SkyscraperCity banner

1 - 20 of 319 Posts

·
Banned
Joined
·
5,040 Posts
Discussion Starter #1


Samenspraak Knoop Moerwijk van start!
16-09-2008
Wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) heeft op 11 september op het stationsplein van station Moerwijk het startsein gegeven voor de samenspraak Knoop Moerwijk. Dit deed hij door bewoners- en wijkorganisaties aan te moedigen om samen met hun achterban actief mee te denken over de toekomst van het gebied rond het station Moerwijk, Knoop Moerwijk geheten. De eerste samenspraakbijeenkomst vindt plaats op woensdag 17 september.

Knoop Moerwijk is een van de gebieden die de gemeente Den Haag de komende jaren gaat herontwikkelen. De gemeente heeft de ambitie om er een levendig gebied van te maken waar het prettig is om te wonen, werken en verblijven. Hoe het gebied er precies uit komt te zien, is nog niet precies vastgesteld. Er komen in ieder geval 1.000 tot 1.500 woningen rond het station en aan het water. Bovendien is het de ambitie om de openbare ruimte een verbindende rol te laten spelen tussen het station en de omringende wijken. Enkele ideeën hiervoor zijn om de huidige spooronderdoorgang breder te maken, een brug over het Laakkanaal aan te leggen voor fietsers en voetgangers, maar ook door pleinen met winkels en terrassen te laten aansluiten op het station. Het gebied moet ook beter bereikbaar worden.

In gesprek met de bewoners
Tijdens de samenspraak Knoop Moerwijk nodigt de gemeente bewoners en belanghebbenden uit mee te denken over de invulling van het gebied. Zij kunnen hun mening geven tijdens samenspraakbijeenkomsten, straatenquêtes en een internetenquête. De gemeente heeft haar ambities gebundeld in thema's: ‘Wonen, werken en leven', ‘Station en verkeer', ‘Gebouwen en pleinen' en ‘Duurzaam en veilig'. De gemeente is benieuwd naar de mening van bewoners, belanghebbenden en belangstellenden over de invulling van deze thema's.

Door middel van een prijsvraag kunnen zij ook meedenken over een nieuwe naam voor het gebied: de inzender van de beste naam wordt beloond met een ballonvaart.

Structuurvisie 2020, Wéreldstad aan Zee
De ideeën voor Knoop Moerwijk zijn een uitwerking van de Structuurvisie 2020, Wéreldstad aan Zee. De gemeente heeft voor de Structuurvisie negen gebieden aangewezen die de komende jaren extra aandacht krijgen. Na Erasmusveld-Leywegzone, de Binckhorst en de Lijn 11 zone is dit het vierde ontwikkelingsgebied van de structuurvisie dat de samenspraak ingaat.
 

·
Banned
Joined
·
5,040 Posts
Discussion Starter #2
En na een jaar 'samenspraak'...

Toekomstplannen voor Knoop Moerwijk onthuld
donderdag 19 november 09 19:54

DEN HAAG - Burgemeester en wethouders van Den Haag hebben donderdag ingestemd met het Masterplan Knoop Moerwijk.

Met dit plan wil het college in het gebied rond station Moerwijk en aan het Laakkanaal circa 800 woningen bouwen. Het grootste deel hiervan zal uit appartementen in de buurt van het station bestaan. Het spoorviaduct moet worden verbreed om auto's en fietsers ruimer baan te geven en de huidige drukte te verminderen.

Station Moerwijk in Den Haag wordt een halte voor een nieuwe, snelle verbinding over het spoor met de rest van de Randstad, de zogenoemde Stedenbaan. Wanneer de plannen precies gerealiseerd moeten worden, is nog niet duidelijk.
http://www.westonline.nl/nieuwsitem/36962
:bash:
 

·
Registered
Joined
·
3,512 Posts

·
Registered
Joined
·
4,846 Posts
Boven de 70 meter heb je nieuwe veiligheidseisen en wordt het dus duurder.
Tsja, wat zal ik zeggen?
 

·
Banned
Joined
·
5,040 Posts
Discussion Starter #5
Kopie uit een bijdrage van mij in Petroleumhaven:

@ 070

Ik ben de Knoop Moerwijk gestart omdat dit een van de plannen is uit het masterplan, waarvan ook Petroleumhaven en Willem Dreespark uitmaken als ik het goed zie.

Ik neem aan dat de uitvoering ook in opgeknipte vorm gaat, waarna wat mij betreft de bouw in verschillende draadjes gevolgd kan worden. Anders wordt het hier wel erg druk. :nuts:

Inmiddels is er een nieuwe brandweerkazerne met de bedoeling er een 'icoon' naast te zetten. Op de plaats van de oude kazerne is hoogbouw gepland.

Zie: http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=33496150&postcount=7


:cheers:
 

·
Banned
Joined
·
5,040 Posts
Discussion Starter #6
Op donderdag 3 december vergadert de commissie Stedelijke ontwikkeling en Ruimtelijke Ordening (SRO) onder meer over de Knoop Moerwijk.

Masterplan Knoop Moerwijk


Het Masterplan Knoop Moerwijk is het grote onderwerp op de agenda van de commissie. ‘Knoop Moerwijk’ is de benaming voor het gebied rondom station Moerwijk. Het Masterplan betreft een verdichting rondom een openbaar vervoersknooppunt.


De vergadering start om 19:30 uur en vindt plaats in de raadzaal. Dit is live te zien via Mijn Raad.
 

·
Banned
Joined
·
1,698 Posts
Overzicht Masterplan/deelplannen Knoop Moerwijk. Laakhaven West/Laakhavens gaat verder in, de later om te turnen draad Petroleumhaven, Laakhaven.

De Masterplannen
De deelplannen
 

·
Registered
Joined
·
4,042 Posts
Dit schuimpjesplan heeft wel wat Dubaiaans. Allemaal grote zeepbellen die bij de minste tegenslag al uit elkaar ploppen. Laat ze eerst eens concentreren op het afmaken van het gebied rond CS, dan Binckhorst, Scheveningen en Kijkduin. En mocht er daarna überhaupt nog behoefte zijn aan meer hoogbouw dan kan je wel eens aan Moerwijk gaan denken.
 

·
Registered
Joined
·
4,005 Posts
Dit schuimpjesplan heeft wel wat Dubaiaans. Allemaal grote zeepbellen die bij de minste tegenslag al uit elkaar ploppen. Laat ze eerst eens concentreren op het afmaken van het gebied rond CS, dan Binckhorst, Scheveningen en Kijkduin. En mocht er daarna überhaupt nog behoefte zijn aan meer hoogbouw dan kan je wel eens aan Moerwijk gaan denken.
En begin dan te denken aan wat voor statiosn- en woonomgeving je daar wil maken. Wat de kansen voor economie zijn. Dat piepschuim komt dan wel...
 

·
Super Moderator
Joined
·
9,298 Posts
Ook nog gevonden. Geeft nog wat meer context.

Knoop Moerwijk

Midden in de stad ligt Knoop Moerwijk. Het voormalig havengebied heeft een groot probleem, namelijk de verkeerssituatie. De komende 10 jaar wordt er hard gewerkt om dit op te knappen.

Den Haag heeft haar eigen Bermudadriehoek: Knoop Moerwijk. Het spoor, het water, de weg en zelfs het groen lopen door elkaar heen. Dit is gevaarlijk voor het verkeer en heeft ook een rommelige uitstraling. Knoop Moerwijk maakte tot nu toe niet echt deel uit van de stad Den Haag. Niet qua ruimte, maar ook niet in de beleving van de Hagenaars.

Daarom wordt dit gebied nu opgeknapt. Het doel is om de komende 10 jaar van Knoop Moerwijk een levendig en stedelijk gebied te maken. Er zijn ambitieuze bouwplannen en station Moerwijk wordt vernieuwd.

Grote veranderingen
De gemeente wil op een aantal punten veranderingen aanbrengen. Het gebied moet aantrekkelijker worden om te wonen. Daarnaast krijgt het station een belangrijke functie voor de buurt. Wat moet er gebeuren?

- de ingewikkelde verkeerssituatie moet verbeteren

- meer woningen bouwen, waarbij bereikbaarheid en kwaliteit voorop staan
de ontwikkeling van een nieuwe wijk die het centrum verbindt met stadsdeel Laak en Den Haag Zuidwest

- station Moerwijk moet verbeteren

- veel aandacht voor een aantrekkelijke inrichting van de openbare ruimte (bijvoorbeeld: pleinen en bomen)

Meer informatie
Meer informatie over de ontwikkelingen rond Knoop Moerwijk vindt u op www.wereldstadaanzee.nl/knoopmoerwijk.


Bron: http://www.denhaag.nl/home/bewoners/top/Knoop-Moerwijk.htm
 

·
Hoogvlieger
Joined
·
1,741 Posts
Je kunt jezelf natuurlijk ook een probleem aanpraten... In verkoopfolders van andere ontwikkelingsgebieden wordt een situatie waarin weg, spoor, water en groen bij elkaar komen juist tot vervelens toe als verkoopargument gebruikt.

Ik vraag me af wat er nu precies zó problematisch is aan de verkeerssituatie daar is, dat je er de komende 10 jaar een levendig stedelijk gebied van moet maken om het opgelost te krijgen. Kan dat niet gewoon met een reconstructie van een kruispunt? Dat scheelt een hoop kosten en moeite...
 

·
Registered
Joined
·
4,042 Posts
Het enige 'probleem' is die onoverzichtelijke tunnel van de Troelstrakade. Als automobilist raak je daar te gemakkelijk de weg kwijt. Eigenlijk zou de Erasmusweg rechtdoor moeten worden getrokken zodat deze naadloos overgaat in de Neherkade. Helaas is dat nu niet meer goed mogelijk door die nieuwe brandweerkazerne. Tunneltje dan maar weer? ;)
 

·
Registered
Joined
·
2,069 Posts
Die tunnel onder dat spoor door bij de Troelstrakade hebben ze een aantal jaar geleden nog helemaal verbouwd. Ik snap niet waarom toen voor de huidige scheiding van rijbanen is gekozen..
 

·
Banned
Joined
·
1,698 Posts
Brandweerkazerne/ambulancepost is in gebruik genomen, er is plaats voor 8 brandweerwagens en 18 ambulances. 

·
Registered Abuser
Joined
·
5,431 Posts
Ach, dat plan zal ook wel voor een jaar 20 de vriezer ingaan (en of het er ooit nog uit komt moet ik nog maar zien) dus ik zie het probleem niet.
 

·
Registered
Joined
·
4,042 Posts
Wel leuk bedacht, zo'n basketbalveld op het dak
Maar een schande als je je bedenkt dat daar een stedelijk stationsgebied omheen moet komen!
Die schuimpjesmodellen van de kop Petroleumhaven kunnen in elk geval allemaal niet meer, want deze brandweerkazerne staat midden in het plangebied.
 

·
Moderator
Joined
·
45,974 Posts
Net zo makkelijk als ze dit hebben gebouwd kunnen ze ook het nieuwe centrum er omheen bouwen. Of dat nu binnenkort of over 20 jaar is, een echte stad is toch niet in 1 keer ontworpen en gebouwd in 1 groot plan.
 
1 - 20 of 319 Posts
Top