SkyscraperCity Forum banner

[Częstochowa] Wydział Nauk Społecznych Akademii Jana Długosza

10603 Views 34 Replies 13 Participants Last post by  Muczi
3
W związku ze zbliżającym się rozpoczęciem budowy gmachu nowego wydziału AJD otwieram wątek. Na początek w miarę syntetyczny artykuł który opisuje plany uczelni:
Częstochowa chce mieć uniwersytet

Rafał Kuś, Janusz Strzelczyk

Akademia im. Jana Długosza w Częstochowie ma uniwersyteckie ambicje. Na 5 wydziałach uczy się tu 10 tysięcy studentów. Uniwersytet ściągnąłby pod Jasną Górę więcej żaków. Ważnym krokiem w tym kierunku, będzie budynek Wydziału Nauk Społecznych. Jego budowa, na którą uczelnia ma 40 mln zł, ruszy w przyszłym roku, a zakończyć się ma w 2012 r.

- Nie dostałem się na Uniwersytet Jagielloński w Krakowie i dlatego studiuję w Częstochowie. Jeśli powstanie tu uniwersytet, będzie większy prestiż uczelni i większe nią zainteresowanie - twierdzi Marcin Wysocki, student V roku AJD.

Także inni studenci AJD woleliby mieć uniwersyteckie indeksy. - Studiowanie na uniwersytecie wiąże się z większym prestiżem. To ważne także w perspektywie ubiegania się o pracę - uważa Katarzyna Janikowska, studentka III roku AJD w Częstochowie.

Dla uczelni uzyskanie uniwersyteckiego statusu to nie tylko sprawa prestiżu, ale też rozwoju i... pieniędzy. Tymczasem brakuje jej czterech tzw. uprawnień do nadawania tytułów doktora, aby dostać od Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego uprawnienia uniwersytetu. Akademia ma takie uprawnienia tylko na historii i fizyce. Nowa baza dydaktyczna Wydziału Nauk Społecznych ma problem rozwiązać, bo pozwoli zatrudnić naukowców, którzy będą mogli mieć doktorantów.

O uniwersytet w Częstochowie, od stycznia 1999 r. walczy Fundacja na Rzecz Utworzenia Uniwersytetu Częstochowskiego. Szymon Giżyński, poseł PiS, założyciel fundacji, jest przekonany, że uniwersyteckie ambicje są uzasadnione.

- Zdobyliśmy 9 mln zł na Akademickie Centrum Sportu, teraz 40 mln zł na Wydział Nauk Społecznych. Są też mieszkania dla naukowców w kamienicy przy ul. Katedralnej - argumentuje Giżyński.

Chociaż AJD jest nadal akademią, to po remoncie elewacji głównego budynku pojawił się napis: Jan Długosz University.

- Do Częstochowy przyjeżdża wielu gości z zagranicy, warto, żeby wiedzieli, jaką jesteśmy instytucją - tłumaczy Marek Makowski, rzecznik prasowy AJD. - Senat ustalił brzmienie nazwy uczelni w czterech językach: w niemieckim i rosyjskim jest to akademia, a we francuskim i angielskim - uniwersytet.

http://czestochowa.naszemiasto.pl/artykul/588358,czestochowa-chce-miec-uniwersytet,id,t.html?kategoria=678

Zwycięski projekt gmachu Wydziału Nauk Społecznych

Budynek ma powstać przy ulicy Dembińskiego w sąsiedztwie budynków wydziałowych AJD i Akademickiego Centrum Sportowego.

Źródło:http://www.a-ronet.pl/index.php?mod=konkurs&k_id=505
Kilka wizualizacji zwycięskiej koncepcji i więcej szczegółów projektu.

See less See more
1 - 20 of 35 Posts
Całkiem fajny projekt, może trochę za mało odważny :) Osobiście mój namber łan to :

See less See more
Nie wiem czy tylko ja nie widzę obrazów z powyższych 2-óch postów czy wszyscy?
Niestety nie można hotlinkować z ronetu.
Marzenia władz Akademii imienia Jana Długosza mają szansę się ziścić. I to ogromną. Nowy budynek dla Wydziału Nauk Społecznych jeszcze dziś na rysunkach, z końcem przyszłego roku może wtopić się w krajobraz ulicy Zbierskiego.

http://www.tvorion.pl/index.php?action=show_news&idNews=7789
OMG ale dziurę walnęli :) spore piwnice będzie miał ten budynek. Poza tym wątpię w ten termin 18 miesięcy, ale może nas pozytywnie zaskoczą.
Zeby tylko bylo komu w tym budynku studiowac, bo Czestochowa to raczej traci mieszkancow niz ich zyskuje.

Przy okazji, czy opublikowano juz moze gdzies w sieci wyniki spisu powszechnego dla Czestochowy?
^^ po to budują i rozszerzają ofertę żeby przyszli studenci wzięli pod uwagę także Cz-wę. A że metropolie wysysają twórcze i ambitne jednostki z mniejszych miast to już inna sprawa. Wszystko ma wady i zalety.
Zedytowałem pierwszy post i wrzuciłem tam trzy strony z koncepcji architektonicznej które wcześniej postował krzysp1991.
Trwa budowa nowego budynku dydaktycznego Wydziału Nauk Społecznych Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie. Rozpoczęcie zajęć w nowym budynku planowane jest na luty 2013 roku.

http://www.tvorion.pl/index.php?action=show_news&idNews=9196
Praca wre

Obiekt Wydziału Nauk Społecznych Akademii Jana Długosza zaczyna prezentować się coraz okazalej. Czy budowę pomimo dość trudnej, niesprzyjającej pogody, uda się zakończyć w terminie?

http://www.tvorion.pl/index.php?action=show_news&idNews=9590
Ciekawy jestem czy miasto planuje budowę jakiegokolwiek dojazdu do tego miejsca. Do tej pory może nie było dużego ciśnienia żeby to ucywilizować ale im bliżej końca budowy tym bardziej to się zmienia.
dziś po 17 nie zważając na zapadające ciemności i nap...tzn. padający śnieg intensywnie lano beton. próbowałem zrobić foto sankami, ale warunki były skrajnie niesprzyjające...
jestem pełen podziwu dla wykonawcy (mimo zimy wyszli z ziemi i są na 2 kondygnacji, zastopowali tylko tydzień w czasie największych mrozów).
^^ po to budują i rozszerzają ofertę żeby przyszli studenci wzięli pod uwagę także Cz-wę. A że metropolie wysysają twórcze i ambitne jednostki z mniejszych miast to już inna sprawa. Wszystko ma wady i zalety.
Ta, Wydział Nauk Społecznych z pewnością ściągnie tu studentów z całej Polski :)

Jedyne rozsądne wyjście to rozbudowywanie Politechniki, a nie AJD - za wszelką cenę chcąc przemianować ją na Uniwersytet...
^^oferta tej uczelni w żadnym stopniu nie jest dostosowana do potrzeb rynku ambicji maturzystów. Z drugiej strony jest nadzieja, że to zalążek czegoś poważnego. Powinny tam zajść generalne zmiany w kontekscie tej uczelni, ponieważ w większości kształci ona "pedagogów" czyli przyszłych bezrobotnych a jeżeli robotnych to nieefektywnych ( patrz : wyniki matur częstochowskich szkół ponadgimnazjalnych na tle reszty kraju )

Zapewne uczelni "nie stać" na kreatywny wizerunek więc tak jest bo jest bo była i takie tam.
Politechnika też dynamiczna nie jest ale poważniejsza chociaż.
wizualki mówią o przeszkleniach transparentnych tymczasem znowu w częstochowie pojawia się szkło lustrzane. cóż widać częstochowskie mózgi daleko w tyle.
1 - 20 of 35 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.