaze u ovu izuzetnu poželjnu destinaciju najčešće traže mir i distancu od ljudi, tako da se turistički djelatnici nadaju solidnoj popunjenosti u srcu turističke sezone.
- Rezervacije za srpanj i kolovoz se ne otkazuju a svakodnevno ima sve više upita o uvjetima boravka u situaciji koronavirusa. Pitanje je zapravo koliki će postotak ljudi uopće moći priuštiti ljetovanje, naročito oni koji su morali biti na »prisilnom« godišnjem odmoru, napominje Barbaroša.

Organizacija manifestacija u hodu
Masovno snižavanje cijena smještaja nije se dogodilo, uglavnom su na razini prošlogodišnjih ili ponegdje tek neznatno niže.
- Pandemija koronavirusa gotovo je sasvim popustila i donijela određen optimizam u ovogodišnju turističku sezonu. Ionako se sve značajnije dijelom odvija u posljednji tren, sve upućuje na to kako ćemo ipak imati sezonu. Doduše kratku, ali slatku, s puno će optimizma Barbaroša.
Svih proteklih godina gosti su osim kupanja u čistom moru ili u kućama za odmor s bazenom uživali i u sadržajno bogatom ljetu.
- Protekle godine od 29. lipnja i crkveno-pučke fešte u Sv. Petru do 31. kolovoza, kad je ispred crkve Gospe od Karmela održan spektakularni klapski koncert Turnju na dar, vjerovali ili ne, održano je preko 50 raznoraznih događanja, točnije 53. U rujnu su još četiri manifestacije, ukupno 57, podsjeća Barbaroša.
Međutim, kaže ona, zbog ove izvanredne situacije ljetnih manifestacija će biti znatno manje.
- Manifestacije će se organizirati u hodu. Ako ostanemo »corona free« destinacija i još se popuste mjere zaštite od virusa COVID-19, više ćemo imati i gostiju i ljetnih događanja. A što drugo više i poželjeti, zaključila je Ana Barbaroša.

 

·
Što me gledaš?!
Joined
·
14,551 Posts
Kerum:
Nama će doći nešto Mađara, Čeha, Slovaka, Slovenaca. Talijani neće doći, ali i bolje kada su zaraženi. Srbi. Triba njih nagovoriti da dođu i oni bi došli. Da sam ministar turizma, ja bih s njihovim ministrom turizma to riješio u roku od 24 sata. Živit se mora. Treba raditi dobro, a ne zlo. Ne treba se to ni platiti. Oni su poznati proizvođači. Ima pšenice, žitarica. Neka daju žito i kukuruza. To se tako radi. Robna razmjena. Njihovi poljoprivredni proizvodi bolji i sigurniji nego oni iz EU. Mogu donit i krmenadle pa neka jedu.'
Izvor: VIDEO Željko Kerum: 'Srbi nam mogu spasiti sezonu! Ne moraju ni platiti, neka daju žito'
 
8461 - 8477 of 8477 Posts
Top