SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 67 Posts

·
Banned
Joined
·
758 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Pripremajući se na put u Češku, Slovačku i Nemačku prelistah teme na ssc i vidim da je Srđan otvorio temu o Drezdenu.
On je napisao

Grad koji od malena zelim da posetim.Posle ovih slika samo cu reci WOW!!!Slike mi stoje na hardu duze vreme,ali mislim da sam skoro sve skinuo sa flickr-a.Moja sestra od strica je bila u Drezdenu i utisci su joj da je grad neponovljiv!
Zbog njega prvo počinjem priču o Drezdenu ovde na ovom forumu.
Moj virtuelni prijatelj Srđan je zaslužio da i uživo obiđe ovaj grad jer ima veliku želju i znanje i nadam se da će to uskoro i učiniti. Siguram sam da još nije bio jer bi u suprotnom sevnula reportaža.
 

·
Banned
Joined
·
758 Posts
Discussion Starter · #2 ·
od svih gradova koje sam obišao najviše sam želeo da vidim Drezden. Interesovalo me kako su obnovili grad, kakva je Nemačka i sve u vezi sa obnovom.

Drezden ima oko 530.000 stanovnika a metro regija preko milion. E sad ja nemam taj utisak. Površinski je duplo veći od NS, ali je saobraćaj izuzetno slabog intenziteta. U NS je mnogo veća saobraćajna gužva a da ne spominjem Beograd ili Prag.
Znači ni blizu utisku da si u metropoli. Prag ili Beograd deluju mnoogo veće.

Drugi utisak: sve je novo, sve je čisto, sve je beskrajno čisto. Nemci što kaže moj drug iz Praga nisu čisti. Oni su sterilni.

treći utisak: oni ne znaju šta će sa parama. Novi tramvaji, novi busevi, nove govornice, novi toaleti. Mi se u NS radujemo ko deca ako kupe 6 novih buseva tamo su svi busevi i svi tramvaji potpuno novi i izuzetno moderni i lepi.
Nemci ne znaju šta će sa parama.

Grad je pun zelenila, širokih bulevara.
 

·
Banned
Joined
·
758 Posts
Discussion Starter · #3 ·
još jednu interesantnost da spomenem. Puno, baš puno ljudi voze bicikle. Svi imaju kacige i samo špartaju. Samo što u Drezdenu voze bicikle i u pešačkoj zoni što je ovde zabranjeno. Tamo očigledno nije.
Za početak ću onako random postaviti nekoliko slika iz turističkog busa. Znači u prolazu do parkinga.


 

·
Banned
Joined
·
758 Posts
Discussion Starter · #6 ·
dvoumio sam se da li da prvo pokažem nove zgrade ili nove stare palate. Odlučio sam da nove stare palate idu na kraju.

Drezden nema centar a nekad ga je imao. Jedna od glavnih ulica Prager strase koja se proteže od Elbe do pruge je dugačka preko jedan kilometar i u stvari to su šoping centar do šoping centra. Strašno. Veliki mnogo uredni i jeftini. Prag je izuzetno skup, a Drezden jeftin što se tiče garderobe. Majice od 3 ili 5 evra pamučne i super. Koliko voliš. Izbor ogroman.
Ajmo malo fotke.


 

·
Banned
Joined
·
758 Posts
Discussion Starter · #14 ·
evo malo njihovog gsp-a.sve novo, novi busevi, novi tramvaji, nova stajališta. Gde li su im stari tramvaji, busevi i na koliko meseci ih menjaju. Strašno. A o čistoći istih ne vredi govoriti.
 

·
Banned
Joined
·
758 Posts
Discussion Starter · #17 ·
Drezden je bombardovan u noći između 13. i 14. februara i tada je uništeno 80% grada a poginulo više desetina hiljada ljudi. O tome pretpostavljam da znate, ali se smatra da je to bilo sa vojničke strane nepotrebno već da su Amerikanci i Britanci znali da će Drezden da bude pod ruskom vlašću pa su im malo dali posla da sledećih pola veka popravljaju to što su srušili. Uništen je taj stari grad Altštat i ruševine su tu postojali sve do pre nekoliko godina. Posle rata je odlučeno da se te najvrednije barokne zgrade muzeji, dvorci, crkve obnove.
Drezden je bio poznat po tom starom gradskom jezgru u baroku i zvali su ga Firenca na Elbi.
Evo kako je to bilo sa vrha crkve koja se posle 3 dana od bombardovanja srušila od požara
 

·
Banned
Joined
·
758 Posts
Discussion Starter · #20 ·
tu su razni muzeji, sa veoma vrednim zbirkama koje su sačuvane od bombardovanja tako što su na vreme prebačene na druge lokacije. Evo malo starog novog Alštatata na zadnjoj slici sa crvenom krpicom to je vodič grupe. Pošto ima puno turista i grupa, svaki vodič ima neki svoj znak koji visoko drži da ga vide njegovi turisti i da se ne izgube.
 
1 - 20 of 67 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top