SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 184 Posts

· SkyTeam member
Oranje Noord
Joined
·
15,898 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Pozdrav, dragi ljudi.

Dobrodosli na moju, nadam se, najopsirniju, sveobuhvatniju i najkvalitetniju reportazu o (a)tipicnim gradovima. Dakle, ukratko sumirano na ovoj temi cemo najvise Hamburg, Lisabon i Porto ali isto tako pokricemo i Libek, Kiel i Milano. Da ne davim, evo graficki prikaz naseg velikog prolecnog proputovanja.Plan putovanja pre svega. Popodnevni let easyJet-a za Milano, zatim spavanje u hotelu Idea Malpensa bez odlaska u Milano. Zatim prvi jutarnji let Germanwingsa za Hamburg i 3 puna dana u Hamburgu uz po pola dana u Libeku (sa izletom u Travemunde) i Kielu. Potom nocenje na aerodromu u Hamburgu, pa prvi jutarnji let, sa presedanjem u Stutgartu za Lisabon gde opet provodimo 3 puna dana sa jednim celim danom u Portu. Potom let za Milano, kasni vecernji, nocenje na aerodromu i prepodnevni izlet do grada. Popodnevni let za Srbiju i evo mene upravo stigao.

Sada nesto i o motivima i planiranju putovanja. Putovanje smo platili, isplanirali i ubacili u raspored u septembru/oktobru. Dodatne detalje, kao npr. finansijske vam mogu dati, ako vas budu bas interesovali. Sitne organizacione detalje (koje karte za vozove, kako i sta) cemo usput.
Imam ogromnu tremu dok ovo pisem. Oba dela ove reportaze koje cu interno nazvati:

(D) Free Hanseatic Cities
(P) Vracharevim stopama


su delimicno (ako ne i vecim delom) inspirisana forumasima odavde. Na ovaj prvi je nas forumas nnd imao uticaj, uz to sto mi prvi komsija u selu odakle su moji zivi 45 godina u Hamburgu. Kao mali sam gledao ogromne postere i slike tog grada i ja sam taj koji je Hamburg uvrstio ovde. Ovaj drugi deo je ogromnim delom insipirisan cenjenim Vracharom (vise nego sto ja zelim da priznam) i zeljom moje drage da vidi Lisabon. Nismo se pokajali, svi gradovi su ocarali, svi na svoj nacin, sami donesite zakljucke.

Zasto bas ovaj naziv?

Pa zato sto naziv bukvalno oznacava "opseg" ove reportaze. Preko Lombardije, preko jedne od najvecih evropskih luka, preko jednog od najsarmantijih i najzivljih gradova Evrope i preko divne prestonice istoimenog vina... Otisli smo od letovalista i pristanista Travemunde u blizini Libeka na Baltickom moru...
... do pregradja Matosinhos u Portu na obalama Atlantskog okeana.Probali smo lokalne specijalitete od Francesinhe sendvica do Porto vina, od bratwurst kobasice do piva, setali smo ulicama koje turisti ne opsedaju (U krajnjem slucaju, koji normalan turista ide za Kiel?), tako da sam misljenja da cete uzivati.

Ne ustrucavajte se da pitate, komentarisete, ispravite me. Ima vas koji dosta vise znate o svim ovim gradovima od mene. Ja imam 700+ slika i trudicu se da vam kroz njih prikazem moj pogled na ove evropske delove kroz ovih desetodnevne avanture. Isto tako, svestan sam da fali i slovo "I" kao kod zemlje u naslovu, ali Milana ima svega 30-ak slika i nije posteno da zauzme ravnopravno mesto sa ostatkom druzine.

Vezite se... Polecemo.

 

· SkyTeam member
Oranje Noord
Joined
·
15,898 Posts
Discussion Starter · #3 ·
U Milanu, na Malpensi nas ceka Eurowings CRJ900. Ostatak vazduhoplovnih slika ce biti na tom podforumu.
Severna Italija.Alpi.

Hamburg.Aerodrom u Hamburgu. Internacionalni aerodrom se nalazi na severu grada. Veliki je aerodrom i veliki je hub, dosta prometan, medjutim, to je tek jedan od 3 aerodroma u gradu. Druga dva se ne koriste siroko u prevozu putnika, jer je jedan u okviru Airbus fabrike gde se radi zavrsno fabrikovanje i koji od putnickih letova ima 2x dnevno let za Tuluz gde je sediste Airbus-a. Aerodrom se zove Finkewinder, a treci je mali aerodrom na severu koji sluzi za povezivanje sa malim ostrvima severne Nemacke.Yeah.Ostatak moze sutra na miru.
 

· Бачки пл
Joined
·
7,919 Posts
Свака част. Видим да је ово била права авантура.
 

· SkyTeam member
Oranje Noord
Joined
·
15,898 Posts
Discussion Starter · #5 ·
Aerodrom u Hamburgu je sa gradom vezan S-bahn linijom S1. Karta za gradski prevoz za 24h, odnosno od 9 sati toga dana do 6 narednog stoji malo preko 5 evra. Pokriva i put od/do aerodroma. Od aerodroma se spustasmo na Hbf, tj. glavnu zeleznicki stanicu. U blizini nje je ZOB, bus terminal, sa kog hvatamo metrobus 5 (uz obicne linije postoje i metrobus linije, o tom posle) ka severnom delu grada, ulici Gartnerstrasse. Odmah na stanici primecujemo nesto cudno, zar ne. Have we even left? :spooky:

 

· SkyTeam member
Oranje Noord
Joined
·
15,898 Posts
Discussion Starter · #9 ·
Hamburg je veliki centar severne Nemacke. Veliki industrijski, komercijalni, medijski i trgovacki centar. Ono po cemu ste culi za njega, siguran sam, je luka Hamburg. Trgovina je uvek gurala Hamburg napred i Hamburg je oduvek vazio za razvijeni, slobodni grad. Posebna je nemacka savezna drzava.

Sama anatomija grada je interesantna. Grad lezi na Elbi, uvucen od mora, ali ispresecan kanalima i u srcu mu se nalazi Alster jezero. Procitah da Hamburg ima vise mostova nego London, Pariz i Venecija zajedno. Siguran sam da je to tacno.

Smestili smo se i odmah spustanje sa severnog dela grada u centar. 

· SkyTeam member
Oranje Noord
Joined
·
15,898 Posts
Discussion Starter · #10 ·
Ulica koja je najbliza centru i koja ide uz Alster, Jungfernstieg je najelitnija trgovacka ulica u grad uz Mekenerg ulicu. Alster je ogromno bogatstvo Hamburgu , ovo je mali na slikama, a veliki se nalazi severnije od njega. Ogroman park, ogromno mesto gde se ljudi nalaze, setaju, odmaraju. I to svuda uz jezero.Prolaz i spoj 2 jezera.

 

· SkyTeam member
Oranje Noord
Joined
·
15,898 Posts
Discussion Starter · #11 ·
Postoje turisticke rute po jezeru sto se nekog krstarenja tice, ali nismo ih koristili posto postoje i gradski brodovi koji voze Elbom i koji su ukljuceni u cenu karte gradskog prevoza. Na jezeru i setalistu su i neki elitniji restorani gde vas obrok moze baciti unazad 50 evra i vise. Na jezeru se nalazi i hotel (zeleni krov) gde je i James Bond sniman.Mozda malo i dosadjujem sa jezerom, polako se spustamo u gradske ulice ali prvo nesto da maznemo u prolazu.Bio sam na jesen u Berlinu, draga mi je pre toga bila u Minhenu ali Hamburg ne lici na ove gradove. Odmah se oseti drugaciji city feeling, drugacija arhitektura. 

· SkyTeam member
Oranje Noord
Joined
·
15,898 Posts
Discussion Starter · #13 ·
Gradska kuca je impresivna i nalazi se na ~100m od jezera. Veliki trg ispred nje joj daje jos vise na znacaju. Sama za sebe je vazan landmark a i predstavlja svu snagu Hamburga koji je kroz istoriju uvek imao znacajno mesto kao slobodan Hanseatic grad.Na metrobus linijama koje imaju odvojenu saobracajnu traku za sebe saobracaju normalni ali i trodelni Van Hool busevi. O sistemu prevoza i kartama kasnije.

 

· SkyTeam member
Oranje Noord
Joined
·
15,898 Posts
Discussion Starter · #17 ·
Grad nije turisticki magnat. Nije cak ni toliko popularan kao recimo Kopenhagen, sto je u jednu ruku dobro. Ne znaci to da turista nema, naprotiv. Ima ih dosta, ali ne zagusuju grad kao sto to rade na mainstream destinacijama. Polako se spustamo ka Elbi, uskim sporednim ulicama i kanalima. 

· SkyTeam member
Oranje Noord
Joined
·
15,898 Posts
Discussion Starter · #19 ·
Dolazak do Elbe odmah pokazuje da je grad i dalje lucki, jer sa druge strane je vidljiva infrastruktura iste.Elbephilarmonie. Videce se lepse slike iste. Remek delo i novi landmark ovog grada.

 

· SkyTeam member
Oranje Noord
Joined
·
15,898 Posts
Discussion Starter · #20 ·
Rekao bih da Hamburg ima dosta jak srednji stalez. Interesantan mi je vozni park. Recimo, primetno je dosta kabrioleta renomiranih marki, ali ih ne voze mamini i tatini sinovi vec stariji ljudi. Oldtajmera ima za prste polizati, videcete vec. Ocigledno se moze zaraditi za tako nesto. Primera radi, stan od 114 m2 u Marco Polo tornju, videcete ga posle, kosta 2.2 miliona evra, ako je verovati agenciji za nekretnine u HafenCity-ju.

I dalje smo oko Elbe. Preko puta, tj. pravo od nas je Hafen City. Jedan veoma uspesan projekat revitalizacije prostora. U prevodu znaci "Lucki grad" i predstavlja moderno poslovno-stambeni deo grada. Jako je "upscale". Posle cemo i njega detaljno obraditi. 
1 - 20 of 184 Posts
This is an older thread, you may not receive a response, and could be reviving an old thread. Please consider creating a new thread.
Top