SkyscraperCity Forum banner

Cztery dni w Paryzu - dzien 2 czesc 2

7963 Views 11 Replies 10 Participants Last post by  Nikito
W koncu udalo mi sie wrzucic te zdjecia na serwer. Przepraszam, ze tak dlugo to trwalo, ale nie moglem sie jakos za to zabrac. Ta czesc to glownie Palac Luksemburski i park wokol niego, Pantheon i okolice. Zapraszam.

1. Ogrody Luksemburskie. Dla mnie to najwspanialszy park w Paryzu.

2. :)

3.

4. Tu widac kopule Pantheonu.

5. Palac.

6.

7.

8. Palac w pelnej okazalosci. Mozna bylo wypozyczyc zaglowki i puszczac je w fontannie. Oczywiscie sterowane byly pilotem.

9. Widok w przeciwnym kierunku.

10. Takie krzesla byly porozrzucane po calym parku/ogrodzie, mozna je swobodnie przenosic i usiasc w kazdym miejscu, w ktorym sie zechce :). Swietny pomysl.

11.

12.

13. Ogrody Luksemburskie wspaniale zyja. Ludzie przychodza tam poczytac, pograc w tenisa albo inna gre, pogadac, polezec na trawie, pospacerowac, pobiegac albo spedzic czas w inny przyjemny sposob. Wspaniale miejsce.

14. :)

15.

16.

17.

18. Tu rowniez widok na Pantheon.

19. Fontanna Medycejska.

20.

21.

22. Oranzeria.

23.

24.

25.

26. Gdy po dlugim spacerze zglodniejemy, zawsze mozna kupic cos do jedzenia.

27. :)

28.

29.

30. Avenue de l'Observatoire laczaca Ogrody Luksemburskie z Obserwatorium Astronomicznym. Po srodku znajduje sie park.

31. A to widok w przeciwnym kierunku. Ponownie Ogrody Luksemburskie. Ciezko bylo opuscic to miejsce.

32. Ponownie Avenue de l'Observatoire.

33. Baaardzo malo paryska kamienica. Mila odmiana od tych wszystkich haussmannowskich kamienic. Przy okazji widac, ze nie wszystkie trawniki sa idealne.

34.

35.

36.

37.

38. Fontanna Obserwatorium albo Czterech Stron Swiata. Znowu widok w storne palacu.

39.

40. Nastepne zdjecia sa z cyklu paryskie ulice :). A konkretniej ulice Dzielnicy Lacinskiej.

41.

42.

43.

44.

45.

46.

47. Znowu widok w strone Pantheonu.

48. Bardzo mi sie spodobalo to miejsce, a w szczegolnosci jedna kamienica.

49. To juz plac wokol Pantheonu.

50. A to ta wczesniej wspomniana kamienica. Nie wiem dlaczego tak bardzo przypadla mi do gustu. Moze to te zielone balustrady. W Paryzu wszystkie takie kute balustrady sa czarne.

51. Pantheon.

52. Plac przed Pantheonem...

53. ... i ulica przed nim.

54.

55.

56.

57. Po prawej ulica prowadzaca do Pantheonu. Po lewej Ogrody Luksemburskie.

58. Bardzo ladna perspektywa. Duzo jest takich w Paryzu.

59. Kosciol Sorbony.

60. A to ponownie uliczki St-Germain. Nie widac tego na zdjeciach, ale to miejsce bylo pelne ludzi, a knajpki pekaly w szwach.

61.

62. I ponownie okolice katedry Notre Dame.

63.

64.

65.

66. Po lewej katedra.

67. I restauracja obok katedry.

68.

69. Ostatnie zdjecie tej czesci. Niestety nie mam statywu, a dodatkowo moj aparat robi kiepskie zdjecia noca, wiec nie bedzie zdjec nocnych.

Mam nadzieje, ze sie podobalo. Jezeli macie jakies pytania to walcie smialo :)

Nie wiem kiedy ukaze sie kolejna czesc mojej fotorelacji. Nie chce nic obiecywac.
See less See more
69
1 - 12 of 12 Posts
Wpisywałem się we wszystkich twoich fotorelacjach, więc i teraz napiszę to samo: piękne miasto na świetnych fotach.

A'propos

Przyjrzyjcie się zdjęciu 46, powinniście dostrzec coś znajomego!!!!!
Naprawdę piękne, klimatyczne miasto. Takie same fotki.
Czy parki miejskie w Paryżu, takie jak Ogród Luksemburski są grodzone?
Rwoniez wpisywalem sie we wszystkie, wiec pieknie dziekuje i za ta relacje, miasto zachwyca mnie coraz bardziej :)

@piotrekb --> 126p ? ;)
Naprawdę piękne, klimatyczne miasto. Takie same fotki.
Czy parki miejskie w Paryżu, takie jak Ogród Luksemburski są grodzone?
Wszystkie parki, ktore widzialem, byly ogrodzone i zamykane na noc. Wyjatkiem byly tylko bardzo male skwery i zielence.

Ciesze sie, ze zdjecia sie podobaja :).
Oj Papaj, nawet nie wiesz jaką przyjemność robisz ludziom swoimi fotkami:)
Czekam cierpliwie na kolejne.
nie no Paryż miażdży chyba wszystko co jest na tym świecie. To jest miasto numer 1 i nikt tego nie podważy
O Paryżu możnaby pisać i pisać, a i tak sie nie uchwyci słowami specyfiki tego miasta. To jest po prostu poezja, nie miasto. :cheers:

A zdjecia oczywiście piękne.
Piękne fotki, piękne miasto :)
Ten pałac na 8 powinien stać w Łodzi :) Najlepiej na przeciwko Pałacu Poznańskiego, idealnie do siebie pasują.

Kamienica z 33 po prostu arcygenialna !

Masz fotki z wieżowcami z Paryża ? ;P
Masz fotki z wieżowcami z Paryża ? ;P
Pewnie, ze mam. Jak moglem nie odwiedzic La Defense :). Jest to ostatni dzien mojej wycieczki, wiec zdjecia pewnie pojawia sie niepredko. Jednak jestem bardzo zawiedziony tym miejscem, jest strasznie przygnebiajace. Moze po prostu nie potrafilem cieszyc sie wiezowcami po wielkim zachwycie jaki przezylem w Paryzu, ale mysle ze to jednak nie to. Wiecej pewnie napisze jak juz zaloze odpowiedni watek.

Dziekuje za wszystkie komentarze i gratuluje spostrzegawczosci. Ja tego malucha bym sam w zyciu nie zauwazyl :).
See less See more

Ten budynek to wydzial biologi Uniwersytetu Paris 5

A tu po lewej moja uczelnia, kilka godzin temu przechodzilem przez ten plac :)

Dzieki za zdjecia Papaj :cheers2:
See less See more
2
1 - 12 of 12 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.