SkyscraperCity banner

581 - 600 of 1248 Posts

·
Registered
Joined
·
209 Posts


Здравейте,

Някой може ли да ме ориентира за разяснителни или учебни материали за този елемент, ограден в червено, част от язовирните стени. Не знам как се казва и търсенето ми е обречено. Предполагам е за следене, за разместване на стената, но...

Благодаря предварително!
 

·
Registered
Joined
·
1,078 Posts
И на мен ми прилича на някаква капачка за пиезометрична тръба или някакъв репер за измерване на деформации. Изпрати мейл на лични да ти изпратя материали.
 

·
Registered
Joined
·
38,625 Posts
Прерязаха лентата на новоизградения водоем „Нежовижа“ във ВелинградТой е част от стратегията за подобряване водоснабдяването на кв. Каменица.

С тържествен водосвет и курбан за здраве вчера кметът на община Велинград д-р Костадин Коев преряза лентата на новоизградения водоем „Нежовица“. Инвестицията е в размер на 395 196 лева. Средствата бяха отпуснати с постановление на Министерския съвет.

Водоемът е с обем 1500 куб.м и е с 3 пъти повече от досегашния. Следващата стъпка за цялостното решаване на проблема с водата е изграждане и на нов водопровод, за който ще бъдат необходими около 280 хиляди лева. Те вече са осигурени отново чрез министерско постановление. Работата по справянето на проблемите с водоподаването продължават поетапно.
http://www.citybuild.bg/news/preriazaha-lentata-novoizgradeniia/37615
 

·
Registered
Joined
·
38,625 Posts
Община Перник прехвърли на държавата язовир „Мещица”

Община Перник прехвърли безвъзмездно на държавата източения язовир „Мещица”. Това е факт с положителното решение на Общинския съвет, който подкрепи предложението на кмета Вяра Церовска.

За нормалната експлоатация на водоема са необходими спешни ремонтни дейности, а Общината не разполага както с експертен капацитет, така и с финансови средства за възстановяването и поддържането му. Необходими са реконструкция на водохранилището, на язовирната стена, на преливния тракт и основния изпускател. Освен това трябва да се изгради контролно- измервателна система, програма за технически контрол, да се правят единични и комплексни изпитания, анализи за техническото състояние, да се създадат експертни технически съвети, да се обучи и назначи персонал.

Водоемът е изграден е през 1961 година в землището на селата Мещица и Дивотино, на 630 метра от жп линията Перник- Волуяк. В миналото се е ползвал за напояване. Язовирното езеро е с общ завирен обем над 1.5 млн. кубически метра, а залятата площ е 216 декара. През 2013 година язовирът е изпразнен заради дефект в изпускателя.
http://perniktoday.net/община-перник-прехвърли-на-държават/
 

·
Registered
Joined
·
38,625 Posts
Язовирите „Бели Искър“ и „Огоста“ ще бъдат ремонтирани основно

На 7 октомври изтича срокът, в който общините трябва да решат дали да прехвърлят на държавата язовирите, за които не могат да се грижат

Язовирите „Огоста“ и „Бели Искър“ са добавени към списъка на язовирните стени и съоръжения, на които трябва да бъде извършен основен ремонт или реконструкция. Язовир „Огоста“ се намира на територията на община Монтана, а „Бели Искър“ е разположен близо до Самоков. Това решиха министрите на днешното си редовно заседание, предаде правителственият пресцентър.

С ремонта трябва да се създават условия и да се предприемат необходимите мерки за осигуряване на изправното техническо състояние на язовирните стени на двата обекта и съоръженията към тях и за тяхната безопасна експлоатация.

Investor.bg припомня, че на 7 октомври изтича срокът, в който общините трябва да решат дали да прехвърлят на държавата язовирите, които не могат да стопанисват, като това може да става с решение на общинските съвети. Удължаване на този срок няма да има, а след изтичането му, общините, които не са реагирали, ще носят пълната отговорност за състоянието на язовирите.

До десет пъти се увеличава глобата за неизряден язовир при повторно нарушение. При констатиране на първо несъответствие Държавната агенция за метрологичен и технически надзор съставя наказателните постановления на стойност от около 1 000 лв., но в случаите, когато собствениците не са предприели действия за отстраняването на неизправност, при повторна проверка, цифрата нараства до 10 хил. лв.

Последните проверки са констатирали, че за близо 900 язовира са необходими ремонти, а над 400 от тях са класифицирани за неотложен ремонт.
https://www.investor.bg/ikonomika-i...ogosta-shte-bydat-remontirani-osnovno-269346/
 

·
Registered
Joined
·
4,891 Posts
Луда Яна ще стане страхотен язовир. Дано да подобри положението в Панагюрище.
 

·
Registered
Joined
·
38,625 Posts
Повече от 850 язовира се нуждаят от спешен ремонт

858 язовира у нас се нуждаят от ремонт, като поне за половината от тях трябва да се предприемат спешни мерки. Това съобщи Кирил Войнов, зам.-председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) пред БНР в сряда. Той все пак успокои, че въпреки валежите засега няма опасност от преливане.

Два месеца след изтичането на крайния срок, началото на октомври, в който общините, които не могат да се справят с поддръжката на водоемите, можеха да бъдат прехвърлени на държавата, нито един проблемен водоем не е поет от новосъздаденото предприятие "Управление и стопанисване на язовири". Точно то според приети преди няколко месеца промени в Закона за водите трябва да се грижи за всички нежелани от общините водоеми.

За общо 2560 язовира е подадено заявление за прехвърляне на собствеността от общините към новото предприятие, което е под шапката на Министерството на икономиката. Процедурата обаче не е лека и нито една не е завършила, каза още Кирил Войнов. Някои от водоемите, за които е заявено прехвърляне, още са на концесия и договорите не са приключили. В началото на ноември стана ясно и какъв ще е бюджетът на новото предприятие - държавата ще му отпуска по 47 млн. лв. на година.

Още от юли след проверки на инспекторите от ДАМТН стана ясна бройката на язовирите, които трябва да се ремонтират, но и досега тя не е намаляла. Не е заработило и новото Държавно предприятие за управление и стопанисване на язовири, което ще поеме техническата експлоатация на водоемите, въпреки че в момента има две държавни фирми, на които е вменено да извършват подобни дейности - „Напоителни системи“ и „Язовири и каскади“.
https://segabg.com/category-economy/poveche-850-yazovira-se-nuzhdayat-speshen-remont
 

·
Registered
Joined
·
38,625 Posts
На язовири "Ценович 1", "Ценович 2" и "Бабук" предстоят възстановителни работи

Избраната фирма изпълнител е "Пътстроймонтаж" ООД.

Кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов и инж. Димо Мирчев подписаха договор за изпълнение на обществена поръчка "Ремонтно-възстановителни работи на язовири "Ценович 1", "Ценович 2" и язовир "Бабук".

Изпълнението на поръчката включва извършване на ремонтно-възстановителни работи по конкретно изработени технически проекти за всеки от трите обекта, които се състоят в дейности по отстраняване на екстремни и аварийни условия на стените и прилежащите съоръжения.
http://www.citybuild.bg/news/iazoviri-tzenovich-tzenovich/38630
 

·
Registered
Joined
·
38,625 Posts
Язовир "Асеновец" край Сливен получи акт за собственостЯзовир "Асеновец", който е основният източник на питейна вода за Сливен, получи акт за собственост, съобщиха от областната администрация, цитирани от БТА.

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски е утвърдил акт за публична държавна собственост на съоръжението, което досега не е било актувано.

Общата площ на водосбора възлиза на над 1 млн.кв.м., обемът на язовирната чаша е около 28 млн.куб.м. Данъчната оценка към момента на утвърждаване на акта е 8 632 825,2 лева.

Изграждането започва през 1973 година, като първоначално е бил планиран за индустриално водоснабдяване на промишлената зона на града, но на по-късен етап предназначението му е променено и за питейни нужди.
https://www.24chasa.bg/novini/article/7262169
 

·
noPouHuK
Joined
·
1,308 Posts
ДАМТН засилва контрола на язовирните стени

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) засилва екипите за контрол на язовирните стени и съоръженията към тях. Разпореждането е на министъра на икономиката Емил Караниколов, съобщиха от Агенцията.

Следващите дни агенцията ще провежда извънредни инспекции на проблемните водоеми. Мерките се налагат превантивно предвид очакваните обилни валежи от дъжд и сняг в някои региони на страната, които са предпоставка за рязко покачване на водните обеми.

Активиран е и оперативен щаб, който работи в централата на агенцията до нормализиране на ситуацията. Инспекторите са в постоянен контакт с представителите на местната власт и собствениците на язовири, като са уведомени и всички областни управители за завишаване на вниманието към водоемите на тяхна територия.

ДАМТН апелира собствениците на язовири да следят с повишено внимание състоянието на управляваните от тях водоеми и при необходимост своевременно да сигнализират както агенцията, така и другите компетентни органи.
Източник
 

·
Registered
Joined
·
372 Posts


Здравейте,

Някой може ли да ме ориентира за разяснителни или учебни материали за този елемент, ограден в червено, част от язовирните стени. Не знам как се казва и търсенето ми е обречено. Предполагам е за следене, за разместване на стената, но...

Благодаря предварително!
Това е репер за измерване на деформации. Периодично се мери с GNSS станции за малки деформации в ключови инфраструктурни обекти. Би следвало да го има при всички по-големи язовири.
 

·
Registered
Joined
·
38,625 Posts
Габрово, Гълъбово и Свиленград ще укрепват язовири

Министърът на околната среда подписа договорите за „Синкевица“, „Хайдушко кладенче“ и „Келанджика“.

Проектът на община Габрово предвижда рехабилитация на яз. „Синкевица" и съоръженията към него, така че язовирът да изпълнява функциите си на регулиращо съоръжение. С изпълнението на договора ще се подобри техническото състояние на критичната инфраструктура и ще се повиши готовността за реакция при наводнения.

С подписването на договора с община Гълъбово се дава началото на дейностите по възстановяване и укрепване на язовирната стена на яз. „Хайдушко кладенче" и съоръженията по нея. Язовирът е разположен в землището на община Гълъбово и подобряването на техническото и експлоатационно състояние на стената е от изключителна важност.

Проектът на община Свиленград е за превенция и управление на риска от наводнения на населените места по поречието на реките Левченска и Марица, опазване живота на хората и защита на стратегически инфраструктурни обекти като Автомагистрала „Марица" и ГКПП „Капитан Андреево". Тази цел ще бъде постигната при изпълнението на мерки за изграждането на оповестителна система на територията на община Свиленград, като част от Националната система за ранно предупреждение и оповестяване.

С изпълнението на трите проекта близо 61 000 жители ще се ползват от мерките за защита от наводнения. Общият размер на инвестицията по трите договора е 2,35 млн. лв., осигурени изцяло от ОП „Околна среда 2014-2020 г.". Срокът за изпълнение на дейностите е 24 месеца.
http://www.citybuild.bg/news/gabrovo-gylybovo-svilengrad/38879
 
581 - 600 of 1248 Posts
Top