Waar komt het? Aangezien het vanaf komend schooljaar (augustus/september) af moet zijn lijkt het me dat het in een bestaand pand gehuisvest wordt.
Ach, het is wel leuk voor die kinderen denk ik.Den Haag, 10 mei. Den Haag is vanaf aankomend schooljaar een Huis voor democratie en rechtsstaat rijker.
Het Huis is bedoeld om jongeren meer te betrekken bij de Nederlandse democratie en om kennis over de democratische rechtsstaat op een (inter)actieve manier over te dragen. Het programma moet ruimte bieden aan 25 duizend jongeren per jaar.
Het kabinet liet gisteren weten de oprichting van het Huis te steunen. Tot 2012 stelt de regering 3,5 miljoen euro beschikbaar. In dat jaar moet de gewenste vorm van het huis zijn bereikt.
Hoe het Huis inhoudelijk vorm krijgt is gedeeltelijk nog onbekend. Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) stuurt daarover deze week een brief naar de Tweede Kamer.
Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), bekend van de stemwijzer, is een van de belangrijkste partners bij de oprichting van het Huis. Directeur Nel van Dijk is „erg blij” dat het Huis er „na jaren van discussie” eindelijk komt.
Plannen voor het Huis liggen al sinds 2000 op tafel, zegt Van Dijk. Ter Horst verklaart dat de trage besluitvorming vooral met ingewikkeld overleg tussen verschillende bewindspersonen te maken heeft. Naast het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn ook de ministeries van Justitie en Algemene Zaken betrokken bij de financiering.
De Haagse Tribune, een programma van het IPP waarbij scholieren een dag op het Binnenhof rondlopen en „vertrouwd raken met de werking van de parlementaire democratie”, zal een prominente plek innemen in het Huis. Van Dijk zegt dat het „opschalen” van dit project de eerste activiteit zal zijn.
Daarnaast heeft het IPP subsidie gekregen om een jongerensite op te richten, simulatiespellen te ontwikkelen en ook de provinciale en lokale politiek een rol te geven in het Huis.
De gemeente Den Haag meldt „enthousiast” te zijn over de komst van het Huis. Of de gemeente financiële steun verleent of hulp bij het vinden van een locatie is nog onbekend.
Voorlopig heeft het Huis nog geen Huis.Het kabinet steunt de oprichting van een Huis voor democratie en rechtsstaat. Als bijdrage in de exploitatie stelt het kabinet hiervoor structureel 3,5 miljoen euro beschikbaar. Andere partijen worden uitgenodigd te helpen de opzet verder uit te breiden. [..]
In de periode tot en met 2012 wordt het Huis binnen het beschikbare budget opgeschaald totdat het de gewenste vorm heeft bereikt. Inzet is dat het Huis een fysieke vestiging in Den Haag zal krijgen, nabij het Binnenhof.
Bron: http://www.ad.nl/denhaag/2281723/Start_Huis_van_de_Democratie.html...
Zoals het er nu naar uitziet wordt het huis in 2012 ondergebracht in een nieuw gebouw op de hoek van het Spui en de Kalvermarkt. Tot die tijd komt het in een tijdelijk onderkomen in de buurt van het Binnenhof. De bedoeling is dat er nu al wel programma’s worden ontwikkeld voor 25.000 scholieren per jaar en met online-activiteiten.
...
Dat is een fors pand hoor. Om daar iets neer te zetten met een totaal budget van 3,5 miljoen per jaar, lijkt me knap lastig.Bron: http://www.ad.nl/denhaag/2281723/Start_Huis_van_de_Democratie.html
Het lijkt uiteindelijk dus op de locatie te moeten komen waar het NHM was gepland.
Pardon... u zegt?... Het Nationaal Historisch Museum ging aan de neus van Den Haag voorbij en komt in Arnhem! Was u dat misschien even vergeten?Verdomme, de belastingen vliegen omhoog en waar gaat het geld naar toe? Naar een zinloze instelling, een zinloos huis en bovendien, alweer naar Den Haag. Nee dit noem je geen democratie, als men zomaar een nutteloze instelling gaat oprichten. Zeker betaald van de nieuwe zogenaamde `Verpakkingsbelasting`. Nee, daar wordt ik niet goed van.
Democratie heeft zijn weg inmiddels wel gevonden via het internet.
Op z'n Hollands: een plan voor een huis voor de democratie gaat ten onder aan geouwehoer. Hoe typerend wilde je het hebben...Plannen voor het Huis voor Democratie en Rechtsstaat liggen al sinds 2000 op tafel, zegt Van Dijk. Ter Horst verklaart dat de trage besluitvorming vooral met ingewikkeld overleg tussen verschillende bewindspersonen te maken heeft.