SkyscraperCity banner

1 - 20 of 1403 Posts

·
Registered
Joined
·
326 Posts
Discussion Starter #1
Bron: DAVL Studio Den Haag - Petro

Niet gelijk gaan gillen!! :hammer: Dit is slechts een studie van een architectenbureau en geen concreet plan. Zeker niet serieus nemen dus.
 

·
Registered
Joined
·
2,005 Posts
Jah, wordt dan een leuke opstelling vanaf het Clausplein! Van rechts naar links: Strijkijzer, studententoren Calandstraat en Petroleumhaven. Of zou die middelste te weinig opvallen?
 

·
Registered
Joined
·
326 Posts
Discussion Starter #8 (Edited)
Den Haag: Laakhaven West

Gisteren zijn in het RAC-gebouw het nieuwe stedenbouwkundigplan voor Laakhaven West gepresenteerd. Tevens is de nieuwe website http://www.laakhavenwest.com/index.asp de lucht in gegaan. Het gaat om totaal om ruim 1100 woningen en 15.000 m2 commerciële ruimte. Er komen hoogteaccenten van ca. 70-100m. In Petroleumhaven is een historische haven gepland. Op de voorpagina van de website zie je rechtsbovenin de DUWO-Toren, deze valt buiten het plangebied. Met de plannen voor de torens direct langs het spoor zal binnenkort worden gestart (nu nog indicatief).
Het geheel wordt een trendy,jong, ondernemend en stedelijk gebied. Het RAC-gebouw zal worden behouden en omgebouwd worden tot een publiekstrekker.
De totale bouwtijd van het gehelel project is ca. 10 jaar.

Zie ook http://www.ad.nl/denhaag/stad/article1274407.ece.
 

·
Registered Abuser
Joined
·
5,431 Posts
Oude havens worden 'trendy' wijk
Door MAARTEN BRAKEMA

Het is nu nog een beetje een dorre vlakte midden in de stad: Laakhaven West en de Petroleumhaven.
Over een jaar of tien moet het een ’jazzy, kleurig en hip’ gebied zijn met meer dan duizend woningen.

DEN HAAG - Je moet wel een erg grote fantasie hebben, om je te kunnen voorstellen wat voor ontwikkelingen er de komende jaren in Laakhaven West en de Petroleumhaven gaan plaats hebben.
De laatste jaren zijn vrijwel alle oude bedrijfspanden in het gebied gesloopt. Afgezien van wat bedrijfspanden en de KPN-hallen is het er vooral onherbergzaam. Geel zand stuift door vrijwel verlaten straten. „Het is nu een gebied waar je langsrijdt, maar vooral niet komt. Het is een groot braakliggend ongebruikt terrein,’’ beaamt de Haagse wethouder Marnix Norder (PvdA, bouwen en wonen)
Toch hebben de gemeente, projectontwikkelaars en bouwers mooie dromen over dit stuk Den Haag. „Het wordt een nieuw onderdeel van de stad.’’
In de KPN-hallen - tegenwoordig RAC-gebouw genoemd, naar de Rijks Automobiel Centrale, die er ook was gevestigd - presenteerden Norder en de directeur van de ontwikkelmaatschappij van Ballast Nedam, Karel Sant, gistermiddag de plannen voor het voormalig havengebied.
De nieuwe wijk is ongeveer vijftien hectare groot, dertig voetbalvelden. In Laakhaven West moeten 830 woningen komen, waarvan 200 grondgebonden, dus geen appartement of flat, maar huizen mét een tuin. Een deel daarvan komt aan een statige allee te staan, omzoomd door platanen.
Verder is er plaats voor 15.000 vierkante meter ruimte voor het midden- en kleinbedrijf, horeca en dienstverlening. Bovendien moet het RAC-gebouw zelf worden ontwikkeld tot een plek voor cultuur, ontspanning en evenementen, te vergelijken met de Westergasfabriek in Amsterdam. De kantoorgebouwen Pionier en AOC Laakhaghe blijven in principe bestaan.
Rond de Petroleumhaven is ruimte voor 330 appartementen en 5000 vierkante meter voor het MKB en dienstverlening. Ook komt hier een groot bedrijfsverzamelgebouw en een brandweer- en ambulancepost.
De appartementen worden deels ondergebracht in een aantal grotere torens. Zo moet de wijk weer aansluiten bij de bij Haagse Hogeschool gelegen hogere studentencomplexen en het Strijkijzer op het Rijswijkseplein.
Om de wijk een binding te geven met Laak, worden de vier Staedion-flats aan de overkant van het water wellicht uitgebreid met appartementen aan de zijkant, die uitkijken over haven.
In het nieuwe gebied is geen plek voor sociale woningbouw. Dat is volgens Norder verantwoord omdat in heel Laakhaven al veel sociale woningbouw is, vanwege de vele studentenwoningen.
De koopprijzen liggen straks tussen de twee en drieënhalve ton, aldus Sant. De bedoeling is dat er vooral ‘jonge en ondernemende mensen’ gaan wonen. Mensen die zich niet voelen aangetrokken tot de Vinexwijken, omdat ze nog geen kinderen hebben of liever lekker in de stad willen wonen. Volgens de directeur van Ballast Nedam kunnen daarmee ook de middeninkomens in de stad blijven wonen.
Bijzonder is ook dat er veel parkeerplaatsen zijn ingetekend: 2000, dat is 1,4 per woning.
Op dit moment wordt nog gezocht naar goede architecten. De bedoeling is dat het bijzonder wordt, onder meer door hergebruik van bestaande materialen, zoals de ruwe keien van de bestaande kades.

Bron: http://www.ad.nl/denhaag/stad/article1274407.ece

Zie ook deze topic: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=205571&page=7
 

·
Registered
Joined
·
2,005 Posts
Misschien kan de titel van dit draadje aangepast worden tot: 'Den Haag: Laakhaven West & Petroleumhaven'?

Ben nog even verder gaan speuren, en loop tegen wat zaken aan zoals deze van BVR

Dit lijkt het dus ook niet te worden, alhoewel, BVR komt ook terug op de site van Johan Matser, waarin sprake is dat zij de prijsvraag voor het samenstellen van het masterplan hebben gewonnen waarvan de omschrijving aardig in de buurt komt van het persbericht van 070:

"Johan Matser Projectontwikkeling heeft de prijsvraag gewonnen voor de herontwikkeling van het gebied Laakhaven West tot hoogwaardige locatie voor bedrijven op twee maaivelden.

Een Masterplan is opgesteld door de gemeente De Haag, Kristal, Ballast Nedam en Johan Matser Projectontwikkeling waarin de herontwikkeling van het gebied van bedrijfsterrein naar gemengd stedelijk milieu is vormgegeven. Hierbij wordt uitgegaan van circa 800 woningen en circa 15.000 m² bedrijfsruimte, inclusief gebouwde parkeeroplossingen."

Alleen de render op de site, lastig te reproduceren, lijkt niet op de beschrijving van het bericht van 070:Overigens is dit wel een interessante, gezien o.a. de bebouwing bij HS. :)

Bij kristal wonen nog niks nieuws te lezen.
Bij KCAP evenmin...
Bij Ballast Nedam ontwikkeling wel:

"Herontwikkeling Laakhaven West en Petroleumhaven kan van start ... Oude binnenhavens vormen decor voor trendy stadswijk

Avontuurlijke, trendy en creatieve mensen kunnen straks in stijl wonen en werken in Laakhaven West en Petroleumhaven. Het gemeentebestuur heeft deze week besloten het verouderde bedrijventerrein om te toveren tot een trendy stadswijk aan de historische Haagse binnenhavens. Wethouder Marnix Norder van Bouwen en Wonen: “Dit soort binnenstedelijke gebieden bieden ongelooflijk veel mogelijkheden. Het gebied ligt aan het water, vlakbij het centrum en is ook prima bereikbaar over de weg en met het openbaar vervoer. Kortom: een unieke kans op een unieke locatie. Het eerste bijzondere werkgebouw wordt in 2010 al verwacht. Laakhaven West en Petroleumhaven zijn over tien jaar een stoere, dynamische wijk.“

De gemeente heeft voor de ontwikkeling van het gebied een overeenkomst gesloten met de Ontwikkelingscombinatie Laakhaven West. Dit is een samenwerkingsverband van Ballast Nedam Ontwikkelingsmaatschappij, Johan Matser Projectontwikkeling, Haag Wonen en projectontwikkelaar Kristal. Het stedenbouwkundig Masterplan is door [email protected] gemaakt.

Variatie

´Variatie is belangrijk bij het ontwikkelen van deze wijk”, aldus Norder. Het oude havengebied tussen NSstation Hollands Spoor en de Neherkade heeft een oppervlakte van 15 ha. (= 30 voetbalvelden). Veertien stadsblokken worden uitgewerkt in verschillende formaten, stijlen en opgebouwd uit verschillende materialen. Hierin worden 1160 woningen en 20.000m2 bedrijfsruimte ondergebracht. De eerste nieuwbouwactiviteiten starten aan de Calandstraat, waar in 2010 een bijzonder woon-werkgebouw staat.

Statige herenhuizen en appartementen

De 830 woningen in Laakhaven West en de 330 in Petroleumhaven komen in allerlei soorten en maten. Aan een zogenaamde Platanenallée verrijzen statige herenhuizen en ruime eengezinswoningen. Aan het water van de Neherkade komen grachtenpanden en appartementen. Verder is in Laakhaven West 15.000 m² gereserveerd voor winkelruimte, dienstverlening en horeca; in Petroleumhaven komt 5.000 m² bedrijfsruimte. Een groot gedeelte van de bedrijvigheid zal op een nieuw stedelijk plein in de Waldorpstraat neerstrijken.

Karakteristieke elementen

Karakteristieke elementen uit het industriële verleden van het havengebied blijven bewaard. Het voormalige gebouw van de Rijks Automobiel Centrale (RAC) wordt het culturele middelpunt van de wijk. De voorbereidingen zijn gestart en dit bijzondere pand opent in 2008 zijn deuren. Daarnaast blijven de oude hijskranen, waar tot voor kort schepen mee werden geladen en gelost op hun plek staan. Ook de originele stoere havenbestrating blijft behouden. Laakhaven verandert hierdoor in een unieke, robuuste woonomgeving aan het water die uitermate interessant is voor jongeren en studenten.

Geïnteresseerden kunnen via de website www.laakhavenwest.com meer informatie krijgen over dit project."

Het persbericht van Laakhaven West zelf:Kijk ook eens op de website onder referentiebeelden, als ze het daadwerkelijk zo gaan doen kan het heel interessant worden.

Deze zien er ook leuk uit:


De volgende impressies horen bij de rode pijlen (van links naar rechts):


Die grote toren rechtsboven op de plaat van Michiel is trouwens (volgens mij) de Studententoren van Rietveld.
 

·
Registered
Joined
·
2,005 Posts
Oude havens worden 'trendy' wijk
Door MAARTEN BRAKEMA

De nieuwe wijk is ongeveer vijftien hectare groot, dertig voetbalvelden. In Laakhaven West moeten 830 woningen komen, waarvan 200 grondgebonden, dus geen appartement of flat, maar huizen mét een tuin. Een deel daarvan komt aan een statige allee te staan, omzoomd door platanen.

Bron: http://www.ad.nl/denhaag/stad/article1274407.ece
De rest van de 830 woningen is dus niet grondgebonden: appartementen-toren(tje)s!

Die oude kranen gaan het vast leuk doen in de nieuwe wijk; is de linker niet nog in gebruik?


De Petroleumhaven heeft zoveel nieuw zand, zou de bodemsanering al vergevorderd zijn?


Vergis je niet: op de ene boot (woonbootmodel) zit een koffiehuis, op de andere een coffeeshop! Of is dit alweer veranderd...
 

·
Banned
Joined
·
1,698 Posts
Tja was te mooi om waar te zijn die 200+.
Maar ik blijf hoop houden op een kanjertje daarzo, het is een project van 10 jaar en je weet wat er nog gaat veranderen in de plannen en we krijgen deze maand ook nog is en nieuwe hoogbouwvisie ... + alle andere (master)plannen die binnenkort nog gaan volgen.

Die mooie stad word alleen maar ... ach je weet wel :cheers:
 

·
Banned
Joined
·
1,698 Posts
^^ ^^ Vergeet wat ...
!)Die linker kraan is nog steeds in bedrijf, zij het wenag, de rechter ook maah nog mindah

2) Bodemsanering is voltooid (volgens TV West)
 

·
Registered
Joined
·
2,005 Posts
^^ Bedankt!! Nog steeds volg ik die zender niet op de voet, al hebben ze nog wel eens 'belangwekkend' nieuws!
 

·
Crooswijkert
Joined
·
5,731 Posts
Vette plaat! :)
 
1 - 20 of 1403 Posts
Top