SkyscraperCity banner

1 - 20 of 62 Posts

·
Registered
Joined
·
2,517 Posts
Discussion Starter #1 (Edited)
U Nurnberg sam krenuo autobusom iz Banja Luke. Najpovoljnija autobuska karta koju sam našao koštala je 230 KM (Povratna karta), prevoznik je Globtur. Što se tiče ovog prevoznika moram reći da imaju veoma dobre, velike i nove autobuse ali da se bave veoma sumnjivim radnjama.

Ovaj prevoznik nema dozvolu da vozi putnike iz Banja Luke tako da kupi putnike po benziskim pumpama ili stajalištima van grada. Pored ovoga morali smo da presjedamo u Austriji u drugi Autobus Globtura tako da sam čekao oko 2 sata drugi autobus. Pored ovog presjedanja vozači u autobusu su davali putnicima neke lažne karte u slučaju inspekcije. Ali ajde da preskočim detalje u vezi prevoza.

Evo za početak nekoliko osnovnih podataka o Nimbergu:

- Nürnberga je najveći grad sjevernobavarske regije Frankonije (Franken) i drugi po veličini grad u Bavarskoj.

- Sam grad Nürnberg ima oko 500.000 stanovnika dok cijelo područije Nürnberga ima oko 1.2 miliona stanovnika.
Nürnberg je povezan u jednu cjelinu s obližnjim gradom Fürthom.


Nürnberg (Stari grad)
Sam centar Nürnberga odnosno stari grad je ispresjecan pješačkim zonama u kojima se nalazi veliki broj prodavnica najpoznatijih svjetskih brendova. U njemu se takodje nalazi veliki broj katedrala i objekata koji su obnovljeni nakon bombardovanja od strane savezničkih snaga u drugom svjetskom ratu. Svi ovi objekti i crkve su izgradjeni kao identične kopije onih koje su srušene u ratu.

.................................................................
 

·
Registered
Joined
·
2,517 Posts
Discussion Starter #3 (Edited)
Iznad starog grada nalazi se Nimberška tvrdjava.

U tvrđavi je često boravio car Svetog Rimskog Carstva, pa je Nürnberg bio neslužbeni glavni grad cijelog Carstva. U gradu je zasijedalo Carsko vijeće (Nürnberški sabor) koje donosi najvažnije odluke u Carstvu, a tu je bila i carska riznica u kojoj se čuvala carska kruna i ostale dragocjenosti.

Evo nekoliko fotografija tvrdjave i okoline:
 

·
Georlaar
Joined
·
671 Posts
Nürnberg je divan grad.. bio sam kao klinac pre par godina tamo i secam se te stanice i neke lepe tvrdjave.. :)
looking forward to see more.. :)
 

·
Registered
Joined
·
2,517 Posts
Discussion Starter #6 (Edited)
A sada nekoliko slika iz parka koji je dio velikog Hitlerovog kompleksa koji uključuje kongresnu dvoranu, stadion i prostor na kojem su održavane velike nacističke parade 30-tih godina prošlog vijeka. Dobar dio ovog kompleksa je uništen nakon drugog svjetskog rata a ovi objekti koji su ostali su dobili drugu namjenu.Ovaj objekat se nalazi u sklopu parka. Izgradjen je kao centralno mjesto za održavanje nacističkih parada. Dobar dio ovog objekta je srušen a prostor koji se nalazi ispred ovog zdanja se danas koristi za auto trke, rekreaciju, fudbal i slično. Kako je to izgledalo možete pogledati na Youtube-u. Postoji veliki broj video snimaka ovih parada u Nürnbergu.

Evo samo neki od njih:

1) http://www.youtube.com/watch?v=42i-bL5bZuE&feature=related
2) http://www.youtube.com/watch?v=ilXVkgmJk2E&feature=related

Na centru se nalazi ova terasa (govornica) sa koje je Hitler držao govore. Neki od najpoznatijih Hitlerovih govora tokom 30-tih godina održani su na ovom mjestu. Sam Nürnberg je predstavljao najsnažnije nacističko uporište, u njemu je Adolf Hitler osnovao svoju stranku a 1935. godine u Nürnberg je prebačen i Njemački parlament Reichstag.

 

·
Registered
Joined
·
2,517 Posts
Discussion Starter #7 (Edited)
U sklopu šireg područija Nürnberga nalazi se i grad Fürth. Ova dva grada su potpuno spojena, nešto slično kao Beograd i Zemun.
Fürth ima oko 115.000 stanovnika i do njega se može doći Ubanom (metro) ili drugim vrstama gradskog prevoza iz centra Nürnberga.

Fürth

Više o Fürthu možete saznati ovdje: http://en.wikipedia.org/wiki/Fürth. :)
 

·
Registered
Joined
·
3,787 Posts
nirnberg je bio mnooogo lep do 2 sv. rata, a onda su im kevu je...i!!! rasturili su ga do neprepoznavanja i sve sto danas postoji je ili ponovo gradjeno ili zesce restaurisano....sami su krivi ko ih je tero...
 

·
Registered
Joined
·
2,517 Posts
Discussion Starter #13
^^

Tačno, grad je bio sravljen sa zemljom ali se to danas ne može primjetiti. Onaj ko ne poznaje istoriju grada pomislio bi da je cijelo staro jezgro grada staro više stotina godina.

 

·
Registered
Joined
·
2,517 Posts
Discussion Starter #15 (Edited)
Jedna od glavnih pješačkih zona u starom gradu.U Nürnbergu se nalazi i ovaj TV toranj, visok je 292 metra. Rotirajući restoran se nalazi na visini od 185 metara, mislio sam se popeti na njega ali je bio zatvoren. Okolina tornja mi je djelovala prilično zapušteno tako da nisam siguran da restoran uopšte radi.

 

·
Registered
Joined
·
2,517 Posts

·
Registered
Joined
·
2,517 Posts
Discussion Starter #18 (Edited)
Nakon 7-8 dana provedenih u Nürnbergu otišao sam na jednodnevni izlet u Minhen. Nürnberg je udaljen oko 170 kilometara od Münchena. Kupio sam Bayern ticket koja važi za cijelo područije Bavarske. Znači kupiš jednu kartu koja košta 29 eura (Važi za 5 osoba) i sa njom se možeš voziti svim regionalnim vozovima u roku od 9:00 ujutro do 3:00 posle ponoći. Vikendom ova karta važi nešto duže.

Prvo sam pomislio da će vožnja biti duga i naporna jer se voz zaustavlja na nekoliko stanica, medjutim ovi najobičniji vozovi idu preko 100 kilometara na sat, unutra ni ne osjetiš da se krećeš velikom brzinom a vagoni su čisti i uredni.

Minhen

 
1 - 20 of 62 Posts
Top