Lezing 100 jaar Nieuwe Haagse School
Een eeuw geleden werd in Den Haag gebouwd in de architectuur van de Nieuwe Haagse School. Op donderdag 10 januari 2019 geeft architectuurhistoricus Marcel Teunissen een lezing over deze typisch Haagse bouwstijl.
De architectuur van de Nieuwe Haagse School is herkenbaar aan overstekende daken en rechte en kubistische vormen. Gevelbanden boven kozijnen, erkers en balkons hebben horizontale lijnen. Bij de entree van de woningen zijn vaak betegelde terrassen en gemetselde tuinmuurtjes gemaakt. De kleuren en materialen zijn meestal traditioneel: veel groen met wit schilderwerk en naturel geverniste voordeuren.
Deze bouwstijl van de Nieuwe Haagse school zorgde voor stedenbouwkundige samenhang en symmetrie. Bij grote woningcomplexen van verschillende architecten wees de gemeente speciaal architecten van de Nieuwe Haagse School aan om alleen de gevels te ontwerpen. Hierdoor vormen grote woonblokken binnen de Haagse School 1 geheel en dit leidt tot veel eenheid in het straatbeeld.
De Nieuwe Haagse School bouwstijl komt in alle klassen van woningbouw voor: in luxewoningen, het middensegment en in de goedkopere volkshuisvesting.
Nieuwe Haagse School-gebouwen vindt u in wijken als Benoordenhout, Marlot, Laak, Rustenburg-Oostbroek, Oud-Leyenburg, Bomenbuurt, Vruchtenbuurt, Bloemenbuurt, Bezuidenhout-Oost, Moerwijk-Noord en op sommige plekken in het centrum en Scheveningen.
De lezing wordt gegeven door Marcel Teunissen (Den Haag, 1961). Hij is als zelfstandig architectuurhistoricus gespecialiseerd in de Haagse architectuur en stedenbouw van de 19e en 20e eeuw en bijna 20 jaar actief als onderzoeker, excursieleider, docent en publicist.
Praktische informatie
- donderdag 10 januari van 17.30 uur tot 18.30 uur
- Studio B op de 1e etage van de Centrale Bibliotheek aan het Spui
- toegang: gratis, aanmelden verplicht via [email protected]
Woningcomplex 'Parkflat Marlot' (Ir. Co Brandes, gebouwd 1929-1934):
Michiel1972 [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html) undefined CC BY-SA 3.0
(https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons