SkyscraperCity Forum banner

Den Haag: Herontwikkeling Megastores | planning

43388 Views 204 Replies 47 Participants Last post by  Nameless1
Ik heb hierbij alvast een thread gemaakt voor de woontoren bij de nieuwe hoofdentree van de de Megastores, het winkelcentrum dat na de verbouwing Galleria zal gaan heten.


https://architectenweb.nl/nieuws/artikel.aspx?ID=40936

Nieuwbouw

De ontwikkeling van de kavel op de hoek van het Leeghwaterplein en Van der Kunstraat maakt het mogelijk om de Megastores een stadsentree naar Laakhaven en daarmee een nieuw gezicht te geven. De nieuwe hoofdingang wordt geflankeerd door een uitbreiding van het winkel- en ontspanningsaanbod in de nieuwbouw.

Op het dakniveau begint een woontoren met maximaal 160 woningen van ongeveer 75 m2. De hoogbouw krijgt geknikte langsgevels voor een betere oriëntatie op de zon en een slanker uiterlijk. Binnen de zes gevelvlakken die zo ontstaan, liggen per verdieping zeven woningen rond een middengang.

De plint en de woontoren zijn als een synergetische compositie en als één geheel ontworpen. Aldus GROUP A. Niet alleen zal het completerende programma versterkend werken, ook is de woontoren een herkenbaar baken voor het vernieuwde winkelcentrum en markeert het de nieuwe hoofdentree.21 - 40 of 205 Posts
Niet fraaier, maar ik had na al die maanden gebeuk tijdens de verbouwing verwacht dat de boel van binnen helemaal op de schop was gegaan. Het resultaat viel me, de industriële looks ten spijt, toch behoorlijk tegen.
  • Like
Reactions: Charlie Frank
^^ Voldoet wrs helemaal aan de huisstijl van The Bay. Want in Rotterdam is hun vestiging op
een vergelijkbare manier aangepakt...
Nog even nagevraagd wat de status is aangezien de verbouwing al paar keer verplaatst is;

Excuus voor mijn late reactie - ik wilde dit even bij mijn collega checken. We zijn al druk bezig met een hoop achter de schermen, maar dit is nog niet allemaal zichtbaar in het centrum zelf. De bouw van de nieuwe ingang zal in de zomer gaan plaatsvinden. Groet namens MegaStores.
Versoberd ontwerp voor Galleria?

Volgens mij was dit het originele ontwerp van Matteo Bettoni:Nu zie ik het ontwerp hieronder, gepubliceerd 2 april 2018:


De entree lijkt in het onderste ontwerp aanzienlijk te zijn versoberd, tot een ontwerp dat de eerste de beste Vinex architect kan maken.
Hier is geen Italiaan voor nodig.
Ik hoop dat ik dit verkeerd interpreteer.

Bron: Archibets: Matteo Bettoni: Galleria Woontoren
Die plint... Een draaideur met een raam erboven.

Van een gebouw met allure naar iets wat thuishoort op een anoniem bedrijventerrein. Laat dan dat grasveld maar liggen.
Het is natuurlijk de vraag wat het laatste ontwerp is. De Italiaan is overigens gewoon in dienst bij GROUP A uit Rotterdam, er is dus niet speciaal een Italiaanse architect gehaald voor dit ontwerp.
Dit zegt denk ik meer over de verbouwing van het winkelcentrum dan over de toren. Dat moet allemaal wat meer sober worden uitgevoerd. En het wordt betaald met de opbrengst van de extra woningen.

Het zal wel lastig zijn om een belegger te vinden die het allemaal wel wil herfinancieren.
"de verbouwing van het winkelcentrum dan over de toren. Dat moet allemaal wat meer sober worden uitgevoerd. En het wordt betaald met de opbrengst van de extra woningen."

den haag wordt gemaakt door boekhouders
  • Like
Reactions: Sky HI
Tja elk dubbeltje wordt hier 10 x omgedraaid. Ze zeggen dat Nederland een rijk land is, alleen is het niet altijd te merken.
ach ja ontwikkelaar versoberd de entree en steekt de bespaarde centen in zijn zak, volgens mij gebeurd dit bij ieder project?
  • Like
Reactions: peterdrijver
Ik denk dat het met name een kwestie is van moeilijk financierders vinden. Het is niet de eerste keer dat er geld gepompt wordt in de MegaStores, en de ruimere interpretatie van het soort winkels én de grootte van de winkels dat zich mag vestigen heeft ook nog niet bepaald tot veel nieuwe reuring geleid...

Ze hebben het er moeilijk en dus krijg je een soort Winkelcentrum Leyweg-entree. De extra woningen snap ik wel, daar is heus wel vraag naar. Het draaideurtje is inderdaad wel heel typerend. Maar het zijn de Megastores he, laten we er ook niet meer van maken dan het is.
Dan leg je de lat juist erg/te laag.
Het eerste ontwerp had ook gewoon een draaideur. Alleen had die entree drie verdiepingen met een aardig dak. Dat dak is deur uit gegooid en de bovenste 1.5 verdieping opgeofferd voor een extra laag appartementen.

Al met al ziet het er inderdaad wel heel karig uit. Als het daadwerkelijk zoiets wordt moet je echt weten dat er een winkelcentrum zit want anders loop/fiets/rij je er zo voorbij.
  • Like
Reactions: Charlie Frank
Dit wordt dus wel de nieuwe hoofdentree van de de Megastores/Galleria. Wat wil dit nietszeggende ontwerp dan uitdrukken? Retorische vraag uiteraard. Als het om het aantal woningen gaat, waarom vragen ze dan de gemeente niet om toestemming de bouwhoogte op te trekken naar die van de Leemanstoren (70 meter), die op een afstand van iets meer dan 100 meter wordt gebouwd? Daarbuiten, had de architect door de massa te wijzigen ook voor voldoende woningen kunnen zorgen. Overigens zullen ze sowieso een ontheffing van het bestemmingsplan moeten aanvragen voor wat betreft de bouwhoogte. Die staat op deze locatie namelijk op 25 meter!
Wat wil dit nietszeggende ontwerp dan uitdrukken?
"linksaf voor de Action"
Laten we zeggen dat het ambitieniveau is aangepast van een Leidsenhage Mall of The Netherlands Light naar Winkelcentrum Mariahoeve II.
  • Like
Reactions: marcobruls and 1988
Winkelcentrum Buytenwegh!
  • Like
Reactions: Quintana
Op de site van SWINN staat dit plaatje. Nog met de naam Megastores boven de ingang, de vraag is dus of dit ontwerp wel actueel is.

Vind dat er alweer een heel klein beetje beter uit zien dan die tekening hiervoor, maar natuurlijk nog steeds niet van het niveau van het oude ontwerp..
  • Like
Reactions: Joz
21 - 40 of 205 Posts
Top