SkyscraperCity Forum banner

(CY) Cyprus (Novembar 2010)

9283 Views 18 Replies 6 Participants Last post by  Tamassos
Kipar

Glavni grad: Nikozija
Službeni jezik: Grčki, Turski

Stanovništvo:
- Ukupno 855,000 Procjena 2006.
- Gustoća stanovništva 90/km2

Valuta: Euro (€) (EUR)

Površina: 9.250 km2
Klima: važi za najtoplije ostrvo Mediterana. Ima tipič�nu sredozemnu klimu, a prosječ�ne ljetnje temperature su oko 30 stepeni celzijusovih.


Kipar je podijeljen na šest provincija (distrikta) koji uključuju i teritorije pod upravom Republike Kipar i pod kontrolom Turske Republike Sjeverni Kipar. Tih šest provincija su:

Famagusta (Αμμόχωστος/Ammochostos - Gazimağusa)
Kyrenia (Κερύvεια/Keryneia - Girne)
Larnaka (Λάρνακα/Larnaka - Larnaka)
Lemesos (Λεμεσός/Lemesos - Limasol/Leymosun)
Nikozija (Λευκωσία/Lefkosia - Lefkoşa)
Pafos (Πάφος/Pafos - Baf)

Etnička struktura stanovništva je slijedeća: 78% Grci, 18% Turci i 4% ostale etničke grupe. Gotovo svi i Turci i Grci žive na svom dijelu ostrva, uz slučajne izuzetke. Tako 0,5% Grka živi u Sjevernom Kipru i to na poluostrvu Karpas.

Po velič�ini, Kipar je treće ostrvo Mediterana (nakon Sicilije i Sardinije).Što se tiče država, po površini se nalazi na 161. mjestu u svijetu i po tome je najsličniji Libanu i Portoriku. Iako ima svega oko 800.000 stanovnika, godišnje ugosti preko 3 miliona turista.

See less See more
  • Like
Reactions: 1
1 - 19 of 19 Posts
Na Kipru sam proveo 5 dana i za to vrijeme sam obišao veći dio slobodne teritorije Kipra (Kako je zovu Grci). Let iz Beograda traje oko 2 sata a sleteo sam na aerodrom u Larnaci. Inače aerodrom je potpuno nov, moderan i sagradjen je zbog komplikacija sa aerodromom u Nikoziji. Stanovnici sjevernog Kipra koriste aerodrom Erkan nedaleko od Nikozije ali se zbog međunarodne izolacije, odavde može letjeti samo za Tursku i Azerbejdžan.

Iako je politička situacija na Kipru veoma komplikovana turisti se osjećaju bezbjedno a lokalno stanovništvo živi veoma dobro, životni standard im je dobar, bezbjednosna situacija im je odlična a stopa kriminaliteta minimalna.

...

- Afroditina stijena (mjesto rođenja Afrodite)

Smatra se mitološkim mjestom rođenja grčke božice ljubavi i ljepote Afrodite koja je rođena iz morske pjene na obali Cipra.

See less See more
  • Like
Reactions: 1
Limasol je drugi grad po broju stanovnika na Kipru. Po broju stanovnika je sličan Banjaluci (možda malo manje) ali se meni učinio površinski dosta veći. Razvučen je uz obalu a zgrade su u glavnom niske pa se grad čini veoma velikim. Nalazi se u zalivu Akrotiri. Najveća je kiparska luka, a postao je veoma značajan po turizmu. Nalazi se između dva antička grada Amatusa i Kuriona. Zapadno od Limasola je Akrotiri, vojna baza Velike Britanije.

Park Beach Hotel Limassol (U ovom hotelu sam bio smješten):Crkva u Limasolu:

See less See more
6
Pafos ili Paf (grč. Πάφος, Páfos, tur. Baf) je grad na zapadnoj obali Kipra. Osnovna privedna djelatnost je turizam (posebno se razvija nakon 1974; prije je Paphos bio malen i nepoznat grad). Turiste posebno privlači legenda o Afroditinom rođenju.Dionisova kuća u Pafosu (Podni mozaici):........................................................................................................................................................................................See less See more
4
Vinogradi u unutrašnjosti Kipra:

Na ovim fotografijama ispod, centralni dio Kipra izgleda puno zeleniji nego što stvarno jeste. Rastinje je tipično za mediteranska ostrva, klima je veoma topla, a padavine su rijetke.

Kipar ima samo dvije stalne rijeke a to su Pedias i Jalias. Njihovi tokovi su nešto kraći od 100 kilometara. Obe teku kroz Mesaoriju i ulivaju se u zaliv Famagusta. One se uglavnom koriste za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta.See less See more
4
Još jedna stvar je karakteristična za Kipar a to su mačke. Na ostrvu živi veliki broj mačaka koje su kiprani napravili turističkom atrakcijom. Navodno su ih donijeli Englezi da bi se lakše izborili sa zmijama ali su se na kraju mačke nakotile i zauzele ostrvo :). U hotelu u kojem sam bio smješten nalazilo se bar dvadesetak mačaka, čak su ih puštali da ulaze u restoran i provlače se ispod stolova za vrijeme ručka ili večere.

U prodavnicama sa suvenirima se prodaju razglednice, majice, šolje i slično na kojima su naravno glavni motiv mačke.

Ova me je dočekivala svako jutro ispred hotelske sobe:
...............................................................

Mačke na ulazu u manastir Sv.Neofita:See less See more
4
Limassol (City Hall) Imao sam priliku da upoznam gradonačelnika i da prisustvujem otvaranju horskog festivala u Limasolu. Predstavljanje učesnika i otvaranje festivala se dešavalo u sali gradske skupštine koja se nalazi u ovoj zgradi.Unutrašnjost:Ovo su temelji pravoslavne crkve iznad kojih je sagradjena dzamija u Limassolu. Dzamija je malo zavučena pa nas je vodič proveo kroz par uskih ulica da bi je videli. Često su nam objasnjavali istorijat grada i drzave uporedjujući ga sa situacijom u BiH.

See less See more
3
odlična reportaža,svaka čast :cheers: koliko ima klupa,stolica u crkvi u limasolu?
^^

hvala na brzom odgovoru :cheers:

Manastir Sv.Neofita u blizini grada Pafosa.
oduševljen sam manastirom :cheers:

zanimljiv i lijep grad :cheers:
Da, i meni se svidio manastir. Taj kompleks oko manastira je prava turistička atrakcija, ima nekoliko objekata, konaka itd... Udaljen je par kilometara od Pafosa. Manastir je okružen stijenama sa jedne i zidovima sa druge strane, vodič mi je rekao da se dobar dio izgradio relativno skoro ali nisam proučavao istorijat...
ja sam proveo ljeto 2007 na kipru i moram priznati da sam tek poslije te posjete poceo da cijenim nase primorje. svaka cast njima na gostoprimstvu, ali zemlja im nije nesto posebno lijepa. stekao sam utisak da nema niti jedne krstene sume na ostrvu, sve je nekako suvo. doduse preskocio sam dio obale za koji kazu da se smije zaobici kada posjetis kipar - ayia napa. za provod, vele, nema mu ravnog
^^

Slažem se. Kipar nema neke posebne prirodne ljepote, možda ima velike pješčane plaže ali im je priroda nula u poredjenju sa Crnom Gorom ili Hrvatskom.

Ni gradovi mi nisu posebno zanimljivi i lijepi. Ali eto, ako Kipar ima neke prednosti to je njihova klima, tako da im turistička sezona traje dosta duže. Ja sam na Kipru bio u Novembru i kupao sam se skoro svaki dan.

Evo kako izgleda plaža u Limasolu:


See less See more
Лепа репортажа.

Оне мачке су ме одушевиле.
1 - 19 of 19 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top