SkyscraperCity Forum banner

Cumbria i Yorkshire

5705 Views 22 Replies 7 Participants Last post by  Kruger83
14
Czas na pare fotek z polnocnej Anglii. Wyjazd trwal kilka dni, pogoda byla od beznadziejnej po fantastyczna.
Zaczynamy od Lake District:

Miasteczko Keswick jesli dobrze pamietam

CDN
See less See more
1 - 20 of 23 Posts
Bardzo fane zdjęcia. Dzięki, że założyłeś ten wątek. Będę tu zaglądał na bieżąco.
Byłeś może w Carlisle (też jedna z tych przyjemniejszych miejscowość)?
35
Ostatnia fotka byla z Honister Pass. Rozpadalo sie tak ze postanowilismy uciekac na wschod (bo tam musi byc jakas cywilizacja) i tak dotarlismy w okolice muru Hadriana. Pogoda zupelnie sie nie poprawila. A mur w deszczu wyglada tak:

Nastepnego dnia pogoda sie poprawila wiec postanowilismy wrocic do Lake Distric.
Fotki po drodze:

Lake District again:

Pociag gigant ;)

To chyba najbardziej stroma droga jaka w zyciu jechalem, podjazd na Hardknott Pass.

Ale rzymianie i tam potrafili zbudowac fort

Na dodatek mieli laznie, na takim wygwizdowie.

A to juz w drodze na kolejna przelecz, Wrynose Pass:

Z cyklu: "Powrot Deszczu" ;)

Tak wiec skonczyl sie nasz dzien. Wiecej nastepnym razem.
See less See more
Bardzo fane zdjęcia. Dzięki, że założyłeś ten wątek. Będę tu zaglądał na bieżąco.
Byłeś może w Carlisle (też jedna z tych przyjemniejszych miejscowość)?
Tak bylem w Carlisle bo to byla nasza baza wypadowa, mielismy tam 3 noclegi.
Carlisle to taki osrodek regionalny (70tys mieszkancow) ale troche bez wyrazu. Nic nadzwyczajnego ale tez do niczego nie mozna sie przyczepic. Maja fajna katedre, zamek, rynek do tego wszystko czego potrzeba w podrozy jak np duze Tesco, sieciowe hotele itp ;) W centrum duzo ulic jednokierunkowych, spore centrum handlowe ale kreatywnie wkomponowane w tkanke miejska (lepiej niz np Thistle shopping centre w Stirling)
Generalnie OK.
Ja mam sentyment do Carlisle. Dosyć przyjemna miejscowość, ale rzeczywiście bez fajerwerków. Można odwiedzić, ale niekoniecznie.
Lake District w dechę ;)
12
Jako ze nie moge spac to wrzuce jeszcze kilka fotek po drodze z lake District do Yorkshire. Glownie wzdluz korytarza drogi A66.
To akurat jakas boczna droga:

Generalnie zielone, rzadko zaludnione okolice

Sympatyczna wioska

To co mi sie podoba ze nawet w malych wiochach sa kibelki. Moze nie jakies super hiper odjechane ale lepsze to niz szukanie krzaczkow ;)

I to tyle na dzisiaj. Fotki z Yorkshire jutro albo pojutrze (jako ze jutro szykuje sie impreza)
Dobranoc.
See less See more
Świetne zdjęcia! Klimat momentami taki bieszczadzko-tolkienowski. No i te jesienne, spłowiałe kolory, pycha!
Pełna zgoda, wyśmienite zdjęcia pięknych okolic.
21
Ok, dzisiaj czas na wybrzeze Yorkshire.
Zaczynamy w malutkiej miejscowosci Staithes

Ale i tutaj dotarla nowoczesnosc. Jakos trzeba ogladac premiership ;)

Teraz kilka widoczkow w drodze do Whitby.

CDN
See less See more
Ale ekstra... Nigdy tam nie byłem. Piękne klify, piękne piaszczyste plaże... tylko wysokich temperatur brak ;)
23
I samo Whitby, miejscowosc gdzie kapitan Cook rozpoczynal kariere.

Whitby to jedno z nielicznych miast nieskazonych wszechobecnymi Stabucksami, Cafe Nero czy Costa Cafe. Za to sporo niezaleznych lokali.

Nad miastem goruja ruiny opactwa

Recepcjonista

CDN.
See less See more
Z Twoich zdjęć wnoszę, że Whitby jest równie ciekawe i pełne uroku jak York.
24
I ostatnia porcja
Jedna forka na miejscowosc Robin Hood Bay (nie ma nic wspolnego z "tym" Robinem)

Noc spedzilsmy w kiczowartym resorcie zwanym Scarborough. To bylo miejsce wyjazdow dla robotnikow z Leeds czy Sheffield zanim wynaleziono wakacje nad morzem srodziemnym.
Obecnie miasto ma taki dekadencki posmak upadajacej destynacji turystycznej.

Grand Hotel

Nasz Travelodge byl naprzeciwko ale moj pokoj mial widok na mur w odleglosci 3-4 metrow ;)
Ale za to mial otwieracz do butelek wbudowany w stolik. Przydal sie:D

Nawet w miejscach takich jak Scarborough znalezc mozna jakies ruiny

Angielska pogoda:

Na zakonczenie dzisiaj kilka fotek z polwyspu Flamborough, kilkanascie mil na poludnie od Scarborough.

Jakies instalacje na samym koncu

I w tym romantycznym nastroju mozemy zakonczyc na dzis (musze sie kontrolowac bo natrzaskalem mase fotek tego wieczora)
Dobranoc.
See less See more
Dzięki za piękne foty. Grand Hotel w Scarborough nawet się spoko prezentuje. Ogólnie warto się wybrać do tego miasta?
Dzięki za piękne foty. Grand Hotel w Scarborough nawet się spoko prezentuje. Ogólnie warto się wybrać do tego miasta?
Nie. W Scarborough nie ma nic ciekawego. Zatrzymalismy sie tam tylko dlatego ze byla oferta w Travelodge.
Tzn sie to ciekawy przyklad wiktorianskiego resortu ale trzeba byc troche maniakiem zeby sie takimi szczegolami interesowac. W weekengy zjezdzaja sie podobno dzieciaki z okolicy na imprezy i tyle tam atrakcji.
Niesamowitą atmosferę mają te miejsca, a ostatnia seria zdjęć szczególnie to ukazuje.
20
Cisza w watku to jeszcze na koniec kilka ujec z York gdzie zatrzymalismy sie na kilka godzin w drodze powrotnej na poludnie.

I to na tyle z tego wyjazdu. Mam jeszcze fotki z Pembrokeshire, Kornwalii, Canterbury, Manchesteru, Cambridge i inne. Moze przy okazji gdzies kiedys wrzuce. Dobranoc.
See less See more
Lake District :) 5 lat temu pracowałem tam w jednym z hoteli w miejscowości Windremere. Piękne okolice, jednak pogoda nieco depresyjna ;)
Czyli to prawda, co wyczytałem w innym wątku. W Wielkiej Brytanii małe miasta i miasteczka są znacznie fajniejsze, niż wielkie metropolie :)
Świetne zdjęcia, z niecierpliwością czekam na następne.
Czyli to prawda, co wyczytałem w innym wątku. W Wielkiej Brytanii małe miasta i miasteczka są znacznie fajniejsze, niż wielkie metropolie :)
Eee tam, Londyn, Manchester czy Edynburg tez sa fajne tylko w inny sposob.

Świetne zdjęcia, z niecierpliwością czekam na następne.
Musze przejrzec swoje fotki i odgrzebac jakis watek ogolny o UK.
1 - 20 of 23 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.