SkyscraperCity Forum banner
1 - 20 of 7468 Posts

·
Moderator
Joined
·
35,429 Posts
Discussion Starter · #1 · (Edited)
Ok! I had enough...

It seems from the very few, the city of Debrecen is the one developing the irresistibly...

I made this thread to gather all information concerning the public transportation, the planned and ongoing projects and developments, in the city of Debrecen!
 

·
Moderator
Joined
·
35,429 Posts
Discussion Starter · #2 ·
First news! The new Piactömb (Debrecen Fórum Kulturális és Kereskedelmi Központ) is finished and opens next week.

Article in Hungarian only:

Jövő héten nyit az új piaccsarnok
2008.02.19.

Jövő csütörtökön megnyit az új piaccsarnok. Az ünnepélyes átadó után másnap már az árusítás is megkezdődhet a 2300 négyzetméteres létesítményben.

A kereskedők 30 üzletben és több, mint 300 asztalon kínálhatják portékáikat európai színvonalú környezetben. A vásárlók számára több, mint 130 parkolóhelyet alakítottak ki. A mélygarázsba a Hunyadi-Rákóczi csomópontnál lehet majd behajtani. Az önkormányzat azonban a forgalmi rendet is megváltoztatja. Így a Vár utca felől is megközelíthető lesz az épület.

Egyelőre üresen állnak az asztalok az új piaccsarnokban. Jövő pénteken azonban nemcsak a pultokon, az üzletekben is megkezdődhet az árusítás. A 2300 négyzetméteres létesítményt ünnepélyes keretek között jövő csütörtökön adják át.

Jövő hét csütörtökön lesz az ünnepélyes megnyitó, ez 28-ára esik, 29-éttől pedig már a kereskedők is ott fognak dolgozni. Ez azt jelenti, hogy 28-án a bezár az ideiglenes piac munkavégeztével, és 29-én már itt fognak kezdeni árusítani – mondta el Leposa István, a Debreceni Közterület-felügyelet hivatalvezetője.

Az európai színvonalú piaccsarnokban 326 asztal és 30 üzlet várja a kereskedőket. Az árusok már jövő hétfőtől megkezdhetik a boltok feltöltését. Mindezt a vásárlók számára is használható mélygarázson keresztül tehetik meg, ahol több, mint 130 parkolóhelyet alakítottak ki. Ide a Hunyadi-Rákóczi csomóponton keresztül lehet majd behajtani. Az önkormányzat hamarosan a Vár utca felől is biztosítja a piac megközelítését.

Biztosítjuk a Vár utca felől, hogy onnan is meg lehessen közelíteni, és egy kicsit átalakítjuk ott a forgalmi rendet. Szüntetünk meg fizető parkolókat, illetve lesznek több helyen megállni tilos táblák, mert nem szeretnénk, ha tumultusok alakulnának ki – tájékoztatott Varga László városfejlesztési főosztályvezető.

A vásárlást nem csak a korszerű parkolás segíti. Az új csarnokban mozgólépcsőt és lifteket is kialakítottak.
 

·
Moderator
Joined
·
35,429 Posts
Discussion Starter · #3 ·
Az Ikarusbus nyerheti a debreceni autóbusz-pályázatot

2008. február 26. kedd 10:14:41
Szakmai körökben az a pletyka terjed, hogy gyakorlatilag Széles Gábor cégének írták ki a debreceni autóbusz-közlekedés működtetéséről szóló pályázatot - írta keddi számában a Hajdú-bihari Napló.

A lap cikkében úgy fogalmaz: úriemberek már nem kötnek fogadást arra, ki nyeri a Volán helyére kiírt pályázatot Debrecenben. A napilap emlékeztetett rá, hogy a város önkormányzata, miután elégedetlen a Hajdú Volán szolgáltatásával, pályázatot írt ki az autóbusz-közlekedés működtetésére.

"Ökörség" - reagált erre Iván Endre, az Ikarusbus Járműgyártó és Értékesítő Kft., azaz a Széles Gábor-féle cég stratégiai tanácsadója. Azt viszont leszögezte: cégcsoportjuk nem csak a megfelelő alacsonypadlós autóbuszok előállítására képes, de szolgáltatási tapasztalatokkal is rendelkezik.

Zilahi-Sebess Géza, a Hajdú-Volán Zrt. vezérigazgatója a lapnak elmondta: a kiírásban olvasható szigorú műszaki paramétereknek egyetlen magyarországi Volán vállalat sem felel meg. Az újság számításai szerint a kiírásnak megfelelő buszbeszerzés mintegy 8 milliárd forintba kerülne.
 

·
Moderator
Joined
·
35,429 Posts
Discussion Starter · #4 ·
RawLee! Next time if You go to Debrecen, could You please visit, or at least make some photos of the new Piactömb?

My problem is I dont know whether the new Latinovits Theather is part of the Piactömb project, or not... And what is the status of the development?

And again I have a problem... Is there a shopping center in the Piactömb, or just a huge market hall?
 

·
Registered
Joined
·
14,171 Posts
RawLee! Next time if You go to Debrecen, could You please visit, or at least make some photos of the new Piactömb?
I'll try!:nocrook::eek:kay: Though I've seen it last weekend,but I wasnt driving,and I had to give directions,so I couldnt take photos...but it seemed the first 2-3 floors were ready...
 

·
Registered
Joined
·
14,171 Posts
Development in Debrecen

http://www.haon.hu/hirek/Hajdu-Biha...az-is/cn/haon-news-FCUWeb-20080111-0936231453

The new market hall will be inaugurated this year in Debrecen,but the residents still have to wait for the new theatre. The promenade is almost ready in the complex,although the shops are only at 20%-but they're already sold. The complex includes a 4-level parking lot. The whole project,which included school-reconstructions,residential and office areas too costed 25 billion HUF(98,43 million EUR).

Galleries:
The Forum-outside
The Forum-inside
Market hall
 

·
Registered
Joined
·
14,171 Posts
Új villamosokra vált Debrecen

http://www.origo.hu/uzletinegyed/ma...breceni-uj-2es-villamosvonal-tenderterve.html

Hamarosan elkészülhet a debreceni új 2-es villamosvonal megvalósításához szükséges kiviteli szintű tenderterv, miután a helyi önkormányzat által kiírt nyílt közbeszerzési eljárást fővárosi székhelyű Constreal Mérnöki Iroda Kft. nyerte el.

A Közbeszerzési Értesítő szerint a társaság bruttó 57,6 millió forintos ajánlatával nyerte a tendert, amelyre pályázott még 117,6 millió forintos ajánlatával a Tebodin EC Kft. és a 82 millió forintos ajánlatot tevő Főmterv Zrt. is.
 

·
The downtown droid
Joined
·
3,460 Posts
Not especially development but it's good to have a look on the promenade from the tower. I took it last summer. The renowned hotel to the right is to be renovated if I'm not mistaken.
 

·
Registered
Joined
·
14,171 Posts
Az Airport Debrecen üzleti Park

http://portal.debrecen.hu/gazdasag/fejlesztes/uzletipark_fejlesztesekberuhazasok.html

Az Airport Debrecen Üzleti Park földrajzi elhelyezkedése kiváló, közvetlen nemzetközi repülőtéri és vasúti kapcsolattal rendelkezik, a város centrumától percek alatt megközelíthető
Az üzleti park területe Debrecen déli területén található, közvetlenül a 47. számú főközlekedési út mellett, annak nyugati oldalán. A közlekedés más feltételei is kedvezőek: 1 kilométernyire van a területtől a repülőtér és vasúti mellékvonal is található 500 méteren belül. Az M35-ös autópályának a területet megközelítő szakasza várhatóan 2012-ben épül meg, így addig a gyorsforgalmi úthálózattal a kapcsolatot a 4-es számú főút csomópontja biztosítja

A területtől északra található a Debreceni Repülőtér. A terület délkeleti részén halad a Kondoros csatorna, mely a tervek szerint a terület csapadékvíz-elvezetését biztosítja majd. A tervezett üzleti park településrendezési és környezetvédelmi szempontból ideális környezetben valósul meg. Belterület vagy védendő létesítmény csak 1000 méteres távolságon túl van.

Az üzleti park ellátásához szükséges infrastruktúrát biztosítandó, az előzetes becslések, valamint a már működő ipari parkok fogyasztási adatai alapján 25 megawatt elektromos teljesítményt, 15 000 m3/h gázmennyiséget, 3 500 m3/nap ivóvízmennyiséget, 3-3 500 m3/nap szennyvízmennyiség elhelyezését és 2000–2500 t/nap szállítási kapacitást kiszolgáló közlekedési hálózat kiépítését kell biztosítani.
A területre – melyre a rendezési terv alapján készültek az úttervek – ivóvíz-, szennyvíz-, csapadékvíz-, gázvezeték, telefon és optikai kábel, valamint elektromos vezeték kerül. Megvannak a távhővezeték elhelyezésének feltételei is. Az újonnan létesülő utak mentén közvilágítási hálózat épül ki.

Az Airport Debrecen Üzleti Park teljes infrastruktúrájának kiépítése várhatóan 6,3 milliárd forintot igényel három ütemben 2010-ig, önkormányzati és kormányzati forrásokból.

 

·
Registered
Joined
·
14,171 Posts
Utolsó fázisban a reptérfejlesztés

2007. június 14., csütörtök
http://portal.debrecen.hu/gazdasag/fejlesztes/utolsofazisban_fejlesztesekberuhazasok.html

Lassan eltűnnek a debreceni repülőtér területén az átkos múltat idéző építmények, és kezd kibontakozni egy modern regionális légikikötő képe – többek között erről tájékoztatta szerdán a sajtó képviselőit Kósa Lajos polgármester és Virág László, az Airport-Debrecen Kft. ügyvezető igazgatója.

A helyszínen tartott tájékozatón Kósa Lajos úgy fogalmazott, hogy a lassan végéhez közeledő fejlesztésekkel és kármentesítéssel befejeződik az önkormányzat szerepe, és kezdődhet egy új szakasz a reptér életében. Ennek lényege, hogy a város hasznosítani szeretné a fejlesztésekkel valóban regionális szerepre alkalmas légikikötőt. Hozzátette, a tárgyalások széles spektrumban zajlanak a lehetséges befektetőkkel, ugyanis a teljes eladástól, a koncesszión át, az üzemeltetés átengedéséig sokféle hasznosítási változat szóba jöhet. A polgármester elárulta, hogy az érdeklődők között német, olasz kínai és orosz befektető is található. Mint mondta, a város nem akármit kínál, hiszen eddig hárommilliárd forintot költött a repülőtérre, míg további egymilliárd külső forrásból érkezett a fejlesztésekre. Ezek eredményeként egy akár 300 ezres utasforgalmat lebonyolító, a schengeni követelményeknek megfelelő, modern regionális nemzetközi légikikötő az ajánlat tárgya.
A befejezett és még tartó fejlesztésekről Virág László elmondta, a parkoló bővítésével ma már 369 várakozóhely áll a gépkocsik és 16 a buszok rendelkezésére. Emellett megépült egy szolgálati parkoló is 61 férőhellyel. Tovább folytatódott a reptér biztonsági rendszerének a fejlesztése, ma már több mint száz kamera figyeli az utasforgalmat és mozgást a reptéren. Az utasok hat check-in pultnál vehetik át beszállókártyájukat, és a poggyászkezelés is korszerűsödött. Őszre készül el az két-két vendéglátóhely, illetve üzlet, melyek az utasterminálban állnak majd az utazók rendelkezésére. Már épül a bejárattól a forgalmi épületig vezető új és rövidebb bekötőút, június végéig pedig minden földben lévő régi eszközt – például üzemanyagtartály – felszednek. Elbontják a még megmaradt lepusztult épületeket, és folyamatosan végzik a tereprendezést. Mindez félmilliárd forintba kerül – tudtuk meg a tájékoztatón.
 

·
Registered
Joined
·
14,171 Posts
A Regionális Kiállítási és Vásárközpont

http://portal.debrecen.hu/gazdasag/fejlesztes/regionalis_fejlesztesek.html

A regionális kiállítási és vásárközpont a város déli részén, a Debreceni Repülőtértől északra fekvő területen, a 47. számú főút kivezető szakasza mellett valósul meg a tervek szerint a jelenleg hasznosítatlan, korábban katonai célokat szolgáló romos épületek és gondozatlan terület helyén. A központ 10 ezer négyzetméter alapterületű fedett kiállítási csarnokot, 500 fős befogadóképességű előadótermet, több kisebb szekciótermet, irodahelyiségeket, éttermet és egyéb kiszolgáló helyiségeket foglal magában, valamint kiegészül egy 40 ezer négyzetméteres kültéri kiállítóterülettel. Méreteiből adódóan a budapesti kiállítási és vásárterek után az ország legnagyobb ilyen funkciójú központja lesz.

A csarnok több funkció egyidejű ellátására alkalmas, terei flexibilisek és könnyen változtathatók lesznek. Kialakítása alkalmas kell, hogy legyen – a kiállítási funkció mellett – rendezvények, összejövetelek, konferenciák, sportrendezvények megtartására is. A szabadtéri kiállítóterület teljes közművesítéssel kell majd rendelkeznie, hogy a mobil kiállító épületek csatlakoztatása könnyen és egyszerűen megoldható legyen.
A létesítmény beruházási költsége körülbelül nettó 3,2 milliárd forint, amelyet a projektgazdák  Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, illetve a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara  európai uniós források bevonásával kívánnak előteremteni. A projekt működésének második évétől képes lesz fedezni működési költségeit.

A telepítés összefüggései alapján kijelölt nagytengely a terület hosszanti tengelyével párhuzamos. A longitudinális térszervezés ellenpontjaként értelmezhető a csarnok terével összefüggő fejépület. A külső térszervezés és a csarnokba való megérkezés erőteljesen függ össze, de a főbejárat kihangsúlyozása és nem az erőszakos rávezetés volt a tervezői szándék. A tágas és világos előcsarnokba érkezve a tengelyen elhelyezkedő közlekedő-„mag” fogadja a látogatót, ami előtt helyeztük el az eligazítást segítő tájékoztató pontot.
Balra egy megfelelő méretű gyermekmegőrzőt helyeztek el a tervezők, amihez közvetlenül kapcsolható lesz egy kis vizesblokk és a személyzet szociális helyisége.
A ruhatár betervezése a konferenciák miatt elengedhetetlen része a létesítménynek. A földszinti kétnemű vizesblokk mellett mozgássérült is wc-t terveztek. A vizesblokk és a ruhatár mögött helyezkednek el az irodák és a feltöltés, manipuláció valamint az orvosi ellátás (mentőbeállás) helyiségei.
A főbejárattól jobbra egy 600 fős, konferenciatermekből álló egységet hoztak létre, a hozzá tartozó kiegészítő helyiségekkel. A konferenciaterem merev, mobil válaszfalakkal felezhető, negyedelhető.
A konferenciatermek közelében kis büfét terveztek. A közlekedési rendszer további fontos elemei: a keleti irányból felvezető rámpa, a sportolói lépcső, ami a rámpa alatti területet használja ki és a külső éttermi lépcső, ami az étterem működtethetőségét javítja.
A csarnok komfortosabb használhatóságát javítja, a délkeleti sarok kétnemű vizesblokkja. Maga a csarnoktér a mellékelt tanulmányok szerint több sportfunkció egyidejű szerepeltetésére alkalmassá tehető.
A belmagasság 9,00 – 11,5 m közötti.

Az emeleti szint tereinek kettős funkciója van: egyrészt a jellegzetes találkozópont, másrészt a földszinti funkciók kiegészítője. Ezen a szinten két önálló, összesen 550 férőhelyes konferenciaterem kapott helyet, amelyek tovább oszthatóak, maximum 4 részre.
A központi, elosztótérből magas színvonalú, melegkonyhával is rendelkező éttermet terveztek, amely a külvilággal (kiállítótér) élénken kommunikál, önállóan is megközelíthető, több részre osztható és kis átalakítással bővíthető is a konferenciatermek irányába.
Ezen a szinten önálló vizesblokkokat és a központi térhez is kapcsolható teraszt is terveztek.
A galérián kiállítások megrendezésekor, időszakosan működtethető üzletek kaptak helyet.

A pinceszinten kaptak helyet a kiszolgálás és a működtetés szempontjából nélkülözhetetlen helyiségek. A melegkonyha minimum 800 adagos. A sportolói vizesblokkok önálló helyet kaptak, a csarnokkal önálló kapcsolattal rendelkeznek. A raktározás a dokkolóhoz közvetlenül kapcsolt tömbben történik.

A csarnok gazdaságos üzemeltetésének elengedhetetlen feltétele a flexibilitás, a többcélú hasznosíthatóság biztosítása. A kiállítási, rendezvény funkciók mellett szóba jöhetnek koncertek, konferenciák, sportrendezvények is. Sportrendezvény esetén a maximális nézőszám a mobil lelátók felhasználásával 2000 fő. Konferenciák és rendezvények alkalmával lehetőség nyílik akár a csarnoktér harmadolására is a tervezett elválasztófalakkal.

 

·
Registered
Joined
·
14,171 Posts
Debrecen fejlesztési lehetőségei

http://www.vallalkozoinegyed.hu/cikk.php?article=4132&pat=1

Bemutatták a "Debrecen fejlesztési lehetőségei 2007-2013" kiadványt, melyben a város fejlesztési tervét foglalták össze. Debrecen 2010-ig mintegy negyvenmilliárd forint európai uniós forrást kíván megszerezni.

A háromezer példányban megjelent, elsősorban vállalkozóknak készített kiadvány tartalmazza az EU regionális politikájának legfontosabb elemeit, a 2007 és 2013 közötti időszakban uniós forrásokra eddig kiírt pályázati lehetőségeket és a Debrecent is érintő legfontosabb hazai fejlesztési dokumentumokat.

A kiadványt alapdokumentumnak tekintik a következő évek tervezéséhez. Pajna Zoltán, alpolgármester szerint egyébként az észak-alföldi régióban az elkövetkező hét évben 270 milliárd forint uniós forrásra számítanak, ebből Debrecen a pólusprogrammal együtt mintegy százmilliárdot szeretne megszerezni.

A jelentősebb projektek közül Pajna Zoltán kiemelte a debreceni 2-es villamos fejlesztését, amelynek a több mint 17,5 milliárd forintos beruházási összegéhez 13,8 milliárd uniós forrásra számítanak. Pajna Zoltán végezetül elmondta: a most megjelent kiadványban röviden ismertetik a legfontosabb tervezési és fejlesztési dokumentumokat.
 

·
Registered
Joined
·
14,171 Posts
Debrecenben már az új piacra mehetünk be!

http://www.haon.hu/hirek/Hajdu-Biha...nk-be/cn/haon-news-FCUWeb-20080229-0100383347

Debrecen – Izgatottan keltem reggel: ma a piacon reggelizek! Elképzeltem, ahogy a lángos, hurka és kolbász illatban állok, csorog a szám szélén a sült kolbász zsírja, amihez friss, puha kenyeret és a mustárt majszolok.

Az épület körül alig van mozgás. Megtorpanok, nyitva van egyáltalán? Az ajtót nagyon nehezen tudom kinyitni, de bejutok. Meglátom az első falatozót, s később kiderült, jelenleg az egyetlen is. És várva várt illat sehol …

Kellemes látvány a sok zöldség és gyümölcs a virág egy óriási térben. Mindjárt hét óra, a piac egy órája nyitotta meg kapuit, de még sokan rakodnak. A vevők még álmosak és kevesen vannak.

Mosolyog a sok friss gyümölcs a pultról, Hak Henrietta kicsit megfázva, de jókedvvel mondja: – Az új környezet ellenére, megtaláltak a törzsvevőim. Korán reggel egy aranyos, visszajáró bácsi, mikor még csak egy ládám volt kint, itt állt és rögtön vásárolni akart. Sok a kíváncsi ember, a vásárló nem annyira. Szép, elit hely lett az új piac, remélem sok vásárlót vonz majd.

Az árak nagyon változóak. Az árusok azt mondják, tartják az előző hetit, ameddig tudják. Az asztalok között lavírozva nézelődök. A paradicsom számomra a legszembetűnőbb. Csillagos eget veri: 1000 forint kilója, tegyük hozzá, magyar. Tovább nézelődve látok 480, 380, és 150 forintért is ”parit”.
A virágok gyönyörűek, kellemes illatot árasztanak. A „savanyú káposztás nénik” jó hangulatban ülnek az üvegfal tövében, s a kevés vevőre panaszkodnak és reménykednek, megváltozik a véleményük pár óra múlva.

A mozgólépcsőn felfelé rálátok az egész alsó csarnokra; kellemes kavalkád, s egyre inkább átveszi az új épület szagát a piac illata. Az első emeleten néhány zöldséges mellett többek között tojást, tésztát, biotermékeket, mézeskalácsot árulnak.

A csarnok szépen lassan forgataggá nő, megérkeznek a vevők, csodálkoznak, bámulnak, tájékozódnak.

A zöldséget áruló őstermelő is pozitívan tekint a jövőbe: –Jobb és kulturáltabb hely a mostani, mint az előző piacterek. Csak azok nem jönnek ilyen impozáns helyre, akik nem akarnak. Az első nap minden új piacon sok ember van, reménykedek, hogy ez esetünkben így is fog maradni – mondja Kalmár László.

A pakolást ötkor kezdhetik meg az árusok, s hatkor nyit a piac. Voltak fennakadások, sorban állások ma. Kicsinek tartják a liftet a kofák. Gyorsabban haladhattak volna, ha kinyitják az oldalsó ajtókat is, ahogy azt ígérték.

Lesietünk a parkolóba, hátha látunk még pakoló kofákat. A szmogtól köhögve hallgatjuk Havasi Magdolna elkeseredett szavait.

– Modern és valóban nagyon szép épület ez. Évtizedek óta dolgozok a piacon, de most nagyon el vagyok keseredve. Olyan sok a kiadás, hogy nem fogjuk tudni kitermelni. A parkolás az egyik szívfájdalmam. Itt lent havi 25 ezer forintért vehetek bérletet, ami egy évre 300 ezer forint. És felháborítónak tartom, hogy fizetnünk kell az wc használatáért. Melyik munkahelyen van még ilyen?

A csarnok nyüzsög. Sokan eljöttek megnézni a város új piacát. A vélemények pozitívak, csak az árak nagyságától tartanak. Bodor Sándorné vidáman mosolyog és nézelődik: – Egy ilyen modern, tiszta, szép piac hiányzott már Debrecennek! Nagyon szép az épület tágas a tér, kedvemre való. Szívesen fogok itt vásárolni.

A boltok sorra kinyitottak. Halat, hentes árut, pékárut mindent megtalálni egy helyen.

galéria

EDIT:
Cikk a megnyitóról és galéria
és néhány adat az épületről:

Hasznos alapterület: 6502 négyzetméter (pinceszinti raktárak, földszinti és emeleti csarnok, üzletek, öltözők, raktárak, irodák). A létesítmény légkondicionált.

Üzlethelyiségek száma: 31 – ebből 18 a földszinten, 13 az emeleten található.

Asztalok, hűtőpultok: 295 asztal és 29 hűtőpult – ebből a földszinten 183 asztal, az emeleten 112 asztal és 29 hűtőpult található, amelyekről őstermelők és kereskedők egyaránt árusíthatnak.

Árufeltöltés: a Hunyadi és Rákóczi utcák csomópontjából a pinceszinten keresztül, teherliftek segítségével történhet.

Közönségforgalom: gyalogosan a belső utcákról közvetlenül a földszintre, vagy a spanyol lépcsőn az emeletre lehet jutni.

A csarnok két szintje, a pinceszinti több mint 100 parkoló a mozgójárdák, liftek igénybe vételével, valamint a lépcsőházakon keresztül is megközelíthetők. Gépjárművel a mélygarázsba a Hunyadi és Rákóczi utcák csomópontnál lehet majd behajtani, s a Vár utca felől is megközelíthető az épület.

A Vár utcán ennek érdekében némileg átalakul a forgalmi rend. Megszűnnek fizetőparkolók, illetve több helyen lesznek megállni tilos táblák a forgalmi tumultus elkerülése érdekében.

A beruházó a piaccsarnok kivitelezésén kívül a Simonffy Emil Zenei Általános Iskola felújítását és új tornacsarnok építését, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola homlokzatának felújítását, tetőfelújítását, díszkivilágítás megvalósítását vállalta, valamint közterületi fejlesztéseket a piaccsarnok környezetében.

E vállalások közül a piaccsarnok építése és az általános iskola felújítása már megvalósult. Az új tornacsarnok építéséhez szükséges munkaterületet a MÁV Zrt.-től vásárolta meg az önkormányzat és csak a közelmúltban adta azt át a befektetőnek.
 

·
Registered
Joined
·
14,171 Posts
Kétszáz embernek kínál munkát a BT Debrecenben

http://www.haon.hu/hirek/Hajdu-Biha...enben/cn/haon-news-FCUWeb-20080228-1111275154

Debrecen - A British Telecom (BT) úgy döntött, hogy az európai kiválósági központját két magyarországi helyszínen, Budapesten, illetve Debrecenben alakítja ki.

A csütörtöki irodanyitó ünnepségen a két helyszínt videokonferencia keretében kapcsolták össze, ezáltal is szimbolizálva az összetartozásukat.

A rendezvényen elhangzott, hogy jelenleg 200 magasan képzett alkalmazott dolgozik már a magyarországi irodákban, a számukat azonban egy-két éven belül 600 főre szeretnék növelni.

A végső cél az, hogy a fővárosban 400, Debrecenben pedig 200 tehetséges fiatal találjon megélhetést. Kósa Lajos debreceni polgármester köszöntőjében utalt arra, hogy a BT-hoz hasonló profilú cégeknél a fiataljaink olyan magas szintű tudásra tehetnek szert, melyre azután bizton építhető a jövő.

A városvezető emlékeztetett a Debreceni Egyetemmel történő együttműködés fontosságára, ugyanakkor hangsúlyozta a szakképzőrendszer szerepét is.

Danny Garvey, a BT üzleti folyamatokért felelős alelnöke azt emelte ki, hogy Magyarországot választani számukra nem volt nehéz döntés, hiszen a képzett munkaerő és a fejlett infrastruktúra mellett a kormány és az érintett városok mindent megtettek a letelepedésük érdekében.


-melelsleg ide,vagy a gazdasági topicba tegyem a gzadasághoz kapcsolódó híreket?
 

·
Registered
Joined
·
14,171 Posts
A fél világ Debrecenbe járna kutatni

http://www.haon.hu/hirek/Hajdu-Biha...tatni/cn/haon-news-FCUWeb-20080227-0822452456

Debrecen - A Mikepércsi út mentén található Déli Ipari Park eredetileg 86 hektáros területét azért fejlesztette a város 113 hektárra, hogy adott esetben ott épülhessen fel az Európai Neutronkutató Központ.

A Mikepércsi út mentén található Déli Ipari Park eredetileg 86 hektáros területét azért fejlesztette a város 113 hektárra, hogy adott esetben ott épülhessen fel az Európai Neutronkutató Központ (ESS). Az 1-1,5 milliárd eurós megaberuházás révén a tudományos világ érdeklődése Debrecen felé fordulna.

"Ma annyi biztos csupán, hogy a neutronkutató központnak a spanyolországi Bilbao, a svédországi Lund vagy (amit mi a leginkább szeretnénk) Debrecen ad helyet, élvezve egy ilyen nemzetközi tudományos centrum összes előnyét" - mondta el a Naplónak Fodor András, az Euro-Régió Ház ügyvezetője.

A szakember szerint a versenyt az dönti el, hogy melyik város (pontosabban ország, vagy méginkább országcsoport) lesz képes hatékony pénzügyi finanszírozást tenni a projekt mögé úgy, hogy közben megfelelő tudományos potenciállal rendelkezik, és nem mellékesen kedvező életminőséget kínál annak a több ezer kutatónak, akik a neutronkutató központban dolgoznak majd.

Számítások szerint a technológia napi szintű üzemeltetéséhez (a kapacitás függvényében) 500-1000 főre lesz szükség, összességében azonban mintegy ötezer új munkahelyet generál a központ ott, ahol felépítik.

A Napló értesülései szerint mai áron számolva a svédekESS-költségvetése 1 milliárd 370 millió euró, szemben a magyarországi 1 milliárd 105 millió euróval. Végső soron azonban az lesz a döntő, hogy melyik pályázó milyen nemzetközi finanszírozási hátteret képes felmutatni.

A kutatási potenciál terén Magyarországnak komoly tekintélyt ad Mezei Ferenc személye, hiszen az általa a 90-es évek kidolgozott technológia minden téren messze felülmúlja az amerikai vagy a japánneutronkutatók teljesítményét.

Élénkülést hoznának

A magyar-spanyol együttműködési megállapodás egyik fontos pontja az, hogy április végéig igyekeznek eldönteni, melyik városban kap helyet győzelem esetén a neutronkutató központ, és ezt követően az egyik ország a másik támogatása mögé áll.

"Év végéig az biztosan eldől, hogy melyik ország lesz a beruházás helyszíne, és onnantól fogva tíz évünk van arra, hogy minden tekintetben felkészüljünk a központ és az ott dolgozók fogadására" - jelentette ki Fodor András, aki szerint nyilvánvaló, hogy több ezer magasan kvalifikált, jól kereső külföldi megjelenése például az ingatlanpiacon, a szolgáltatások vagy az oktatás terén komolyan éreztetné a jótékony hatását.

A számok nyelvén

Üzemeltetõi létszám: 500-1000 fõ/nap l

Kutatók száma: 5-6 ezer fõ/év l

Beruházási költség: 1-1,5 milliárd euró

Technológia helyigénye: 1300 méter hosszú és 800 méter széles terület

Teljes beépítendõ terület: 100 ha

A Déli Ipari Park területe: 113 ha

Pályázó városok:Bilbao (spanyol); Lund (svéd); Debrecen
ESS: mi fán is terem?

Az ESS egy olyan részecskegyorsítóra épülõ nagyberendezési komplexum, amely intenzív neutron nyalábokat állít elõ anyagszerkezet-kutatási, nanotechnológiai és molekuláris biológiai feladatokra, mégpedig széles tudományos és mûszaki fejlesztési hasznosítással.

A Mezei Ferenc által még a 90-es évek elején javasolt és kidolgozott technológia minden tekintetben messze felülmúlja a világban ma mûködõ neutronkutató központok tudását.

Az ESS felépülése garancia arra, hogy a neutronkutatásban egyébként is meglévõ európai elõny további évtizedekre konzerválódjon.
Galéria
 

·
Registered
Joined
·
14,171 Posts
Segítség a tűzoltóknak

http://www.haon.hu/hirek/Hajdu-Bihar/cikk/segitseg-a-tuzoltoknak/cn/news-20080221-01011126

Debrecen - Új mentő járművet kaptak a debreceni tűzoltók.

A debreceni önkormányzat pályázaton nyert pénzből, illetve önrészből szerezte be azt a korszerű magasból mentő (42 méter) járművet, melyet csütörtökön adott át Kósa Lajos polgármester a Debreceni Hivatásos tűzoltóság illetékeseinek a Városháza előtt.

A jármű 185 millió forintba került, ebből az önkormányzat 37 millió forintot állt.

Galéria
 

·
The downtown droid
Joined
·
3,460 Posts
Thank you Rawlee for this topic! This one has become one of my favorites lately because of the amazing news you bring here day by day. :)
Article about the new market hall, the BT support center, man, awesome news!!! Not to mention about the research-center. Hey, seems like Debrecen is to become a metropolis... :)

A jármű 185 millió forintba került, ebből az önkormányzat 37 millió forintot állt.
What the heck??? 700 thousand EUR for a new fire fighter truck? That's a load of money for that. 42m high? For what? I doubt there are many tall buildings in Debrecen other than the reformed church and the 22-storey commie on Petofi square.
 

·
Registered
Joined
·
14,171 Posts
Thank you Rawlee for this topic! This one has become one of my favorites lately because of the amazing news you bring here day by day. :)
Article about the new market hall, the BT support center, man, awesome news!!! Not to mention about the research-center. Hey, seems like Debrecen is to become a metropolis... :)


What the heck??? 700 thousand EUR for a new fire fighter truck? That's a load of money for that. 42m high? For what? I doubt there are many tall buildings in Debrecen other than the reformed church and the 22-storey commie on Petofi square.
The thread is Qtya's...

If a level is 3m high,then a 10floor commie is about 30m high...I dont think there are trucks designed for 10 levels exactly,so they bought one that is higher.
 
1 - 20 of 7468 Posts
Top